Idén nyáron mindenki gyakran leizzadt a kánikulában, és emiatt sokan panaszkodnak, hogy sárga foltok jelentek meg a kedvenc (= legtöbbet viselt) ruhájukon. Egyesek szerint a makacs és ronda sárga foltot, sőt, sárga kérget csak ecetes ollóval lehet eltüntetni, és részben igazuk is van: az ecet pont jó lehet erre. Mint ahogy egy sor más, ennél sokkal meglepőbb szer, mint majd mindjárt meglátod. 

izzadságfolt ecet szódabikarbóna hidrogén-peroxid húspuhító ökomosás

Sweatblock

Tehát ha az őszi lomtalanítás lendületével kidobnád a hónaljukban megfoltosodott ruhákat, akkor 1. először tégy kísérletet a folt eltávolítására, hátha még megmenthető az a ruhadarab, 2. olvasd el korábbi cikkemet arról, hogy 25 módja is van a megunt pólók újrahasznosításának, 3. ne a kukába, ne a lomok közé, hanem egy adományboltba vagy adománygyűjtő konténerig vidd el a leselejtezett ruháidat.

A ruhák hónaljának sárgulását az izzadságban lévő karbamid (urea) nevű anyag, illetve az izzadsággal keveredő dezodor is okozhatja, pláne, ha alumíniumsót tartalmazó fajta.  Sőt, a dezodormaradvány az öblítőszerrel is reakcióba léphet mosás közben. Ha gyakran előfordul, válts stiftről spray formájú és alumíniumsó-mentes dezodorra, és mindig várj addig az öltözködéssel, amíg megszárad a bedezodorozott hónaljad. Illetve a fehér ruháidat rögtön viselés után mosd ki vagy legalább áztasd be, mert a ruhába szívódott izzadsággal keveredő baktériumok is közrejátszhatnak a foltok kialakulásában.

Mindig fordítsd ki a ruhát kezelés előtt. Színes ruhanemű esetén egy nem látható részen (pl. férfiing esetében a háta legalsó részénél) végezz színpróbát. A ruhaneműt terítsd bele a konyhai mosogatótálcába / lavórba / mosdóba, hogy a folt belemerülhessen a folteltávolító oldatba. Kezelés után a ruhát mosd át a megszokott módon, az adott textilféleséghez javasolt legmagasabb hőfokon (pl. fehér vászon: 90 Celsius-fok, színes pamut: 40 Celsius-fok, műszálas textília: 30 Celsius-fok).

Vegyi anyagok használatakor vegyél fel gumikesztyűt, és tartsd nyitva az ablakot, hogy a képződő szagok-gázok elillanhassanak.

Fehér ruhák, pólók besárgult hónaljának kezelése

1. Ecettel
Önts 2-3 evőkanál 10 százalékos ecetet a foltra, és hagyd 2-3 órán át hatni.

2. Szódabikarbónával
3 rész szódabikarbónát és 1 rész vizet keverj sűrű pasztává, egy fogkefe segítségével oszlasd el alaposan a sárga folton. Hagyd néhány órát állni, majd forró mosással mosd ki (tehát ez a kezelés nem ajánlott olyan ruhaneműkhöz, amelyeket csak alacsony hőfokon szabad mosni).

3. Ecettel és hidrogén-peroxiddal
A foltra önts 2-3 evőkanál ecetet, majd 3 százalékos hidrogén-peroxid oldatot (ehhez 1 dl vízben oldj fel 1 db patikában kapható hidrogén-peroxid tablettát). Egy kis pezsgést láthatsz, remélhetőleg ez fellazítja a csúnya sárga kérget. Próbáld finoman átdörzsölni fogkefével. 

4. Citrommal
Fele-fele arányban vízzel hígított citromlével bekened a foltot, majd a hónaljával felfelé fordított ruhaneműt kiteszed a Napra, hogy kifehérítse a foltot. 

5. Hidrogén-peroxiddal, mosogatószerrel és szódabikarbónával
A 3%-os hidrogén-peroxid oldattal átitatod a foltot, öntesz rá egy kiskanál mosogatószert, majd behinted szódabikarbónával, ami ebben az esetben katalizátorként fokozza a hidrogén-peroxid fehérítő hatását. Az egészet fogkefével vagy a gumikesztyűs kezeddel dolgozd el a folton. Hagyd hatni 1-2 órán át, majd mosd ki a ruhaneműt a szokásos módon, esetleg egy plusz öblítést engedj rá, hogy teljesen eltávolítsa az összes mosószermaradványt a textilből. Ezt a módszert színes textileken is kipróbálhatod, de csakis színpróba elvégzése után!

izzadságfolt ecet szódabikarbóna hidrogén-peroxid húspuhító ökomosás

Pixabay

Színes ruhák, pólók megfoltosodott hónaljának kezelése

1. Ecettel 
Kezeld ugyanúgy, mint a fehér ruhát. Bár ez kíméletes módszer, a színpróbát ne hagyd ki!

2. Húspuhítóval
A por alakban kapható húspuhítót a fűszerek között keresd a boltban. Keresd a fűszerezés nélkülit, mert a fűszerezett változat elszínezheti a textilt. A natúr húspuhító a papaya gyümölcsből kivont papaint vagy az ananászból kivont bromelaint tartalmazza, ezek fehérjebontó hatású enzimek. Ennek köszönhetően puhítják a húst -- és a sárga foltot is. Az ideális hatást 50-60 Celsius fokon fejtik ki, ennél forróbb vízben már nem működnek. Tehát 1 dl vízben oldj fel 1 evőkanálnyi húspuhító port, és itasd fel a folt körül. Hagyd rajta legalább fél órát, majd mosd ki a ruhaneműt. 

3. Citrommal
Hasonló hatású, mint a húspuhító, tehát felbonthatja a textilszálakon lerakódott elszíneződést. Színes ruha esetében kend be a foltot fele-fele arányban vízzel hígított citromlével, de NE TEDD KI NAPRA, hanem néhány órás áztatás után 30 Celsius-fokon mosd ki.

4. Mosogatószerrel és szódabikarbónával
Fele-fele arányban vízzel hígított mosogatószerrel itasd át a foltot, hintsd meg 1-2 evőkanál szódabikarbónával, majd hagyd hatni 2 órán át. Utána mosd és alaposan öblítsd ki a ruhaneműt.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.