Ha a téli szürkeség után gyönyörű színekre vágysz a kertben, ilyeneket ültess!

kert február növény tél

KÉP: Pixabay

 

Január végén már alig várja minden kertbarát, hogy kimehessen a szabadba egy kicsit bíbelődni a növényekkel. A kertek többsége azonban eléggé lehangoló látványt nyújt: aszott zöld fű, barna föld, szürkésbarna avar fogad. Kivéve persze egy olyan kertben, amelyek gazdája előrelátó módon a következő cserjéket és fákat ültette a birtokára. 

Lombhullató

Aranycserje (Forsythia sp.)

kert február növény tél

KÉP: Pixabay

Vagy más néven aranyfa, de semmi esetre sem aranyeső vagy aranyvessző, bár ez a két utóbbi név kiirthatatlanul elterjedt Magyarországon. Városi környezetben is jól érzi magát, 2-3 méteresre megnő, a talajra nem igényes, de akkor fog dúsan virágozni, ha napos helyre ülteted. 

Hegyi őszibarack (Persica davidiana)

kert február növény tél

KÉP: Unsplash

Gyors növekedésű, kisebb termetű fa, amely a mandula előtt hozza halvány rózsaszín virágait, de a magyarországi éghajlaton nem hoz termést - no ez nem is akkora probléma, mert a hegyi őszibarack termése és levelei a ciántartalmuk miatt mérgezőek. Napos helyre ültesd, lehetőleg meszes talajba.

Húsos som (Cornus mas)

kert február növény tél

KÉP: DistantHill

A levelei előtt jelennek meg sárga virágai ennek a 3-7 méter magasra megnövő cserjének. Alig igényel gondozást, a gyümölcséből remek lekvárt vagy szörpöt lehet főzni, de savanyítani is szokták vagy borecetben eltenni, mint a kapribogyót.

Illatos tündérfa (Chinomanthus praecox)

kert február növény tél

KÉP: Pixabay

Vanília illatú, aranysárga virágait akár már január elején is hozhatja, amennyiben enyhe a tél. A 3-4 méter magasra megnövő cserje közepes vízigényű, napos vagy félárnyékos helyet igényel. Metszeni nem kell, de tavasszal érdemes földdel kevert marhatrágyát szórni a tövéhez.

Japán varázsmogyoró (Hamamelis mollis

kert február növény tél

KÉP: Wikipedia

Bojtszerű, sárga virágai különleges látványt nyújtanak a tél végi kertben. A 3-5 méteres magasra megnövő bokor a nyirkos, humuszos talajt kedveli, semmiképpen se legyen meszes a talaja. Nyáron érdemes rendszeresen öntözni, és érdemes mulccsal takarni a tövét.

Kikeleti bangita (Viburnum bondantense)

kert február növény tél

KÉP: NCSU

Enyhébb teleken akár februárban bontja rózsaszínes virágait. A 2-3 méteresre lassan növő bokor felálló ágrendszerű, karcsú formájú. A virágokból fejlődő, fényes bordó bogyók enyhén mérgezőek. 

Mandulafa (Amygdalus communis)

kert február növény tél

KÉP: MTM

Napos, szellős helyre ültesd, és 2-3 évente szórd meg a tövét földdel elkevert marhatrágyával a tápanyag-utánpótlás érdekében. A metszése nem bonyolult, csak a beteg vagy befelé növő ágakat kell levágni. Érdemes viszont tél végén és ősszel lemosó permetezést alkalmazni a kórokozók gyérítése érdekében. 

Pompás japánbirs (Chenomeles speciosa

kert február növény tél

KÉP: Pixabay

Gyakran tüskés ágrendszerű, tehát kerítés mellé ideális, ráadásul 2-3 méter magasra nő. Virágai a rózsaszíntól a narancsos vörösig bármilyenek lehetnek. Igénytelen növény, elviseli az aszályt is, napos és félárnyékos fekvésben is jól érzi magát. Óvatosan kell metszeni, mert az öregebb hajtásokon virágzik.

Téli jázmin (Jasminum nudiflorum

kert február növény tél

KÉP: SzigligetiArborétum

Élénkzöld vesszőivel és sárga virágaival üde színfolt a tél végi kertben. Egyszerűen nevelhető, 3-4 méteresre megnövő cserje. Napos helyre érdemes ültetni, jó vízáteresztési képességű talajba, amelyet tavasszal marhatrágyával meg kell szórni. 

Örökzöldek

Japán dérbabér (Skimmia japonica

kert február növény tél

KÉP: Pixabay

Lassan növekszik 1,5 méteres magasságúra, elviseli a kemény fagyokat is. Csoportosan érdemes ültetni, lehetőleg félárnyékos helyre. Tavasszal a nem kívánt hajtásokat le kell vágni róla. Aszályos nyarakon rendszeres öntözést igényel. Piros bogyója mérgező.

Téli bangita (Viburnum tinus)

kert február növény tél

KÉP: Wikispecies

Védett fekvésben elviseli a nagyobb fagyokat is. Hosszú életű, zömök alkatú, 1,5-3 méter magasra megnövő cserje. Virága illatos, fehér vagy rózsaszínes, akár már télen nyílik. Laza szerkezetű talajt igényel, vízigénye közepes, keress neki félárnyékos és meleg helyet a kertben. Termése először zöld, majd piros, végül kékesfekete színű, mérgező!

365Zö