Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Ha a hőmérsékletet 1 fokkal csökkentjük, 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztunk. Ám azzal is jelentősen csökkentheti a fűtésre használt energiát, ha megfelelően beprogramozza a termosztátot: ha nem tartózkodik otthon, illetve éjszaka elég az alacsonyabb hőmérséklet is.



A modern szobatermosztátok segítségével a fűtés be- és kikapcsolását napi, heti, vagy még nagyobb időbontásban lehet programozni. Termosztáttól függően egy-egy napon belül több fűtési program is beállítható. A programozott be- és kikapcsolás lényege, hogy a napnak csak az igényelt időszakában legyen fűtés. Így elkerülhető az a lehetőség, hogy a kazán akkor is bekapcsol, amikor senki sem tartózkodik a lakásban. Az ilyen termosztát programozásához célszerű előre megszerkeszteni egy napi fűtési menetrendet, melyet a család napi tevékenysége és komfort igénye alapján lehet összeállítani - olvasható az Ezermester.hu cikkében.

Lehetőség szerint ne fűtse állandóan a ritkábban vagy nem használt helyiségeket. Utóbbi esetben azonban figyeljen arra, hogy a hidegebb sarkokban ne induljon meg a penészedés.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe.

További energiatakarékossági tippek, egyszerűen és ingyen (vagy olcsón) megvalósítható ötletek az Energia Klub honlapján. A gázmegtakarításról, a fűtéskorszerűsítésről a gazmegtakaritas.hu honlapon szerezhet információkat.