Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
14
szept/2018

4 mód a Takarítási Világnap megünneplésére

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Környezetvédelmi Programja 1992-ben hirdette meg a Takarítási Világnapot azzal a céllal, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók minden szeptember harmadik szombatján tisztítsák meg, tegyék rendbe környezetüket, életterüket. 

A nemes gondolat jegyében ma már több mint 80 országban 35 millióan látnak neki környezetük rendbe tételéhez – szemetet szednek, hulladékot szelektálnak, patakpartot takarítanak, fát ültetnek, gardróbot, garázst selejteznek és adományozzák feleslegüket jótékony célra, komposztálókört szerveznek és így tovább. Vagyis tevékenyen ünneplik a világnapot, mindenki a maga környezetében, helyben. Köszönjük nekik!

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

De ezen a napon el kellene gondolkodnunk azon is, hogy mivel takarítunk: a közismert, gyakran reklámozott tisztítószerek rendkívül veszélyes vegyületek, amelyeknek az a közös nevezője, hogy erős kémiai reakciókkal próbálják kiváltani a hagyományos (régi) tisztítószerekhez szükséges fizikai igényt, azaz a súrolást, a várakozási időt, a művelet ismétlését stb. 

A modern szerekkel azonban nemcsak az a baj, hogy irritálják a szemünket, allergiát okoznak, gyengítik az immunrendszerünket, felborítják a hormontermelésünket, marják a bőrünket, vagy belélegezve köhögőrohamot okoznak, hanem hogy rajtunk túl annak is ártanak, amit meg akarnánk tisztítani velük: a környezetünknek. Legtöbbjük ugyanis nem vagy csak nehezen bomlik le, hullanak tőle a rovarok és méhek, elpusztulnak a vízi élőlények, a növények. 

A Takarítási Világnap megünneplésére 4 módot ajánlok.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

1. Ha természetjárás közben végzett hulladékgyűjtéssel, szemétszedéssel járulnál hozzá a világnap sikeréhez, a lakókörnyezeted internetes közösségi csoportjaiban vagy az önkormányzat weboldalán keress olyan helyi programot, amelyhez egy-két órára tudsz csatlakozni. Minden segítségre szükség van! Csinálhatod akár egy kocogással is egybekötve, ez a ma nagyon trendi plogging.

2. Ha egy kiadós otthoni takarítást tervezel a mai napra, válaszd a környezetbarát tisztítószereket, mint az ecet, só, citrom, szódabikarbóna, mosószóda, illetve az oxigénre és vízre lebomló hidrogén-peroxid.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

FELMOSÁS: 
A járólapos felületeket ecetes vízzel mosd fel (4 liter langyos vízhez adj 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettát vagy laminált padlót hidrogén-peroxidos vízzel moss fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez decinként 1 tablettát adj. 
ZSÍROLDÁS, SÚROLÁS:
Erre kiválóan alkalmas a mosószóda, a durva szemű só vagy homok, amelyek után ecetes vízzel öblítsd le a felületet.
FAFELÜLETEK ÁPOLÁSA:
1 liter forró vízhez adj 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázd össze, és töltsd permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is jó. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózva mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe.
SZAGTALANÍTÁS:
A szekrény tetejére tegyél asztali sóval vagy macskaalommal megtöltött tálcákat: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréld hetente.
ABLAKMOSÁS:
Először langyos vízzel mosd le a koszt az ablaktáblákról, aztán 1 rész ecet és 3 rész víz keverékével fújd be, majd töröld csillogóan szárazra.
KÁRPITTISZTÍTÁS:
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására kiváló a sütőpor vagy a kukoricakeményítő: szórdbe valamelyikkel alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlasd el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózd ki. 

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

3. Ha olvasással mélyednél el az ökotakarítás praktikáiban, ajánlom korábbi posztjaimat:

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Így lesz csodásan illatos a gardróbod

Nem baj, ha nem csinálsz rendet a kertben

Ökomosással tisztább lehet a büdös tornacucc is

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Terjed a svéd halállomtalanítás

Így tisztítsd meg az almát a növényvédőszer-maradéktól

Hatékonyan fertőtleníthetsz öko módon is

4. Elég jó szülő, elég tiszta lakás
Nem muszáj a Takarítás Világnapját takarítással ünnepelni, sőt. Hiszen lehet, hogy a takarítás napi szinten problémát okoz neked, és már éppen eleged van belőle. Ezen érdemes viszont elgondolkodnod.

Egyrészt lehet, hogy szimplán túl sok cuccod, holmid, ruhád, cipőd, bármid van. Ha a rendelkezésre álló helyre több van bezsúfolva a kelleténél, folyton a rendezésükkel és tisztántartásukkal leszel elfoglalva. Ez felemésztheti azokat a szabad energiáidat, amiket a szeretteidre kéne fordítanod. A megoldás: a cuccok felét el kell adni vagy ajándékozni.

