Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
jún/2019

Erkélyen és lépcsőházban is lehet komposztálni

Érdemes megnézni a kambha nevű indiai emeletes komposztáló elvét, mert azzal a konyhában keletkező zöldhulladékból tökéletes komposztot lehet készíteni. Hogy azt mire használhatod? Egyrészt a szobai cserepes növényeid kimerült földjét javíthatod fel vele, másrészt pedig a lakókörnyezetedben élő utcai-játszótéri fák és bokrok is hálásak lesznek érte (éljen a gerillakertészkedés!).

komposzt kambha otthon

IfWorldDesignGuide

Az emeletes komposztáló eszköz készítése házilag sokkal egyszerűbb, mint amilyennek kinéz. És nem, nem lesz büdös: a jó komposzt érik, fermentálódik, nem pedig rohad. 

komposzt kambha otthon

A komposztálás a konyhában kezdődik: egy lefedhető edényben gyűjtsd a főzés-étkezés közben keletkező zöldhulladékot, egy nyitott edényben meg a szárazakat, mint a natúr csomagolópapír, wcpapír gurigája, elszáradt növények (avar), nyúlalom, teafű, tojáshéj, de még a tojásdoboz is. 

Az első kategória lesz a nedves, más néven zöld komposztelem, amely nitrogénben gazdag, a második kategória lesz a száraz, más néven barna komposztelem, amely szénben gazdag.

A jó komposzthoz 3 egységnyi zöld elemhez kell keverni 1 egységnyi barnát. Érdemes a komposztálandó elemeket egyforma kicsire (dobókocka méretűre) összeaprítani. 

komposzt kambha otthon

Így néz ki az eredeti kambha,
ezt utánozzuk le virágcserepekkel :)

A mi kambha-utánzatunkhoz kell 3 nagyobb terrakotta virágcserép és hozzájuk 4 terrakotta alátét. Nagyon fontos, hogy égetett, máz nélküli cserepek legyenek, mert azok felszívják a komposztálás közben képződő nedvességet, és képesek szellőzni. De a szellőzést még fokozni kell, éppen azért, hogy ne rohadjon be a komposzt. Ehhez mindhárom cserépen a peremük alatt körben 8-10 lyukat fúrni bele, hogy a komposztban lévő mikroorganizmusok elegendő oxigénhez jussanak. A fúráshoz használj kőzethez (téglához) való fúrószárat, és előtte éjszakára áztasd be a cserepet, hogy ne repedjen meg fúrás közben. A repedés kockázatát azzal is csökkentheted, ha a fúrási pontra kereszt alakban két rövid ragasztószalagot ragasztasz. A négy alátét közül kettőnek a közepére is fúrj lyukat hasonló módon. A legalsó és legfelső alátétbe nem kell lyuk.

komposzt kambha otthon

brnt

A legfelső virágcserép az A, aláteszed az egyik lyukas alátétet, és ráállítod a középső, B-nek elnevezett cserépre, amely alá odateszed a másik lyukas alátétet, és így együtt a két cserepet ráállítod a legalsó, C virágcserépre, ami alá odateszed az egyik nem lyukas alátétjét. Az A cserepet lefeded a másik nem lyukas alátéttel, hogy ne folyjon ki a komposztlé. Ha már nedvességről esett szó: a komposztáló cserepeket ne érje eső, mert ha eláznak, akkor berohad a komposzt. Ugyanígy ügyelni kell arra is, hogy ne száradjon ki a félkész komposzt, mert akkor elpusztulnak benne a mikroorganizmusok. 

komposzt kambha otthon

TVDTE

A komposztálást úgy kezded, hogy az A edény aljára elterítesz egy újságpapírt, arra néhány marék virágföldet, majd egy réteg barna anyagot (például csíkokra tépett csomagolópapírt), aztán rá egy kis aprított zöld anyagot. Ezt a rétegzést folytatod a következő hetek során 3:1 arányban, időnként összeforgatva az anyagot, amíg háromnegyedig (a fúrt lyukak szintjéig) meg nem telik a cserép. Akkor meghinted a tetejét faforgáccsal, és az A cserepet megcseréled az üres B cseréppel: innentől kezdve a B-t fogod tölteni, miközben a középre került A cserépben érik az anyag (néha ránézel, hogy nem túl nedves, nem túl száraz-e).

Mire megtelt a B cserép háromnegyedig, akkorra az A cserép tartalma összeesett a fele térfogatra, és egy finom átkeverés után leköltözhet a C cserépbe a végső érésre. A kiürült A cserepet tiszta vízzel elmosod, megint legfelülre teszed, és kezdheted benne újra a gyűjtést, aprítást, rétegzést. Ekkor a B megint középen van, és érik. 

komposzt kambha otthon

Ha túl nedvesnek látod a keveréket és a félkész komposztot, akkor a rothadás megelőzése érdekében keverj hozzá egy kis barna anyagot (farogácsot, de akár zabkorpát is), ha meg túl száraznak látod, locsold meg egy kis vízzel. Legyen kicsit meleg, az jelzi, hogy dolgoznak a mikroorganizmusok. A jó komposzt rostos, kicsit nedves, a színe szép sötétbarna. És nem büdös, inkább finom földszaga van.

komposzt kambha otthon

StonePierPress

TANÁCS: Nem szabad a komposztba dobni főtt ételmaradékot (főként húst és halat), tejterméket, zsíros vagy olajos dolgokat, kenyeret, csontot, hamut, üveget, fémet és műanyagot, színes újságot, pelenkát, porzsák tartalmát, olajat, vegyszereket, festéket, elemet, növényvédő szert, gyertyamaradékot (semmiféle veszélyes anyagot).

