Tél vége felé már nagyon látszik a szőnyegeken a sok koszfolt, amelyeket természetesen - természetesen szeretnénk eltüntetni. Nézzük, milyen módszerek vannak erre!

otthon takarítás ecet só szódabikarbóna kukoricakeményítő

KÉP: Pixabay

 

Ahogy hosszabbodnak a nappalok és erősödik a napfény, egyre jobban látszik, mennyire összekoszolódtak a szőnyegek a tél folyamán. A legrosszabb állapotban az előszobai és konyhai futószőnyegek vannak, de a szobai szőnyegekre is ráfér a tisztítás. Igen ám, de nem szeretnénk, ha még több vegyszert tolnánk be a lakásba, pláne, mert a tisztítószerek is mind drágábbak. Érdemes tehát körülnézni nagyanyáink "természetes" módszerei között, biztos találunk közöttük olyat, ami megtetszik. Persze a régi módszerekhez is kellhet valamilyen vegyszer, de ezek talán kevésbé irritálóak.

Három jó tanács:
- A választott tisztítási módszerrel mindig érdemes egy próbát tenni a szőnyeg egyik sarkában, kis részleten. Ha a tisztítóhatáson kívül nem tapasztalsz semmilyen elváltozást, akkor azt a módszert bátran alkalmazhatod az egész szőnyegen.
- Minden tisztítószer esetében a gyerekeket és a háziállatokat tartsd távol!
- A tisztításhoz, különösen a bóraxoshoz, feltétlenül húzz gumikesztyűt!

otthon takarítás ecet só szódabikarbóna kukoricakeményítő

KÉP: Pexels

1. Gőz
Ha már van egy gőztisztító készüléked, bevetheted a szőnyeg tisztításakor. A gőzös tisztításban az a jó, hogy nincs szükség semmilyen már hozzávaló vagy vegyszerre, a forró vízpára szépen oldja a koszfoltokat. Az átgőzölt szőnyegek egy öreg törülközővel vagy (többször váltott) mikroszálas kendővel nyomogasd át, ezzel kiszeded a szálak közül a vizet és vele a koszt is. Egyébként a gőztisztító remek találmány, amellyel vegyszerek nélkül fertőtlenítheted a konyhapadlót vagy az egész fürdőszobát, de például ablaktisztításhoz és minden normál felületen alkalmazható. 

2. Víz + ecet + só
Egy nagy permetezős flakonba önt 2 dl vizet és 1 dl (max. 10 százalékos) ecetet. Ha illatos szőnyeget szeretnél, akkor adj hozzá körülbelül 10 csepp tetszés szerinti illóolajat (nekem takarításhoz a kubeba és a lime passzol). A víz-ecet keverékben oldj fel egy kiskanál sót: ez nem engedi visszakötni a szőnyegszálakhoz a feloldott koszt). A keverékkel spricceld be a szőnyeget, várd meg, amíg megszárad, és utána alaposan porszívózd ki. Ha nincs permetezős flakonod, az oldatot összekeverheted egy tálban, és egy mikroszálas kendő csücskét belemártod, majd azzal végignyomogatod a szőnyeget - ne dörzsöld, csak finoman nyomogasd!

3. Szódabikarbóna + ecet + víz
Először szórd be a foltos szőnyeget egyenletesen szódabikarbónával. Hagyhatod rajta is egy órát, hogy a por magába szívja a kellemetlen szagokat. Keverj össze vizet és (max. 10 százalékos) ecetet fele-fele arányban, és spricceld a szódabikarbónára. Mivel az lúgos, az ecetes víz pedig savas, beindul a kémiai reakció és gyors buborékosodást láthatsz. Ha már nem buborékol a szőnyeg, egy tiszta (öreg) törülközővel vagy mikroszálas kendővel nyomogasd végig: a törülköző felszívja a felesleges nedvességet. A megszáradt szőnyeget alaposan porszívózd ki. 

4. Só + bórax + ecet
Miután felvetted a gumikesztűt, keverj össze egyenlő arányban a hozzávalókat, optimálisan 50 gramm sót, 50 gramm bóraxot és 50 ml (max. 10 százalékos) ecetet. Krémszerűséget fogsz kapni, amelyet oszlass el egyenletesen a szőnyegen. Hagyd hatni akár egy órán át, de tényleg ügyelj arra, hogy gyerek vagy háziállat ne mehessen közel a szőnyeghez. Utána alaposan porszívózd ki a szőnyeget. Ha még látszik valami folt, akkor egy gyakran kiöblített mikroszálas törlőkendővel többször nyomogasd végig. Száradás után ismét porszívózd ki.

5. Szódabikarbóna + kukoricakeményítő + kukoricadara + bórax
Ehhez is feltétlenül vegyél fel gumikesztyűt. Szórj 220 g szódabikarbónát, 60 g kukoricakeményítőt, 80 g kukoricadarát, 10 g bóraxot, 2-3 gramm őrölt fahéjat és 2-3 db babérlevelet egy késes mixerbe, és keverd addig, amíg a babérlevél porrá nem törik. Ezt a finom porkeveréket hintsd a szőnyegre, finoman, de alaposan dolgozd be a szálak közé egy seprűvel vagy kézikefével. Hagyd hatni akár egy-két órán át, ügyelj arra, hogy ezalatt gyerek vagy háziállat ne mehessen közel a szőnyeghez. Utána alaposan porszívózd át a szőnyeget.

Ha érdekel az ökotakarítás, a jobb oldali címkefelhőben a "takarítás" címkére kattintva közel tucatnyi megoldást találsz.

Érdemes elolvasnod a hasznos tippjeinket, mielőtt és miután szőnyeget vásároltál!

365Zö