Akárcsak mi, emberek, a növények sem bírják jól a környezeti stresszt. Ezt okozhatja a klímaváltozás és az olyan helyi jellemzők, amelyekhez nincs szokva a növény (és mi sem), például az egyre nagyobb járműforgalom. Elképzelhető, hogy az adott vidéken őshonos faj példányai nem maradnak életképesek, például az út mentén, járdán szegélynövényként ültetve. 

növény otthon légszennyezés

Néhány év után ilyen látványban lesz részed KÉP: Unsplash

 

Erről a brit Surrey Egyetem kutatói készítettek tanulmányt, amelyben áttekintették a főbb szempontokat, valamint többféle növényfajtát is ajánlanak kifejezetten erre a célra. Kimazsoláztam a főbb gondolatokat, és a növénylistából a közepes méretű cserjéket és kisebb fákat, amelyek könnyen beszerezhetők és elültethetők. Alkalmasak arra, hogy kiszűrjék a járműforgalom által keletkező szállópor (PM) és légszennyező anyagok többségét. Így kevesebb éri el a házadat, kertedet, tisztább lesz a mikroklímád :) Lejjebb görgetve képeket is látsz!

Az út mentén a növényzetnek az a szerepe, hogy egyrészt a levélzetével kiszűrje a levegőből a szennyező anyagokat, másrészt azok leülepednek rajta. Fontos szempont, hogy az adott növény örökzöld-e vagy lombhullató, és ha az utóbbi, akkor mennyi ideig marad meg a lombja, ez fajtánként változó. Azt gondolnánk, hogy az örökzöld a legalkalmasabb járdára szegélynövénynek, csakhogy ezek érzékenyebbek például a melegedő éghajlatra. A lombhullatók jobban elviselik a hőmérsékleti változásokat, írják a kutatók. A legtöbb fenyőféle télen is szűri a légszennyező részecskéket, ám túl nagy termetűek lehetnek, illetve általában rosszul tűrik az útszóró sónak való kitettséget, úgyhogy cikkünk szempontjából nem megfelelőek.

Aztán itt van az illékony vegyületek (BVOC) kibocsátása. Bizonyos fajták nagyon sokat eresztenek ki ezekből, ami allergizálhatja az arra érzékenyeket. A kevésbé allergizáló, közepes termetű bokorfák vagy cserjék közé tartoznak a mézgás éger (Alnus glutinosa), az oregoni hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana), az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) és a balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) a kutatók szerint. Allergia szempontjából fontos, hogy olyan fajt válassz, ami nem szélbeporzású (hiszen az hajlamos sok virágport termelni), hanem rovartbeporzásút, és ne hímivarú egyedet ültess, amelyik szórja a pollent, hanem nőivarút. A leggyakoribb sövénynövények között is vannak allergizáló hatásúak: a tuja (Arborvitae spp.), a ciprus (Cupressus spp.), a fagyal (Ligustrum spp.) és a boróka (Juniperus spp.), fűz (Salix spp.), tiszafa (Taxus spp.) hímivarú egyedei.

Olyan növényt válassz, amelyiknek minél kisebb levelei vannak, mert azok jobban szűrik a légszennyező anyagokat. A kutatók meglepetésére a közlekedési eredetű légszennyezés tekintetében a kínai boróka (Juniperus chinensis) lett a legjobb szűrőképességű növény, pedig tűlevelei vannak, ráadásul se nem ragadósak, se nem szőrösek. A boróka után még egy örökzöld, a leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii), majd a sok és kis méretű levéllel rendelkező fajták következtek.

Ezeket a kis vagy közepes méretű fákat és cserjéket különösen ajánlják forgalmas út mellé légszennyezést szűrő szegélynövénynek:

Mezei juhar (Acer campestre) -- közepes termetű, lombhullató fa.

növény otthon légszennyezés

KÉP: Wikipedia

Tatár juhar (Acer tataricum) -- közepes termetű, lombhullató fa.

növény otthon légszennyezés

KÉP: Wikipedia

Tűzvörös juhar (Acer tataricum subsp. ginnala) -- kis termetű fa vagy közepes méretű cserje, lombhullató.

növény otthon légszennyezés

KÉP: MissouriBotanicalGarden

Kanadai fanyarka (Amelanchier arborea) -- közepes termetű, lombhullató fa.

növény otthon légszennyezés

KÉP: NCSU

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) -- kis méretű, lombhullató cserje.

növény otthon légszennyezés

KÉP: Wikipedia

Keskenylevelű ezüstfa (olajfűz) (Elaeagnus angustifolia) -- közepes méretű, lombhullató cserje.

növény otthon légszennyezés

KÉP: Wikipedia

Homoktövis (Hippophae rhamnoides) -- kis méretű, lombhullató cserje.

növény otthon légszennyezés

KÉP: Wikipedia

Kínai díszkörte (Pyrus calleryana) -- közepes termetű, lombhullató fa.

növény otthon légszennyezés

KÉP: Wikipedia

Turner-tölgy (Quercus × turneri) -- közepes termetű, félig örökzöld fa.

növény otthon légszennyezés

KÉP: Wikipedia

Ecetfa (Rhus typhina) -- kis termetű fa vagy közepes méretű cserje, lombhullató.

növény otthon légszennyezés

KÉP: Wikipedia

Svéd berkenye (Sorbus intermedia) -- közepes termetű, lombhullató fa.

növény otthon légszennyezés

KÉP: IdentifyPlantnet

A teljes növénylista a tanulmány mellékletében elérhető angol nyelven.

365Zö