Ide kattintva olvashatod egy korábbi posztomat arról, hogy mi az a 70 fura cucc, ami mind mehet a komposztba. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
24
máj/2019

12+ tipp, hogy mit csinálj az egyszer viselt ruhaneműkkel

Egy sor olyan holmink van, amit egyetlen használat után még simán fel lehet venni még egyszer. Ilyenek a pulóverek és nadrágok/szoknyák, de akár egy pár órát viselt ing is. (Nyilván a fehérnemű nem ez a kategória.) Komoly filozófiai kérdés, hogy félig tisztának, vagy félig piszkosnak véljük az ilyen cuccokat: nyilván a kedvenc pólónk az előbbibe fog tartozni, nem kérdés.

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

A legtöbb lakás vagy szoba viszont az ilyen cuccok miatt látszik csatatérnek: ezeket az egyszer viselt ruhaneműket már nem szívesen tennénk vissza a szekrénybe a tiszta ruhák közé, viszont a szennyestartóba sem, mert oda meg a tényleg piszkos holmik mennek, amik esetleg összekoszolnák az egyszer viselteket. Sajnos a legtöbb nagyvárosi lakásba képtelenség még egy olyan gardróbszekrényt beszuszakolni, amelyben feltűnés nélkül lehetne tárolni az ilyen félig tiszta ruhákat a következő alkalomig. Vagyis marad egy szék, "a" szék, amelyen szépen elkezdenek halmozódni ezek a holmik.

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Pexels

Sokan nem totojáznak, a rendetlenség elkerülése érdekében inkább az egyszer viselt ruhákat is azonnal bedobják a szennyesbe, és ki is mossák, amikor szín vagy anyag szerint rájuk kerül a sor. Ez azonban óriási pazarlás a vízzel, az árammal, a mosószerrel és nem utolsó sorban a ruhaneművel is, ami így rövid idő alatt elhasználódik, megy adománynak vagy rosszabb esetben a kukába. Ne feledd, a nemzetközi ruházati cégek zömmel a fejlődő országokban varratják a ruháikat, és több ilyen céget megvádoltak már azzal, hogy kizsákmányolják a dolgozóikat, illetve némelyik illegális gyerekmunkásokat is dolgoztat. 

Szóval mit csinálj az egyszer viselt ruhaneműkkel? Hát vedd fel őket legalább még egyszer, ehhez ajánlok pár zöld ötletet:

1. Anyukám tuti módszere a kád fölé szerelt fregoli: miközben te alul tusolsz vagy fürdesz, a felfelé szálló gőz szépen áttisztítja a fejed fölé kiakasztott ruhákat. Olyan lesz, mintha frissen mostad volna! Ugyanígy használhatsz egy zuhanyfüggönytartó rudat is, csak legyen stabilan felfúrva.

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

2. Nagy haszon az olyan mosógép is, amelynek vagy gőzölős funkciója. Ez egy kis víz gyors felforrósításával gőzt képez, amiben pár perc alatt átforgatja a dobban lévő ruhákat. Ha most állsz mosógép vásárlás előtt, érdemes ilyen gőzölős mosógépet választani, lehetőleg olyat, ami műszálas ruhaneműket is tud gőzölni. Ebben a párnákat és takarókat is frissre lehet gőzölni, nem beszélve az eső után kutyaszagúvá vált dzsekiről.

3. A láthatóan nem szennyezett, legfeljebb kicsit emberszagú cuccot úgy is felfrissítheted, hogy mosás helyett felakasztod egy vállfára, és egy gőzölős vasalóval átgőzölöd a hónalját, elejét, ujját. 

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Flickr

3. A dupla szennyestartó is jó lehet: az egyik zsákba kerülnek a mosásra érett cuccok, a másikba a próbaidősek. Ha jól szellőző vászonból van a szennyeszsák, akkor nem fenyeget annak veszélye, hogy a félig tiszták átveszik a piszkosak szagát.

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

4. Az egyszer használt ruhák tárolásához ideálisak a hálószoba kihasználatlan felületei, mint például az ajtó hátulja. Az ajtó tetejére akasztható fogason sok ruha elfér, ezért használatkor mindig az alul lévőket vedd fel, amik már régóta ott lógnak.

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Möbelix

Ebből a neten rendelhetsz ilyet is:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Amazon

5. Jó szolgálatot tehet egy klasszikus szobainas is.

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Ikea

6. Valahol megvan még az a fagolyókból fűzött autósülés-betét? Nosza, fűzd fel a golyókat jó erős spárgára vagy műanyag szárítókötélre, és csomózd fel pár mennyezetbe fúrt szemescsavarra. A golyók megtartják a vállfák kampóját, nem csúsznak össze a fellógatott ruhák. 

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Côté Maison

7. Az ajtó mögötti üres sarkokban elfér egy előszobai kalaptartó.

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Silent Design

8. Egy guruló ruhaállvány jól átláthatóvá teszi a káoszt, csak az a baj vele, hogy túl sok cucc ráfér, vagyis előbb-utóbb több ruhád fog lógni a sínen, mint a szekrényben...

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Jysk

9. Kamaszlány szülinapjára tökéletes ajándék egy ilyen egyszerűen összeállítható ruhaállvány.

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Côté Maison

10. Legtöbben egy székre dobjuk le az egyszer használt cuccokat, nagyot ment a neten a jó drágán megrendelhető The Sacrificial Chair nevű székváz-ruhatartó,

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

amit magunk is megalkothatunk egy rápattintós ülőkéjű olcsó fém szék vázából. (AZ ülőlapot felhasználhatjuk gyerekhintához.)

