Nyár végén a legfőbb dolog a jól termett zöldségekről, gyümölcsökről és egynyári virágokról begyűjteni a magokat - na persze ezt is lehet jól és még jobban csinálni.

kert növényzöldség gyümölcs virág

KÉP: Pexels

 

A házi magbank a legjobb módszer arra, hogy a bevált, azaz bőven termett vagy szép virágokat hozott növényeinkről begyűjtsük a magokat a következő szezonra. Ráadásul ezzel családi hagyományt is teremthetünk, hiszen kialakíthatunk egy csak ránk jellemző kertet. Na persze arra is lehetőség van, hogy a lakókörnyezetünkben csereberéljünk magokat, erre a környék Facebook-csoportja (ha nincs, tessék indítani) pont alkalmas. Az alábbiakban a legfontosabb szempontokat vesszük sorra.

kert növényzöldség gyümölcs virág

KÉP: Pixabay

Határozzuk meg, milyen magokat akarunk gyűjteni
Gondoljuk végig, minek volt sikere a nyáron, illetve mit hiányoltak a családtagok, ennek megfelelően végezzük a gyűjtést, csereberét. Egy kis visszaemlékezéssel, családi kupaktanáccsal az is lehetséges, hogy a nagyszüleink kedvenceit megpróbáljuk újraéleszteni a kertünkben: mint az egész nyáron termő málna, a cínia vagy az ízletes kömény.

Válasszuk ki a megfelelő időpontot
A maggyűjtésnek minden növény esetében van egy ideális időpontja, időszakasza. Az egynyári virágok magait akkor érdemes begyűjteni, ha már nem zöldek, hanem megértek. A zöldségek és gyümölcsök magját az érett termésből érdemes kiszedni.

kert növényzöldség gyümölcs virág

KÉP: Unsplash

Végezzük el a gyűjtést
Ehhez talán még eszköz vagy szerszám sem kell, elég a két kezünk. A kigyűjtött magokat papírtörülközön hagyjuk teljesen kiszáradni. A kisebb magokat, mint például a paradicsomét, a gyümölcs húsával együtt áztassuk be vízbe, majd 2-3 nap múlva, amikor a hús leválik a magról, öblítsük le a magokat és tegyük egy szellős helyre száradni papírtörülközőre.

A teljes kiszárítás több napot vesz igénybe
Érdemes nyitott papírzacskókban még legalább néhány hétig szárítani a magokat, hogy a nedvesség maradéka is elillanjon belőlük. Ennek a biztonságos tárolásnál lesz nagy szerepe. 

kert növényzöldség gyümölcs virág

KÉP: Pixabay

Címkézzük fel a begyűjtött magokat
Nem, nem fogunk emlékezni tavasszal! Akármennyire is jellegzetes magja van egy-egy növénynek, a konkrét infót nem tudjuk társítani hozzá: például a különféle dinnyefajták magjai nagyon hasonlóak. Érdemes tehát szárítás után azonnal jól záródó gyűjtőedénybe (kiürült gyógyszeresfiola vagy kisebb befőttesüveg) tenni a magokat és az edényt azonnal felcímkézni. Ne felejtsük el ráírni a begyűjtés idejét sem, vagy a termőhellyel kapcsolatos információkat ("félárnyékba vesd!")

Tároljuk hűvös, száraz helyen
Ez nagyon fontos, hiszen ha nedvesség éri a magokat, akkor elkezdhetnek kicsírázni. A spájz, a száraz pince vagy a szuterén épp megfelelő, esetleg a hűtőszekrény is lehet, de nagyon ügyeljünk arra, hogy tökéletesen vízzáró csomagolásban tegyük be oda a magokat.

kert növényzöldség gyümölcs virág

KÉP: Pexels

Ellenőrizzük a magok csírázóképességét
időről-időre vegyünk ki néhány magot a gyűjteményből, és folyamatosan nedves papírtörülközőre helyezve próbáljuk meg télen is kicsíráztatni. Ez az első télen minden bizonnyal sikerülni is fog, de már a második évtől csökken a valószínűsége. 

Osszuk meg a magokat
Lehet az ismerősökkel csereberélni is, ezzel tél végén leszünk majd nagyon népszerűek (nekem idén szezon előtt a szomszédtól kapott Júdás pénze- és a kertemből gyűjtött pipacsmagokkal volt nagy sikerem). A családban is osztogathatjuk a magokat, akár ajándéknak is jók, illetve a gyerekek iskolájának is adhatunk belőlük (ki ne próbálta volna már a bab csíráztatását biológiaórára?).

365Zö