Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
05
jan/2010

Csúszásmentesítés környezetbarát módon

A téli, jeges felületek síkosság-mentesítésére még ma is sok helyen sót, esetleg só-homok keverékét használnak. A felolvadást követően a só a talajba, a növények gyökeréhez jutva azok pusztulását eredményezheti.

A zeolit a természetben előforduló környezetbarát ásványi anyag, amely kitűnő síkosság-mentesítő. 1-2,5 milliméteres szemcsemérete biztosítja a tapadást, és kifejezetten előnyös a talajba szivárogva, ugyanis javítja a növény nyomelemekkel való ellátását. Igaz, például az itt látható árak alapján körülbelül kétszer annyiba kerül, mint a só, de környezetbarát, és a cipőnket, a kövezetet sem marja ki.




0
Tovább
04
jan/2010

Bemutatkozik a Szelektiv.hu

A Szelektiv.hu portál hulladékgazdálkodással kapcsolatos információk, tájékoztatók összefogó bemutatására készült. Interaktív kvízjátékokkal, motivációs versenyekkel szeretnénk a figyelmet felkelteni, ötleteket adni a hazai környezeti kultúra kialakításához. A gyakorlatban rengeteg kérdés tisztázatlan, ami hátráltatja a hulladékok helyes szelektív gyűjtését.
 
A látogatók segítségével napról napra bővül a hulladékkereső szolgáltatás, melyben a hulladékok jellemzőiről, helyes kezeléséről adunk tájékoztatást. A hulladékkereső megjegyzi azon kereséseket, ami az adatbázisban addig nem volt található. Egy sikertelen találat után érdemes pár napon belül visszamenni a portálra, valószínűleg a keresés már eredményesebb lesz. A szelektív hulladékgyűjtéssel csak nyerni lehet, csakúgy mint a Szelektív.hu Online Magazinnal, hisz hetente többször is nyeremények várják az oldalon aktívan résztvevő környezettudatos látogatókat.
 
Támogatjuk a szelektált hulladékok újrafelhasználását és az újrafelhasznált anyagokból előállított termékek bemutatásást. Portálunk gondol a gyerekekre is. A szemléletformálást elsősorban játékos módon kell megközelíteni, esetleg a már hétköznapokból ismert játékokkal, módszerekkel kell kiterjeszteni a környezettudatos hulladékgazdálkodásra.

A szerkesztők

Ajánlat:

Szelektív portál

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink




0
Tovább
03
jan/2010

Öt lámpa évi 400 kiló szén-dioxid

Ha lekapcsol öt olyan lámpát, amire nincs szükséged (hagyományos 60 wattos izzó) nemcsak pénzt takaríthat meg, de körülbelül évi 400 kilogrammal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást is.




0
Tovább
02
jan/2010

Karácsonyfa: barát vagy ellenség?

Mit kezdjünk a kidobott karácsonyfákkal? Az immár zöld hulladékká vált ünnepi kelléket első látásra sokan egy helyes kis komposztdombra helyeznék, míg mások például fűtenének vele. A vélemények azonban megoszlanak arról, hogy a fenyő komposztálható-e egyáltalán, és az égetés sem jön be mindenkinek.

Részletek a Kukabúvár cikkében.

Komposztálással kapcsolatos cikkeink.




0
Tovább
30
dec/2009

Öntözés ciszternából - olvasónk küldte

Újonnan épített házakhoz meggondolandó az esővízgyűjtő ciszterna építése. Mi körülbelül 150 négyzetméteres tetőről gyűjtünk esővizet körülbelül 6 köbméteres épített, földfelszín alatti, túlfolyó-szivárgóval rendelkező vasbeton tartályba. Ez két nagyobb eső alatt megtelik, utána ebből öntözzük a kétszáz négyzetméteres gyepet. Ha kétszer nagyobb lenne, lényegében nem kellene tisztított, klórozott ivóvízzel öntöznünk. Így is csak a nyári időszakban szorulunk néhányszor vezetékes vízre öntözéshez. Technikailag izgalmas trükk lett volna a szivattyú "lábához" egy kisebb mélyedés kialakítása, így az "utolsó cseppig" kiszivattyúzható lenne, míg így kb. 3-5 centis vízréteg mindig marad. Tovább fokozható a környezettudatosság a vécétartályokba tervezett másodlagos, esővízzel működő hálózat segítségével.

Ajánlat:

Víztakarékos öntözési tippek

Esővízgyűjtő rendszerek




0
Tovább
29
dec/2009

Öt tonna víz kell egy jegygyűrűhöz - új könyv a fogyasztásról

Fred Pearce, a New Scientist magazin tudományos újságírója 180 ezer kilométert utazott 20 országon keresztül. Az út eredménye a Confessions of an Eco Sinner: Travels to Find Where My Stuff Comes from (Egy öko-bűnös vallomásai: utazások holmijaim eredetének felderítésére) című könyv, amely - angol nyelven - már Magyarországon is beszerezhető, internetes könyvesboltokon keresztül - írja a HuMuSz itt.Forrás:




0
Tovább
28
dec/2009

Inni muszáj, de nem mindegy mit, mennyit és miből

A naponta fogyasztott különféle italoknak vagy éppen az azokat tároló palackoknak ugyanis komoly egészségi hatásai lehetnek. A Tudatos Vásárló magazin különszáma.



