Még a legkisebb kerti dombnak is több előnye van. Télen például nagyon szép látványelem a kertben, lomhullás után is.

kert tél növény fa virág bokor

KÉP: TheLawnSalon

 

Dombot a kertbe? Miért ne? Egy kisebb dombocska, bucka, halom teljesen út dimenziót ad a kertnek. Megszakítja az egyenes talajszint unalmas uralmát: izgalmas látványelem, amely még a kert mikroklímáját is megváltoztathatja. Az időjárás-előrejelzés szerint az idei tél az átlagnál enyhébb lesz, december folyamán a napsütéses hétvégéken pompás időtöltés egy dombot építeni a kertben. Ez az igazi karácsonyi ajándék az egész családnak - még ha nem is mindenki vesz részt az építésében. A következő alapokat kell végiggondolni, közösen kitalálni:

kert tél növény fa virág bokor

KÉP: JLBG

MÉRET
Mint minden tájkertészeti elem, a méret nagyban befolyásolja a látványt - hogy "hűha" vagy "brrr" lesz a reakció. A kerti dombnak illeszkednie kell a kert alapterületéhez. Első lépésként fotózd le a kertnek azt a részét, ahová tervezed a dombot, nyomtasd ki a képet, és ceruzával kezdj el egy kicsi kupacot rajzolni, majd satírozd mind nagyobbra az adott területen. Lehet, hogy vissza kell radíroznod egy csomót, mire megtalálod az ideális arányt, de ha sikerül, akkor megvan a minta, amit építés közben követhetsz. Ettől függetlenül építés közben legyen egy kicsit magasabb a domb a tervezettnél, mert az első hónapokban ülepedni fog.

HELYVÁLASZTÁS
Ne építsd dombot fa közelébe, mert a dombról odafolyó túl sok víztől megfulladhat. Ugyanígy, a domb nem érhet a legközelebbi fa törzséhez, kifejezetten nem takarhatja be a fa körül az eddigi talajszintet. Ügyelj arra, hogy a domb ne alakuljon vízelvezető vagy vízzáró gáttá: a szomszéd nem fog örülni, ha mostantól a dombod odatereli a csapadékot a kertedből. A házad felé se tereld a csapadékvizet a dombbal.

kert tél növény fa virág bokor

KÉP: GSGardens

MIKROKLÍMA
A domb megváltoztatja a terület mikroklímáját: a domb déli és nyugati oldalán a talaj hamarabb felmelegszik tavasszal, és ősszel tovább marad meleg, mint a keleti és északi oldalon lévő. Mind a domb árnyékát, mind a dombon lévő növények árnyékát vedd figyelembe az ültetéskor.

SZINTEZÉS
Az asszimmetrikus domb kelt természetes hatást, vagyis a legmagasabb pontja legyen közelebb az egyik oldalához. A kerted tájolását is vedd figyelembe: nálunk például a tervezett domb délnyugati szektora lesz a legmagasabb, így a Nap járása szépen áthalad fölötte, a meredekebb oldal kapja a délutáni "laposabb" napsugarakat. A domb teteje legyen nagyjából vízszintes, hogy csökkentsd az eróziót.

LEJTÉS
Nem kell túl meredek dombot építeni! Pláne, ha füvesítenéd: egy 3 méter átmérőjű dombnak elég 50-60 centiméteres magasság ahhoz, hogy a fűnyíróval le tudd nyírni az oldalát. Ha túl meredek a domb, akkor egy nagyobb eső is elmoshatja. Minden 10 centiméter szintnöveléshez legalább 50 centiméterrel növelned kell a domb alapterületének átmérőjét.

kert tél növény fa virág bokor

KÉP: GardeningCalendar

ANYAG
Túl drága lenne virágföldből felhalmozni több köbméternyi dombot, ezért érdemes a domb alapját, azaz a teljes domb magasságának felét valamilyen töltőanyagból kialakítani: használhatsz ehhez a domb helyéről és máshonnan kivett gyepkockát fejjel lefelé fordítva, kaviccsal vagy murvával kevert silány földet, esetleg maradék építési sódert (veszélyes anyagok nélkül!), de akkor bokrot, fát ne ültess a dombra, mert annak gyökérzete nem fogja szeretni a sittet. A dombalapot vond be agyagos földkeverékkel, amely a belocsolás hatására hatására rátapad az alapra. Ezt kell még legalább 10 centiméter vastagon jó minőségű, tápanyagokban dús földdel betakarnod, ami az ültetőközeg lesz.

BELOCSOLÁS ÉS TÖMÖRÍTÉS
Építés közben többször érdemes belocsolni a domb alapját, hogy tömörödjön. Az agyagos burkolatot is locsold meg, hogy ráragadjon az alapra, illetre arra az ültetőföld. Időnként egy lapáttal ütögesd körbe a dombot, tömörítsd az anyagokat. Különösen a domb oldalát kell minél jobban tömöríteni. 

kert tél növény fa virág bokor

KÉP: Womanswork

KŐDÍSZEK
A domb oldalába itt-ott nagyobb termésköveket is belenyomhatsz, ezek nemcsak látványelemként szolgálnak, hanem stabilizálják is a dombot. A kő átmérőjének 60 százaléka látszódjon ki a földből.

ÜLTETÉS
Amennyiben nem lesz fa vagy bokor a dombon, érdemes a kisebb, alacsonyabb növényeket a legtetejére ültetni, és a domb oldalára az egyre nagyobbakat. Ha fát vagy bokrot ültetsz a dombra, nézd meg az árnyékát, és annak szerint ültess köré kisebb évelő virágokat. Ne ültess egynyári virágokat a dombra, mert ősszel, amikor elszáradnak, fokozzák az erózióveszélyt. Minél szabálytalanabb az ültetett növények elrendezése, annál természetesebb hatást kelt a domb - mintha mindig is a kertben lett volna! 

kert tél növény fa virág bokor

KÉP: MoPlants

MULCSOZÁS
Ha kész vagy az ültetéssel, kétféle módon mulcsozhatsz: vagy a dombot szórod meg 6-8 centiméter vastagságban mulccsal, amely nemcsak esztétikus, és kiemeli a domb szépségét, hanem véd az erózió ellen is, vagy pedig a teleültetett domb töve körül az eredeti talajszinten a földet legalább fél méteres körben.

365Zö