Nem, nem lapraszerelt, de kicsi, mégis biztonságos, valamint újrahasznosítható a premier előtt álló svéd villanyautó - az ára pedig egészen barátinak ígérkezik.

elektromos autó környezetvédelem légszennyezés városi életmód

KÉP: Luvly O

 

Az elektromos autózásnak vannak támogatói és ellenzői, de még az utóbbiak is megszelídíthetők, amennyiben az adott autó nem egy kéttonnás terepjáró, hanem egy városi minijármű, amelynek formája, persze modern kivitelben, némileg a szép emlékezetű magyar Puli mopedautót idézi (na jó, a Puli nem volt sikertörténet a múltban, de hátha még újjá lehet éleszteni).

elektromos autó környezetvédelem légszennyezés városi életmód

Ilyen például a svég Luvly O, a guruló szappandoboz, amelynek - magyar érdeklődők számára legalábbis - a legfőbb előnye, hogy 10 ezer euró az indulóára (ma árfolyamon nagyjából 3,75 millió forint). Ennél a Citroen Ami ugyan olcsóbb, de a Luvly O csinosabb. Valamint az Ami egy elektromos mopedautó, azaz a maximális sebessége 45 kilométer/óra - ennek pont a dupláját tudja a Luvly O! Jelentős különbség még, hogy az Ami hatótávja 75 kilométer egy feltöltéssel, ezzel szemben a Luvly O 100 kilométerre van hitelesítve: Budapesttől jó hátszéllel talán épp eljut az ember a Balatonig.

elektromos autó környezetvédelem légszennyezés városi életmód

Világszerte nagy a kereslet a kompakt és megfizethető elektromos autókra, de a kínálat nincs igazán harmóniában ezzel. A Luvly O elektromos meghajtású kétszemélyes jármű szülőatyja Joachim Nordwall, aki a Koeningseggnél dolgozott korábban vezető tervezőként, és például a Volkswagen kisbuszának újabb formaterveit készítette. 

elektromos autó környezetvédelem légszennyezés városi életmód

Az odafigyelő tervezésnek köszönhetően a 270 cm hosszú, 153 cm széles és 144 cm magas Luvly O önsúlya mindössze 400 kilogramm. A kis tömegnek is köszönhető, hogy a jármű fogyasztása 100 kilométeren mintegy 6 kWh, nagyjából 420 forint - sokkal olcsóbb, mint a benzin vagy dízel. Jelenleg a tervezés finomhangolása zajlik, az ígéretek szerint 2023 második felében kezdődik a gyártás.

elektromos autó környezetvédelem légszennyezés városi életmód

A Luvly O különlegessége a moduláris design, amelynek hála az autó egyes részei könnyen cserélhetők akár sérülés, akár fejlesztés okán, ami olcsóbbá teszi a javítást és megnöveli a jármű élettartamát. Nagyon fontos részlet, hogy a jármű cserélhető akkumulátorral érkezik, amit otthon is lehet tölteni, de ha kiépül az akkucserélő hálózat (a benzinkutak mintájára), akkor még egyszerűbbé és gyorsabbá válik a feltöltés. 

elektromos autó környezetvédelem légszennyezés városi életmód

Amilyen kicsi a Luvly O, annyira biztonságos a maga kategóriájában. A Formula-1-es versenyautók koncepcióját másolja: megerősített acélváz keret energiaelnyelő részekkel, kompozit karosszéria, amely kagylóhéjként védi a bennülőket. Ráadásul több légzsák is lesz az autóban, akárcsak távolságtartó automatika, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer és automata fékrásegítés. Cserébe viszont egyelőre nem terveznek rádiót, fűtést és klímát a járműbe - és a belseje is eléggé minimalistára sikerült. De hát: valamit valamiért...

365Zö