Megszületésünk első pillanatától iszunk, nem mindegy azonban, hogy a gondos anyuka miből itatja vagy eteti gyermekét. A nagyobb gyártók és forgalmazók még mindig tömegével árulják a hormonhatású biszfenol-A (BPA) tartalmú műanyag cumisüvegeket. Észak-Amerikában lépnek a BPA-tartalmú műanyagok ellen, Európában kivárnak a szabályozók. A Tudatos Vásárló megkereste a nagyobb cumisüveggyártókat és forgalmazókat, és válaszaik alapján összeállítást közöl a BPA-mentes, illetve BPA-tartalmú termékek neveivel.

Idősebb gyerekeket nevelő szülők az Európában és Magyarországon is egyre növekvő tinialkoholizálás miatt aggódhatnak. A magazin legújabb számában bemutatja és kielemzi a tinik alkoholizálási szokásait, ennek káros következményeit, valamint a társadalomtudósok, a gondozók, a reklámozók és a gyártók álláspontját a kifejezetten fiataloknak kifejlesztett alkoholos italokról.

Az újság élelmiszeripari szakértője cikkében arra hívja fel figyelmet, hogy az ártalmatlannak számító tartósítószerek (benzoesav és sói) és a gyakran használt aszkorbin sav házasságából rákkeltő anyag (benzol) is keletkezhet az üdítőitalokban. Bár a kockázat nem túl magas, de a folyamat minden részlete továbbra sem ismert és a benzoltartalomra nincs határérték. A lap bemutatja a legfrissebb kutatási eredményeket, és egy brit piacfelügyeleti vizsgálat eredményeit, amely a vizsgált termékek negyedében mutatott ki benzolt.

További információk és érdekes cikkek a Tudatos Vásárló 17.számában.


0
Tovább
23
dec/2009

Küldjön saját időt karácsonyra!

Ajándékozzunk egymásnak időt! Ez az a dolog, amiből a legkevesebb jut mostanság szeretteinknek, pedig ez a legértékesebb. Egy közös színház-, mozilátogatás, vagy palacsintázás mindennél többet ér - ajánlja az Ökoszolgálat, és aki valóban nem szeretne vagy nem tud (már) vásárolni, annak ez a tipp jól jöhet.Forrás: [origo]



A Tudatos Vásárlónak is van hasonló ajánlata: ajándékozz időt, barátságot, saját szolgáltatást! Adhatunk például közös kirándulásra, teázásra, hátmasszírozásra, gyerekvigyázásra szóló, az ajándékozott által később beváltható "utalványt".  Utóbbiak erről az oldalról küldhetők el.

Forrás: [origo]


0
Tovább
22
dec/2009

Ha élelmiszer, magyar legyen

A hazai lakosság fele odafigyel ara, hogy magyar terméket válasszon, de ez elsősorban az élelmiszerekre vonatkozik. A döntési szempontok között viszont még mindig az ár vezeti a listát.

A lakosság mindenekelőtt az élelmiszerek esetében ragaszkodik a magyar áruhoz, közülük is külön kiemelve a hús- és hentesárut, a tejet és tejtermékeket, illetve a zöldség- és gyümölcsféléket. A megkérdezettek 52%-a ha teheti, magyar terméket részesít előnyben.

Részletek a Tudatos Vásárló honlapján.

Ajánlat: Boldog kecskét a fa alá!
Bár a statisztikák szerint a lakosság szinte fele a tavalyinál is kevesebbet akar költeni idén ajándékokra, a kevesebb elköltése is fejtörést okozhat. Okozzunk idén valódi meglepetést, és ne egy multinacionális áruházláncban verjük el a pénzünket! A hazai kistermelők, helyi gazdálkodók portékái mindenki számára elérhetőek, a vásárlás egyben egy termelő, egy gazdálkodási mód támogatása is. Irány a piac, a kecskefarm és az ökotanya.




0
Tovább
21
dec/2009

Pedal People: biciklis hulladékszállító cég az USA-ban

Az amerikai Northampton (Massachusetts) városában 2002 óra működik egy kerékpáros teherszállító cég. A két alapító, Ruthy Woodring és Alex Jarrett először csak saját szelektív hulladékát szállította környezetbarát módon a hulladékudvarba, kerékpárhoz csatolt utánfutón.

A dolog népszerű lett a környéken, és mások is szerettek volna élni ezzel a környezettudatos megoldással. Így jött létre a Pedal People nevű cég, amelynek ma már 11 munkatársa és körülbelül 400 megrendelője van. A tevékenységi kör is bővült: nemcsak szelektív hulladékot, de például bútorokat, háztartási gépeket is szállítanak maximum 130 kilós súlyig. A cég télen is dolgozik, ami azon a környéken embert próbáló teljesítmény.Forrás: www.pedalpeople.com

 




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum