Akinek van erkélye, terasza vagy kertje, igazán kitehetne oda egy menedéket a kismaradaknak az érkező téli zimankó ellen.

KÉP: Pixabay

 

Jön a sarkvidéki hideg, de a hétvégén még pont készíthetsz egy melegedő madárodút a kertedben élő kismadaraknak. Nem kell hozzá más, csak egy 20 cm széles, 2 méter hosszú fenyőfa polc!

Nehéz elképzelni, hogy azok a néhány grammos kis madarak hogyan élik túl a hideg téli időszakot. Ráadásul hetek óta tavaszias az idő, jövő hétre pedig sarkvidéki fagyok betörését jósolják mind a meteorológusok, mind a mesterséges intelligencia. Az ilyen jelentős hőmérsékleti eltérés végzetes lehet a kerti madarak számára. 

Ha van egy megfelelő méretű, használaton kívüli fenyőpolcod, pár óra alatt pompás melegedő madárodút készíthetsz belőle az alábbi "szabásminta" alapján. 

KÉP: Songbirdgarden

A melegedő madárodú abban különbözik a normál madárodútól, hogy formája horizontális, a mérete nagyobb, mint egy fészekodúnak, a röpnyílása alacsonyan van, bent viszont ülőrudat lehet elhelyezni, amelyeken több madárka is elfér, és a felfelé szálló meleg levegőben komfortosan érezhetik magukat a hidegben. Praktikus, ha a melegedőnek is nyitható az egyik oldala, viszont az aljára nem szükséges elvezető nyílásokat vágni.

Eszközök melegedő madármelegedő készítéséhez:
- 18 mm vastag, 200 mm széles és 2000 mm hosszú natúr fenyő polclap
- 420 mm hosszú 16 mm átmérőjű rúdléc (ezen fognak pihenni a madarak a melegedőben)
- 35-40 mm hosszú önmetsző facsavarok
- akkus fúró/csavarhúzó a csavarnál vékonyabb átmérőjű fúrószárral és a csavar behajtásához megfelelő bitfejjel
- lapos marófúrószár fához 16 mm, illetve 30 és/vagy 35 mm átmérőjű (a rúdléc furata és a röpnyílás kialakításához)
- fűrész (lehet kézi is, de inkább elektromos szablya- vagy körfűrész)
- vizes bázisú vékonylazúr + ecset
- maradék bitumenes zsindely

A polc feldarabolása:
előlap 400x200 mm, hátlap 400x200 mm,  alja 400x200 mm, oldallap 2 db 200x164 mm (azért nem 200 mm, mert levontuk belőle hátlap és az előlap 2x18 mm-es lapvastagságát), tető 472x200 mm

A kivágott darabokat a fenti rajz szerint összecsavarozzuk. Az előlapból kivágjuk a röpnyílás lyukát, az oldallapokból pedig a rúdlécek átmenő lyukát (a rúdléc mindkét oldalon 1-1 cm-vel kilóg az oldallapon, hogy stabilan tartson).

KÉP: Postregister

Aki ügyesebb, az az előlapot vagy az egyik oldallapot nem csavarokkal, hanem forgócsapként szolgáló szögekkel rögzíti. Ennek köszönhetően a lap felnyitható és a melegedő könnyen kitakarítható.

KÉP: Feltmagnet

A tető mindkét oldalon kicsivel túllóg a falakon. Érdemes az egész madármelegedőt legalább kétszer vizes bázisú vékonylazúrral átkenni, és száradás után a tetőre még egy kis maradék bitumenes zsindelyt rászegelni, hogy az eső ellen védve legyen. Vannak, akik a röpnyílás köré fémből védőlapot készítenek, hogy a harkályok ne tudják bevésni magukat a melegedőbe.

A madármeledőt stabilan rögzítsük házfalhoz vagy fatörzshöz. A melegedő eleje nézzen lehetőleg dél felé, hogy minél több napsugár, és minél kevesebb eső érje. A röpnyíláshoz nem szabad külső ülőrudat felszerelni, mert az a ragadozóknak szolgál kapaszkodóul, ha megtámadnák a melegedőt.

365Zö