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

De készen kapható fürdőszobai törülközőszárító is lehet:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Ikea

11. Barkácsmesterek számos ötlettel feldobhatják a család közérzetét.

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Instructables

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Flemarie

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

12. Az internet bővelkedik további design ötletekben:

Ilyen a pp250 szobainas, amelyet Hans J Wegner dán formatervező tervezett IX. Frederik királynak 1953-ban:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Vagy Simon Alexander Cook új-zélandi halszálkája:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Vagy ez a minimalista váz:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Lehet hengeres is:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Diogo Frias portugál designer kísérletezett helytakarékos, falról lenyitható szobainassal, amelyet Andynek nevezett el:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Falról lenyitható lehet pár összehajtható konyhai szék is:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Még egy szép barkácsmegoldás:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

Csak párszor meg kell hajlítani egy betonvasat, nem igaz? :P

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság

És végül személyes kedvencem, amely innen nézve kutya, onnan nézve tehén vagy akár póniló is lehet:

újrahasznosítás otthon barkácsolás energiatakarékosság


0
Tovább
04
máj/2019

Meghálálják a kerti növényeid, ha emelt ágyást barkácsolsz nekik

Arasznyi már a paprikapalánta az ablakpárkányon? Alig várod, hogy kiültethesd a tejfölöspohárban nevelgetett növénykéidet? Sóvárogva gondolsz az első fejessalátás tojásos nokedlire? 

Kell hozzá egy kis fűrészelés-csavarozás, de ha emelt ágyást készítesz, a virágaid és a konyhakerti zöldségeid sokkal szebbek lesznek, ráadásul könnyebb is gondozni őket.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

TLCgarden

Az emelt ágyás földje kevésbé gyomosodik, jobban megőrzi a Nap melegét, és kevesebb benne a csiga. Emellett nem tömörödik betonkeménységűvé, hiszen nem taposod. A laza szerkezetű talaj jobban levezeti a vizet a növények gyökeréhez, és benne fejlettebb talajélet tud kialakulni (giliszták, mikroorganizmusok), ami hasznos a növények számára. Minél erősebb a növény gyökere, annál életképesebb lesz, intenzívebben virágzik, többet terem. Lejtős területen azért ajánlott keretes ágyásokat kialakítani, mert így nem mossák el a termőtalajt a nagyobb záporok. 

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

Lehet használt raklapból is az ágyásszegély, csak akkor ide kattintva olvasd el, mire kell ügyelni a raklapvásárlásnál Savvygardening

Az emelt ágyás a kertésznek is hasznos, hiszen kevesebbet kell hajolgatni. Így ez a fajta kertészkedés a derékfájósoknak ideális, függetlenül attól, hány évesek. Még egy kis kapával is  könnyebb a laza, emelt talajon dolgozni, nem erőlteti meg magát az ember. Ha stabil az ágyás szegélye (erre megépítésekor érdemes ügyelni), lehetőséget nyújt a kertész számára, hogy leüljön rá, onnan pedig még kényelmesebb gyomlálni, egyelni a palántákat.

Az emelt ágyás nem ugyanaz, mint a lábazatra tett ágyás. Utóbbi inkább afféle ültetőtálca, amelynek van alja, és ezáltal fizikailag el van választva a kerti talajtól. Ezzel szemben az emelt ágyásnak nincs alja, tehát a növények gyökérzete szabadon terjeszkedhet lefelé, ami segíti a tápanyagok és nedvesség felvételét, illetve stabilabb tartása lesz a növénynek.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

A lábon álló ágyásdoboz inkább
sekély gyökerú virágoknak való Hip2Save

Az emelt ágyást szegélyező kerethez érdemes olyan faanyagot választani, amit nem kezeltek gombaölő vagy más vegyszerrel, mert ez locsoláskor beszivároghat a talajba, és onnan felszívják a növények. Kapható előre elkészített fakeret is az interneten. A tervezett ágyás oldalai mentén leszúrt karók közé kosárfonásos technikával vesszőket és ágakat lehet rögzíteni, ez is alkalmas keretezéshez. Az ágyás sarkaiban hosszú 5x5-ös stafnik legyenek: lefelé rögzítőkaróként szolgálnak, felfelé nyúlva pedig csirkehálót keríthetsz köréjük, hogy a szomszéd macskája (nyula, csirkéje) ne másszon az ágyásba.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

ThriftDiving

Az ágyások között hagyj rendes ösvénynek helyet, legalább olyan széleset, hogy fűnyíróval végig lehessen menni rajta, de még szerencsésebb, ha talicskával is. Még jobb, ha az ösvényeket vastagon leteríted mulccsal (fenyőkéreggel vagy szénával), hiszen ezzel csökkented annak veszélyét, hogy felüsse fejét a gyom bennük, és onnan átterjedjen az ágyásokra.

Az ágyás szélessége csak annyi legyen, hogy kezeddel mindkét oldalról beérj a közepéig, ne kelljen belépni az ágyásba. Ha téglalap alakú ágyásokat tervezel, úgy tájold őket, hogy a hosszú oldaluk nézzen dél felé. Így az ágyásban minden növény egyenlő mennyiségű fényben részesül. Ha csak úgy tudod kialakítani az ágyást, hogy valamelyik rövidebbik oldala nézzen dél felé, úgy válogasd meg a beültetett növényeket, hogy a legalacsonyabbak legyenek a déli oldalon, ne árnyékolják egymást a növények.

Ha olyan helyen tervezel emelt ágyást, ahol korábban nem volt veteményes vagy virágágyás, először alaposan fel kell ásni a talajt. Ásás közben halmozd fel oldalt a földet, és szedd ki belőle a köveket. Vizsgáld meg az ágyás alját, nehogy mélyen futó gyomnövény gyökerek maradjanak benne. Ha szomszédos fa vagy bokor gyökere lehet az, próbáld meg úgy irányítani, hogy kanyarodjon kifelé az ágyásból. 

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

Itt látszik, hogy érdemes valamilyen nem rozsdásodó fémhálót leteríteni alulra, hogy a vakond ne tudjon feljönni 

Amennyiben a kertben gyakori a vakond, érdemes vakondhálót leteríteni az ágyásgödör aljára úgy, hogy szélei legalább 10 centiméter magasan kiérjenek a felszínre, majd a keret belsejéhez lehet szögelni. Ha az ágyásban gyökérzöldséget (burgonyát, répát) akarsz termelni, akkor mélyebbre kell ásni a gödröt, és mélyebben kell kiteríteni a vakondhálót. Ezután a kiásott földet keverd össze fele-fele arányban komposzttal vagy friss földdel, szórd vissza az ágyásgödörbe, és simítsd el vízszintesre a tetejét. Ha pangó vizes a talaj, az ágyásgödör aljára egy kavicsréteget is teríts, hogy az elvezesse a felesleges vizet.

