Újdelhi levegője annyira szennyezett, hogy már kültéri légtisztító készülékekkel harcolnak a szmog ellen.

légszennyezés India energiatakarékosság

KÉP: Unsplash

 

India nagyvárosaiban a levegő annyira szennyezett a felfoghatatlan mértékű közlekedő és a gyárak miatt, hogy felmerült már a karantén ötlete is a szmog csökkentése érdekében. Számítások szerint egy sokmilliós indiai nagyvárosban olyan károsodás éri az ember tüdejét, mintha napi 10-50 szál cigarettát elszívna (évszaktól függ). Addig is többféle módon próbálják javítani a levegőminőséget, például különleges kültéri légtisztító tornyokkal. Az elmúlt években próbálkoztak ilyennel Mumbaiban és Újdelhiben is, ahol most megint nekifutnak a probléma megoldásának.

A húszmilliós Újdelhi az utóbbi években már kétszer is a világ leginkább szennyezett levegőjű városának bizonyult a mérések alapján. A PM2,5 szennyezőanyag, azaz a 2,5 mikronnál kisebb szállóporszemcsék mennyisége Újdelhiben kétszer annyi, mint Pekingben, amely a világ 9. legszennyezettebb levegőjű városa. Az ilyen kisméretű légszennyező anyag (pl. koromszemcse) veszélye, hogy mélyen lehalad a tüdőbe, és akár át is juthat a hajszálerek falán, és bekerül a véráramba. Márpedig akkor a szervezetbe bárhová eljuthat, és akár végzetes betegséget is okozhat.

légszennyezés India energiatakarékosság

KÉP: VertoAir

Az egészségügyi felmérések szerint a városi lakosok 99 százaléka van kitéve a légszennyezésnek, persze eltérő mértékben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatai alapján a légszennyezettségnek való hosszú távú kitétel károsítja a szív- és érrendszert, az idegrendszert, a tüdőt, és akár daganatos betegséget is okozhat. 2019-ben Indiában a légszennyezettség következtében 1,6 millióan vesztették életüket.

A Studio Symbiosis fejlesztőcég tavaly állt elő a VERTO Air Purification Tower névre keresztelt kültéri légtisztító torony ötletével, amelyből mostanra született meg az első végleges darab. A VERTO szó a görög-latin vertente kifejezésből származik, amelynek jelentése: forogni. Az 5,5 méter magad, 360 fokban forgó berendezés külső szerkezete üvegszállal megerősített betonból készült. 

légszennyezés India energiatakarékosság

KÉP: VertoAir

A forgó torony mintázata hosszas tervezés eredménye: a háromszög alakú nyílások aerodinamikája növeli a légszűrés hatásfokát. Ha erősebben fúj a szél, a torony is hatékonyabban dolgozik. Minden torony belsejében 5 légtisztító egység kap helyet, amelyek naponta 600 ezer köbméter levegőt képesek megtisztítani. Az energiatakarékos ventilátorok által beszívott szennyezett levegőt különféle finom szűrők kötik meg, kiszűrve a levegőből a károsanyagokat és a szállóport. A légszűrőknek hála a VERTO képes csökkenteni a levegő nitrogén-oxid- és szállópor-szintjét. 
A berendezés szívét alkotó "okos" ventilátorok a helyi levegőminőségnek megfelelően működnek. Amikor magas ugyan a légszennyezettség, de erős szelek várhatók, akkor a VERTO energiatakarékos módba kapcsol, és hagyja a természetet működni. Ennek köszönhetően egy VERTO-torony csak annyi energiát fogyaszt, mint egy ipari porszívó, de 100-szor több levegőt képes megmozgatni. A toronyban elhelyezett, részben újrahasznosított anyagból készült szűrőket 6-9 havonta érdemes cserélni. 

légszennyezés India energiatakarékosság

KÉP: VertoAir

Számítások szerint az Újdelhi körüli rettenetes légszennyezettség mérséklése érdekében legalább 100 ilyen tornyot kellene felállítani városszerte. Ez voltaképp nem is lenne olyan nagy összeg, hiszen a tornyok lyukacsos falazata üvegszál megerősítésű betonból készült, de darabokra szétszedhető, laposra csomagolható, tehát könnyű szállítani. A VERTO fejlesztői jelenleg éppen a tömeggyártás feltételeit dolgozza ki, hogy mielőbb elterjedhessenek a VERTO-tornyok Indiában. 

365Zö