Szeretjük a madarakat, de szeretjük a gyümölcsöket is - próbáljuk ezt a két tényezőt valahogy összeegyeztetni.

kert nyár madár gyümölcs újrahasznosítás

KÉP: Unsplash

 

Egymás után érnek a különféle gyümölcsök, amelyek nemcsak számunka hívogatóak: a madarak is előszeretettel látogatják a gyümölcsfákat, hiszen ők is kivennék részüket a csemegéből. Ez még nem is volna baj, csakhogy közben sok kárt okoznak. A csőrükkel megsebzett gyümölcsök többsége ehetetlen lesz, a külleme is sérül, de gyakran a belseje is tönkremegy. Lekvárnak még jó lehet, de friss fogyasztásra alkalmatlan.

kert nyár madár gyümölcs újrahasznosítás

KÉP: Pixabay

Többféle módszer létezik a madarak távol tartására, érdemes ezeket hetente variálni, ugyanis szárnyas barátaink gyorsan rájönnek a gyenge pontokra. Persze gondoljunk rájuk is: az emberi fogyasztásra nem alkalmas gyümölcsöket egy tálban vagy madzagra felfűzve felakaszthatjuk a lugasban, hadd kóstolják meg az idei termést a madarak is.

1. Madárriasztó

kert nyár madár gyümölcs újrahasznosítás

Legtöbbször baglyot formázó madárriasztót találunk a neten, ez készülhet műanyagból vagy lemezből domborítva. Lehet persze olyat is kapni, amelyik képes a fejét mozgatni, pirosan világít a szeme, csengettyű van a lábára kötve, sőt akár ijesztő hangokat is ki tud adni, de azért ezt fontoljuk meg: minket is megrémiszthet gyümölcsszedés közben. Egy nagyobb műbagoly több fát is meg tud védeni, érdemes kifigyelni, hogyan reagálnak rá a madarak.

2. Hálózás

kert nyár madár gyümölcs újrahasznosítás

KÉP: GrowGreatFruit

A hálóval az egész fát vagy lugast be tudjuk borítani. Nem egyszerű feladat, kell hozzá 2-3 családtag, hosszú póznák és kábelkötegelő, amivel az ágakhoz vagy kerítéshez rögzítjük a hálót. Nagyon fontos, hogy KISSZEMŰ HÁLÓT használjunk, nehogy bemásszanak a nagyobb lyukakon a madarak és foglyul ejtse őket a háló. PVC-csövekből és kerítésrudakból valamilyen vázat is összeeszkábálhatunk a hálóhoz, ennek az az előnye, hogy a fa növekvő vesszői nem hajlanak meg a háló súlya alatt - akkor ugyanis görbék maradnak a fejlődő ágak. 

3. Csillogás

kert nyár madár gyümölcs újrahasznosítás

KÉP: ThePracticalPlanter

A napfényt visszaverő, csillogó, mozgó tárgyak is képesek a madarak elriasztására. Használhatunk ehhez damilra felfűzött régi CD-ket és DVD-ket, egy nyarat kibírnak, de aztán  az erős napsütéstől lemállik a fényes bevonatuk. Vághatunk csíkokat alufóliából, de akkor a grillezéshez ajánlott vastagabb fóliát vegyük. Karácsonyfadíszeket is kiaggathatunk a kertbe, ha eléggé csillogóak.  

4. Ultrahang

kert nyár madár gyümölcs újrahasznosítás

KÉP: Nachi

Az ultrahangos madárriasztókat sokat szeretik, pláne, ha napelemes a készülék, mert akkor nem kell hozzá környezetszennyező ceruzaelemet venni. Csakhogy a hagyományos riasztók gyártói állítják, a madarakat nem lehet ultrahanggal elriasztani - ugyanis nem hallják. Annál inkább hallják a házi kedvencek, a macskától, a tengerimalacon át a teknősig, és komolyan stresszelheti őket az állandó háttérzaj. Érdemes tehát vásárlás előtt egy kis tudományos kutatást folytatni: először megnézni, hogy milyen frekvenciát bocsát ki a készülék, utána megnézni, hogy a gyümölcseinket dézsmáló madarak milyen frekvenciatartományban hallanak. Amennyiben a két halmaz nem fedi egymást, csak pénzkidobás a készülék, tessék a többi riasztó módszerrel próbálkozni. Ja, és egyes ultrahangos készülékek a mobiltelefonokat is zavarják.

5. Madárijesztő

kert nyár madár gyümölcs újrahasznosítás

KÉP: WonderfulDIY

Klasszikus módszer, máig hatékony. Az újrahasznosítás csimborasszója, hiszen bármilyen régi deszkát, ócska ruhákat, kalapot fel tudunk használni a készítéséhez. Érdemes olyan madárijesztőt készíteni, amelyiknek valamelyik része mozog, tehát ha fúj a szél, akkor "életre kel" a barátunk.

6. Mozgás

kert nyár madár gyümölcs újrahasznosítás

KÉP: EasyPestSupplies

Noha előbb a madárijesztőnél írtuk, de önállóan is megállja a helyét: bármilyen forgó-mozgó-lengő tárgy is hasznunkra lesz a kertben, mert a madarakat elijesztheti a gyümölcsfáktól.

7. Etetés

kert nyár madár gyümölcs újrahasznosítás

KÉP: Pixabay

Bár a madártani szakemberek szerint nyáron nem szabad a madarakat etetni, azért gyümölcsérés idején mégis érdemes kitenni nekik a téli csemegék maradékát, hátha akkor teli hassal nem célozzák meg a gyümölcsfákat. Napraforgó tányérját is feldrótozhatjuk a kerítésre, hogy menjenek oda lakmározni.

365Zö