Az ágyásszegély széléről közép felé döntve sátorrúd-szerűen bab vagy paradicsom futtatásához is leszúrhatsz vékony karókat vagy bambuszrudakat. Egyenlő hosszúságú PVC-csöveket is leszúrhatsz, az ágyás fölött íveket kialakítva, amelyekre fóliát terítesz: máris kész a mini üvegház a primőröknek. Ezzel a termesztési időt is meghosszabbítod, hiszen késő őszig használhatod az ágyást.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

Agnetwest

Rendszeresen gondoskodj a talajjavításról, akár komposzttal, akár speciális tápszerekkel az ültetett növények dúsabb fejlődése érdekében. A locsolást óvatosan végezd, főleg a növények tövét locsold, nehogy egy erősebb vízsugár kimossa a keretből az értékes földet. Ne felejts el jelölőket tenni az elvetett magok és palánták mellé, hogy tudd, melyikből milyen növény várható.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás


0
Tovább
27
ápr/2019

FELÉR A NYÁRI TÁBORRAL EGY TOPIÁRIUM

Már azon rágódsz, hogy a gyerek mit fog csinálni a nyári szünetben? Hova menjen táborba, az mennyibe fog kerülni, lesz-e eleget szabad levegőn? Egy házi készítésű topiárium segít megoldani a gondod. Egy ilyen projekttel a vidéki nagymamánál töltött hetek is maradandó élménnyé válnak.

Topiaryart

Topiáriumnak nevezik a formára hajlított drótvázba ültetett sövénynövényt, amelyet szépen alakra lehet nyírogatni menet közben. De ne csak évekig növő örökzöldekben gondolkodj: a topikádra futtathatsz egynyári növényeket is, és ugyanúgy gondozhatod, mint az örökzöldet. Sőt, amíg belül megnő az örökzöld, addig kívülről jöhetnek az egynyáriak. Többféle növényt is ültethetsz, hogy színes legyen a növényszobrod. Kiegészítheted szemekkel, csőrrel, karmokkal, ami kell az állatszoborhoz. Persze nem csak állat alakú lehet a topiárium, de ezek sokkal viccesebbek, mint mondjuk egy kubus vagy egy piramis.

A tervezést teljes mértékben a gyerekre hagyhatod. Először fotózza le a kert kiszemelt részét, majd paintben vagy photoshopban alakítson egy állatképet kontúrozott alakká, és illessze a kertet ábrázoló fotóra. 
Életnagyságú elefántok a kertben? Megoldható!

Wikipedia

Vagy legyen disznó?

Wikipedia

Vagy nyulak?

A drótvázat bármilyen maradék drótból és csirkehálóból elkészítheted. A gyerek is segíthet, de feltétlenül vegyetek fel védőfelszerelést, vastag munkáskesztyűt, védőszemüveget (a lecsípett drótvégek tudnak pattogni). 

Kialakíthatod a növényszobor vázát vesszőkből is, ebben az a jó, hogy idővel lebomlanak, és megmarad az örökzöld növény, a kívánt formára igazítva. 


Topiaryart

A topiáriumhoz viszonylag kisebb levelű növényre van szükség, hogy ne legyen túl borzas a formája, és jobban kiadja a kívánt alakot. Évelőből ilyen a boróka, korallberkenye, babérmeggy, tiszafa, hamisciprus, ezüstfa, fagyal, kecskerágó, tűztövis.

Blackbarnfarm

Egynyáriból jöhet a kúszóeper, a serleglonc, kerti hajnalka, tűzbab, sarkantyúka. Ezek ráadásul virágzanak is, tehát csodálatos látványt fog nyújtani a topikád nyár közepére.

A növényeket érdemes hetente kétszer öntözni a gyorsabb fejlődés érdekében. A metszőolló legyen éles, hogy tökéletesen vágjon, és ne roncsolja a növény szárát, mert az utat nyithat a betegségeknek. 

A gyorsan növő örökzöldek évente 60-80 centit is nőhetnek, de ehhez sok locsolás és rendszeres tápozás kell. Sőt, már az ültetésnél érdemes megadni a módját: legalább 60x60x60-as ültetőgödröt áss, béleld ki komposztkeverékes földdel, hogy a cserje jó sok tápanyaggal indíthassa a meggyökerezést.

Wikipedia

A topiárium szó a latin topiariusból származik, ami tájépítészt jelent, a topia, azaz helyek alkotóját. A topia viszont görög szó, amikor a rómaiak átvették, még a fiktív tájképeket ábrázoló beltéri freskókat nevezték így. Később a római villák átriumában kaptak helyet a formára nyírt cserjék, amelyek miniatűr tájat (topos) idéztek a városba. 

Ismert volt a faalakítás Japánban és Kínában is. Európában a reneszánsz idején éledt újjá, még rozmaringbokrot is nyírtak formára. A 18. században lehanyatlott a divatja, hogy aztán a 19. század közepétől újra felíveljen, és népszerűsége máig töretlen. Angliában cserepes topiárium is kapható, akár webshopból is, a drótvázak készítése és forgalmazása a helybelieknek ad munkát, nem kínai importáru.

Topiaryart

Az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén Railton a Town of Topiary, azaz a topiárium városa (képeket ide kattintva találsz).

A 900 fős településen nagyon komolyan veszik a cserjenyírást, majdnem minden kertben áll egy topiárium, de a városka nevét is így alakították ki. 



Ennél sokkal közelebb, a belgiumi Durbuyben 10 ezer négyzetméteren 250 növényszobor látható. 