Másrészt lehet, hogy ugyan nincs sok cuccod, de a lakás vagy a családtagok adottságai miatt mégis sokat takarítasz. Például fehér járólapot rakattál le az előszobában, mert az milyen szép, csak a gyerekeket nem vetted számításba, és azóta naponta legalább egyszer mosod fel az előszobát. Ugyanezt igényli a padlófűtés is (szuper dolog, csak az öntisztuló padlót nem találták még fel hozzá). Mérlegelned kell: tudsz-e valakitől, valahogyan segítséget kérni? Vagy át tudod-e szervezni a napirendet ahhoz, hogy beleférjen a takarítás?

Harmadrészt az is elképzelhető, hogy túl sokat követelsz magadtól. Biztos ismered az "elég jó anya (apa)" fogalmát, ami arra utal, hogy egy bizonyos szintű törődés, aggódás, igyekezet stb. felett már nem leszel jobb szülő, csak sokkal stresszesebb, ami visszaüt, s rontja a gyerekedhez és magadhoz fűződő viszonyodat.
Ugyanezt a lakásra is kivetítheted: egy bizonyos erőfeszítésnél többet nem érdemes a tisztántartására fordítani, mert így is "elég tiszta". Vágyakozhatsz azután, hogy olyan legyen a lakásod, mint amilyeneket a magazinokban látsz, csak azt is számításba kéne venned, hogy az a fotó pillanatfelvétel egy steril lakásról, amit előtte legalább egy tucat ember rendezett makulátlanra.
Szóval semmi köze ahhoz a valódi élethez, amelyben a gyerekek összemaszatolják a konyhaszekrényt, mert segíteni szeretnének a főzésben, vagy a kutya boldogan berohan a séta után, és bizony sáros lesz a szőnyeg a mancsától, vagy éppen látogatóba érkezett a vidéki nagymama, és a nappali emiatt kész csatatérré változott. Igen, a valódi élet ilyen: zűrös, rendetlen, koszos, ételszagú. Lehet, hogy egyszer majd rendezettebbé válnak a körülmények, de momentán nem olyanok. Na bumm. Úgyhogy Takarítás Világnapja ide vagy oda, ma csináld azt, amire a szíved/párod/gyereked igazán vágyik.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
30
jún/2018

Így marad tovább friss a vágott virág a vázában

Akár kaptál egy csokrot, akár magad szedted a kertben, fontos, hogy a lakásban is minél tovább üde maradjon a virág. Nézzük, mivel segíthetsz a tövétől megfosztott növénynek!

virág otthon ecet cukor

PotPourriFlowers

A vázáról

A vágott virág eltartása már a vázánál kezdődik: legjobb az üveg, mert a fémből vagy mázas kerámiából olyan vegyi anyagok oldódhatnak a vízbe, amelyektől tönkremehet a virág. Használat előtt érdemes a vázát mosogatószerrel vagy ecettel kimosni az antibakteriális hatás érdekében, de utána jó alaposan öblítsd ki. 

A virágról

A virágok szárából éles ollóval vagy snitzerrel 45 fokban vágj le 1-2 centit, hogy a sérült végüket eltávolítsd. A japán ikebana-művészek víz alatt végzik ezt a műveletet, tehát metszés közben már a váza vizébe lóg a virág szára, és nem is emelik ki onnan, nehogy légbuborék kerüljön a szárba, mert attól nem fog tudni vizet felszívni.
Ha erre nincs lehetőség, akkor a levegőn történő visszametszés után haladéktalanul állítsd a vízzel teli vázába a virágot. A virág száráról a vízbe lógó alsó leveleket is csípd le, máskülönben elkezdenek bomlani, ami kedvez a virágra káros baktériumok szaporodásának. Ha gallyakat is teszel a vázába, tisztítsd le a kérget a száruk végéről, hogy több vizet tudjanak felszívni.

A vízről

A vágott virág szereti az enyhén langyos vizet, kivéve a hagymás növények virágait, mint például a tulipán, mert azok a hideg vizet szeretik. 
A vízzel kapcsolatban 3 szabály van: gondoskodj a baktériumok visszaszorításáról, a virág táplálásáról és a víz kémhatásának csökkentéséről, mert az enyhén savas vizet könnyebben fel tudják szívni a virágok, mint a semleges vagy lúgos kémhatásút.
Evégből a váza friss vízhez adj 1 kiskanál cukrot, ami táplál, és 1 kiskanál legfeljebb 8 százalékos ecetet, ami elpusztítja a bacikat és savasít. Ugyane célból hasznos lehet átlátszó fajta szénsavas üdítőből (tehát nem kólából vagy más színesből) 1 részt löttyinteni 3 rész vízhez, mert abban cukor van (tápanyag), illetve szénsav (pH-csökkentő).
Egyesek szerint a váza vízhez 1-2 csepp (!) hipót is lehet adni, mert az szintén gátolja a baktériumok szaporodását. De tényleg ne többet, mert egy kísérletben kupaknyi mennyiségtől harmadnapra kifakultak a virágok. Az interneten olvasható fémpénzes, szájvizes és aszpirines vízminőség-javítás nem bizonyított. 

Az elhelyezésről

Ne zsúfold tele a vázát, mert akkor hamarabb elhervadnak a virágok, gyorsabban elfogy a a tápanyag, több baktérium kerül a vízbe. A vékony szárú virágokat megtámaszthatod egy szívószállal, amit hosszában snitzerrel felvágsz, és a szár köré húzod.
A csokrot ne tedd direkt napfényre, és mindig szedegesd ki belőle az elnyílt virágokat. Ügyelj arra, hogy ne kerüljön huzatba, mert az fokozza a hervadást. A közelben ne legyenek gyümölcsök, mert azok etiléngázt bocsátanak ki, amitől szintén gyorsabban hervad a virág.
Csodára képes, ha éjszakára vázával együtt a csokrot beteszed a hűtőszekrénybe -- feltéve, ha van ekkora hűtőd és üres is. Ha viszont nincs, akkor éjszakára tedd hűvös helyre, például kamrába, pincébe, fürdőszoba padlójára a vázát. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
26
jún/2018

3+1 haszna van, ha kékre fested a mennyezetet

A loggia, pergola vagy fedett terasz, azaz tornác mennyezetét az Egyesült Államok déli államaiban hagyományosan kékre festik. Úgy mondják, a szokás az afrikai rabszolgákkal érkezett a vidékre, és nemcsak ott dívik generációk óta, hanem másutt is egyre népszerűbb. Ennek több oka is van.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

1. Darázsriasztó
Egyesek szerint a kék festék a színe miatt tartja távol a repülő rovarokat (sőt, állítólag a pókokat és madarakat is), mondván, a kék eget idézi, nem csábít megtelepedésre.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

FhpcMan

A hagyományos kék mennyezeti festék azonban az összetételének köszönheti rovarriasztó hatását: a tejfestékben (ld. lentebb) lévő mész természetes rovarriasztó (és antibakteriális is). És mivel hajdanán egy-két évente újrafestették a felületeket, ezért a friss festékkel a hatás is megújult.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

HibiscusHouse1

2. Fényadó
A halványkék egyrészt nyugtató hatású, tehát valósággal hívogat egy kis stresszoldó ücsörgésre. Másrészt a kék eget idézi, tehát alatta tovább érezzük világosban magunkat. Illetve van egy olyan elképzelés, hogy mivel a kék komplementer a narancsos napfénnyel, ezért állítólag több fényt tükröz a környezetébe, így a tornác mögötti szobába.  

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

EnergyWarden

3. Natúr
A régiek tejfestéket használtak a felületek festésére. A tejfestéket íróból és mészporból keverték, természetes pigmentekkel színezték, kékre például kiszárított és porrá tört indigónövénnyel.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

BenjaminMoore

Mivel a tejfesték természetes erdetű, és nincsenek benne mesterséges oldószerek, amelyek veszélyes kipárolgást okoznak, ma reneszánszát éli: gyerekszobába is ezt ajánlják. (Erről itt írtam korábban: Ha új szaga van valaminek, tekintse figyelmeztetésnek!) Ráadásul a tejfestékkel könnyen és csíkmentesen lehet vele festeni falat és fát is, alapozni sem szükséges.

+1. Szelleműző
A babonás kreolok hittek abban, hogy a kék szín megtéveszti az élők és holtak világának határmezsgéjén megrekedt szellemeket, akik ártó szándékkal visszajárnak kísérteni. Ezek a szellemek a kék színű mennyezetet az égboltnak hiszik, és arra indulnak, nem pedig a házba. Egy másik monda szerint a szellemek félnek a víztől, tehát ezért nem mennek be a házba, ha kék a mennyezet, sőt az ajtók és a zsalugáterek is.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

WindowGenie

A kreolok által kedvelt "Haint blue" szín HTML-kódja: #a4bfb4 (r 164, g 191, b 180), amolyan zöldes-ciános-szürkés-akvamarinos árnyalat, más néven periglaciális kék. 

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

Persze ahány ház, annyiféle ízlés, úgy mesélik, hogy a megfelelő árnyalat kikeverése máig olyan volumenű téma a déliek között, mint a nagyitól örökölt sütirecept. Lakberendezési szakértők azt ajánlják, hogy mindenki úgy válasszon halványkéket, hogy az passzoljon a háza többi színéhez. További szép kékek:

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás
 

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

TheoSunsetBay

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
17
jún/2018

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Amikor csupa maszat a mobil vagy a tablet kijelzője, az nemcsak csúnya látvány, hanem veszélyes is: egy átlagos mobil kijelzőjén 10-szer annyi káros baktérium van, mint a legtöbb vécéülőkén. S mivel naponta legalább 30-40 alkalommal megérintjük a kijelzőt, ezért nem árt időnként fertőtleníteni a felületet.

