Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
20
dec/2009

Klímavédelem: 220 ezer izzót cserélhetnek energiatakarékosra a rászorulók

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a klímatudatosság erősítése érdekében. Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki, ez éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint költségmegtakarítást, évi 23 900 tonnányi szén-dioxid megtakarítást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény csökkenést eredményez.



A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot hirdetett az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák számára, hogy az előre fizetett, vissza nem térítendő támogatásból energiatakarékos izzókat vásároljanak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos 100 wattos izzót cserélnek ki, melyeket a pályázóknak össze kell gyűjteniük és le kell adniuk, ezek tehát már garantáltan nem szennyezik tovább a környezetet. Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő, így a tárca számításai szerint a villanykörték magasabb vételára 58 nap alatt térül meg. A 220 ezer izzó cseréjével közel 22 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások éves szén-dioxid kibocsátása, ezzel több, mint hatezer hektár erdőt kímélnek meg a szén-dioxid megkötéstől. Az izzócsere program mintegy 230 millió forint uniós forrásból valósul meg, a pályázatok benyújtására 2009. december 15. és 2010. január 15. között van lehetőség.

További információk a minisztérium honlapján.

Ajánlat: energiatakarékossággal kapcsolatos cikkeink


0
Tovább
18
dec/2009

A bidé vagy a toalettpapír a környezettudatos módszer?

Egy energiahatékonysággal foglalkozó honlap felvetése szerint a vízöblítéses WC-k helyett sokkal környezetkímélőbb volna a bidék használata. Ezzel a toalettpapír előállításához használt 1700 milliárd liternyi vízmennyiséget lehetne megspórolni az USA-ban, ahol évente 36,5 milliárd tekercs WC-papír fogy, tizenötmillió fa kivágásával.



A vécépapír-használatot nélkülöző, vízsugárral működő bidék többek között Európában és Japánban is igen népszerűek, az USA-ban azonban nem igazán elterjedtek. Az energiahatékony eszközöket bemutató MetaEfficient honlap ezért annak számolt utána, hogy mennyivel lehetne csökkenteni a környezetre nehezedő terhelést, ha az amerikaiak is megkedvelnék a bidék használatát.

A honlapot szerkesztő Justin Thomas szerint igazi zöld technológiáról van szó, hiszen a bidékkel jelentős mennyiségű papírt, valamint a papírgyártáshoz szükséges vizet és elektromos áramot lehetne megspórolni. Az elemzés szerint az USA-ban évente elhasznált 36,5 milliárd tekercs vécépapír nagyjából 15 millió fa kivágását teszi szükségessé, és nem elhanyagolható az ehhez szükséges vízigény - 1700 milliárd liter - sem. A bidéhasználathoz szükséges vízmennyiség Thomas számításai szerint nagyságrendekkel alacsonyabb: az egyik felsőkategóriás bidémárka például öblítésenként átlagosan csak fél liter vizet használ el a vízöblítéses vécék tíz-tizenöt literjével szemben - írja a Scientific American. (Meg kell jegyezni, hogy a modern öblítésű toalettek között 3-6 litert fogyasztók is vannak.)

A vécépapírgyártás további igényei - a már említett vízmennyiség mellett - a papír fehérítéséhez felhasznált 253 000 tonna klór, valamint a nagyjából 17,3 terawattnyi elektromos áram évente. Ehhez természetesen még hozzá kell számolni a csomagoláshoz és a szállításhoz felhasznált energia- és anyagigényt is. Thomas mindemellett még azt is hozzáveszi, hogy a vécépapír-használat miatt gyakran eltömődnek a csatornákba vezető lefolyócsövek, továbbá a városi szennyvíztisztító-berendezések terhelése is növekszik.

"A vécépapírgyártás iparának teljes energiaigényét és környezetterhelését meg lehetne takarítani azzal, ha minél többen átállnának a bidék használatára" - ajánlja a honlapot szerkesztő Thomas, aki az utóbbi két évben jó néhány bidémárkát tesztelt. Sőt, a közeljövőben egy komposztvécével szeretné kombinálni a bidét, ami egy igazán zöld, többszörösen is környezetbarát fürdőszobai megoldás lehetne.  

