Ha megtörtént a baj, de nincs allergiás reakció, a csípés fájdalmát tudjuk enyhíteni egyszerű módszerekkel.

méh méhcsípés allergia kert nyár

KÉP: Unsplash

 

A méh- és darázscsípés halálos lehet, ha valaki allergiás a rovarok mérgére. Ilyen esetben a megcsípett személynek azonnal Epipen (epinefrin) injekciót kell kapnia az anafilaxiás sokk elkerülése érdekében. Az injekciót a comb külső részébe, akár ruhán keresztük is be lehet adni. Amennyiben nincs kéznél ilyen automata injekciós toll, haladéktalanul mentőt kell hívni a 112-es telefonszámon. Az anafilaxia tünetei: viszketés, bőrpír, csalánkiütés, fájdalom, nyálkahártya duzzanat, nehézlégzés, eszméletvesztés. Ha van Epipen, be kell adni, de közben mentőt kell hívni.

méh méhcsípés allergia kert nyár

Először kihúzzuk az Epipen kék védőkupakját, majd a narancssárga végét erősen a comb külső részére nyomjuk, amíg egy kattanást hallunk, és utána is legalább 10 másodpercig.

Fontos: a méh beleszakadt fullánkját meg kell próbálni kihúzni, mert különben a hozzá kapcsolódó zsákocskából még pumpálhatja a méreganyagot a bőrbe. A kihúzást körömmel vagy szemöldökcsipesszel megfogva próbáljuk elvégezni. Nagyon fontos, hogy a fullánk ne szakadjon be a bőrbe. Ezután, még mielőtt valamelyik fájdalomcsillapító módszert alkalmaznánk, rendkívül fontos a seb megtisztítása és fertőtlenítése: folyó víz alatt szappannal jó alaposan mossuk meg a csípést környékét. Amennyiben sikerült a fullánkot eltávolítani és a bőrt megtisztítani, az alábbi módszerekkel enyhíthetjük a fájdalmat.

Jégkocka

méh méhcsípés allergia kert nyár

KÉP: Pixabay

Legalább 20 percig kell végezni a jegelést, hogy hatékony legyen. A jegelés hatására elzsibbad az adott terület és lassul a vérkeringés, amitől mérséklődik a megcsípett terület megduzzadása.

Méz

méh méhcsípés allergia kert nyár

KÉP: Pexels

Ironikus, hogy a méhcsípés fájdalmát a méhek által készített mézzel enyhítsük, de működik - feltéve, hogy valaki nem allergiás a méhekre vagy a mézre. A csípés területét kenjük be vékonyan pár csepp mézzel, és gézzel fedjük le 30-60 percre. 

Levendula illóolaj

méh méhcsípés allergia kert nyár

KÉP: Unsplash

Nemrég volt szó a levendula szuper alkalmazásairól, ez is közéjük tartozik: egy-két csepp levendula illóolajat kell a csípés helyére bedörzsölni, mert az illoólaj azonal enyhíti a tüneteket.

Zúzott fokhagyma

méh méhcsípés allergia kert nyár

KÉP: Pixabay

A fokhagyma levét kenhetjük a csípés helyére, majd gézzel lefedjük és 20-30 percig hatni hagyjuk.

Nagy útifű

méh méhcsípés allergia kert nyár

Ezt a gyomot sokan kikapálják, pedig gyógyhatású növény: a levelét megmossuk és botmixerrel vagy késsel nagyon apróra vágjuk, kicsavarjuk, mert a növény nedvére van szükségünk. Ezzel kenjük be a csípés helyét, majd gézzel betakarva 30 percig hagyjuk hatni. 

Szódabikarbóna és ecet

méh méhcsípés allergia kert nyár

KÉP: Pexels

Egy csipet szódabikarbónát keverjünk össze pár csepp ecettel és vízzel, és a pasztaszerűséget kenjük a méhcsípés helyére 30 percre. A keverék segít semlegesíteni a méh méreganyagának savtartalmát.

Fogkrém

méh méhcsípés allergia kert nyár

KÉP: Unsplash

Ez is semlegesíti a savas kémhatású méh-méreganyagot, hűsítő hatása révén csökkenti a fájdalmat és a duzzadást. Kenjük be a csípés helyét fogkrémmel, és hagyjuk hatni 20-30 percig.

365Zö