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

MalangToday

A mikroszálas törlőkendők önmagukban viszonylag jól tisztítják, de nem fertőtlenítik a kijelzőt. Semmi vész, egy perc alatt készíthetsz házilag olyan oldatot, ami garantáltan elpusztítja a láthatatlan kórokozókat.

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Ahogy látom, a mobil objektívére is ráférne egy áttörlés...

Hozzávalók:
100 ml-es zárható flakon (lehetőleg üveg)
tölcsér
50 ml desztillált víz
50 ml almaecet vagy 8%-os ecet
10 csepp teafaolaj

A flakonba/üvegbe a tölcsér segítségével töltsd bele a folyadékokat és jól rázd össze. Enyhén opálos folyadékot kapsz, amiből öntsd egy kicsit mikroszálas törlőkendőre, és töröld át a felületet. (Konyhai papírtörlő kendőt is használhatsz, de csak óvatosan, mert az karcolhatja a kijelzőt.)

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Jól látszanak az ujjlenyomatok és zsíros foltok

A törlés után enyhén homályos lesz a felület, de semmi vész: száraz kendővel (papír törlővel) is töröld át, és utána csillogóan ragyogó lesz a végeredmény. Mint újkorában!

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Ez már makulátlanul tiszta és garantáltan bacimentes!

Egy jól zárható üvegcsében a munkahelyeden is tarthatsz ilyen fertőtlenítő tisztító oldatot, vagy akár nyaralásra is magaddal viheted! Én az oldatot egy kiürült gyógyszertári alkoholos üvegbe töltöttem, amit fel is címkéztem, nehogy elfelejtsem, mi van benne.

A teafaolaj az egyik leghatékonyabb természetes fertőtlenítőszer, számos baktériumot, vírust, gombát képes elpusztítani.

Ha nincs otthon almaecet, akkor 8%-os háztartási ecetet is használhatsz, esetleg kicsit erősebb hígításban.

Figyelem: Soha ne a kijelzőre öntsd direktben a folyadékot, mindig a kendőre. Érdemes tisztítás előtt kikapcsolni a mobilt és tabletet.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
12
jún/2018

Előregyártott dobozotthonokkal enyhítenék a lakáspiaci válságot Kaliforniában

"Ha nem kezdünk új módon házakat építeni, akkor senkinek sem lesz lakása", ez a jelmondata Rick Holliday kaliforniai ingatlanfejlesztőnek, aki egy San Francisco melletti régi hajógyár hatalmas csarnokaiban házakat épít. Mármint házelemeket, amelyeket a leendő tulajdonos telkén csak össze kell rögzíteni. Azaz Kaliforniában most épp újra feltalálják az előregyártott modulokból Lego-módra összerakható panelházakat, csak ezek alapanyaga könnyűszerkezetű, szemben a vasbetonnal, olvasható a New York Times cikkében.

otthon könnyűszerkezetes építkezés előregyártott lakás Kalifornia moduláris építkezés

3DWarehouseSketchup

Az Egyesült Államokban óriási hiány van elérhető árú otthonokból, a lakásárak kétszer olyan gyorsan, évi több mint 5 százalékkal emelkednek, mint az infláció vagy a fizetések. Egy évtizeddel az ingatlanpiacon kirobbant válság után jelenleg a lakásépítési ráta a 2006-os mérték felét éri csak el. Új lakóingatlanokhoz nincs is elég építőmunkás: számuk 23 százalékkal kevesebb, mint 2006-ban, míg szakiparosokból (villanyszerelő, ács, vízvezetékszerelő) 17 százalékkal vannak kevesebben. 

Kaliforniában helyenként 30 százalékkal megugrottak az építkezési költségek, emiatt még a luxusprojektek is állnak. Olyan drága lett társasházat építeni, amit nem lehet visszanyerni az albérleti díjakból vagy lakásárakból. Ez a jelenség az olcsó és drága lakásokat egyaránt érinti. Kaliforniában még idén népszavazást tartanak arról, hogy egy 4 milliárd dolláros kötvénykibocsátással építsenek-e 5 ezer elérhető árú lakást.

otthon könnyűszerkezetes építkezés előregyártott lakás Kalifornia moduláris építkezés

Készülnek a könnyűszerkezetes modulok
Fotó: Christie Hemm Klok / NYT

Így aztán az ingatlanfejlesztők figyelme a kevésbé munkaigényes építési módok felé fordult, mint amilyen például a könyűszerkezetes előre gyártott modulház. Sőt, az ötlet elnyerte a Szilícium-völgyi befektetők érdeklődését is, akik például 1,1 milliárd dollár tőkét adtak az egyik új építőipari cégnek. Nem csoda: ha nincsenek megfizethető lakások, nem lesznek munkavállalók sem.

