Kezdődik a fűtési idény, és a száraz levegő sokaknak okoz gondot, plusz a párásítással a hőérzetünk is jobb lesz. Az ideális párásítóba csak vizet kell tölteni, és áram nélkül is teszi a dolgát, máris mutatom!

KÉP: Pexels

 

Még nem tudjuk, hogy milyen lesz az idei tél, mennyit kell és tudunk fűteni, de az biztos, hogy a központi fűtés egyik nagy kellemetlen velejárója a száraz levegő. Mivel az emberek többsége napjai 80-90 százalékát beltérben tölti, nagyon nem mindegy, hogy milyen a levegő minősége. Az egészségügyi szervezetek általában 30-50 százalékos páratartalmat javasolnak a fűtési idényben.

Amennyiben ennél alacsonyabb a szobában a levegő páratartalma, egy sor egészségügyi probléma jelentkezhet: asztma, bronchitis, torokszárazság, szemirritáció, ekcéma, orrvérzés, légúti fertőzések kockázata (influenza, megfázás, tüdőgyulladás). Kutatások alátámasztják, hogy a dehidratált állapot következtében megnő a stressz-szint, emelkedik a pulzusszám, és a vizsgálati alanyoknak még az alvásminősége is romlott. Nem kérdés, párásítani kell! Az alábbiakban olyan tippeket mutatok, amelyek a kapilláris elv alapján, tehát áram nélkül működnek.

1. Mast

Már a formája sugallja, hogy ez a kifinomult szépségű tárgy csakis japán lehet. A Mast levegőpárásító japán ciprusfából készül, mind a víztartó tálja, mind az abba beleállított visszahajlított fafurnér lapok, amelyek felszívják a vizet, és megillatosítva elpárologtatják. A hatvan éve kézműves termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Ohashi Ryoki vállalkozás a szigetország Ogaki városában működik. A város híres a ciprusfából készülő szögletes "masu" ivódobozokról.

2. lovepot

A lampionokra és ünnepi dekorációkra emlékeztető Love Pot sokkal több, mint egyszerű párásító. A dél-koreiai i2m Design cég terméke antibakteriális bevonattal rendelkezik, azaz nem tapad meg (és nem szaporodik) rajta semmilyen mikroba. A tartóedénybe illóolajat is lehet csepegtetni a víz felszínére, és így illatos párát képez a párásító. A "nanum" szó koreai nyelven megosztást jelent, ez a név arra utal, hogy a cég a párásító értékesítéséből származó bevétel 100 százalékát rászoruló gyerekek tanulmányi ösztöndíjára fordítja.

3. Print Clay Humidifier

Az újrahasznosított kerámiaporból 3D nyomtatással készülő párásító két félből áll, az alsó tálka külső oldala átlátszó mázzal van bevonva a vízálló hatás érdekében. A tálkába lehet önteni a vizet, amelyet a lyukacsos kerámia "kaktusz" felszív, és a bordázatán elpárologtat.

A kínai ipari formatervező, Liu Jiaming úgy találta a fejlesztés során, hogy az ipari hulladék klinkertéglapor 1:3 arányú felhasználása az agyaghoz keverve javítja a termék struktúráját és abszorpciós képességét.

365Zö