Itt a kánikula, amit vízen a legjobb elviselni. Ehhez nem kell százezerért felfújható SUP-ot venni, ha akad odahaza pár vessző meg egy darab erős vászon. Így készül 100 százalékban műanyagmentes és fenntartható alapanyagokból a cwrwgl!

csónak nyár saját készítés sport

KÉP: MotherEarthNews

 

Walesiül cwrwgl, angolul coracle a neve ennek az ősi kis halászcsónaknak, amelyet egy ügyes trükkel fonnak fűzfavesszőkből. A brit szigeteken már a rómaiak uralkodása előtt készítettek ilyeneket, de persze a világ más tájain is ismert az ilyen csónak. Bizonyos, hogy rokonmódszerekkel készítettek halászcsónakot Irakban és Indiában. A coracle első említése is Julius Caesartól származik, aki az i.e. 49-ben az Ibériai-félsziget (mai Spanyolország) területén vezetett hadjáratot, amikor a megáradt folyók elsodorták a fahidakat, ezért a hadoszlopok közötti kommunikáció ellehetetlenült. Az uralkodó megparancsolta, hogy kosárfonáshoz értő emberei készítsenek fűzfavesszőből csónakokat, amelyeket állatbőrökkel borítottak -- ilyen lélekvesztőket látott délnyugat-Angliában. A Caesar pontosan leírta, hogy miképpen kell a csónak vázát vesszőkből és bordának használt erősebb ágakból, deszkából kialakítani. Szakértők szerint egészen biztos, hogy láthatott egy walesi cwrwglt vagy egy ír currach-ot, ami hasonlóan néz ki, csak nem kerek, hanem ovális (illetve lehet hosszúkás alakú is, vékony falécekből összeácsolva), de mind ökörbőrrel volt bevonva.

csónak nyár saját készítés sport

Így néz ki egy ír currach. KÉP: OurLinenStories

Visszatérve a mi projektünkre, a coracle lényege a lepkesúlya: a kész csónak 15-17 kiló, ennek köszönhetően úgy lebeg a víz színén, mint egy dugó. Ennél fogva kiválóan alkalmas sekély vizekben való lazachorgászatra Wales és Írország sziklás medrű folyóiban. A lazachorgászat úgy folyt, hogy két férfi két csónakkal kiment a vízre, a csónakok között kifeszítettek egy halászhálót, és ha beakadt egy lazac, akkor a közelebbi csónakba berántották.

Az évszázadok során tájegységtől függően többféle változtatást eszközöltek a coracle készítésében. Kőris- vagy fűzfavesszők helyett gondosan megmunkált léceket kezdtek használni, és a csónak peremét is kőrisből készítették, nem pedig a hagyományos mogyoróból vagy fűzfából. A bőrborítást felváltotta a kátránnyal vízállóvá tett flanelszövet. Így a csónak súlya megfeleződött a 30-35 kilós bőrborítású coracle-hoz képest, de a mérete maradt ugyanakkora, mintha egy darab örökbőrből készült volna. 

A cwrwgl fonásához legalább 3 méter hosszú és 2,5-3 centiméter átmérőjű, a vastagabbik végén kihegyezett fűzfavesszőkre lesz szükség. Egy nagy csomaglópapírra felrajzolunk egy 100 cm széles, 140 cm hosszú ovális alakzatot, kivágjuk és leterítjük a földre -- ez volna a bevezetőben említett trükk, mert így sokkal egyszerűbb a csónatest kialakítása, felülről lefelé.

csónak nyár saját készítés sport

Az ovális forma mentén szúrjuk a földbe a vesszőket.
KÉP: MotherEarthNews

Az ovális forma kerülete mentén szabályos közönként leszúrunk 32 fűzfavesszőt a földbe, a kihegyezett végükkel lefelé. Ezután az előzetesen beáztatott, vékony fűzfavesszőkkel elkezdjük befonni a csónak oldalát.

csónak nyár saját készítés sport

Legfeljebb 5 mm legyen az oldalfonáshoz használt vesszők átmérője.
KÉP: MotherEarthNews

Minél szárazabb vesszőket sikerül gyűjteni, annál feszesebb lesz a csónak borítása, ahogy megszáradnak beáztatás után a vesszők. Az ideális vesszőt hat hónappal a coracle-készítés előtt vágják, és árnyékban szárítják fél évig, majd egy hétig áztatják a csónakfonás előtt.

csónak nyár saját készítés sport

Így készül a csónak teste. KÉP: MotherEarthNews

A csónak testét úgy készítjük el, hogy a fűzfavesszők szabadon álló végét áthajlítjuk a túloldalra, és beszúrjuk a földbe.

csónak nyár saját készítés sport

Így rögzítjük a vesszőket. KÉP: MotherEarthNews

Ezután kátrányba áztatott madzaggal átlósan rögzítjük az egymást keresztező vesszőpárokat.

csónak nyár saját készítés sport

A nyomtatástól lesz alaktartó. KÉP: MotherEarthNews

A csónak keretét érdemes kövekkel legalább egy hétig nyomtatni, hogy maradandó legyen a formája.

csónak nyár saját készítés sport

A coracle elnyerte végső formáját. KÉP: MotherEarthNews

Utána borítsuk rá a vásznat, és nagy öltésekkel varrjuk a csónak fonott széléhez. A szabadon kilógó vesszőket fűzzük be a meglévők közé, ezzel alkotjuk meg a csónak peremét.  

Ha ezzel kész vagyunk, jöhet a víztaszító réteg kialakítása. Ehhez 1,3 liter felforralt lenolajhoz keverjünk 0,6 liter hígítót, 1 liter fára való kültéri zománcfestéket, 60 ml száradásgyorsítót, 3,25 kg szilícium-dioxid-port és 60 ml csónaklakkot (elnézést, angol mértékegységek voltak a Mother Earth News cikkében). Ecsettel jó vastagon kenjük be kívülről a vásznat ezzel a keverékkel, dörzsöljük be a vászonba egy kis darab ronggyal, várjuk meg, amíg megszárad az első réteg, és másnap kenjük át még egyszer. A coracle belső vesszővázát kétszer kenjük át csónaklakkal. 

csónak nyár saját készítés sport

A Coracle Társaság hagyományőrző versenyeket is rendez.
KÉP: CoracleSociety

Végül helyezzük be a csónak középvonalában a 100 cm hosszú, 20 cm széles 2,5 cm vastag fenyőfa ülőlapot, amely egyúttal a keresztirányú merevítést is szolgálja. Ezt a deszkát faszegekkel rögzítsük a bordákhoz. Ez alá T alakban szögeljünk be középre egy kisebb, kb 60 cm hosszú és 5 cm vastag darab deszkát, amely alátámasztja az ülőlapot. 

csónak nyár saját készítés sport

Jól látszik az ülés alá szögelt támasz. KÉP: MotherEarthNews

Már csak egy evező kell, és indulhat a csónakázás! Az evezés technikáját érdemes gyakorolni, mert a kenuknál szokásos oldalevezéstől csak körbe fog forogni a coracle.

Inkább a csónak elejénél próbáljunk meg nyolcasokat leírni a lapáttal, és úgy haladjunk előre. Vagy amerre sikerül...

Források: MotherEarthNews, VisitWales, CoracleSociety, OurLinenStories

365Zö