Sokkal szerencsésebb lesz az új éved, ha nem terheli egy halom digitális hulladék az eszközeidet - és az életedet.

lomtalanítás mobiltelefon számítógép okostelefon

KÉP: Pixabay

 

Épp ma kerestem egy elküldött kontaktot, de képtelen voltam megtalálni, pedig minden lehetséges felületen néztem. Közben azonban belefutottam rengeteg ezeréves digitális lomba, amit még a következő napokban le akarok selejtezni az eszközeimről. Ebben sokat segíthet egy jó itiner, nézzük, mit érdemes digitálisan lomtalanítani!

Töröld a nem használt fiókokat
A digitális lomtalanítást érdemes a nem használt fiókok (accountok) eltávolításával kezdeni. Egy iparági felmérés szerint egy átlag amerikai polgárnak akár 150 különböző felhasználói fiókja is lehet. Érdemes végignézned a közüzemi szolgáltatóknál, webshopoknál, szervizeknél, közösségi médiában, fodrásznál és más szolgáltató szektor más vállalkozásainál lévő felhasználó fiókjaidat, azonosítóidat. Azokat pedig ajánlott törölni, amelyeket munkahely- vagy lakcímváltozás, illetve a megváltozott médiahasználat miatt nem használsz.
Talán egy csomó bejelentkezésre már nem is emlékszel. Ha rákeresel a nevedre vagy az azonosítódra a neten, felhozhatja az elfelejtett weboldalakat. Az emailjeidet is átfuthatod a regisztrációs visszajelzésekre rákeresve. 
A legalább egy éve nem használt fiókokat a legjobb eltávolítani. Ezzel az online biztonságodat is fokozod, hiszen nagy valószínűséggel ugyanazt a felhasználónév/jelszó kombinációt adtad meg sok helyen. Ha egy hacker feltöri egy régi fiókodat, vagy kikerül a netre az azonosítód és a jelszavad, akkor annak birtokában más fiókjaid is veszélybe kerülnek. Vagyis egyrészt töröld a nem használt accountokat, másrészt kezdj el változatosabb és nehezebb jelszavakat használni.

lomtalanítás mobiltelefon számítógép okostelefon

KÉP: Pexels

Szabadulj meg a felesleges alkalmazásoktól
A legtöbb ember telefonja tele van olyan alkalmazásokkal, amiket egyszer nagy lelkesen letöltött, aztán azóta sem használt. Közben meg foglalják a helyet a telón és a tableten, illetve néha meg is nehezítik a fontos dolgok előkeresését. Tehát használd az "uninstall" gombot, és a nem használt appokat kukázd. Ezt a műveletet érdemes félévente elvégezni. A laptopodon is végignézheted a programokat, és a nem használtakat távolítsd el. Persze csak azokat, amelyekről biztosan tudod, hogy milyen programok. Ha belefutsz olyan programba, amelynek elsőre nem ismered fel a célját, először keress rá a neten vagy kérdezz meg egy hozzáértőt, mielőtt lendületből törölnéd. Nehogy valami olyan program legyen, ami a gép alapfuttatásához szükséges.

Iratkozz le a levlistákról
Ezer olyan kéretlen levelet kap az ember, amire soha nem iratkozott fel, és persze olyanokat is, amelyekre egyszer valamiért feliratkozott, de azóta sem érdeklődött az illető webhely iránt. A sok szemét levél miatt néha elkerülheti a figyelmünket egy fontos irat. Ezért muszáj rendet tenni a levlistákon. A feliratkozásokat a kapott levelek alján szereplő leiratkozás (unsubscribe) gombra kattintva lehet elkezdeni. Persze egy csomó weboldal nehezíti a leiratkozást, plusz kérdéseket tesz fel stb., de ne hagyd magad eltántorítani.

lomtalanítás mobiltelefon számítógép okostelefon

KÉP: Unsplash

Takarítsd ki a postafiókodat
Ez talán az egyik legnehezebb művelet a digitális lomtalanítás során. Döbbenetes mennyiségű levelet kell átnézni és kikukázni. De megéri, mert a végén jól kezelhetővé válik a postafiókod. Ha biztonsági okból több postafiókot is fenntartasz a különféle bejövő anyagok számára, érdemes mindegyik fiókot kitakarítani, és a kereszthivatkozásokat törölni. Törekedj arra, hogy nullára csökkentsd a bejövő mappában lévő olvasatlan levelek számát. A sokféle forrásból származó leveleket külön mappákba rendezheted, és visszatérhetsz ezek leválogatására később is. A Közösségi mappát szinte naponta ürítheted, a Promóciókat hetente egyszer legalább tedd rendbe. Csinálhatsz külön mappát a céges hírleveleknek, és szűrőkkel a bejövő leveleket egyenesen abba a mappába irányíthatod. Persze ezt is tanácsos hetente legalább egyszer a jövőben is üríteni.

Tedd rendbe a asztalt és a letöltéseket
Atyaég, mennyi fölösleges fájl lehet a letöltéses mappákban! Hiszen néha egy sima pdf-re való rákattintás is letöltést eredményez. Ezeket nézd végig, ne felejtsd ki a Scan mappát sem. Mindent törölj, amire nincs szükséged. A számítógép asztalát (desktop) is tedd rendbe a sok szükségtelen képfájl, dokumentum vagy ikon törlésével (persze az ezekhez tartozó programokat is törölni kell). 

lomtalanítás mobiltelefon számítógép okostelefon

KÉP: Pexels

Irányítsd át felhőbe a kedvenc képeidet és adataidat
A felhőben való adattárolás előnye a rendszeres mentés, valamint hogy bárhonnan elérheted a fájlokat. Az a veszély sem fenyeget, hogy elszállnak a legszebb képeid, mert beleejtetted a vécébe a mobilodat. Eleve úgy is beállíthatod a mobilodat, hogy ezentúl minden fotót és videót töltsön fel a felhőbe, ne a mobil memóriakártyáján tárolja. Vagy azt is beállíthatod, hogy miután létrejött a biztonságos felhős adattárolás, törölje a fájlt a memóriakártyáról, ami tárhelyet szabadít fel.

Futtasd le a vírusirtót
Ha már minden eszközödet letakarítottad, ajánlott egy vírusirtóval végignézni az eszközt, és a föllelt fölösleges sütiket, rosszindulatú vírusokat, trójaikat, malware-eket törölni. Ezzel jelentősen javíthatod az eszköz működését. Végül pedig töltsd le a legújabb frissítéseket, hogy ha már teljesen tiszta, akkor up-to-date is legyen az eszközöd.

365Zö