Ha már annyi pénzt kiadtál érte, akár valami jó célra is használhatnád, nem igaz?

kert karácsony fenyőfa tél mulcs rovar madár

KÉP: Pixabay

 

Nagyon sokan vásárolnak vágott fenyőt karácsonyfának, ami az ünnepek után szomorú látványt nyújt a kukák mellé kihajítva. Persze, az ilyen fa nem vész teljesen kárba, hiszen (szép magyarsággal) "termikus újrahasznosításra kerül", magyarán elégetik, és a belőle származó hőt hasznosítják. De akkor is! Használd ki, hogy a természetes fenyőfa biológiailag lebomló szerves anyag, ráadásul a puha fa egy-két év alatt lebomlik a természetben. 

1. Készíts belőle mulcsot

kert karácsony fenyőfa tél mulcs rovar madár

KÉP: Unsplash

A fenyőfa ledarálása jelentős mértékben felgyorsítja a lebomlását. A fenyőmulcs alkalmas kerti ösvények takarására, ebben az esetben érdemes alá teríteni legalább egy vékony réteg geotextilt, hogy a mulcs viszonylag hosszú ideig megmaradjon. A geotextil nélkül ugyanis a talaj felszínére terített mulcsot gyorsan "megeszik" a talajlakó organizmusok, beforgatják a földbe, lebomlasztják. Amennyiben viszont a fenyődarálékot a virágágyásokban hasznosítanád talajtakaróként, ügyelj arra, hogy olyan cserjék tövébe terítsd, amelyek kedvelik a savanyú talajt: ilyen az áfonya, a hóbogyó, a magyal és a hortenzia - utóbbi esetében kék színű virágzatra számíthatunk, ha kellően savanyú a talaj. A fenyőtű is mehet a mulcsba, mert erősen savanyító hatású. A mulcsozás alapjairól ide kattintva olvashatsz.

2. Aprítsd össze

kert karácsony fenyőfa tél mulcs rovar madár

KÉP: Pixabay

Ha nincs ágdarálód, akkor egy kis fejszével aprítsd össze az ágakat és a törzset, és a kert egyik félreeső, árnyékos részében halmozd kupacba az egészet, a tűlevelekkel együtt. Ez az aprítékkupac néhány napon belül csodálatos átváltozáson megy keresztül, ahogy felfedezik maguknak a talaj felszíne közelében lakó különféle apró élőlények, rovarok, sőt a rágcsálók is. 

3. Használd sövénynek

kert karácsony fenyőfa tél mulcs rovar madár

KÉP: Lingsmeadow

Amilyen szomorkásan néz ki egy fenyőtűit vesztő magányos karácsonyfa, annyira klassz látvány lehet, ha többet összerendezel sövényszerűségnek. Igaz, hogy ezek a karácsonyfák pár nap alatt ledobják a maradék tűleveleiket is, de az ágazatuk megmarad. Verj le néhány karót támasztéknak, és próbáld úgy összeigazítani az ágakat, hogy egyfajta szövésmintát képezzenek. Minél sűrűbb az ágak hálózata, annál szimpatikusabb lesz ez a "holt sövény" a kert madarai és apró rágcsálói számára, amelyek itt védelmet nyernek akár éjszakára is a macskák, nyestek, baglyok és más ragadozók ellen. 

4. Add oda egy kecskének

kert karácsony fenyőfa tél mulcs rovar madár

KÉP: RHS

A szakállas mekkmesterek egy kedvenc csemegéje a fenyő, még ha kissé fonnyadt is már az ünnepek után. Sőt, a szamarak és az alpakák is odavannak érte. Különösen az olyan fenyőt szeretik, amelyik még eléggé zöld, nincs nagyon kiszáradva. Ez ugyanis gazdag C-vitaminban, antioxidánsokkal, sőt, egyfajta természetes féreghajtóként hat, illetve e patások bélflórájára is kedvező hatással van. Érdeklődj utána, hogy a környékeden valamelyik állatmenhelyen tartanak-e kecskét, szamarat vagy alpakát - akár kutyamenhelyen is lakhatnak ilyen szerzetek. Feltétlenül ügyelj arra, hogy az állatok számára vitt fenyőfán tényleg ne legyen semmilyen dísz maradványa, sem a szaloncukot felrögzítéséhez használt kis fémkampó, sem pedig gyertya- vagy csillagszóró.

365Zö