Nemcsak olcsó lakásokat építenének az új módszerrel, hanem szállodákat, egészségügyi szolgáltató és ipari létesítményeket, még gyorséttermeket is. Szükség is van friss ötletekre, mert az építőipar hatékonysági rátája 1945 óta nem nőtt, a McKinsey vállalatvezetési tanácsadó cég 2017-es számítása szerint: egy óra munkával egy átlagos építőipari munkás ugyanannyi feladatot teljesít ma, mint régen. Eközben a mezőgazdaság, az iparcikkgyártás vagy a kereskedelem hatékonysága 1500 százalékkal nőtt. Ráadásul a betonalapú építőipar a leginkább környezetszennyező iparágak egyike, elsősorban a cementgyártás miatt.

Az építőipari vállalkozóknak sokkal biztonságosabb lehet a moduláris építkezés. A hagyományos házépítésnél számos alvállalkozót kell bevonniuk, dominóként borulhat az egész projekt, ha valaki nem teljesít a megbeszélt feltételek szerint. A moduláris építkezésnél saját telephelyen saját dolgozókkal készülhetnek a szabványos elemek a futószalagon, amelyeket a célhelyszínen néhány nap alatt összeszerelnek: a vállalkozó tervezi és ellenőrzi az egész folyamatot.

Az is újdonság, hogy a munkásokat többféle feladatra kiképzik: egy villanyszerelő is tud gipszkartonozni és fordítva. Így a fent említett hajógyárból házgyárrá alakított Factory OS cégnél egy év alatt 2000 lakóegységet tudnak elkészíteni  fele annyiból, mint korábban. Ezeket a lakóegységeket 4 vagy 5 emeletes, egyenként 80-150 lakásos társasházakká szerelik össze.

otthon könnyűszerkezetes építkezés előregyártott lakás Kalifornia moduláris építkezés

Egy elkészült társasház a kaliforniai Berkeleyben
Fotó: Christie Hemm Klok / NYT

Ami az érem másik oldalát illeti: az építőmunkásoknak is fele annyi a jövedelmük, mintha egyéni alvállalkozók lennének, de egész évben van bejelentett és állandó munkahelyük, fizetik a társadalombiztosítást utánuk és 2 hét fizetett szabadságot is kapnak. Tehát éves szinten, és a biztonság miatt megéri elszegődni. Valamint fix helyen dolgoznak, normális munkakörülmények között. Sőt: az új típusú házgyárakban még a szakszervezetek is megjelenhetnek, úgyhogy az érdekképviselet is biztosítva van. Az egyik szakszervezet viszonzásul házgyárimunkás-képzést indított.

És hogy hol találnak az új lakásokhoz megfizethető telkeket? Hát például a régi golfpályákon. Egy új kimutatás szerint 2002 és 2016 között 30 millióról 20,9 millióra csökkent az Egyesült Államokban a rendszeresen golfozók száma. A mai fiatalokat ugyanis más sportok érdeklik. Így aztán egyre több golfpálya zár be -- csakhogy ezek általában igen jó környéken vannak, jól szituált lakóövezetek mentén, kellően kiépített közlekedéssel: ideálisak volnának lakóparkok építéséhez.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
09
jún/2018

20 tipp öreg ablakok újrahasznosítására

Ablakcsere után nehogy kidobd a régi ablakokat! Számtalan módon újra lehet hasznosítani őket, az előszobától a konyhán át a kertig. Ha nincs kedved a keret lecsiszolásához, csak vakard le a lepattogzott festék nagyját, és kész a "rusztikus" hatás. Nézzük, mi mindent készíthetsz az öreg ablakokból.

1. Üzenőfal
Megtisztítod az ablakkeretet és az üveget, hagyod megszáradni. Aztán táblafestékkel lefested az üveget 4-5 vékony rétegben. Ha törött az ablaküveg, akár ki is ütheted, és méretre vágott OSB-lappal pótolhatod. Azt festés előtt alapozni is kell. 

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

TheShabbyCreekCottage

2. Fürdőszobaszekrény
Ehhez kell egy kis segítség, mert az ablakhoz egy méretben egyező dobozt kell készíteni fából, OSB-ből vagy dekorlapból. Azt érdemes antikoltan lefesteni, hogy passzoljon az öreg ablakhoz. De persze az egészet lehet újszerűre megcsinálni, lefestve az ablakkeretet.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

LizMarieBlog

3. Mini üvegház erkélyre
Kényes növények keltetéséhez vagy tárolásához lehet hasznos egy ilyen kis üvegdoboz, de ha csak a csecsebecséket tartanád benne, arra is jó.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

DesignDreamsByAnne

4. Előszobai tartó
Akár sapkákat, akár kabátokat vagy táskákat akarsz rajta tartani, egyszerű elkészíteni. Az ablaküvegre kétoldalú ragasztóval rögzítsd a kivágott színes papírokat, csavarozz fel pár ajtógombot az aljára, és kész.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

LittleBirdieSecrets

5. Családi feladatközpont
Milyen klassz egy ilyen rendezett külsejű táblán rendezni, kinek mi a reszortja a héten! A kép alatt található dőlt betűs linkre kattintva részletes útmutatót találsz az elkészítéséhez.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

