A hosszúra nyúlt hűvös tavasz sokakat bent marasztalt a szobában, de ha háztáji zöldségre vágynak, még nincsenek elkésve.

nyár zöldség konyha főzés egészség táplálkozás

KÉP: Pixabay

 

Idén a tavasz nem volt túl barátságos, a sok eső és a hideg sokaknak elvette a kedvét a kertészkedéstől. Mindjárt június van, közeleg a kánikula, de még most sem késő néhány zöldséggel megpróbálkozni. Ha jut nekik egy kis öntözővíz, remélhetőleg nemsokára termést is hoznak. A zöldségeknél feltüntetett fejlődési időt fajtától függően 2-14 nap csírázás előzi meg, ez idő alatt igyekezzünk nyirkosan tartani a zöldségágyást, hogy minél gyorsabban kicsírázzon a mag a langyos földben. 

Rukkola

nyár zöldség konyha főzés egészség táplálkozás

KÉP: Pexels

Ez a savanyú talajt kedvelő salátaféle gyorsan fejlődik, csírázás után akár 4 héttel már szedhetjük is a kisebb leveleket. Ha óvatosan csipkedjük le a róla a leveleket, hetekig szüretelhetjük. Ám minél idősebb a növény, annál csípősebbek és rágósabbak lesznek a levelei. Kánikulában hajlamos felmagzani, ezért inkább többször kell vetni.

Zöldbab

nyár zöldség konyha főzés egészség táplálkozás

KÉP: Unsplash

Akár 50 nap alatt beérik a termése, vagyis még augusztusban lesz házi zöldbabból finom levesed (próbáld ki borsikafűvel, különlegesen pikáns lesz tőle). Érdemes bokorbab fajtát választani, mert azt nem kell karózni, és gyorsabban fejlődik. 

Cékla

nyár zöldség konyha főzés egészség táplálkozás

KÉP: Pixabay

Kevesen tudják, de a céklának nemcsak a gumója, hanem a levele is ehető, akár salátának, akár főzeléknek elkészítve. Bébicéklát már csírázás után 40 nappal szedhetünk, nagyobbacska gumókat pedig két héttel később. A céklaágyást rendesen ki kell egyelni, és locsolni is, ha gyorsan szeretnénk termést.

Fejes saláta

nyár zöldség konyha főzés egészség táplálkozás

KÉP: Pexels

Feltétlenül olyan fajtát válassz, amelyik nyáron is vethető. Az átlagos, hidegtűrő fejes saláta ugyanis a kánikulában nem fejet hoz, hanem egy magas virágszárat (felmagzik), és közben ehetetlenül keserűvé válnak a leveleit. A nyáron is vethető fejes saláta viszont elviseli a hőséget, pláne, ha félárnyékba ülteted és rendszeresen locsolod.

Sóska

nyár zöldség konyha főzés egészség táplálkozás

Megpróbálkozhatsz vele a kerted félárnyékos részén, akkor hátha nem fog felmagzani. A sóskát mikrozöldségnek is fogyaszthatod (két-három zsenge leveles kis növényként), illetve a nagyobb levelekből kellemesen savanykás főzeléket készíthetsz, ideális a nagy melegben. Ügyelj arra, hogy a növény leveleinek legfeljebb egyharmadát vágd le, így tud fotoszintetizálni, életben marad, és újabb leveleket hoz.

Bordáskel

nyár zöldség konyha főzés egészség táplálkozás

KÉP: Pixabay

Más néven bok choy vagy pak choi. Melegigényes kínai származású növény, egyaránt alkalmas salátának és főzeléknek. Rendkívül egyszerű a termesztése, csak egy kis tápanyagot és rendszeres locsolást igényel, illetve, hogy védjük a meztelencsigától és a földibolhától. Bébi méretű bordáskelt már a csírázás után 37-40 nappal szedhetünk. Egy kis olajon megpárolva is nagyon finom!

Vajretek

nyár zöldség konyha főzés egészség táplálkozás

KÉP: Pexels

Talán nem annyira népszerű, mint a tavaszi hónapos retek, de éppoly értékes zöldség. Nagyméretű gumója nedvdús, nem csípős, és nem is pudvásodik. Gyorsan nő, kelés után nagyjából egy hónappal már fogyasztható. Rendszeres öntözést igényel, ezzel némileg a legfőbb kártevőjét, a földibolhát is távol tarthatjuk.

Cukkini

nyár zöldség konyha főzés egészség táplálkozás

KÉP: Unsplash

Ez az egyik leggyorsabban fejlődő zöldség: akár 50 nap alatt szüretelhetjük (szalagokra vágva, vajon megpárolva egy kis bazsalikommal vagy mentával - fenséges!). Hagyjunk a leveleinek elég teret a fejlődéshez, ne spóroljunk a tápanyagon és öntözzük rendszeresen. 

365Zö