A hosszúra nyúlt hűvös tavasz sokakat bent marasztalt a szobában, de ha háztáji zöldségre vágynak, még nincsenek elkésve.
KÉP: Pixabay
Idén a tavasz nem volt túl barátságos, a sok eső és a hideg sokaknak elvette a kedvét a kertészkedéstől. Mindjárt június van, közeleg a kánikula, de még most sem késő néhány zöldséggel megpróbálkozni. Ha jut nekik egy kis öntözővíz, remélhetőleg nemsokára termést is hoznak. A zöldségeknél feltüntetett fejlődési időt fajtától függően 2-14 nap csírázás előzi meg, ez idő alatt igyekezzünk nyirkosan tartani a zöldségágyást, hogy minél gyorsabban kicsírázzon a mag a langyos földben.
Rukkola
KÉP: Pexels
Ez a savanyú talajt kedvelő salátaféle gyorsan fejlődik, csírázás után akár 4 héttel már szedhetjük is a kisebb leveleket. Ha óvatosan csipkedjük le a róla a leveleket, hetekig szüretelhetjük. Ám minél idősebb a növény, annál csípősebbek és rágósabbak lesznek a levelei. Kánikulában hajlamos felmagzani, ezért inkább többször kell vetni.
Zöldbab
KÉP: Unsplash
Akár 50 nap alatt beérik a termése, vagyis még augusztusban lesz házi zöldbabból finom levesed (próbáld ki borsikafűvel, különlegesen pikáns lesz tőle). Érdemes bokorbab fajtát választani, mert azt nem kell karózni, és gyorsabban fejlődik.
Cékla
KÉP: Pixabay
Kevesen tudják, de a céklának nemcsak a gumója, hanem a levele is ehető, akár salátának, akár főzeléknek elkészítve. Bébicéklát már csírázás után 40 nappal szedhetünk, nagyobbacska gumókat pedig két héttel később. A céklaágyást rendesen ki kell egyelni, és locsolni is, ha gyorsan szeretnénk termést.
Fejes saláta
KÉP: Pexels
Feltétlenül olyan fajtát válassz, amelyik nyáron is vethető. Az átlagos, hidegtűrő fejes saláta ugyanis a kánikulában nem fejet hoz, hanem egy magas virágszárat (felmagzik), és közben ehetetlenül keserűvé válnak a leveleit. A nyáron is vethető fejes saláta viszont elviseli a hőséget, pláne, ha félárnyékba ülteted és rendszeresen locsolod.
Sóska
Megpróbálkozhatsz vele a kerted félárnyékos részén, akkor hátha nem fog felmagzani. A sóskát mikrozöldségnek is fogyaszthatod (két-három zsenge leveles kis növényként), illetve a nagyobb levelekből kellemesen savanykás főzeléket készíthetsz, ideális a nagy melegben. Ügyelj arra, hogy a növény leveleinek legfeljebb egyharmadát vágd le, így tud fotoszintetizálni, életben marad, és újabb leveleket hoz.
Bordáskel
KÉP: Pixabay
Más néven bok choy vagy pak choi. Melegigényes kínai származású növény, egyaránt alkalmas salátának és főzeléknek. Rendkívül egyszerű a termesztése, csak egy kis tápanyagot és rendszeres locsolást igényel, illetve, hogy védjük a meztelencsigától és a földibolhától. Bébi méretű bordáskelt már a csírázás után 37-40 nappal szedhetünk. Egy kis olajon megpárolva is nagyon finom!
Vajretek
KÉP: Pexels
Talán nem annyira népszerű, mint a tavaszi hónapos retek, de éppoly értékes zöldség. Nagyméretű gumója nedvdús, nem csípős, és nem is pudvásodik. Gyorsan nő, kelés után nagyjából egy hónappal már fogyasztható. Rendszeres öntözést igényel, ezzel némileg a legfőbb kártevőjét, a földibolhát is távol tarthatjuk.
Cukkini
KÉP: Unsplash
Ez az egyik leggyorsabban fejlődő zöldség: akár 50 nap alatt szüretelhetjük (szalagokra vágva, vajon megpárolva egy kis bazsalikommal vagy mentával - fenséges!). Hagyjunk a leveleinek elég teret a fejlődéshez, ne spóroljunk a tápanyagon és öntözzük rendszeresen.
365Zö