A legjobb szándék is félremehet, ha nem megfelelő alapanyagokat választasz. Nézzük, mivel érdemes kínálni a kismadarakat.

madár kert tél otthon természetvédelem

KÉP: Pixabay

 

Pár évvel ezelőtt lehetett kapni egy hengerszelvény alakú eleséget, leginkább úgy nézett ki, mint egy csapágy faggyúból és magokból. A környékünkön több kertben is láttam kiakasztva, én is vettem. Hiába. A madarak sehol nem voltak hajlandóak egyáltalán megkóstolni. Hogy miből lehetett az az eleség, ma már nem deríthető ki, de az biztos, hogy nem tetszett a madaraknak. 

Ma elkezdtem felmérni a spájzban lévő tartalékokat, hogy mit volna szükséges beszerezni a karácsonyi sütés-főzés előtt. Közben kiszelektáltam a néhány hete lejárt szavatosságú élelmiszereket. Már majdnem a kukába dobtam őket (pedig kerülöm a pazarlást), de aztán eszembe jutott, hogy voltaképpen ezek ideálisak madáreleségnek. Egyik sem avas, úgyhogy pont megfelelőek a madaraknak. Amennyiben te is tervezed a tollas barátok etetését, az alábbi magokkal csak jót teszel nekik. A magokra legnagyobb valószínűséggel érkező madárfajok nevét is feltüntettem (természetesen a teljesség igénye nélkül).

CHIAMAG

madár kert tél otthon természetvédelem

KÉP: Pexels

Miért jó a chiamag a madaraknak?
Rendkívül jó tápértéke van, ráadásul laktató is: a chiamag 51 százaléka szénhidrát, 12 százaléka növényi fehérje és 37 százaléka olaj. A mag gazdag antioxidánsokban, kalciumban, valamint B-vitaminokban, emellett a rosttartalma is magas.

Milyen fajok kedvelik a chiamagot?
feketerigó, galamb, pinty, kenderike

SZEZÁMMAG

madár kert tél otthon természetvédelem

KÉP: Pixabay

Miért jó a szezámmag a maradaknak?
A kistestű madarak számára ideális méretű mag, és jó tápanyagforrás. Ugyanakkor rendkívül magas az olajtartalma, 45 százalék, ezért csak mértékkel adj a madaraknak belőle.  A szénhidráttartalma 21 százalék, fehérjetartalma 16 százalék. A vitaminok közül B6- és E-vitamint tartalmaz, van benne még kalcium, vas, réz, mangán és magnézium.

Milyen fajok kedvelik a szezámmagot?
sármány, cinege, pinty, szajkó,  csuszka, kenderike, veréb

TÖKMAG

madár kert tél otthon természetvédelem

KÉP: Unsplash

Miért jó a maradaknak a tökmag?
A nyers (tehát jó esetben hántolt, de nem pirított) tökmag gazdag A-vitaminban és némi C-vitamint is tartalmaz. Főleg az olajtartalma jelentős (21 százalék), míg növényi fehérjéből csak 5 százalékot tartalmaz. A tápanyagok közül a vas, magnézium, foszfor és mangán a kiemelkedő. Semmiképpen ne adj sózott tökmagot a madaraknak!

Milyen fajok kedvelik a tökmagot?
szajkó, cinege, seregély, veréb, galamb

NAPRAFORGÓMAG

madár kert tél otthon természetvédelem

KÉP: Pixabay

Miért jó a madaraknak a napraforgómag?
A napraforgómag magas olajtartalmának köszönhetően a pár grammos madárkák képesek megőrizni a hidegben is a testsúlyukat és a testhőmérsékletüket. A napraforgómag 28 százaléka olaj, 25 százaléka rost, 15 százaléka fehérje. Emellett kalciumot, B- és E-vitamint, vasat és káliumot tartalmaz.

Milyen fajok kedvelik a napraforgómagot?
vörösbegy, cinege, pinty, seregély

FÖLDIMOGYORÓ

madár kert tél otthon természetvédelem

KÉP: Pexels

Miért jó a madaraknak a földimogyoró?
A szemes földimogyoró kedvelt elesége a nagyobb testű maradaknak. A kisebb madarak összetörve szeretik. A mogyoró rendkívül tápláló a maradak számára, hiszen 48 százaléka olaj, 21 százaléka szénhidrát és 25 százaléka fehérje. Főleg B-vitamint tartalmaz, illetve mangánt, folsavat és niacint nagyobb mennyiségben. Semmiképpen ne adj a madaraknak pörkölt vagy pörkölt és sózott földimogyorót! Ügyelj arra, hogy a mogyoró ne legyen avas, nehogy aflatoxinnal fertőzött legyen, mert ez a gombabetegség végzetes a madarakra.

Milyen fajok kedvelik a földimogyorót?
galamb, szajkó, cinege, pinty, seregély, ökörszem

TIPP: Bár a fenti illusztrációkon legtöbbször egész magok látszanak, de szívességet teszel a madaraknak, ha hántolt, sőt összezúzott magokat adsz nekik eleségnek. Így ugyanis nem kell bajlódniuk a hántolással, ami plusz energiát vesz el tőlük a téli hidegben. Hadd táplálkozzanak minél könnyebben!

365Zö