A környezettudatos háziasszony takarítóeszközei között az ecetnek is ott kell lenni a só, a szódabikarbóna és a citrom mellett, hiszen az ecet nemcsak a konyhában használható, hanem a háztartás egyéb területein is. Kiváló tisztítószer, vízkő- és zsíroldó, légfrissítő, de még a kutyapisi szagát is kiveszi a szőnyegből.

Forrás: MTI



A mosás során az ecetből néhány csepp az öblítőt is kiválthatja, a mosógépnek pedig kifejezetten jót tesz, ha a vízkőtelenítést egy üveg ecettel oldjuk meg úgy, hogy elindítunk vele egy programot, és ezt félévente megismételjük. A zuhanyrózsát is bedörzsölhetjük vele, ha pedig a csapok végére egy ecettel teli zacskót kötünk, feloldja a vízkövet a csapnyílásról. Mosogatáskor - nem folyó víz mellett - az öblítővízbe ecetet is tehetünk, mert eltávolítja a zsírt, és csillogóvá teszi az edényt, poharat.

Tipp mosáshoz

Évente egyszer öntsünk a gépbe 2 liter 20 százalékos ecetet, és indítsunk el egy 60 fokos programot. Az első öblítés előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes vizet egy napig. Másnap melegítsük fel újra, és fejezzük be a programot. Forrás: Levegő Munkacsoport



Kis edényben az ecet felfrissíti az állott levegő szagát a szobában, a párologtatóba is tehetünk belőle néhány cseppet. A szőnyeg különböző eredetű kellemetlen szagú foltjait (például állati vizelet) spricceljük be egy rész ecet és öt rész víz elegyével, és elillan a kellemetlen szag. Ha hús-, krumplisütés közben egy tálkába ecetet teszünk, akkor hamarabb tisztul a levegő a zsírszagtól.

Ablaktisztításhoz is használhatunk ecetet. Készítsünk egy rész ecetből és négy rész vízből álló keveréket, és permetezzük a már korábban melegvízzel lemosott üvegfelületre, majd újságpapírral töröljük szárazra.

Forrás: MTI

Fontos, hogy az ecetes tisztítás előtt mossuk le az ablakot melegvízzel - ez persze több munkával jár, mintha vegyszeres ablakmosót használnánk

Az ecet tehát nemcsak salátákhoz, ételek savanyításához használható, érdemes kipróbálni takarítás közben is, hiszen természetes, környezetbarát anyag. Mosogatáshoz, tisztításhoz már rendelkezésre állnak környezetbarát mosogató- és tisztítószerek is (itt láthat egy példát). Ne feledje: minél kevesebb szintetikus tisztítószert használ, annál kevésbé terheli környezetét, és annál többet tesz saját és a következő generációk egészségéért!

Ajánlat: további környezet- és egészségbarát takarítási tippek az Ökoszolgálat honlapján.