Ha tavasztól kezdve élvezni szeretnénk a csodálatos színekben pompázó hagymás/rizómás virágok özönét, akkor nem árt néhány alapszabályt betartani az őszi elültetésükkor.

kert virág otthon

KÉP: Pixabay

 

A hagymás virágok minden kert ékességei, hiszen a legkülönfélébb színekben, méretekben válogathatunk közülük. Ráadásul úgy is kialakíthatjuk kertünket, hogy a legkorábban, akár már február végén virágzó krókusztól az októberben is nyíló szellőrózsáig az év nagy részében virágokkal legyen teli a kertünk. 

Az egyik legfontosabb szempont a hagymás virágok ültetése. Mindegyik virágfajnak van egy megfelelő ültetési mélysége, amely alatt vagy felett nem igazán érzi jól magát. Ehhez készítettem az alábbi kisokost, hozzávetőleges értékekkel. Az illusztráción szereplő hagymás vagy rizómás virágok mindegyike akkor virágzik dúsan, ha a hagymáját/rizómáját hideghatás érte, tehát a telet kint töltötte a földben, de fagytól védve. Ezért a földben áttelelő virághagymák ideális ültetési ideje október, esetleg november eleje, de még legalább két héttel az első fagyok előtt, hogy a hagyma meg tudjon eredni az új helyén.

kert virág otthon

A másik fontos szempont a talaj vízelvezető képessége: a hagymás virágok különösen érzékenyek a pangó vízre, ha ilyen a talaj, akkor nagy a kockázata annak, hogy a virághagymák elrothadnak. Ugyancsak oda kell figyelni arra, hogy olyan helyre ültessük a virágokat, ahol legalább napi 6 órán át direkt napsütést kapnak. Érdemes az ültetésre kijelölt területen a talajba egy kis komposztot vagy érlelt marhatrágyát beforgatni, mert a jó sok tápanyagot meghálálják a virágok. A virághagymát csúcsával felfelé, gyökerével lefelé kell elültetni: ha nem így történik, képes átfordulni, de ez sok energiát elvesz a növénytől, nem biztos, hogy fog virágozni tavasszal.

Még valami: az elültetett hagymáknak akár két-három év is kellhet ahhoz, hogy megszokják a helyüket, megerősödjenek és mutatós virágzatot neveljenek. Legyünk addig türelemmel!

365Zö