Mielőtt rohannál a barkácsboltba a sok pénzbe kerülő spray-ért, próbálj ki pár egyszerű hozzávalót - elég a konyhába vagy a spájzba menned értük.

otthon ecet házi praktika takarítás

KÉP: Pexels

 

Költöztetéshez vastag "költöztetős" ragasztószalaggal tekertem körbe egy fiókos szekrényt, hogy ne essenek ki a fiókok a szállítás alatt. Na, ebből az lett, hogy amikor próbáltam leszedni a ragasztószalagot, ott maradt a ragasztócsík a laminált felületen, a kezemben meg a szinte tiszta műanyagszalag. Jó, ma már tudom, hogy folpackkal kellett volna körbetekerni a fiókos szekrényt, mert az nyom nélkül visszaszedhető, de hát a hibáiból tanul az ember.

otthon ecet házi praktika takarítás

KÉP: Pixabay

Lényeg a lényeg, itt vagyok egy fiókos szekrénnyel, amelyen pont az elején nagy ragasztómaradványok éktelenkednek. Muszáj leszedni, mert csúnya, ráadásul szeretném átfesteni a szekrényt, mert az új környezetben nagyon kopottasnak látszik a többi bútorhoz képest.

Ehhez viszont valahogy le kellene szednem a ragasztómaradványokat. Elmentem a barkácsboltba, mert a múltkor láttam ott egy speciális sprayt erre a célra, de az árcédulát csak most néztem meg alaposabban - maradjunk annyiban, hogy nem vettem meg. Viszont napok óta bújom a netet, és összegyűjtöttem a célra alkalmas módszereket, amelyek közös jellemzője, hogy egyszerű hozzávalókkal, gyakorlatilag öko módon távolítják el a ragasztónyomokat. Ha kételyeid lennének az alábbi módszerek valamelyikével szemben akkor először csak egy kevésbé látható helyen próbáld ki, és ha működik, mehetsz tovább. 

otthon ecet házi praktika takarítás

KÉP: Unsplash

Figyelem: ha te is lefestenéd a megtisztított bútort, mint én, akkor nem szerencsés olajtartalmú szert használni a ragasztómaradványok eltávolításához. Nézzük, mi mindent próbálhatunk ki a célra:

1. Nagyon meleg mosogatószeres víz
Egy mikroszálas törlőkendőt beáztatunk a forró mosogatószeres vízbe, és átdörgöljük vele a tisztítandó felületet. A forró víz fellazítja a ragasztót, amit a kendővel ledörgölhetünk vagy a körmünkkel - esetleg egy műanyag kiskéssel, kaparóval - lekaparhatjuk utána.

otthon ecet házi praktika takarítás

KÉP: Pexels

2. Hajszárító
Ez is ugyanazt csinálja, csak szárazon: a hő fellazítja a ragasztót, amit a körmünkkel vagy műanyag kaparóeszközzel megpróbálhatunk eltávolítani.

3. Étolaj
Nagyon jól működik műanyag és üveg felületen. Kenjük be a ragasztót olajjal, és várjunk egy negyedórát, amíg felpuhul, majd óvatosan kaparjuk vagy dörgöljük le.

4. Ecet
Ide bizony nem almaecet kell (az túl gyenge, 3-5 százalékos), hanem legalább 10 százalékos háztartási ecet. Ezt kétféleképpen használhatjuk: töményen áttunkoljuk fele a tisztítandó felületet, várunk pár percet, majd ledörgöljük róla a ragasztót; vagy pedig forró mosogatószeres vízhez adunk néhány evőkanálnyi ecetet, és az oldatba mártott törlőkendővel próbáljuk megtisztítani a felületet.

otthon ecet házi praktika takarítás

KÉP: Pixabay

5. Radír
Az egészen gyenge ragasztómaradványokat, mint például egy falimatrica nyomát, radírozással is eltüntethetjük. A művelet közben ugyanis - ha szerencsénk van - valósággal felpöndörödik a ragasztó, amit ügyesen le tudunk szedni.

6. Maszkolószalag
Ügyes trükk, hátha beválik: tépjünk le egy tízcentis szakaszt a papír festőszalagból, és a ragasztós oldalával kifelé nyomjuk a ragasztómaradványba. Ha minden jól megy, az beleragad a szalag felszínébe, és feljön a felületről. Előtte egy kis hajszárítózással megkönnyíthetjük a folyamatot.

7. Acélgyapot
Ezzel óvatosan kell bánni, nehogy megkarcolja a felületet. Mártsuk forró mosogatószeres vízbe az acélgyapotot, majd körkörös finom mozdulatokkal távolítsuk el a ragasztófoltot. Érdemes kicsit nyomni, de nem túl erősen, nehogy karcoljon.

otthon ecet házi praktika takarítás

KÉP: Unsplash

8. Gyógyszertári alkohol
A 70 százalékos töménységű alkohol nagyon jó mindenféle ragasztómaradvány eltávolításához, csak az a baj vele, hogy túl gyorsan párolog: mielőtt fellazítaná a foltot, már el is illan. Ezért csak kis foltok kezelésére alkalmas.

9. WD-40
Ez a csodaszer a ragasztómaradványokat is leszedi, de csak akkor alkalmazzuk, ha bírja a felület (érdemes kevéssé látható helyen próbát tenni), és ha a felületet utána nem akarjuk vízbázisú festékkel lefesteni. Persze, minden olajt el lehet távolítani, de azért vannak olyan porózus felületek, amelyek foltosak maradhatnak. Jobb ezt megelőzni, és inkább valamilyen vizes bázisú szert használni.

10. Majonéz
Keverék lévén egyszerre nyújtja az ecet savasságát és az olaj zsírosságát, ezért bizonyos esetekben nagyon hatékony. Kenjük be majonézzel a ragasztófoltot, várjunk 10-15 percet, majd töröljük le: ha szerencsénk van, a ragasztó is lejön a majonézzel együtt.

otthon ecet házi praktika takarítás

KÉP: Pixabay

Mit használjunk műanyag felületen?
Ha nem szeretnénk megkarcolni, akkor a legjobb nagyon meleg, mosogatószeres vízben áztatni. Ha kicsit bátrabbak vagyunk, kipróbálhatjuk az étolajat vagy az ecetet.

Mit használjunk fa felületen?
Az olajos készítmények (majonéz, étolaj, WD-40) nem szerencsések a porózus felületen. Érdemes kipróbálni viszont az ecetet, hátha használ.

Mit használunk tapétán és ablakon?
Ezekkel az a baj, hogy minél tovább volt rajtuk a ragasztós matrica, faldísz vagy tapéta, annál nehezebb lesz leszedni a maradványait (tudnék mesélni egy könnyelműen befóliázott konyhaablakról!). Hajszárítóval melegítsük fel a matrica egyik sarkát, amíg elkezd felpöndörödni, és utána óvatosan húzzuk le a felületről. A maradék ragasztót melegítéssel és a maszkolószalagos tapasztással próbáljuk visszaszedni.

Mit használjunk autón?
Először is mossuk le bő (meleg és autósamponos) vízzel a matrica környékét, nehogy valamilyen kosz ott maradjon és megkarcolja a fényezést. Utána a hajszárítós módszer ajánlott. Ha maradna még ragasztó a felületen, ecettel próbáljuk fellazítani és körömmel visszakaparni. Utána mindenképpen bő vízzel mossuk le a felületet!

Mit használjunk tükrön?
Üveg esetében legfontosabb, hogy ne karcoljuk össze a felületet. Tömény alkoholba mártsunk egy arctisztító vattakorongot, majd ezzel dörgöljük át a felületet, amíg tiszta nem lesz. A hajszárítót is bevethetjük egy kis időre, akárcsak az ablak esetében.

365Zö