DwellingInHappiness

6. Falitükör törülközőtartó fölé
Nemcsak a fürdőszobában, hanem az előszobában is jól mutat. A méretre vágott tükörlapokat beragasztod az üvegtáblák helyére.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

FindingHome

7. Térelválasztó
Ehhez először olyan tokot kell készíteni a régi ablakok befogásához, ami stílusában passzol a meglévő szobabútorhoz, viszont a végeredmény nagyon mutatós lesz.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

SweetMelanie

8. Feladatütemező gyerekszobába
Ha a gyerek maga írhatja fel a feladatait a táblafestékkel lefestett üveglapokra, hátha nagyobb kedve lesz a rendcsináláshoz. Így ráadásul mindig szem előtt lesznek a teendők.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

HouseByHoff

9. Ékszertartó
Hát nem könnyebb reggel így kiválasztani az aznapi bizsut, mintha egy dobozban kéne turkálni a fülbevaló párja után? Az ékszertartóhoz nincs szükség az üvegtáblákra, mert azokat egyrészt textillel bevont hungarocell lapokkal, másrészt fém szúnyoghálóval helyettesítette a dekoratőr. A hálós részre mennek a fülbevalók, a textiles részre pedig a nyakláncok, amelyeket kis kampókra lehet felakasztani. Elkészítési útmutató a kép alatti linkre kattintva.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

TheBorrowedAbode

10. Parafatábla
Aki bővelkedik parafadugókban, végre felhasználhatja őket ehhez a táblához: csak ragassza fel az üveglapokra ragasztópisztollyal a dugókat.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

Mom4Real

11. Falitükör
Ebben már több munka van, egyrészt a fakeret lecsiszolása miatt, másrészt az üvegtáblákat méretre vágatott tükörlapokra kell cserélni.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

CraftyNest

12. Antik hatású tálaló
Ritka az olyan eset, hogy egy meglévő polcos szekrényre passzolnak a megmenteni kívánt ablakok, gyakoribb, hogy először az ablak van meg, és ahhoz készül a "doboz". A linkre kattintva látható az elkészítés menete.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

KnickOfTime

13. Kerti üvegház
Ablakokból és zsalugáterekből állították össze ezt a szuper kis üvegházat, aminek a tetejét érdemesebb átlátszó műanyag hullámpalából készíteni, jobban ellenáll az időjárásnak.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

MaozaMom/Houzz

14. Konyhai sziget
Szintén kell hozzá asztalosmunka, de a végeredmény önmagáért beszél.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

OliveOut

15. Kisasztal
Az ablak felhajtható asztallappá változik, alatta pormentes helyet kapnak a könyvek, dísztárgyak.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

Marty'sMusings

16. Növényfuttató
Akár falra felakasztva, akár erkélyre szerelve hasznosítjuk az ablakkeretet, remek módszer futónövények (hajnalka, bab) stabil futtatására.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

SimplySwider

17. Üvegtálca
A cikkcakk motívum festéséhez kell némi ragasztószalagozás, de utána már csak két fiókfogantyút kell rácsavarozni a keretre.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

KellyElko

18. Konyhai edénytartó
Az üvegek mehetnek a szelektív hulladékba, a keretre pedig még fel lehet csavarozni két törülközőtartót a kisebb holmik felakasztásához.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

The36thAvenue

19. Asztalka
Itt tulajdonképpen még az asztallap is lehet egy régi ablakból.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

APositivelyBetterLife

20. Zuhanyfal
Ha az esőt kibírta, a zuhanyt is ki fogja bírni. Ehhez persze rendesen fel kell újítani az öreg ablakot, de az eredmény önmagáért beszél.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

ApartmentTherapy

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
26
máj/2018

6 tipp maradék betonelem újrahasznosítására

Ha építkezés után marad pár beton építőelem, többféle módon is újra lehet hasznosítani őket. Betonfestékkel bármilyen színűre átfesthetők, és az a legjobb, hogy nem kell szerelni és bármikor szétszedhetők!

1. Kerti pad

1001gardens

Kell hozzá pár épületfa meg egy kis festék és lazúr, és máris kész. Kerti partira, sok vendéghez a terasz körül többet is össze lehet rakni, aztán ha már nem kell annyi ülőhely, szétlegózod őket, és mehetnek a sufniba. Ha nem fal mellé állítod, biztonsági okból ne legyen háttámlája.

2. Bortároló

Caglesmill

Masszív tárolóelemmé rakható össze a pincében, és nem kell attól félni, hogy bepenészedik, mint egy fapolc.

3. Polc

Thebottomfw

és még egy pincébe, nyári konyhába, spájzba:

Northcountrypublicradio

4. Tűzrakóhely

Miuiksa

Érdemes a tűzrakóhely alját bontott téglával kirakni, és a betonelemeket kaviccsal vagy homokkal kitölteni.

