Mindannyian tudjuk, hogy a kőolaj elégetése káros a bolygónkra, de sokan egyelőre nem tehetjük meg, hogy ne használjuk a belső égésű járműveket. Ha már viszont használjuk, tegyük okosan.

autó légszennyezés üzemanyag károsanyag kibocsátás

KÉP: Pixabay

 

A magas üzemanyagárak sokakat arra ösztönöznek, hogy takarékos-kodjanak a naftával. Körülnéztünk az interneten, milyen módszereket ajánlanak erre a hozzáértők. A következő javaslatokkal nemcsak a fogyasztás csökkenthető, hanem a károsanyagok kibocsátása is, tehát kétszeresen hasznosak.

1. Változatos közlekedés
Európában egy átlagos autó kilométerenként 122,3 gramm szén-dioxidot bocsát a levegőbe az Európai Környezetvédelmi Hivatal (European Environmenal Agency, EEA) szerint. Ennek oka az egyre több SUV (terepjáró), illetve az átlagautók egyre nagyobb tömege, valamint a kontinens egyes országaiban az elöregedő járműpark. A legfrissebb, 2019-es statisztikai adatok szerint az újonnan regisztrált járművek 31 százaléka dízel, 59 százaléka benzines üzemű, a többi elektromos meghajtású.
A fogyasztás csökkentése érdekében érdemes útvonalanként átgondolni a közlekedés módját. Lehet, hogy valahová tényleg csak autóval tudunk eljutni, de például a fővárosban jól használható a hajtós roller és villamos kombó, hiszen 100 centiméternél rövidebb járművel, így a rollerrel vonaljegy érvényesítése nélkül is felszállhatunk a budapesti tömegközlekedési járművekre. Ugyanígy az egyre bővülő kerékpárút-hálózatot is érdemes kipróbálni, akár ősszel és télen is, amikor szép az idő. De gyalogolni is simán lehet 3-4 megállónyi távolságot, ha megoldható.

2. Kapcsoljuk ki a klímát
Ősszel igazán nincs szükség a klímára, a lekapcsolásával akár 20 százalékkal is csökkenhet a fogyasztás és a CO2-kibocsátás. Na persze télen a párás ablak leszárításához be lehet kapcsolni, de csak rövid időre. Viszont az autó leállításakor ne feledjük a klímát is lekapcsolni, hogy ha legközelebb indítunk, ne kapcsoljon be az is automatikusan.

autó légszennyezés üzemanyag károsanyag kibocsátás

KÉP: Pixabay

3. Használjuk a belső keringetést
Ha már mindenáron klímázni kell, akkor kapcsoljuk be a belső keringetést, hogy az autó csak annak a levegőmennyiségnek a hőmérsékletét szabályozza, ami a belső térben van.

4. Melegítsünk ülésfűtéssel
Hideg napon, amikor már elérte a belső hőmérséklet a kellemes szintet, kapcsoljuk ki a fűtést és be az ülésfűtést. Ezzel állítólag kicsit kevesebbet fogyaszt az autó, és nekünk is komfortosabb.

5. Ne járassuk üresben az autót
Az amerikai Argonne Nemzeti Laboratórium számítása szerint ha 10 másodpercnél többet kell egy helyben állni a kocsival, akkor állítsuk le a motort: 10 perc üresben járatás elfogyaszthat akár 3 deciliter üzemanyagot is.

autó légszennyezés üzemanyag károsanyag kibocsátás

KÉP: Unsplash

6. Fújjuk fel az abroncsokat
A megfelelő nyomásra felfújt abroncsok mérséklik a fogyasztást, növelik az abroncs élettartamát és csökkentik a légszennyező szállópor mennyiségét. A megfelelően felfújt abroncsokon akár 3 százalékkal távolabb jutunk ugyanannyi üzemanyaggal: éves szinten 10 ezer kilométeren ez már 300 kilométer is lehet.

7. Cseréljünk olajat
A rendszeres olajcsere növeli a jármű hatékonyságát, és akár 2 százalékkal javítja a megtett távolságot: az éves 10 ezer kilométer helyett 10 200-ra lesz elég a nafta. 

autó légszennyezés üzemanyag károsanyag kibocsátás

KÉP: Pexels

8. Tegyünk be új légszűrőt
A tiszta légszűrő nagyjából 2-6 százalékkal növeli az autó hatékonyságát, ami az évi 10 ezer kilométer esetén ez már 200-600 kilométerrel hosszabb út. 

9. Vezessünk nyugisabban
Épp ma mértem le az M7-esen: ha 100 kilométert 130-as sebességgel teszek meg, akkor a kocsi fogyasztása 6,8 liter, míg ha 100-110 kilométeres óránkénti sebességgel haladok, akkor 5,8 liter. Ez "csak" 1 liter különbség, nyilván más autóban eltérő mennyiség lehet, de már havi szinten is jelentős annak, aki sokat autózik. Aki nem akarja az országúton állandóan a kijelzőt nézni, használja a tempomatot, ha van a kocsijában.
Az amerikai Szövetségi Energiahivatal (Department of Energy, DOE) szerint az agresszív vezetési stílus akár 40 százalékkal is növelheti a fogyasztást. Plusz a károsanyag-kibocsátása is kisebb az autónak, ha kevesebbet fogyaszt.

autó légszennyezés üzemanyag károsanyag kibocsátás

KÉP: Unsplash

10. Tervezzük meg az útvonalakat
Néha elég annyi a takarékossághoz, hogy előre átgondoljuk, mikor és merre kellene mennünk. Ha lehet, intézzük az ügyeket egy menetben. Alternatív útvonalak választásával is spórolhatunk. Kerüljük a csúcsforgalmat, amennyiben lehetséges.  Érdemes okostelefonos útvonaltervező alkalmazást használni!

365Zö