Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
26
nov/2009

Nájlonfa-akció a közelgő vásárlási láz ellen

2009. november 27. az idei "Ne vásárolj semmit!" Nap. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Cellux Csoport művészeinek segítségével arra hívja fel a figyelmet, hogy a túlzott, ésszerűséget mellőző fogyasztás jelentős környezeti és társadalmi károkat okoz hazánkban is. Karácsony közeledtével fokozódik a vásárlási kedv, rengeteg rövid életű, eldobható holmi talál gazdára, ami az anyagi nehézségek mellett jócskán megterheli a környezetünket is. A szervezők Budapest egyik forgalmas helyén, a Nyugati téren felállítanak egy hulladékokból készült fát, melyre felhívásuk nyomán a vásárlási bojkotthoz kapcsolódva az akcióban résztvevők felakaszthatják otthonról hozott, vásárlásaik során beszerzett nejlonzacskójukat. Részvételükért és a Ne vásárolj semmit! napi "nem vásárlásukért" cserébe egyedi tervezésű tudatos vásárló vászontáskát kapnak ajándékba.

NÁJLONFA AKCIÓ - tiltakozzunk együtt az ésszerűtlen fogyasztás ellen

A TVE mindenkit vár a Nyugati térre, ahol a csatlakozók felakaszthatják a magukkal hozott üres nejlon szatyrot a Nájlonfára!
A szimbolikus fa vázát a Cellux Csoport művészei készítik el, a vásárlási dömping elleni tiltakozásul mindenki elhelyezheti rajta elnyűtt nejlonzacskóját.
Helyszín: Budapest, Nyugati tér - (a pályaudvar melletti parkoló)
Időpont: 2009. november 27.   17,00-18,00 óráig.

További Ne vásárolj semmit! napi akciók a www.nevasaroljsemmitnap.hu oldalon érhetők el.

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről www.tve.huForrás: [origo]




0
Tovább
25
nov/2009

Tíz centi elég, hogy távol tartsd az energiaárakat

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) álláspontja szerint egy átlagos lakásnál akár 60%-kal is csökkenthetők a fűtési költségek. Az 1980-as években nagy számban épült, ún. B30-as falú épületek esetében ugyanis az a gyakorlat alakult ki, hogy 5 cm vastag tetőtéri hőszigetelést alkalmaztak, így egy ilyen lakást 180 kWh energia elhasználásával lehet megfelelően felfűteni egy évben. Ugyanez az épület a mai igények szerint felújítva, 12 cm vastag homlokzati és 25 cm vastag tetőtéri hőszigeteléssel már 70 kWh/m2 energiával is beéri évente.

Gyakran fordul elő, hogy az építtetők az új építésű házak, lakások esetében éppen a szigetelésen spórolnak, hogy így csökkentsék a költségeket. Ez azonban csalóka dolog: nekik nem is lesz velük több költségük, a lakó azonban az évek alatt a megtérülés többszörösét fizeti ki energiadíj formájában - olvasható a MEPS honlapján.




0
Tovább
24
nov/2009

Az első hazai karbonkonferencia eredményei

Több száz magyar üzletember és karbonpiaci szakember gyűlt össze november 20-án a Szent István Egyetemen megrendezett Karbonpiac 2009 konferencián, hogy megvitassák, milyen lehetőségeket rejt a klímavédelem a hazai üzleti élet számára. A konferencia résztvevői megfogalmazták azokat a hazai gazdasági szempontokat, amelyeket kívánatosnak tartanak képviselni a koppenhágai ENSZ Klímacsúcson. A konferencián részt vett Faragó Tibor szakállamtitkár, aki az üzenetet hivatalosan is továbbítja a miniszterelnöknek.



Számos országban a klímavédelem és az emisszió-kereskedelem az üzleti élet szerves része. A karbonpiacok igen sikeresek, és a rendszer jelentős szerepet játszik a széndioxid-kibocsátás csökkenésében. Működésének megértése, az egyes szektorokra való hatások, lehetséges következmények felmérésének képessége azonban szinte teljes egészében hiányzik a hazai gazdasági szereplők eszköztárából.