5. Fűszerkert

Casepractice

A kert napos sarkában felállítható, egy-egy betonelembe pont annyi föld fér, amennyi egy fűszernövénynek kell. Itt írtam múltkor arról, hogyan lehet a teraszon fűszerkerted, és milyen földet érdemes venni hozzá.

6. Mobilgrill

MotherEarthNews

Mielőtt nekiállnál egy kemence vagy pizzasütő megépítésének, amiről itt írtam részletesen, érdemes kipróbálni, hol lenne igazán jó helye a kertben. Például ahonnan nem megy be a házba (vagy a szomszédhoz) a füst. Ehhez jó a mobilgrill!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

 


0
Tovább
29
ápr/2018

Egy óra barkáccsal lehet fűszerkerted az erkélyen

Emeletes házban is lehet fűszerkerted, ha van legalább egy erkélyed, aminek nyugati vagy déli a tájolása. A fűszernövények ugyanis akkor termelnek sok illóolajat és válnak zamatossá, ha minél több napfény éri őket. Az alábbiakban három egyszerűen elkészíthető termesztőeszközt mutatok ehhez. 

1. PVC-CSŐBŐL

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

ALGERT555

Ebben kisméretű fűszernövényeket, illetve epret és salátát is lehet termeszteni. A fotón (és az angol nyelvű leírásban, amely ide kattintva olvasható) egy 1 méteres PVC-cső szerepel, kell még 2 záróelem a végeire, egy másik, hasonló hosszúságú, de csak 3-5 cm átmérőjű PVC cső (és ahhoz záróelem), egy öreg póló, némi drót meg csavar. A leírásban látható módon bevagdossuk a nagy PVC-csövet, hőlégfúvóval meglágyítjuk a műanyagot, és benyomkodjuk (amíg kihűl és visszaszilárdul). 

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

ALGERT555

A vékonyabbik csőbe jó sok lyukat fúrunk, a csövet beletekerjük a csíkokra szabdalt pólóba, dróttal rögzítjük az anyagot: ez lesz az öntözőcső, és a textilnek az a szerepe, hogy kifelé átengedje a vizet, de befelé ne engedje a földet kimosódni. Belehelyezzük a vékonyabbik csövet a nagyobba, megtöltjük körülötte a csövet földdel, beleültetjük a magokat vagy palántákat, jól belocsoljuk, és kész. Az alsó záróelemre fúrjunk pár lyukat, hogy a felesleges öntözővíz eltávozhasson, a pangó víz ugyanis tönkreteszi a növényeket.

2. RAKLAPBÓL

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

Először is olyan raklap kell, amelyet legfeljebb hővel kezeltek, nem pedig vegyszerekkel, erre a középső összekötő lábon a HT (Heat Treated, hőkezelt) betűk utalnak. 

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

Vegyszerezett raklapot ne vigyél be a lakóteredbe, és pláne ne termessz benne élelmiszert. Erről olvashatsz a 30+1 kreatív ötlet használt raklap újrahasznosítása című korábbi cikkemben.  

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

JESLACK

Ha megvan a raklap, kell még csirkeháló, geotextil, tűzőgép, fűszerföld, aztán lehet barkácsolni. Először megfelelő méretű csirkehálóból afféle bölcsőket alakítunk ki a raklap lécei között, aztán ezeket a bölcsőket kibéleljük geotextillel, amit tűzőgéppen rögzítünk. Utána megtöltjük a bélelt bölcsőket földdel, és már ültethetünk is. A legfelső sorba kerüljenek a legmagasabb növények, aztán lefelé a kisebb termetűek, hogy mind egyenletes mennyiségű napfényt kaphasson, ne árnyékolják egymást. Ide kattintva olvasható egy remek (angol nyelvű) leírás.

3. CIPŐTARTÓBÓL

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

PIPPA5

A lakberendezési áruházakban kapható, erős műszálas gyöngyvászonból készült sokzsebes cipőtartóba cipők helyett fűszereket is ültethetsz, jobb az illatuk (bocsánat). Először tölts meg vízzel pár zsebet, és ha nem eresztik át a vizet, akkor vágj az aljukon apró lyukakat, hogy elvezesd a felesleges öntözővizet. A lecsöpögő víz összegyűjtésére tegyél egy-két balkonláda alátétet a cipőtartó alá, hogy ne ússzon az erkély.

TIPP:
A barkács- és kertészeti áruházakban kapható fűszer- és gyógynövények termesztéséhez való speciális földkeverék. A normál virágföld ugyanis olyan tápanyagokat tartalmazhat, amelytől nagyra nő ugyan a fűszernövény, csak éppen esetleg íze nem lesz.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
18
ápr/2018

Ha a hidegben etetted, akkor a melegben itasd a madarakat!

Háztartásunk tele van olyan nem használt tárgyakkal, amelyeket újrahasznosítva fillérekből vagy teljesen ingyen készíthetünk madáritatót. A madaraknak a tollazatuk tisztántartása mindennapos, létfontosságú tevékenység, ám közben a biztonsági szempontokat is figyelembe kell venni. Az itató sekély legyen, közepén egy nagyobb lapos kővel, amire leszállhatnak, kiülhetnek a madarak.