Fotó: Vanik Zoltán

 

A bidéhasználatnak a környezetterhelés csökkentésén túl egészségügyileg is számos pozitív vonatkozása van: ezek közé sorolható például a jobb higiéné, valamint a vízsugarak érzékeny vagy sérült bőrre gyakorolt jótékony hatása (elég, ha az aranyérre vagy a kiütéses bőrfelületre gondolunk). Hozzátehetjük azt is, hogy a fertőző betegségek kórokozóinak körülbelül 80%-a az emberek közötti közvetlen érintkezés útján terjed, az emberek csaknem fele azonban nem most kezet vécéhasználat után - legalábbis az egyik bidégyártó cég becslései szerint. A bidé ebből a szempontból is jobb, hiszen a kezünket nem is szükséges használnunk a tisztálkodáshoz.   

Az USA-ban 69 és 549 dollár közötti áron árulják ezeket a fürdőszobai eszközöket, hazánkban pedig 15 és 45 ezer forint közötti áron lehet bidét vásárolni.

 


0
Tovább
17
dec/2009

Műfenyő és allergia

Forrás: [origo]A műfenyő egyik nagy előnye az igazival szemben az - vélik kedvelői -, hogy nem kell minden évben újat venni belőle. A családi műfenyő tehát éveket tölt a padláson, a sufniban, és decemberben csak néhány hétre kerül a tekintetek középpontjába. Ennek azonban több veszélye lehet.

 

 

 



A hosszú hónapokon át porosodó műanyag fa szálai közt nagy mennyiségben tapad meg az allergiások, asztmások számára problémás, tüsszögési, orrfolyási reakciókat kiváltó por.

 

 

Érzékeny személyeknél a háziporral való érintkezés vagy annak belégzése változatos bőrtüneteket (viszketést, csalánkiütést), a szem kötőhártyájának és az orr nyálkahártyájának gyulladását (erős könnyezést és orrfolyást) idézi elő, amit szénanáthának is nevezünk.

A műfenyő tehát soha ne kerüljön mosatlanul, tisztítatlanul a nappaliba! Ha idén élő fenyő mellett döntenének, ajánljuk a visszaváltható, földlabdás fenyőfát, melyekről bővebben itt olvashat.


0
Tovább
16
dec/2009

Néhány csomagolási tipp karácsony előtt

A csomagolóanyag érték, bánjunk vele takarékosan! Az egyébként is díszes csomagolású terméket fölösleges tovább bugyolálni. Rengeteg fa kerül kivágásra ünnepek alkalmával, a felesleges díszcsomagolások miatt. A díszes külső aztán az ajándék átadása után egy perccel már a szemétben található.

Forrás: [origo]



Drága díszcsomagolók helyett felhasználhatjuk a régi színes újságok vagy falinaptárak képeit. Jópofák az így kitapétázott kartondobozok is.

Mutatós díszcsomagolót készíthetünk házilag, ha a hagyományos barna csomagolópapírt, selyempapírt, vagy akár díszdobozt vízfestékkel festett krumplinyomdával mintázzuk.

Forrás: Ökoszolgálat


0
Tovább
14
dec/2009

Adományozás az ünnepekre

Karácsony táján megszaporodnak az adománygyűjtő akciók, programok. Ki pénzbeli segítséget, ki tárgy-, vagy élelmiszeradományt nyújtana szívesebben.

Forrás: [origo]

 



A  következőkben felsorolt lehetőségek közül mindenki megtalálhatja a hozzá helyileg és lehetőségeket tekintve legközelebbi alkalmat a segítségnyújtásra, adományozásra.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat: "Adni öröm" akció: Spar, Interspar, Kaiser's áruházaknál élelmiszeradományokat fogadnak. Westend karácsonyi vásár és Vörösmarty téri vásár: ellátottak (fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek) által készített tárgyak (pl. karácsonyfadíszek)  vásárolhatók.

Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz-akciójáról az alábbi oldalon tudhatunk meg részleteket. Nagy sikere van Budapesten és vidéken egyaránt a Mikulásgyárnak.

További lehetőségek a Tudatos Vásárlók honlapján.


0
Tovább
13
dec/2009

Csináld magad! Ropogtatnivalók karácsonyra

Forrás: [origo]A nagy karácsony előtti hajtásban bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a drága holmiknál többet ér az együtt eltöltött idő, vagy a saját készítésű ajándékokba fektetett munka, idő és szeretet. Csináljuk magunk az ajándékokat!

 

 



Készítsünk saját kezűleg ropogtatnivalót, a sok adalékanyagot tartalmazó, bolti édességek helyett!

Így készül a grillázs: 20 dkg diót megdarálunk, 10 dkg cukrot  serpenyőben megolvasztunk, és aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk a diót, pár csepp ecetet és jól összekeverjük. Olajozott deszkára kiborítjuk és gyors  mozdulatokkal, olajozott nyújtófával kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra. Vajas késsel feldaraboljuk. Zárt üvegben vagy dobozban 8-10 napig eltartható. Készíthetjük  napraforgómaggal, mogyoróval vagy mandulával is.

Szép ajándék lehet a házi készítésű fűszerolaj is. Széles szájú, jól záródó üvegbe friss - nem túl karakteres ízű - olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől  védve, hűvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemű, illetve porló  fűszereket előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük.

Forrás: Ökoszolgálat


0
Tovább
12
dec/2009

Visszaváltható karácsonyfa

Forrás: rollins edu

Bár a legjobb az lenne, ha a karácsonyfa alternatív helyettesítői terjednének el széles körben, a fenyőfa sokunk számára továbbra is elengedhetetlen karácsonyi  kellék, ami nélkül nem is ünnep az ünnep. A visszaváltható fenyőfák létjogosultságának kérdése évek óta vitatéma: egyesek a környezettudatosság jegyében  támogatják a földlabdás fenyők szélesebb körű árusítását, mások szerint a fák a több hetes "igénybevétel" során menthetetlenül tönkremennek, így  fenntarthatatlan a visszaváltós rendszer.

 



Valóban nem elég el- és visszavinni a karácsonyfát, a környezettudatosság és anyagi megtakarítás ebben az esetben is kompromisszumokat kíván. A fát szentestéig  hűvös helyen kell tárolni, majd a fűtőtesttől a lehető legtávolabb felállítani, valamint csak óvatosan, kevés dísszel, lehetőleg a gyertyákat mellőzve  díszíteni. Ha kíméljük a növényt, nem csak pénzt takarítunk meg, de a visszaváltós rendszer fenntarthatóságáért is teszünk egy keveset.

Fenyőfa "kölcsönzéséről" információk a Tudatos Vásárlók honlapján.

 


0
Tovább
11
dec/2009

Karácsonyfadísz csigaházakból és szárazvirágból

Forrás: [origo]Karácsonyfadíszt természetes anyagokból készíthetünk legegyszerűbben. Tavasszal  sok elhagyott, üres csigaházat találhatunk az udvaron a kerti munkák során. Ezeket gondosan összegyűjthetjük, hogy karácsonykor legyen alapanyagunk. Kellékek: üres csigaházak, festék - ízlés szerint -, szárazvirág-alap, szárazvirág, pillanatragasztó, színes szalag - szintén egyéni ízlés szerint.



A munka során először is jól kimossuk a csigaházakat, ügyelve arra, nehogy megsérüljenek. Ezután befestjük, és száradni hagyjuk őket. (Ha nem fog a festék, a  csigaházakat festés előtt enyhén meg is csiszolgathatjuk!) Ezután a színes szalagot ragasztjuk hozzá a csigaházhoz, úgy, hogy az a csigaház belsejébe (középre)  kerüljön. Végezetül szárazvirág-alapot helyezünk a csigaházak belsejébe, majd beillesztjük az apró - de színes - virágocskákból álló díszítésünket. Ügyeljünk  arra, hogy a kompozíciónkban egymáshoz illő színeket használjunk a csigaházak festésénél, a szárazvirágok, valamint a szalagok kiválasztásánál!