Hogyan lehet klímabarát módon, de az üzleti szempontok szigorú figyelembevételével vezetni a magyar vállalkozásokat? Erre az alapkérdésre kereste a választ a konferencia. A résztvevők egyetértettek abban, hogy hatalmas léptékű fejlődést produkáló az emisszió-kereskedelmi piacot nem lehet figyelmen kívül hagyni, és a magyar üzleti szférának, illetve a terület szakértőinek nagy szerepe van abban, hogy olyan klímavédelmi stratégiák kerüljenek kidolgozásra, amelyek teret engednek a klímavédelem üzleti életbe való integrálásának.

A konferencia folyamán többször megfogalmazódott, hogy fontos szerepe van a területen felhalmozódott, rendkívüli sebességgel bővülő ismeretek átadásának, új generációs közgazdászok képzésének. Az egyetem falai között rendezett konferenciának így szimbolikus jelentése is volt.
Továbbá a konferencia fontos célkitűzése volt, hogy a karbmenedzsment és karbonfinanszírozás szekciók, valamint különböző témájú szakmai beszélgetések eredményeként javaslatokat továbbítsanak a miniszterelnök úrnak arról, hogy milyen szempontokat képviseljen a decemberi COP15 klímacsúcson. A zárókerekasztal után Dr. Fogarassy Csaba, a Szent István Egyetem Klímatanácsának főtitkára három pontban foglalta össze a javaslatokat, amelyet Faragó Tibor környezet- és klímapolitikai szakállamtitkár továbbít a Miniszterelnöki Hivatalba:

1. Szeretnénk, ha a jelenlegi Európai Uniós kereteken belül a legköltséghatékonyabb emisszió-csökkentési stratégiák kerülnének meghatározásra, és nem rövidtávú haszonelvű érdekeket képviselnének. Értjük ez alatt azt, hogy a hagyományos energiaszektor szerepét redukálni kell az elkövetkező időszakok stratégia alkotásában.
2. Világossá kell tenni a gazdasági élet szereplői számára, hogy a karbonmegtakarítás piaci érték. Ahhoz, hogy ez szerves részévé váljon a magyar üzleti életnek, a piaci mechanizmusokat közvetlenül nem zavaró állami garanciákra van szükség.
3. Az alternatív energetikai és egyéb emisszió-csökkentési beruházásokhoz kapcsolódó állami vagy banki finanszírozás emisszió-csökkentési teljesítmény alapján történjen, azaz a vállalatok személyes érintettségét kell elérni.

A konferencia végén Faragó Tibor megfogalmazta, hogy a klímaváltozás kérdése sokkal jobban áthatja majd az új világrendet, mint eddig bármikor, ugyanis szinte minden iparágat érint. A hamarosan kialakuló kvótaszűkösség miatt pedig az az ország lesz versenyelőnyben, amelyik rájön, hogy lehet már most költséghatékony megoldásokat találni.  "Kelet-Európában elsőként rendeztünk karbonpiaci konferenciát, reméljük az eszközök megtalálásában is elsők leszünk" - mondta el Dr. Fogarassy Csaba, a Szent István Egyetem Klímatanácsának főtitkára a konferencia zárásaként.

További információ: www.klimairoda.hu/karbonpiac


0
Tovább
23
nov/2009

Télen rövid ideig, de intenzíven szellőztessünk, és párásítsuk a lakás levegőjét!

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. A fűtési szezonban többször, de rövid ideig szellőztessünk, ezzel is csökkenthetjük a fűtésre fordított energiát! Ha folyamatosan résnyire hagyjuk nyitva az ablakot, akkor az utcát melegítjük a lakás helyett. Ha naponta legalább kétszer 3-5 percig szellőztetünk kitárt ablakokkal, akkor az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre.

A megfelelő páratartalom nem csupán egészségügyi szempontból fontos: ha elég párás a levegő, az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, így néhány fokkal hűvösebbel is beérjük.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe.

További energiatakarékossági tippek, egyszerűen és ingyen (vagy olcsón) megvalósítható ötletek az Energia Klub honlapján.




0
Tovább
22
nov/2009

Kapcsolja ki az elektromos készülékeket a készenléti üzemmódból is!

Ha a televíziót vagy a számítógépet éjszakára áram alatt hagyja, energiafelvétel akkor is végbemegy. Egy átlagos televízió készenléti állapotban használja el áramfogyasztása kétötödét. Talán kevesen tudják, hogy a teljes háztartási áramfogyasztásnak körülbelül 10%-át a készenléti (standby) üzemmódban lévő készülékek viszik el. Kis odafigyeléssel akár havi ezer forintot is megspórolhat - olvasható a Kapcsold k(i) http://www.euvonal.hu/kapcsoldki országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében.