Fontos, hogy az itatót-fürdetőt a kert egyik tisztásán állítsuk föl. Ha ugyanis nincs aljnövényzet, akkor a madarak fürdőzés közben belátják a területet, és macskát vagy más ragadozót észlelve elrepülhetnek. Legyen a közelben egy bokor vagy kerítés, mert vizes tollal nehézkesebben repülnek. Ha nem folyóviz táplálja az itatót, akkor a benne lévő vizet rendszeresen cseréljük, a tálat tartsuk tisztán.

Dream Dictionary

Aki spirituálisabb beállítottságú, annak igazán lényeges egy itató felállítása, és ezzel a madarak bevonzása a kertbe, udvarra. Az ősmagyarok hite szerint a vadászmadarak Isten hírnökei, és a távol-keleti vallások máig úgy tartják, hogy a madarak a hírvivők az emberek és a szellemi világ lényei között. Ha tehát sok madár jár a kertünkbe, erkélyünkre, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az égieknek címzett kéréseink meghallgatásra találnak. Eddig a hiedelem, nézzük, miből készülhet madáritató!

1. Fatönkre helyezett nagyméretű virágalátétből, benne napozókővel.

Feelbased

2. Ajándékba kapott, nem használt üvegedényekből (szilóval össze kell őket ragasztani).

Morningchores

3. Virágcserépből és alátétből (jó móka a gyerekeknek, amíg akrilfestékkel befestik a cserepeket). A képen látható madáritatón az unokák keze nyoma látható, és a nagyi kapta Anyák napjára.

Claudia/Flickr

Itt egy másik verzió, ez is nagyon klasszul néz ki!

Morningchores


4. Kiszolgált székből és cserépalátétből. Ezzel megoldott a szárítkozás kérdése is, hiszen a madarak kiülhetnek a szék támlájára.

Hometalk

5. Maradék fémláncból és üvegfedőből. Ezt könnyű tisztán tartani.

Sadie Seasongoods

6. Maradék teáskészletből (ideális újrahasznosítása, ha már úgyis összetört a nagyja).

Morena's corner

7. Kiszuperált mosdóból. Figyelem, ezt fel kell tölteni nagyobb kavicsokkal, nehogy a mély vízbe belefulladjanak a madarak.

Just Craft & DIY

8. Locsolócsőre kötött fémtálcából (részletes leírás a forrásra kattintva angol nyelven).

HomeStoriesAtoZ

9. Kivájt  farönkből (ezt szintén fel kell tölteni nagyobb kavicsokkal a biztonság érdekében).

Marian Byrne

10. Bármilyen konyhai tálból és egy asztallábból.

Just Craft & DIY

Többet is olvashatsz a madáritató-fürdő megfelelő kialakításáról a Magyar Madártani Egyesület oldalán ide kattintva!


0
Tovább
15
ápr/2018

Így hasznosítsd a szánkót a következő hóig

Ezt a cikket eredetileg február elején akartam posztolni. Itt Budapesten már tíz éve nem volt fehér karácsony, a január is úgy telt, hogy simán lehetett a kertben dolgozgatni. A szánkót fel se hoztuk a pincéből. Aztán beütött a februári tél, amely ugyan rövid volt, de havazott párszor, így a szánkó üzemben volt. Most viszon április közepét írjuk, a hirtelen melegben már a nyári ruhákat pakoljuk elő. A szánkó egy évre megy vissza a pincébe (vagy sufniba, padlásra, kinek hova). Kivéve, ha úgy döntünk, újrahasznosítjuk a nyári hónapokra. Az alábbiakban három tuti tippet mutatok ehhez. 

KISASZTAL

KÉP: Roundecor

Az üvegesnél vágatunk egy megfelelő méretű üvegtáblát (lehetőleg edzett üvegből), vagy bútoráruházban veszünk üvegpolcot, rátesszük a szánkóra, és kész is a tökéletes méretű kisasztal a nappaliba. A gyerekek imádni fogják!

ÁLLÓPOLC

KÉP: Pinterest

Ismét érdemes az üvegeshez fordulni (én kérek elnézést), de persze bútorlapból is vágathatunk bele polcokat.

KÉP: Pinterest

Ehhez a karácsonyi izzósort is újrahasznosíthatjuk, hogy még hangulatosabb legyen az összkép.

KALAPTARTÓ

KÉP: RP-online

Ha a szánkó kalaptartóvá avanzsál, kihasználhatjuk minden elemét: a tetejére mennek a dobozok, a sínekre pedig a vállfák.

KÉP: Amazon

Arra ügyelni kell, hogy rendesen fel legyen rögzítve a falra, akár horoggal és szemescsavarral, akár kerékpártartó kampókkal.

KÉP: RP-online

EZ IS ÉRDEKELHET:

25 remek tipp régi pólók újrahasznosítására


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum