Ha minden igaz, a hétvégén már jön a tavasz. A fél éve a szobában sínylődő növényeink megérdemlik, hogy végre egy kis friss levegőhöz jussanak. Ezt azonban érdemes óvatosan csinálni, illetve vannak még teendőink cserepes barátaink körül ilyenkor.

növény kert otthon

KÉP: Pixabay

 

Most már tényleg hosszúak a nappalok, árad a napsugár, és bár olykor hullámvasutazik a hőmérő higanyszála, de reménykedhetünk, hogy a fagyos időszaknak vége. Cserepes növényeink egyre több aktivitást mutatnak, de közben látjuk rajtuk azt is, hogy muszáj kiköltöztetnünk őket a szabadba, mert különben a hirtelen nekibuzdulásnak kiábrándító vége lehet. 

A természetben a növények alkalmazkodnak az évszakok váltakozásaihoz, ám a szobanövények ránk szorulnak ebben. Nekünk kell segítenünk őket a tavaszi újjáéledésük során. Ennek több lépcsője van. A gazda gondosságát meghálálják a növénykék, érdemes mindenből a legjobbat adni nekik, hiszen az elmúlt hónapokban, a nagy szürkeségben az ő zöld leveleik tartották bennünk a lelket.

Megtisztítás
A tél folyamán biztos belepte a finom lakáspor a leveleket. Ez nemcsak esztétikailag kedvezőtlen, hanem optimális táptalajt jelenthet egyes kártevőknek. Langyosra hűtött forralt vízzel spricceljük addig a növények leveleit, amíg le nem mostuk az utolsó porszemet is róluk. Makacs szennyeződés esetén nedvesítsünk be (szintén langyosra hűtött forralt vízzel) egy mikroszálas törlőkendőt, és ezzel törölgessük át a leveleket.

növény kert otthon

KÉP: MyTastefulSpace

Egy tiszta törlőkendővel fel is itathatjuk a vízcseppeket, de csak óvatosan érintsük hozzá a levelekhez, azokat ne nyomogassuk és dörzsölgessük. 

Metszés
Ha lemosás közben ellenőriztük a növényünk állapotát, máris kiderült, hogy hol vannak rajta esetleg beteg vagy elszáradt részek, levelek. Mivel nem szeretnénk, ha a növény tavaszi energiáit ezekre fecsérelné, a beteg és elszáradt részeket éles metszőollóval vagy sniccerrel vágjuk le - akárcsak az elnyílt virágokat.

növény kert otthon

KÉP: Pixabay

Nagyon fontos, hogy alkoholos vattával minden vágás után töröljük át a pengét, nehogy valamilyen betegséget terjesszünk munka közben. 

Átültetés
Ha vékony gyökérkéket látunk kikandikálni a földből a cserép alján vagy már a növény tövénél is, az biztos jele annak, hogy növénykénk kinőtte a cserepét. Egy ideális világban minden virág igazi kerámiacserépben lakik, mert az képes lélegezni. A valóságban viszont olyan nehéz, pláne földdel és növénnyel tele, hogy a gyengébb fizikumú gazdik műanyagot vesznek. Nyárra azért jó volna igazi cserepet használni, és ha át kell ültetni a növényt, csak egy kicsivel nagyobbat vegyünk, mint az eddigi. Máskülönben a gyökér indul erőteljesebb fejlődésnek, mi pedig csak várhatjuk a virágokat. 

növény kert otthon

KÉP: Pexels

Az átültetés ünnep a növény számára, ezért tiszteljük meg azzal, hogy a számára megfelelő földdel ajándékozzuk meg, nem pedig csak valami általános virágfölddel. Nézzünk utána, hogy növényünk milyen talajt kedvel: savanyút, meszeset, tömörebbet, homokosat, jó vízáteresztésűt? Akkor kapja is meg! Ne feledkezzünk meg arról, hogy 3-4 hét múlva kapjon egy kis zöldtömeg-növekedést vagy virágzást serkentő tápoldatot is. A tápoldatot hígítsuk fel legalább 1-2 liter vízben, majd az előzetesen belocsolt földre öntsük lassan, hogy apránként szzivárogjon le a cserép aljáig. A cserépalátétben felgyűlő felesleges vizet öntsük ki, nem akarunk bele szúnyoglárvákat, nem igaz?

Áthelyezés
Szobanövényünk a lakáson belül eddig védett helyen volt, a szabadban is nagyon figyeljünk oda arra, hogy széltől teljesen védett helyre tegyünk. Ha nincs ilyen, akkor inkább várjunk még egy hónapot a kiköltöztetéssel.

növény kert otthon

KÉP: GlobalGardenFriends

Persze a barkácsolós kedvűeknek ez csak egy újabb élvezetes feladat: például három-négy régi üvegezett ablakból pompás szélárnyékoló paravánt vagy mini üvegházat lehet készíteni, csak pár zsanért kell hozzá venni a barkácsáruházban.

növény kert otthon

KÉP: PrestigeWicker

Még szebb, ha fenyőlécekből és fűzfavesszőkből magunk készítjük el az egészet, mint ahogy a képen is látható. Növényeink hálásak lesznek érte. 
Érdemes utánanézni a neten, hogy szobanövényeink melyik országban őshonosak, ott milyenek a hőmérsékleti-, fény- és csapadékviszonyok. Próbáljunk meg ezekhez hasonlót teremteni számukra idén nyárra, hogy megerősödjenek. A téli szobafogság után nem szabad direkt napra tenni őket, mert megéghetnek a leveleik, minden változtatást csak fokozatosan, apránként vezessünk be!

365Zö