Forrás: Lutheran.hu, Győrújbarát - Tényői Evangélikus Egyházközség


0
Tovább
10
dec/2009

Szaloncukor készítése

Forrás: jcu.edu

Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára. Csak az 1800-as évek végétől terjedt el a szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés. A cukorka neve a német Salonzuckerl szóból ered, ezért nem meglepő, hogy Jókai még "szalonczukkedli"-nek nevezte.

Számtalan szaloncukor recept létezik, a Tudatos Vásárló ezt ajánlja:

Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor (vigyázat, nem barnára színezett), 3 dl víz, az ízesítéshez darált dió, kakaó, mogyoró, mák, marcipánmassza, kókusz, citrom. A  bevonáshoz csokoládés tortabevonó.

A cukrot addig főzzük a vízzel, amíg a fakanalat a masszába mártogatva úgy nem látjuk, hogy a melegített cukor szálasodni kezdett. Vékony drótból hajlítsunk  gyűrűt, és mártsuk bele a masszába, majd próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor megfelelő a cukor állaga. Ezt  a masszát aztán beletöltjük egy vízzel kiöblített porcelántálba, a tetejére kis vizet öntünk, és kitesszük egy hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor  fakanállal addig keverjük, amíg hófehér pép nem lesz belőle.

Forrás: [origo]

A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Ízlés szerint keverjük hozzá az  ízesítőket. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el a különböző adagokat 1,5-2 cm vastagságban, és a kockákat  helyezzük a hűtőbe. Mikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap- vagy kockaformákra. Ezt követően a darabkákat óvatosan  leönthetjük az olvasztott csokoládéval, vagy egyenként belemártogathatjuk őket. Végül nem marad más hátra, mint a csomagolás.

Figyelem, időigényes munka, ha ajándékozni szeretnénk belőle, ne hagyjuk az utolsó pillanatra! A szaloncukor történetéről és tömegtermelésének kialakulásáról korábban megjelent cikkünkben olvashat.

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 4. számában


0
Tovább
09
dec/2009

Folyamatosan gyengül a karácsonyi szezon

Forrás: [origo]A háztartások napi fogyasztási cikk beszerzéseiből rendszerint kiemelkedően magas arány jut decemberre, azonban az elmúlt három évben ez az arány egyre inkább csökkenni látszik.



Egyre kevesebbet költünk a karácsonyi szezonban, legalábbis ezt támasztják alá az elmúlt három év adatai. Míg 2006-ban 25%-kal költöttünk többet az év utolsó hónapjában, mint egy átlagos hónapban, addig 2007-ben ez a szám 20% volt, 2008-ban pedig csupán 16%.

A decemberi szezon elmúlt években megfigyelt csökkenéséhez természetesen hozzájárultak a 2006 negyedik negyedévétől bevezetett megszorító intézkedések hatásai, illetve a 2008 októberében kirobbanó gazdasági világválság - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet Consumer Tracking felmérésének adataiból.

"Az idei karácsonyra vonatkozó várakozások kapcsán a korábbi évek gyengülő karácsonyi szezonja mellett érdemes figyelembe venni, hogy - 4% körüli infláció mellett - az év első három negyedévében a háztartások körülbelül ugyanakkora összeget költöttek napi fogyasztási cikkekre, mint egy évvel korábban. Tehát, azt mondhatjuk, hogy a háztartások kevesebb élelmiszert és vegyi árut vásároltak az év első nyolc hónapjában, mint tavaly ilyenkor. Emellett a GfK Hungária által negyedévente mért Fogyasztói Bizalom Index is a lakosság alacsony vásárlási hajlandóságát jelzi" - mondta el Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Mit veszünk és mit nem? További információk a Tudatos Vásárló honlapján.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum