Igen, az édeskés rózsa vagy az enyhén mentolos árvácska nagyon finom egy tortán, de vajon milyen virágszirmokat érdemes egy salátára vagy pizzára szórni?

virág főzés étel konyha kert nyár körömvirág

KÉP: GardenTherapy

 

A virágok elsődleges feladata, hogy magukhoz vonzzák a beporzókat, ezáltal biztosítva a növény megtermékenyülését, a magképződést, és így a faj fennmaradását. Persze az ember az évezredek alatt sokat szelektálta a neki tetsző virágokat, hogy még ilyenebbek vagy olyanabbak legyenek, de ez elsősorban a virágok külalakjára vonatkozott. Az ízük megmaradt, egyik édesebb, a másik zamatosabb, salátaízű vagy borsos, kicsit csípősebb vagy enyhén kesernyés.

Kevesen használják az ehető virágokat ételeik dekorálásához, pedig - mint a nyitóképen látható - egészen különleges kulináris élményt ígérnek a legegyszerűbb ételek esetén is. Persze ahhoz, hogy valaki elkezdje az ehető virágok felhasználását, nem árt, ha van is honnan merítenie: kell találni egy olyan virágforrást, ahonnan garantáltan tiszta, városi por- és kutyapisi-mentes virágokat szerezhetünk. Még ezeket is alaposan (bár óvatosan) meg kell mosni fogyasztás előtt, akár csak egy salátát. Csak a szirmokat fogyasszuk. Ha valamelyik nagyon ízlik, jövőre már érdemes cserében termeszteni a felhasználáshoz.

Kerti sarkantyúka

virág főzés étel konyha kert nyár körömvirág

KÉP: Pixabay

Ez az egynyári, kúszószárú növény élénk színű virágainak és szép leveleinek köszönhetően közkedvelt. Létezik belőle 20-30 centiméteres bokros változat, de 2 méteresre megnövő futó is. A szirmok színe az alkonyatot idézi: sárgák, narancsszínűek, vörösek, az ízük pedig enyhén borsos, kicsit a retekre emlékeztet. A sarkantyúka minden része ehető, így a levelei is. 

Körömvirág

virág főzés étel konyha kert nyár körömvirág

KÉP: Pexels

A szegény ember sáfrányának is szokták nevezni, mert ételszínezéshez is alkalmas. Az enyhén borsos, csípős, olykor kesernyés szirmok színe a világossárgától a narancsig változhat. A körömvirág rendkívül fontos gyógynövény, írtam már arról, hogy például hogyan lehet belőle kutyáknak és macskáknak téli mancsápoló balzsamot készíteni. A körömvirágot elég egyszer elvetni, utána szépen gondoskodik az utánvetésről, nekünk már csak szüretelnünk kell. Érdemes déli napsütésben leszedni a virágokat, mert akkor lesz a legnagyobb az illóolaj-tartalmuk, és így legerősebb az ízük.

Sásliliom

virág főzés étel konyha kert nyár körömvirág

KÉP: Unsplash

Ugyan csak egy napig virágzik (angolul ezért hívják daylilynek), de egy-egy száron több virágot is hoz, tehát bőven lehet aratni. A sásliliom íze is kissé borsos, és mivel elég nagy, akár meg is lehet tölteni darált húsos-rizses keverékkel, akár egy tökvirágot. Persze vegán módon is el lehet készíteni, ha szójás a keverék. Sőt, a sásliliom virágát akár a japán tempura tésztába is forgathatjuk, majd bő olajban hirtelen kisüthetjük. A sásliliom gyökerét 4-5 évente a virágzást követően érdemes felszedni és tőoasztással kisebb részekre vágni, majd jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag földbe szétültetni. Néhány hétig még locsolgassuk, amíg megszokja az új helyet, de utána már nem igényel különösebb gondoskodást, az aszályt is jól tűri.

Levendula

virág főzés étel konyha kert nyár körömvirág

KÉP: Pixabay

Millió célra felhasználhatjuk, de mivel virágoknak enyhén rozmaringos íze van, akár egy jó salátát is megfűszerezhetünk a levendulával. A levendulát körülményes magról szaporítani, inkább kertészetből érdemes szép töveket venni. A növény az enyhe telet és a napfényes nyarat kedveli, a talaja legyen jó vízelvezető képességű.

Metélőhagyma

virág főzés étel konyha kert nyár körömvirág

KÉP: Pexels

Amit "magyarul" snidlingnek hívunk, és nem elképzelhető nélküle egy jó házi vajkrém. Nos, a virágja is éppolyan finom, csak sokkal enyhébb ízű, nem annyira hagymás. Nemcsak salátára szórhatjuk, hanem egy izgalmas vinaigrette-mártásba is keverhetjük a szirmokat.

Gyermekláncfű

virág főzés étel konyha kert nyár körömvirág

KÉP: Unsplash

Ennek kutyatej a másik neve, illetve pitypang a harmadik. Akárhány néven is nevezzük, nagyon fontos növénye a kertnek, mert méhek számára az elsők között nyílik, így hozzájárul a beporzók fennmaradásához. Ne becsüljük le a pitypangot! Ezen felül pedig a növénynek nemcsak a szirmai, hanem a levelei is ehetők, előbbiek frissen kissé mézízűek, utóbbiak salátához keverve enyhén csípős-borsos zamatot adnak. 

Oregánó

virág főzés étel konyha kert nyár körömvirág

KÉP: Pixabay

Na ezt pedig szurokfűnek hívjuk. Az olasz ételek elengedhetetlen fűszere, de ha cserépben vagy kertben neveljük (évelő növény), akkor a virágait is begyűjthetjük. Ezeket legjobb házi vajkrémbe keverni, amit egyszerű elkészíteni: két rész tejfölhöz keverjünk egy rész joghurtot, utána a keveréket dupla réteg gézzel (vagy 6-os méretű kávéfilterrel) kibélelt szűrőbe öntjük egy tál fölött, és a hűtőbe tesszük legalább 6-8 órára, hogy kicsöpögjön belőle a savót. Ezután fűszerezhetjük sóval, borssal, oregánó szirommal.

365Zö