Ezért ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket. A legjobb, ha például egy elosztó kapcsolóját használva áramtalanítja őket, így nem kopnak a mechanikai kapcsolók. A modern készülékek (például a műholdvevők) a memóriájukat sem fogják elveszteni.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia 38%-át közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe (a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza). Az elektromos készülékek kikapcsolásával csak Ön körülbelül évi 300 kilogramm széndioxid-kibocsátástól óvhatja meg a környezetet.




0
Tovább
21
nov/2009

A Tudatos Vásárló után itt a Tudatos Utazó

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2009 őszén új fogyasztóvédelmi programot indított a turizmus területén, amelynek célja a turisták és a vállalkozások fogyasztóvédelmi ismereteinek bővítése, felkészültségük javítása, illetve ezeken keresztül a hazai turisztikai szolgáltatások minőségi színvonalának emelése.



A program három fő eleme:

Elindult a www.tudatosutazo.hu címen elérhető TudatosUtazó.hu című internetes panaszkezelő fórum és "információs utasellátó". A weboldal az ágazati hírek és a turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írásokon, a legfontosabb turizmussal kapcsolatos fogyasztóvédelmi jogszabályok összegyűjtésén stb. túl nyílt tanácsadó fórummal várja az érdeklődőket, amelyen az oldal szakértői azonnal választ adnak a felmerült problémákra, kérdésekre. A honlap a turistákon túl külön szekcióval várja a szolgáltatókat is, és megkülönböztetett figyelmet szentel a felelős-, illetve fenntartható turizmus témájának.

Félmillió példányban jelent meg a Tudatos utazók kalauza című tájékoztató kiadvány, melyet már a következő turisztikai szezonra készülve terjesztenek országszerte többek között szálláshelyeken, civil szervezetek és a Tourinform irodák közreműködésével. Az elsősorban turisták számára összeállított brosúra egyaránt foglalkozik az utazók jogaival és felelősségével, a szálláshelyekkel és utazási szerződésekkel, valamint a közösségi közlekedésben való részvétellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal.

Fogyasztóvédelem és turizmus címmel november és december folyamán az ország 15 pontján rendeznek továbbképzést turisztikai szolgáltatók számára. A képzés mintegy 500 turisztikai szolgáltató számára ad lehetőséget, hogy elmélyítse fogyasztóvédelmi ismereteit. A képzést fogyasztóvédelmi és turisztikai szakemberek tartják, a képzéshez kapcsolódó tankönyv pedig elektronikus formátumban ingyenesen tölthető le a www.tudatosutazo.hu weboldalról.


0
Tovább
20
nov/2009

Jelentkezz klímavitára!

Akarsz tenni a klímaváltozás káros hatásai ellen? Jól beszélsz angolul? Szeretnél egy nemzetközi vitafórum részese lenni? Akkor várunk Téged egy nemzetközi csapatban, amely a Koppenhágai Klímaváltozási Konferencia idején virtuális kerekasztalként működve a felmerülő témákat, kérdéseket, problémákat és az elért eredményeket vitatja meg.



A Debatewise egy nonprofit vitaportál, mely a British Council és az International Debate Education Association (IDEA) szervezetekkel közösen hozta létre programját a fiatalok vitakultúrájának fejlesztésének szem előtt tartásával. A programot az egyik legszínvonalasabb országos brit napilap, a The Independent is támogatja, amely honlapján közölni fogja a vitát.

Mi a Global Youth Panel?
A Global Youth Panel (GYP) a világ 100 országából 1000 fiatal részvételével alakul meg. Online vitafórumként a decemberi Koppenhágai Konferencia témáit fogja megvitatni. Az esemény után országonként vitatják meg a résztvevők, mire számíthatnak a konferencián elfogadott döntések alapján.

Miért csatlakozzak?
Mert a konferencia óriási jelentőségű, hiszen a Kiotói Egyezmény lejárta után az itt hozott döntések és megállapodások szerint alakul a világ éghajlatvédelme. Lehetőséged lesz gondolataid megosztására, hiszen a Te véleményed is számít! Kapcsolatot teremthetsz más ország fiataljaival, akik Veled együtt egy globális jelentőségű esemény részesei lesznek.

Mit kell tennem?
A konferencia ideje alatt (december 7-18.) napi 1-2 e-mailben tájékoztatunk a legfontosabb eseményekről és azokról a témákról, amelyek aznap felmerültek. A résztvevőknek lehetőségük lesz ezekre reagálni, szavazni, illetve saját témát is felvethetnek. A konferencia után az ott elért eredmények jövőbeni hatásait fogjuk megvitatni. A résztvevőktől mindössze azt várjuk, hogy jelen legyenek az oldalon és szavazzanak, illetve természetesen mindenkit arra biztatunk, hogy aktívak szóljanak bele a vitába.

Hogyan jelentkezhetek?
Küldj egy bemutatkozó emailt november 30-ig a nora.hagen@klimaklub.hu címre, melyben leírod, miért szeretnél résztvenni a kezdeményezésben. Kérjük, add meg neved, email-címed, születési éved. Kérjük, csak akkor jelentkezz, ha nehézség nélkül olvasol angol nyelven és nem jelent problémát az írás sem.

Forrás: www.klimaklub.hu


0
Tovább
19
nov/2009

Új biopiac nyílik Budapesten

A november 21-én nyíló piac a pesthidegkúti Klebelsberg Kúnó Kultúrkúria udvarán kapott helyet. Általában reggel hét órától délután egyig várja a vásárlókat, most szombaton azonban tíz órától négyig tartanak a programok. Az előadásokon megtudhatjuk, mitől bio a bio, miért érdemes biotermékeket fogyasztani, és szakértők válaszolnak a biotermékekkel kapcsolatos kérdéseinkre. Felsorakoznak az Év Bioterméke verseny nevezettjei, a látogatók maguk is szavazhatnak a közönségdíjasra. További információk Programajánló rovatunkban.




0
Tovább
18
nov/2009

Csökkentse a hőmérsékletet, és ne fűtsön, ha nincs rá szükség!

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Ha a hőmérsékletet 1 fokkal csökkentjük, 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztunk. A nappali és dolgozószobát általában elegendő 20-21 Celsius-fokra felfűteni, a gyerekszobát 22 fokra, éjszaka pedig 18-19 fokos hőmérséklet is elég. A túlfűtött lakás nem is egészséges, inkább öltözzünk fel melegebben.

Ha nem tartózkodunk otthon, tekerjük lejjebb a fűtést, és ne fűtsük állandóan a ritkábban vagy nem használt helyiségeket! Utóbbi esetben azonban figyeljünk arra, hogy a hidegebb sarkokban ne induljon meg a penészedés.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe.

További energiatakarékossági tippek, egyszerűen és ingyen (vagy olcsón) megvalósítható ötletek az Energia Klub honlapján. A gázmegtakarításról, a fűtéskorszerűsítésről a gazmegtakaritas.hu honlapon szerezhet információkat.




0
Tovább
17
nov/2009

Zöld fodrászatokat keresünk

Tőlünk nyugatra egyre több kritikát kapnak a fodrászatok, környezetszennyező tevékenységük miatt. A hagyományos hajfestékek és számos sampon valóban sok agresszív vegyületet tartalmaz, amelyek aztán a lefolyóba, majd a vizekbe, a talajba, ezekből pedig részben a testünkbe kerülnek. Mit lehet tenni ez ellen?

Ipari méretű, szervezett erőfeszítések még az Egyesült Államokban sem látszanak a fenti probléma megoldására, írja az Earth Talk magazin.  Gombamód szaporodnak viszont az USA-ban a "zöld fodrászatok". Bárki meggyőződhet erről, ha egy sima keresést végez "green hair salons" szavakkal. Állítólag nem mérgező anyagokból készülő tartós hajfestékekkel, 100%-ban növényi anyagokból készült hennával dolgozó cégeket látunk.

Ha a keresést "zöld fodrászat" vagy "zöld hajszalon" kifejezésekkel próbáljuk, akkor jobb esetben egy fodrászatból eladó zöld tükrös szekrényt találunk, rosszabb esetben pedig zöld színű frizurákat.

A Tudatos Vásárló is azt írja 2008 márciusában, hogy "Tudomásunk szerint Magyarországon  még nem létezik olyan fodrászat, ahol a kímélő növényi (henna) festékekkel is dolgoznának". A cikkben részletesen elolvashatjuk, hogy milyenek a mai hajfestékek, és léteznek-e alternatív megoldások.

Ha tud hazai zöld fodrászatról, küldjön nekünk levelet a 365@origo.hu címre!




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum