Aki azt hitte, hogy most hátra lehet dőlni, az olvassa el az alábbi listát.

kert ősz gyep virág növény fa gyümölcs zöldség

KÉP: Unsplash

 

Az elmúlt napokban 19 zsák zöldhulladékot szedtem össze a kertben, és még messze a vége. Hogy miért nem komposztálom? Igen, ez valid kérdés, csakhogy ebben az esetben nem akármilyen zöldhulladékról van szó: száraz tuja- és diólevelek, közte némi csipkéspoloskás platánlevéllel és rengeteg kitépett borostyánindával. Ilyesmit nem szabad a házi komposztálóba tenni, úgyhogy megy a zöldhulladékos zsákba. Az sem optimális megoldás, de mivel tiltva van a kerti hulladék égetése (ami a légszennyezés csökkentése érdekében teljesen érthető), kénytelen az ember bezsákolni az ilyesmit. Szeptemberben még kellemes az idő ahhoz, hogy akár egész nap kint szöszmötöljünk a kertben. Van is mit csinálni! Tényleg, akárhová nézünk, feladatokat látunk. 

kert ősz gyep virág növény fa gyümölcs zöldség

KÉP: Pexels

Ha kell, akár kétnaponta gereblyézzük össze a hullott leveleket, pláne ha diólevél is van köztük. Ez ugyanis tartalmazza a juglon nevű hatóanyagot, ami más növényekre növekedésgátló hatással van (szakszóval alleopátiás hatású). Van olyan növény, ami ellenálló vele szemben, például az akác, fűz, platán, orgona, jezsámen, tuja, aranyvessző, árnyékliliom), de sok növény érzékeny a juglonra. A vegyület ugyan 1-2 év alatt lebomlik, de az épp elég ahhoz, hogy visszavesse az érzékeny növényeket a fejlődésben. 

Most érdemes újrafüvesíteni a gyep kikopott foltjait, hogy tél előtt erős gyökeret eresszenek a hajtások. 

kert ősz gyep virág növény fa gyümölcs zöldség

KÉP: Pixabay

Az évelő őszirózsaféléket rendszeresen öntözni kell, hogy ne támadja meg őket a penészes betegség, és majd néhány hét múlva virágozzanak.

Az őszi viharok előtt most érdemes támasztékot barkácsolni és/vagy kipányvázni a megdőlésre hajlamos növényeket (mi két ciprusfával küzdünk, télen az északi szelek jobbra döntik őket, nyáron a délről érkező viharok balra).

kert ősz gyep virág növény fa gyümölcs zöldség

KÉP: Unsplash

A rózsákat vissza kell metszeni, az elhalt, gombafertőzött leveleket le kell vágni a növényekről (ezt nem is szabad a komposztba tenni). Érdemes egy kis marhatrágyával felkupacolni a rózsa tövét, a tápanyagok a tél folyamán jó mélyen beszivárognak a talajba.

Most lehet elvetni a hidegálló egynyári virágok, gyógynövények és fűszerek magjait, mint az ördögszem, búzavirág, körömvirág, pipacs, kapor. Minél apróbb a mag, annál finomabb szemcséjű legyen a talaj, mert a túl nagy rögökkel való megküzdésbe belepusztulhat a csírázó magonc.

kert ősz gyep virág növény fa gyümölcs zöldség

KÉP: Pexels

Szedjük ki a földből a fagyra érzékeny virághagymákat, mint a kardvirág, dália, kánna. A letisztított, leszárított felületű gumókat fagymentes és jól szellőző helyen, homokkal letakarva pihentessük tavaszig.

Fejezzük be a gyümölcsfák nyárvégi metszését, hogy jövőre is jó legyen a termés.

kert ősz gyep virág növény fa gyümölcs zöldség

KÉP: Pixabay

Ki kell tisztítani és fertőtleníteni a madáretetőket. Ha nyáron termesztettünk napraforgót a kertben, egy-két tányért hagyjunk kint a madaraknak olyan helyen, ahol nyugodtan csipegethetik, de nem éri el őket a macska.

Gyűjtsük be a magokat a növényekről, indítsunk házi magbankot. Télen majd készíthetünk házilag magszalagot is ezekből.

Most érdemes megrendelni a késő ősszel elültethető szabadgyökerű facsemetéket.

kert ősz gyep virág növény fa gyümölcs zöldség

KÉP: Unsplash

A túlszaporodott rizómás növényeket (írisz, nőszirom) most kell felszedni és szétültetni

A nyáron szabad földbe vetett petrezselyem és metélőhagyma egy részét érdemes cserépbe ültetni, hogy a konyhai ablakban télen is szüretelhessünk belőlük.

kert ősz gyep virág növény fa gyümölcs zöldség

KÉP: Pixabay

Szedjük le az érett gyümölcsöket, és amit nem eszünk meg azonnal, azt tartósítsuk megfelelő módon.

Vigyük be fagymentes helyre (világos garázsba, ablakkal rendelkező pincébe) a nem fagytűrő cserepes-dézsás növényeket.

Szintén most van az ideje a tavasszal virágzó hagymás növények ültetésének, mint a krókusz, tulipán, nárcisz, jácint (és a többi), ezek ültetési mélységéről itt írtam.

kert ősz gyep virág növény fa gyümölcs zöldség

KÉP: Pexels

Az őszi esők előtt most érdemes kitisztítani az esőcsatornákat, és a kerti vízgyűjtő edényeket.

Gyűjtsük be a zöld paradicsomokat, amelyeket tegyünk egy papírzacskóba egy banánnal együtt: a banán etilént bocsát ki, ami serkenti a paradicsom érését. 

365Zö