A nyár folyamán több elektromos kerékpár újdonságról lehetett hallani, ezeket gyűjtöttük csokorba - egy vicces meglepetéssel.

közlekedés elektromos kerékpár kerékpár városi életmód légszennyezés akkumulátor

KÉP: Pixabay

 

Ahogy szaporodnak a bicikliutak a nagyvárosokban és környékükön, egyre inkább opció, hogy elektromos kerékpárral induljunk munkába. Az e-bringa azért is jó, mert nem izzadunk le rajta, tehát nem kell rohanni a zuhanyzóba, ahogy megérkezünk a melóba, csak leparkoljuk a bringát és már mehetünk is a kávézóba (meg utána persze dolgozni is). Magyarország terepadottságai megfelelőek a kerékpározáshoz, és a kerékpárutak minősége is egyre jobb. Aki megszokja ezt a közlekedést, azt nem riasztja el az őszi időjárás sem a napi tekeréstől. Elektromos rásegítéssel nem megerőltető napi 20-30 kilométert sem kerékpározni a munkahelyre és haza. Nézzük, milyen újdonságok jelentek meg a piacon!

Fuell Flluid 3, 2, 1 S/E

közlekedés elektromos kerékpár kerékpár városi életmód légszennyezés akkumulátor

Az egykori motorversenyző és Harley Davidson-mérnök, Erik Buell tervezte a Fuell Flluid e-kerékpárokat, nem véletlen, hogy az Indiegogo online adománygyűjtő oldalon a kért harmincezer helyett másfél millió dollárt dobtak össze a rajongók, hogy megkaphassák "a világ legnagyobb hatótávval rendelkező elektromos kerékpárját". A hipermodern túrakerékpár 1000 és 2000 Wh akkumulátorral, 500-750 W motorral, óránkénti 32-45 kilométeres sebességgel képes haladni, és 180, illetve 350 kilométer a hatótávja - több, mint egy átlagos elektromos autóé! Na persze a teljesítményhez árcédula is párosul: a tízéves garanciával 2023 decemberétől (ingyenesen) kiszállított e-bringák kétmillió forint körüli összegbe fognak kerülni (5495-5995 USD).

Buzzy Bike

közlekedés elektromos kerékpár kerékpár városi életmód légszennyezés akkumulátor

A lengyel startup Buzzy Bike elektromos kerékpárja robusztus formájú, mokány kis kerékpár, amelynek van összecsukható változata is. A többféle akkumulátorral kapható kerékpár akár 100 kilométeres hatótávra is képes egyetlen töltéssel, az uniós szabványnak megfelelően a motor 250W/36V-os. A vaskos gumival szerelt húsz colos kerekek simán átmennek a kátyúkon és fekvőrendőrökön is. A kerékpár ára 17 400 zlotynál indul, azaz 1,4 millió forint.

ADO Air 28

közlekedés elektromos kerékpár kerékpár városi életmód légszennyezés akkumulátor

Az Európában ismert ADO márka újdonsága a "legtutibb városi e-kerékpár", az Air 28, egy sor kényelmi kiegészítővel felszerelve, mint amilyen a menet közben egy mozdulattal ki-bekapcsolható teleszkóprugó, hidraulikus fék, beépített AirTag nyomkövető, okostelefonos alkalmazás, nyomatékszenzor, karbon szíjhajtás. A kerékpár Samsung akkumulátorral működik, hatótávja 100 kilométer is lehet, az ára jelenleg előrendelési akcióban 1299 eurótól indul, ami nagyjából 500 ezer forint.

Nireeka Mega

közlekedés elektromos kerékpár kerékpár városi életmód légszennyezés akkumulátor

Brutál külsejű a Nireeka e-bringa, az ára is passzol hozzá (3299 USD, ami nagyjából 1,2 millió forint), viszont az 1500 W és 200 Nm motorral a 80 kilométeres hatótávon akár 60 kilométeres óránkénti sebességgel haladhat. Ez ugyan nem felel meg az uniós szabványnak, viszont versenypályán lenyűgöző. A jelenlegi adatok szerint 2023 novemberére már rendelhető, karácsonyra már a fa alatt lehet. A 750W változat 50 kilométeres hatótávon 40 kilométeres sebességet tud óránként, és az előrendelési ára 2999 dollár. A cégnek van 250W-os bringája is, tehát a szabálykövetők is kérhetnek ilyet ajándékba.

+1 csodabogár:

Lámpago

közlekedés elektromos kerékpár kerékpár városi életmód légszennyezés akkumulátor

A török cég a spanyol "villám" szóból alkotta meg Lámpago márkanevét. A háromkerekű elektromos jármű formavilágában visszanyúlik az ötvenes-hatvanas évek csodabogár járműveihez. A 60V/30 Ah lítium akkumulátor 1000 W motort hajt, a hatótáv ugyan csak 40-70 kilométer, de a kis tricikli 200 kilogramm hasznos tömeget képes egyik helyről a másikra szállítani két ülésében, és a feltöltése is megvan három óra alatt. Mindemellett 9 színváltozatban kapható, és tandembicikli helyett ez sokkal látványosabb és kényelmesebb!

36Zö