Becslések szerint évente egymilliárd telefontok kel el az üzletekben, webshopokban. A kidobott műanyag tokok milliós tételben kerülnek a hulladéklerakókba, szennyezik a környezetet. 

mobiltelefon komposzt

Ebben a konténerben 60 ezer műanyag telefontok van,
amelyeket pusztán azért dobtak a szemétbe, mert már nem passzolnak az új telefonokra. KÉP: Pela

A kanadai Pela bio telefontokokat gyárt lenrost, biopolimer és egyéb újrahasznosított anyagok keverékéből, amely nem tartalmaz ólom-, kadmium-, BPA- vagy ftalát-összetevőt. A cég alapítója, Jeremy Lang 2010-ben Hawaiin nyaralt a családjával, ahol a strandon a kisfia műanyagszemetet ásott ki a homokból. Az apa ekkor döbbent rá, milyen hatással van bolygónkra a hagyományos, kőolaj alapú műanyag. Ezután határozta el, hogy olyan, bio minőségű termékeket fog gyártani, amelyekkel csökkenthető a mindent elárasztó műanyag mennyisége.

mobiltelefon komposzt

KÉP: Pela

A sokféle színben kapható puha tokok után megjelent a fekete színű, hátoldalán apró lyukkal ellátott tok, amelyet tetszés szerint lehet hímzéssel díszíteni. Így mindenki egyedivé teheti a telefontokját. 

mobiltelefon komposzt

GIF: Pela

Amikor pedig tönkremegy a tok, nagyjából két év elteltével, akkor mehet a komposztba, és hat hónap alatt teljes mértékben lebomlik.

mobiltelefon komposzt

GIF: Pela

Jelenleg ez az egyetlen bio telefontok termék a piacon, amely 100 százalékban komposztálható, és nem szennyezi a környezetet semmilyen káros maradványanyaggal. De vissza is lehet küldeni a gyártónak, amely ezután 20 százalék kedvezményt ad a következő tokra. 

mobiltelefon komposzt

Hiver't-Klokner Zsuzsanna