A kertben még nem lehet ültetni, de egyes zöldségek teljesen jól elviselik, ha a szobában cserépben neveled őket. Az ízük is meglepően jó lesz!

KÉP: Unsplash

 

Ha január végén vágyakozva nézel ki az ablakon, hogy milyen jó lenne egy kis saját kezűleg termesztett friss zöldet enni, akkor ne késlekedj, ültess odabent! Ehhez elég akár az ablakpárkány vagy egy polcos virágtartó állvány az ablak mellett, valamint néhány cserép az ültetéshez. Ha most elveted a magokat, akár 50 nap múlva, azaz március közepén már tálalhatod is a saját termést. Persze nem méteres paradicsombokorban kell gondolkodni, de bizonyos zöldségek meglepően jól fejlődnek szobai körülmények között.

Ajánlom figyelmedbe korábbi posztjaimat, hogy konyhai hulladékból is újra tudsz növeszteni bizonyos zöldségeket, illetve a cékla tövéből leveleket tudsz hajtatni egy finom friss salátához.

KÉP: 365ZöldÖtlet

Termesztőedény
Szinte bármi lehet, csak legyen lyuk az alján, ahol a felesleges öntözővíz eltávozhat. Használhatod a meglévő agyag vagy műanyag cserepeket, de akár kókuszrostból, illetve farostból és tőzegből préselt lebomló termesztőedény is. A balkonládát is felhasználhatod, kisebb műanyag cserepekből 3-4 is belefér - de előtte fertőtlenítsd rendesen!

Föld
Ebből a legjobb minőséget kell venni, hogy ellensúlyozzuk a téli időszak és a szobai lét környezeti hátrányait. Ezért nem is kifejezetten virágföldre van szükség, hanem úgynevezett termesztőközegre, amely perlit, vermikulit, tőzeg vagy kókuszrost és hasonlók keveréke. Jó a vízáteresztő képessége, és levegős a szerkezete, ami fontos a fejlődő palánták érzékeny gyökerének. Egyes termesztőközegek komposztot, tápoldatot vagy más biológiai adalékot tartalmaznak, amely serkenti a csírázást és a palánták fejlődését. Az viszont nagyon fontos, hogy ebbe a szobában használatos termesztőközegbe ne keverj a kertből behozott földet. Egyrészt az gyorsan tömörítheti a levegős keveréket, másrészt kártevőket is behozhatsz vele - gyorsan felébrednek a szobai melegben, és már tönkre is tették a primőrjeidet!

KÉP: Pixabay

Tápoldat
A szobai zöldségek neveléséhez jó sok tápanyagra van szükség: adhatsz az ültetőközeghez szerves tápoldatot, amely gilisztahumusz és növényi összetevők keveréke, ráadásul ezzel bio zöldségeket nevelhetsz. Van tengerihínáros folyékony szerves trágya is, 100 százalékban szerves összetételű, természetes növekedési hormonokkal és tápanyagokkal. Lehet kapni tasakos ültetőtápot, amely aktivizálja a gyökereket és talajjavító adalék is van benne, viszont nem bio termék. 

Fény
A legtöbb zöldségnek naponta legalább 6 óra teljes napsütésre van szüksége, amit vagy egy déli fekvésű ablakon át megkap, vagy pedig érdemes egy növénynevelő lámpát venni, amely piros, zöld és kék LED-ekkel serkenti a palánták fejlődését. Minél több fényt kapnak a növények, annál gyorsabban fejlődnek, és annál kisebb a kockázata, hogy felnyurgulnak, és csak zöld szárakat látsz satnya levelekkel. 

KÉP: PurdueUniversity

Hőmérséklet
A zöldségpalánták szobahőmérsékleten jól érzik magukat és szépen fejlődnek. De tanácsos olyan helyre tenni a cserepeket, ahol nem éri őket direkt hő: tehát ha az ablak alatt van a radiátor, akkor az ablakpárkány alulról túl meleg lesz. Ide is rakhatsz növényeket, de akkor a párkányra fektess egy legalább 2 cm vastag hungarocell lapot, amely fékezi a felfelé áramló hőt. A növények fejlődéséhez egyenletes hőmérséklet kell, és nem szeretik a huzatot. Szobazöldség neveléséhez ideális a padlófűtés.

Páratartalom, vízigény
Az alacsony páratartalom gyilkos hatású a serdülő hajtásokra. A szobai zöldségnevelés sokban múlik azon, hogy rendszeresen párásítod-e a levegőt a növények körül. Ezt akár párásító masinával, akár kézi permezetéssel elérheted. A cserepes növények fajlagosan hamarabb kiszáradnak, mint a szabadföldiek, és minél kisebb a cserép, annál hamarabban. Érdemes tehát gyakrabban öntözni őket, de a felesleges öntözővíznek ki kell tudnia jutni a cserépből, mert a pangó vízben is elpusztulnak a hajtások.

KÉP: Pexels

Levegő
A fejlődő növények nem szeretik a huzatot, azt sem, ha rájuk nyitják az ablakot, amikor odakint mínuszok vannak. De igénylik a levegő mozgását, ettől kevésbé fog rajtuk kialakulni gombás megbetegedés. A virágzó növényeknél azért fontos a levegő áramlása, mert az segít a beporzásban - anélkül nincs termés! Érdemes tehát egy szobai ventillátort bekapcsolni naponta néhányszor, állítsd a leglassabb fokozatra és mindenképpen oszcilláló (ide-oda forgó) üzemmódba. 

Mi alkalmas szobazöldségnek?
A csíranövények, a levélzöldségek (tépősaláta, rukola, madársaláta, spenót, mángold, sóska stb.), metélőhagyma, újhagyma, fokhagyma (zöldje), hónapos retek, cékla (a zöldje is ehető!), kerek gyökerű (gömb alakú) vagy kúp alakú sárgarépa, bokorbab fajták, alacsony növésű borsó (ennek minden része zsengén ehető, micro paradicsom (a bokor is kicsi, a termés is apró). 

Jó étvágyat!

365Zö