Mikulásvirág és társai meghálálják az odafigyelést.

karácsony tél növény otthon

KÉP: Pixabay

 

Nincs is szebb, mint amikor a karácsonyra feldíszített lakásban itt-ott egy két szezonális cserepes növényt is elhelyezünk. Ilyen például a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz, az amarillisz, a ciklámen vagy a nárcisz. Igen ám, de hogyan gondozzad őket ahhoz, hogy ne csak kibírják az új évig, hanem akár tovább is a lakásod díszei maradjanak? Az alábbiakban összegyűjtöttem a legfontosabb tanácsokat a karácsonyi cserepes virágok megfelelő gondozásához. 

karácsony tél növény otthon

KÉP: Pixabay

Mikulásvirág (Poinsettia)
A mikulásvirág megfelelő gondozása már a megvásárlásánál kezdődik. Ennek a növénynek a piros, fehér, pink vagy sárga "szirmai" valójában az úgynevezett fellevelei. Leveleinek színe egyébként zöld. A hajtáscsúcsok tetején találod a kicsi sárga valódi virágját, lásd a fenti képen - ha viszont nincs neki, az azt jelenti, hogy már hosszú ideje tárolták a virágboltban vagy a hipermarketben, és ebből adódóan nem valószínű, hogy sokáig fog élni. Tehát a lényeg: csak olyan mikulásvirágot vegyél meg, amelyen megtalálod a kis sárga valódi virágokat. Nézd meg a növényt alul-felül, ha száraz leveleket látsz rajta, ne vedd meg. Ha sikerült egy szépet kiválasztani, hazaszállításkor ügyelj arra, hogy a növény ne fázzon meg, tekerd papírba és húzz rá egy nejlonszatyrot. 
Otthon viszont a melegtől kell óvni: a mikulásvirág nem szereti a túlfűtött szobát, de a huzatot sem. Legjobban 16-20 fokon szeret lenni, világos helyen, annál tovább tartja meg színes felleveleit, minél több napfényt kap télen. Ne tedd fűtőtest közelébe, mert a túl száraz levegőtől tönkremegy. Hetente érdemes úgy locsolni, hogy állott vagy szűrőkancsóval megtisztított vízbe állítod, és benne hagyod addig, amíg a földje meg nem szívja magát. A mikulásvirág az enyhén savanyú, tőzeges földet szereti, a kemény csapvíz nem való neki. 

karácsony tél növény otthon

KÉP: Unsplash

Karácsonyi kaktusz (Schumbergera)
Brazíliából származik, ahol őserdei fákon él: az ágak találkozásánál kialakuló kis vájatban összegyűlő vízen és tápanyagon. Ezért ezt is jól becsomagolva kell hazavinni. Nem túl bonyolult növény, pár szabályt betartva évről-évre gazdag virágzással hálálja meg a gondokodást. Az a fontos, hogy nem kedveli a szélsőségeket, a változásokat, sem a hőingadozást, sem túl száraz levegőt vagy a huzatot, sem a rendszertelen megvilágítást. Érdemes egy kavicsokkal megtöltött tálcát tenni a cserepe alá, és a kavicsokat rendszeresen vízzel permetezni, hogy a kaktusz közvetlen környezetében párás legyen a levegő. Ha elvirágzott, már nem feltétlenül szükséges a talaját állandóan nedvesen tartani, időnként ki is száradhat. Az újabb virágzás beindításához fontos, hogy 4-6 hétig napi 12 órára teljes sötétségben legyen. Ezt elérheted úgy, hogy egy nagyobb kartondobozt borítasz este a kaktuszra.

karácsony tél növény otthon

KÉP: Pexels

Amarillisz (Hippeastrum)
Kezdő kertészek barátja, mivel egyszerű gondozni, és akár 2-3 hétig virágzik. A boltban megvásárolt amarillisz hagymából nagy valószínűséggel már elkezdett kibújni a virág - és semmi más. Pánikra nincs ok, a levelek csak később fognak kifejlődni, viszont az elvirágzás után is még sokáig szép zölden díszelegnek. A fejlődő virágot érdemes forgatni, hogy egyenesre nőjön a szára. Az amarillisz szereti a meleget és a napfényt, fejlődési szakaszában érdemes rendszeresen locsolni. Elvirágzás után vágd le a virágszárat, majd akár a kertbe is kiültetheted a növényt, hogy a hagymája jól megerősödjön nyár végéig. Iskolakezdéskor felszeded a hagymát, hagyod pihenni 2-3 hónapig hűvös, sötét helyen, majd újra elültetheted. Ha több amarilliszhagymád van, érdemes két hét csúsztatással elültetni őket, hogy hetekig folyamatosan legyen friss virágod a lakásban.

karácsony tél növény otthon

KÉP: Unsplash

Ciklámen (Cyclamen)
Mediterrán területeken, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten honos virág, amely késő ősztől akár tavaszig virágozhat. Gondozása nem túl bonyolult, arra viszont érdemes ügyelni, hogy a ciklámen nem szereti a meleget, ezért például távfűtéses lakásban szenvedni fog, amit az elbarnuló leveleken vehetsz észre. A ciklámen 15 fokon érzi magát igazán jól, világos helyen, de nem tűző napon - mármint nyáron, mert a téli napfényt kedveli, rakhatod az ablakba is, feltéve, hogy a belső párkány alatt nincs radiátor. A földje mindig legyen nedves, legjobb, ha a kaspójába vagy tálkájába öntesz lágy vizet, de csak addig, amíg megszívja magát a virágföld, utána öntsd ki a maradék vizet. Virágzás alatt káliumban gazdag tápoldattal lehet dúsítani az öntözővizet, de csak kis mennyiséggel. Az elszáradt leveleket és virágokat tőből szakítsd ki a gumóból.

karácsony tél növény otthon

KÉP: Pexels

Paperwhite nárcisz
A nárciszokat tavaszi virágként ismerjük, akad azonban olyan is, amelyik téli, szobai hajtatásra alkalmas, mint a Paperwhite. Ha nem kapsz ilyet, keress minél nagyobb, lehetőleg többcsúcsú hagymákat, mert azok szép nagy virágokat fognak növeszteni. A hajtatásra szánt virághagymákat gyakran Hollandiából importálják. A hagymákat ültetheted virágfölddel teli cserépbe, ekkor a hagyma felső csúcsa álljon ki a földből, vagy pedig kaviccsal teli tálba is helyezheted, de a kavicságyban alakíts ki mélyedést a hagymának, hogy stabilan álljon. Vizet alulról kapjon, és a virágzás alatt legyen nedves a földje. A kavicságyban nevelt hagymát ne érje víz, csak a gyökerét. Érdemes minél hűvösebb helyen tartani a nárciszt, annál tovább marad meg a virágja. Elvirágzás után a virágot vágd le, de a leveleket hagyd meg, amíg természetes módon el nem száradnak, hiszen a hagymának szüksége van rájuk.

365Zö