Pár évvel ezelőtt egy hullámos formájú bokorkígyósárkányt láttam valahol a 70-es út mentén, talán a lepsényi óvoda mellett. Ha valaki tud róla fényképet küldeni, szívesen beteszem utólag az összeállításba.


0
Tovább
19
márc/2019

Egyre több háztartás működik akkumulátorról Németországban

Már minden második német vásárló úgy gondolja, ha napelemet tetet a háztetőre, akkor a megtermelt energiát helyben kell felhasználni és a felesleget tárolni: napelem a tetőn, villanyautó a garázsban és akkumulátor a pincében. Nappal a napsütéssel feltölti a hűtőszekrény méretű akkumulátort, amely este vagy felhős napokon ellátja árammal az otthonát. Ha pedig még így is volna felesleg, azt visszatáplálja a hálózatba, és pénzt kap érte.

napelem háztartási napelem napenergia otthon energiatárolás háztartási akkumulátor

Az idilli modell több mint 120 ezer német háztartásban és kisvállalkozás számára napi valóság. A jelenlegi árakon tíz év alatt térül meg a beruházás, utána már ingyen van az energia. A napenergiát előállító és tároló rendszer bekerülési költsége rohamosan csökken, és minél többen igénylik, annál olcsóbb lesz. A megújulóenergia-alkalmazásokkal eddig is bőven ellátott Németországban már az Ikea is forgalmaz tárolókapacitással kiegészített napelemrendszert (újabban hőszivattyút is lehet rendelni náluk), írja cikkében az amerikai Yale Egyetem környezetvédelmi karának online folyóirata, a YaleE360. 

Elemzők szerint az otthoni akkumulátoros rendszerekkel új szintet léphet az ökoszemlélet: a jövő alacsony CO2-kibocsátású gazdaságaiban az energia nem központi forrásból érkezik állandó mennyiségben, mert a megújuló energia jellegéből adódóan decentralizált és fluktuáló. 

Az otthoni energiatárolás megvalósítása nyilván azon is múlik, hogy egyre többen gyártanak ilyen rendszereket (Németországban már több mint 40 cég), és ezek a modern lítium-vas-foszfát akkumulátorok egyre olcsóbbak. Jelenleg náluk egy 20 paneles napelemrendszer átszámítva 2-3 millió forintba, az akkumulátor és az inverter ugyanennyibe kerül. A svéd lakberendezési áruházhoz hasonló nemzetközi forgalmazók azonban tovább nyomhatják az árat: állítólag akár 0,5-1 millió forintért kapható lesz a napelem+akkumulátor+inverter rendszer.

napelem háztartási napelem napenergia otthon energiatárolás háztartási akkumulátor

Németországban már nemcsak a "sötétzöldek" vásárolnak ilyen rendszereket, hanem az átlagos háztartások is megfontolják, hogy szeretnének-e függetlenedni a központi energiarendszertől és annak emelkedő áraitól. Döntésükben megerősíti őket, hogy iparági előrejelzések szerint a műszaki fejlesztéseknek köszönhetően 2025-re akár 50-70 százalékkal tovább csökkenhet az akkumulátorok ára.

Egyesek szerint marad a lítium-ionos technológia, mások szerint a háztartási méretű energiatárolók terén a nátrium-ioné a jövő, amelynek az az előnye, hogy nincs szükség hozzá kobaltra, amelynek bányászata egyre csökken a fogyatkozó készletek miatt. Fejlesztés alatt áll a sósvizes akkumulátor, amelyben nincs sem rákkeltő nehézfém, sem kifogyóban lévő fém vagy más veszélyes vegyület.

Ezek a kezdeményezések fontosak, de még nagyon szűk kör számára elérhetők. Ahhoz például, hogy Németország teljesítse a párizsi klímaegyezményben rá nézve foglalt előírásokat, nem 120 ezer, hanem 10 millió háztartási napenergia-előállító- és tárolóegység kellene az országban, becsülte meg a berlini Műszaki Egyetem szakértője a Yale E360-nak. Ehhez viszont a napelemeknek és akkumulátoroknak még olcsóbbnak és egyszerűbbnek kell lenniük. Mert hiába térül meg 10 év alatt a beruházás, ha az akkumulátor élettartama legfeljebb 15 év.

Nemzetközi szinten tovább mérséklik az energiatárolós napelem-rendszerek árát az olyan jogszabályok, hogy például az amerikai államok közül elsőként, Kaliforniában 2020-tól minden újépítésű lakóházon kell lennie napelemnek. Úgy számolják, hogy ennek felszerelése havi 40 dollárral emeli meg egy átlagos családi ház havi hiteltörlesztését, de a fűtés, légkondi és világítás számláját havi 80 dollárral csökkenti, vagyis mindenképpen jól jár az új tulajdonos. A rendelkezéssel az államban annyi károsanyag-kibocsátást terveznek megtakarítani, mintha 115 ezerrel kevesebb gépjármű futna az utakon Kaliforniában.

napelem háztartási napelem napenergia otthon energiatárolás háztartási akkumulátor

Akinek nincs saját tetője, annak is lehet napeleme: a szintén amerikai Massachusettsben egy régi sóderbánya területén Winchendonban nemsokára kezdődik a 7,1 MW kapacitású Happy Hollow közösségi napelemfarm és 3,3 MW-os energiatároló beüzemelése. A létesítményt a jelentkező magánszemélyek (ingatlantulajdonosok és bérlők egyaránt), helyi vállalatok, létesítmények előfizetéses rendszerben finanszírozzák. Minél több napelemet birtokol valaki (áttételesen), tehát minél több energiát termel az ő részesedése a napelemfarmból, annál kisebb a havidíja, akár 10 százalékkal havonta.


0
Tovább
12
márc/2019

Tegyél magadnak egy szívességet, és engedd el a gyepet

Őszintén: mikor volt utoljára olyan, hogy csak úgy pihenni mentél ki a kertbe? Vagy te is azok közé tartozol, akik számára tavasztól őszig egy végtelen robotolás a pázsit fenntartása? Egyfolytában locsolsz, füvet nyírsz, gyeptrágyázol, gyomirtózol, szellőztetsz, mégis, a patakpart is szebb, mint a te kerted? Akkor ideje elgondolkodnod valami alternatíván. 

A gyep sokak számára észszerűtlen választás: mind pénzben, mind időben, mind fáradságban sokba kerül a fenntartása. Lehet, hogy a természet ellen akarunk dolgozni, mert a kertünk talaj- és fényviszonyai nem is alkalmasak a füvesítéshez.

Arról nem is beszélve, hogy a leggyakrabban használt gyomirtószerek közül sok veszélyes mind az ember, mind a házikedvencek egészségére: lehet köztük rákkeltő, magzati fejlődési rendellenességet okozó, vese- és májkárosító, esetleg idegméreg hatóanyag.

A vegyszerek továbbá tönkretehetik az ivóvízbázisul szolgáló talajvizet, megmérgezik a vízi élővilágot, de a méhek és madarak tömeges pusztulásáért is felelőssé tehetők. Most komolyan: megér ekkora kockázatot és pénzkidobást az egész?

Gyep nélkül a kert locsolásigénye akár a negyedére is csökkenhet. A monokultúra (egyféle növény) felszámolása után a bővülő fauna olyan állatokat fog bevonzani, amiket évek óta nem láttál: csodálatos pillangókat, denevéreket, gyíkokat, sünöket, madarakat. 

A gyep elengedése azzal kezdődik, hogy leülsz egy üres papírlappal és egy ceruzával, és felrajzolod rá a kerted alaprajzát. Tüntesd fel a Nap járását, a beeső fény mennyiségét az egyes területeken, az észlelt talajtípusokat (emitt inkább meszes, amott köves), azokat a kerti elemeket, amelyeket meg szeretnél tartani: sufni, gyümölcsfa, terasz, sövény stb.

Gondold végig, mire szeretnéd használni a kertedet! Söröznél és grilleznél a barátokkal? Felfújható medencének kell egy sima terület? Labdáznál a kicsikkel? Jobban örülnél egy pingpongasztalnak? Emelt ágyásban olyan zöldségeket termesztenél, amelyeket nem vagy aranyáron lehet kapni a piacon? Különleges virágoknak szeretnék egy nyárra nyitható télikertet?

Máris tudni fogod, hogy a rendelkezésre álló négyzetmétereket hogyan oszd fel. Az egyes tevékenységek eltérő talajt és fényviszonyokat igényelnek: a medence kerüljön a legnaposabb helyre, míg a salátaágyás mehet egy félárnyékos területre, hogy ne váljon rágóssá a levele. A pingpongasztal ne álljon kelet-nyugati irányba, hogy ne süssön a szemedbe játék közben a Nap, és az asztal alatt és környékén sima burkolat szükséges, nehogy megbotoljatok. A nyári konyhát vagy grillezőt a házhoz közel praktikus kialakítani (ne kelljen kilométereket futkosni, csak mert bent maradt a házban a grillfűszer), míg a pihenősarkot inkább a kert legtávolabbi zugában. 

Gondold végig, hogy a különféle területegységekhez és tevékenységekhez milyen építő- és burkolóanyagokra lesz szükséged. Mit lehet újrahasznosítani a meglévő dolgokból? Öreg ablakokból és ajtókból lehet kerti paraván vagy télikert, erről ide kattintva olvashatsz. A bontott téglából szép kerti ösvény készülhet, kattints ide további ötletekért. Kellhet még homok, deszka, virágföld az emelt ágyáshoz. Azok a dolgok, amik sok locsolást igényelnek, kerüljenek a kerti csap környékére.

És milyen növényeket vásárolj? Ehhez a funkció mellett a talaj szolgál útmutatóul. Ültethetsz a szomszédok belátását gátoló bambuszt a kerítés mellé, rózsákat a kert napos és meszes talajú részén, a trambulin alá árnyékkedvelő örökzöld madárbirset vagy meténget, a magas talajvizes területekre pedig hortenziát, fűzfát, bodzát és homoktövist. A talajtakaró növények közül van évelő lágyszárú vagy fásszárú cserje, egyik faj a napfényes részt kedveli a másik az árnyékosat, az egyik sokat virágzik, más pedig örökzöld. A talajtakarók lényege, hogy elterülnek, beszövik a talajt (rézsűk megkötésére is alkalmasak), illetve elnyomják maguk alatt a gyomokat. 

Talán már csak egy zsebkendőnyi terület maradt a régi gyepből. Ha szeretnéd zöldfelületként megőrizni, terítsd le jó minőségű műfű szőnyeggel. Hidd el, magadnak és a környezetnek is ezzel teszel a legjobbat. 

Az átalakítás nagy munka, de csak egyszer kell megcsinálni. Szemben a folyamatos gondozást igénylő pázsittal, a fent részletezett kert alig igényel fenntartást. A munkából hazaérve nem izzasztó tennivalók várnak, hanem végre kinyithatod azt a régi nyugágyat, és kifeküdhetsz az árnyékba szundítani egyet. Jó pihenést!


0
Tovább
25
feb/2019

Kis lakásban nagy segítség a függő tároló

Nincs spájzod, de van konyhaajtód? Akkor van spájzod. Ha a lakásod alapterülete kicsi, használd az ajtókat és üres falfelületeket tárolásra. Eredetileg cipőrendszerezőnek tervezték, de világszerte számos más célra használják a felfüggeszthető tárolót, amelyet minden helyiségben okosan kihasználhatsz. Bónusz: még az erkélyen (vagy napos lépcsőházban) is, és nagyon zöld leszel!

Legószortírozó
Nincs kifogás a rendcsinálás elblicceléséhez, de a következő építés is könnyebb lesz az átláthatóságnak köszönhetően.

KidsActivities

Sportcuccok
Aki minden reggel edzéssel kezdi a napot, nem ér rá keresgélni a tiszta felsőket, sortokat, zoknikat. Nem is kell, ha így rendszerezed őket a ruhásszekrényben.

ABowlFullOfLemons

Varrófelszerelés
Ennél egyszerűbben nem lehet a sok kis spulnit, ollót, tűkészletet tárolni.

SewLux

Minispájz
Ha van legalább egy iratszerkrény méretű spájzod, bővítsd egy ajtóra akasztható tárolóval. Ha nincs spájzod, használd a konyhaajtó hátulját erre.

HouseBeautiful

Tisztítószerek
Nincsenek szem előtt a flakonok, ügyesen el lehet rejteni őket a kisebb gyerekek elől.

Chatelaine

Kábelek
Mindenféle műszaki mütyür rendszerezéséhez.

Pinterest

Babaruhák
Amikor fél kézzel a babát kell a pelenkázón tartanod, nincs lehetőséged fiókokat húzogatni, szekrényajtókat nyitogatni. Nem is kell, ha a szobaajtóra vagy falra felszerelsz egy ilyen tárolót.

SusanHarris

Játékok
Minden akcióhős és Barbie-baba kényelmesen elfér a zsákjában.

OrganizedChaos

Sál, sapka, kesztyű
Ha egész télen vesződtél azzal, hogy hova tedd a kiegészítőket, most már tudni fogod. Tavasszal is használhatod kendőkhöz, övekhez.

TheDIYVillage

Fürdőszoba
Nincs kupi, eltűnnek a tekergő kábelek, csak arra kell vigyázni, hogy hűljön ki a hajvasaló, mielőtt a műanyag zsebbe visszateszed.

Cosmo

Íróasztal mellett
Minden átlátható, és egyből észreveszed, ha kifogyóban van valami.

ABowlFullOfLemons

Autóban
Ha nincs hátsó zseb az ülésen, vagy van, de tele, pótold a pakolási lehetőséget egy függő tárolóval, amit méretre vághatsz.

Kerti holmik
Gumikesztyűtől a metszőollóig minden kisebb holmi elfér a zsebekben. Ha túl koszos lenne, egy lavór hideg vízben átlötykölöd.

TheCouponProject

Fűszerkert
Az erkély vagy napos lépcsőház dísze lesz a zsákos fűszerkert. A zsebeket alul 2-3 helyen kilyuggatod, hogy a felesleges locsolóvíz elfolyhasson lefelé, ne pangjon, mert akkor megfullad a palánta. Utána megtöltöd fűszernövényekhez való földdel, beülteted a palántát, és már kész is. Az alul kicsöpögő vizet fogd fel egy műanyag balkonládában.

PrettyPlainJanes
 


0
Tovább
23
feb/2019

Tíz éve ugyanazt eszi egy házaspár, és köszönik, jól vannak

Minden hétköznap reggelire és ebédre ugyanolyan jellegű ételt eszik a kanadai Ontarióban élő Tim és Megan. A házaspár annak idején azért akart egyszerűsíteni a napi rutinon, hogy spóroljanak az idejükkel, mert hétköznap esténként vagy másodállásban dolgoznak, vagy a hobbijaikkal foglalkoznak (zenetanulás, sport). Ahhoz viszont, hogy napi fél órában maximalizálhassák az ételkészítést, saját módszert dolgoztak ki. Nekik ez bevált, jól elvannak vele. Mint kiderült az évek során, módszerükkel nemcsak időt és energiát takarítanak meg, hanem közel nullára csökkentették az élelmiszerpazarlásukat is. (Az energia alatt nemcsak az ételkészítéshez szükséges fitikai munka, tehát a vásárlás és főzés, hanem a rendszer működtetéséhez szükséges szellemi erőfeszítés is értendő.)

élelmiszerpazarlás otthon takarékoskodás étkezés

Sorakoznak a kiporciózott adagok a hűtőben

"Hozzá kellett szoknunk a rendszerhez, de megszerettük, mert egyszerű, megbízható, továbbá biztosítja a kellő tápanyagokat és kalóriát számunkra", mondta a 32 éves Megan a Treehugger online zöld magazinnak. (Teljes nevüket és arcukat nem szerették volna vállalni.) Férjével, a 37 éves Timmel hetente egyszer, vasárnap délután mennek bevásárolni lehetőleg egész hétre. Amikor megérkeznek a hipermarketbe, szétválnak útjaik, egyikőjük megy a tejtermékek, másikuk a zöldségek felé, megpakolják saját bevásárlókocsijaikat, majd a húspultnál találkoznak. Ezzel is időt spórolnak.

Bizonyos tartós élelmiszereket (magok, gabonák) havonta egyszer vásárolnak, a kedvenc kávéjukat online rendelik. A vasárnap délután még arról is szól, hogy pár napra előre kiporciózzák és előkészítsék az ételeket. Bizonyos részletek idénytől függően változhatnak, így nem válik nagyon unalmassá az élet. De alapvetően Megan és Tim azért váltott a rutinétkezésre, mert nekik fontosabb az egyszerűség és a megbízhatóság, mint hogy állandóan hajszolják az új ízeket. Nincs erre igényük.

élelmiszerpazarlás otthon takarékoskodás étkezés

Könnyű úgy vásárolni, hogy mindig hasonlók vannak a listán

Hétfőtől péntekig a rutinnak megfelelően étkeznek: reggel megcsinálják a kávéjukat, és főznek napközbenre is, amit termoszban visznek a munkába. Emellett napi kb. 2 liter vizet isznak, de gyümölcslevet, szénsavas és alkoholos italokat csak társasági eseményen (hétvégén).

Tim adagolja ki a reggelik hozzávalóit vasárnap délután, Megan pedig a tízórait és uzsonnát. A reggeli mindennap joghurt mirelit gyümölcsökkel és magokkal. A gyümölcsöket és a magokat idény szerint variálják. A tízórai és az uzsonna főleg párolt és nyers zöldségekből, gyümölcsökből, egészséges rágcsálnivalókból áll. Az ebédeket közösen készítik. 

Tim mindennap eszik húst ebédre, Megan hetente legalább kétszer vega napot tart. Ezért Tim szokta a húst készíteni, Megan a köreteket és salátát. A húst mindig önállóan készítik és tárolják, nem keverik össze a köretekkel, hogy ha véletlenül megmaradna, akkor más ételben fel lehessen használni. (Kivéve például a darált húsos rakott tészta jellegű ételeket.) Igyekeznek 2-3 óránként étkezni, mértékkel.

Az esti otthoni étkezések közül hetente legalább két alkalommal Tim a felelős, míg máskor Megan főz, avagy az előző napi maradékot eszik. Este bármi az asztalra kerülhet, tésztaételek, levesek, sertés vagy csirke rántott hús, hal, marhasteak, kolbász különféle gabonaköretekket, házi kenyérrel, mint bármely más háztartásban. Az persze eltérés az átlagtól, hogy Megan és Tim hét közben tartózkodik az édességektől, a készételektől, a bő zsiradékban sült ételektől.

élelmiszerpazarlás otthon takarékoskodás étkezés

Megtanulták értékelni a rutinétkezés előnyeit

Hétvégén lazítanak, nincs tervezett étrend: ha Megan reggeli helyett visszadől még szunyálni, és az ebéd az első étkezése, hát akkor az. Hétvégén üresre eszik a hűtőszekrényt, illetve a zöldségmaradékokból csinálnak egy nagy vegyes levest, hogy semmi ne menjen kárba. Törekednek arra, hogy egyszerű és egészséges ételeket fogyasszanak, de nem megszállottak: ha elmennek a barátaikkal vagy rokonaikkal programokra, akkor szinte bármi a tányérjukra kerülhet, még olyan is, amit hét közben kerülnek, mint például a hamburger sörrel. Elvégre hét közben keményen dolgoznak, és ezt az elhivatottságot érdemes hétvégén megünnepelni.

A rutinszerű étrend egyszerűsített bevásárlást jelent. A bevásárlólistájuk hétről-hétre hasonló, szinte csukott szemmel végig tudnának menni a hipermarketen. A napközbeni étkezésekhez gyorsan megvannak a hozzávalók, az esti étkezések pedig attól is függnek, hogy van-e házon kívüli programjuk a hét valamelyik estéjén. Ha tudják előre, hogy csak későn érnek haza másnap, akkor előre megfőznek, vagy lefagyasztott maradékokból készítenek gyors vacsorát. 

Mivel a gyors és szervezett ételkészítésben nagy gyakorlatot szereztek, jelenleg a környezettudatosság következő szintjeként a háztartási hulladékuk mennyiségét szeretnék csökkenteni. Az élelmiszermaradékokat próbálják mindig felhasználni, a műanyag ételdobozokról szeretnének üvegre váltani, illetve minimalizálnák a műanyag zacskók mennyiségét.


0
Tovább
20
feb/2019

Így mosd a farmerodat, hogy sokáig szép maradjon

A legtöbbünknek több farmerja is csücsül a szekrényben, ezzel szemben ha végre sikerül szereznünk egyet, ami igazán passzol és jó a színe is, akkor hetekig csak azt egyet hordjuk. A mindennapos viselés viszont koszolódással jár, pláne, hogy jön a tavasz, lekerül a nagykabát, amely bizonyos védelmet nyújtott eddig. Akár plázában vetted sok pénzért, akár turkálóban bukkantál rá fillérekért, megéri vigyázni a kedvenc farmerodra. Majd a végén leírom, hogy miért.

1. Ha újonnan vetted és sötét színű
Az új holmikat első viselés előtt ki kell mosni, mert ki tudja, hányan próbálták fel előtted a boltban, meg különben is, esetleg a csomagolást a gyártás helyén égésgátló vegyszerekkel kezelték. Viszont nem szeretnéd, ha a vadiúj sötét farmered már az első mosástól megkopna. Tehát először fixáld a színét: egy farmerre számítva kell egy vödörnyi langyos víz, abban oldj fel 3-4 evőkanálnyi konyhasót, és óvatosan nyomkodd bele a kifordított farmert. Hagyd a sós vízben ázni egy órát, utána hideg vízzel alaposan öblítsd ki kézi mossásal, és mindenféle kicsavarás nélkül csiptesd fel, hogy kicsöpögjön és megszáradjon. Macerásnak tűnik, de egy jó farmer megéri a gondoskodást.

2. Válaszd a megfelelő mosószert
Ha sötét a farmer, vegyél hozzá fekete és sötét színű ruhákhoz való mosószert, méghozzá folyékonyat. Abban ugyanis nem zeolitos vízlágyító adalék van: a zeolit hajlamos kiülepedni a szálak között, fehéres-szürkés foltosodást okozva. A folyékony mosószerrel moshatsz hideg vízben is. Világos színű farmert se moss fehér mosószerrel, hanem inkább színes mosószerrel, hogy ne fakuljon ki a nadrág idő előtt.

3. Válaszd a megfelelő programot
Ha van a mosógépeden farmermosó program, akkor használd azt: ez a program bővebb vízzel mos, mint a normál, pont a fenti kiülepedés megelőzésére. Ha nincs ilyen a gépeden, akkor válaszd a finommosást (delicate) vagy a kézimosás (hand wash) programot. Ezek inkább áztatnak, és csak néhányszor forgatják meg a ruhát a dobban, így nem veszít a színéből. Maximum 30 fokon mosd a farmert, a legtöbb színes mosószer 20 foktól fejti ki a hatását. A hideg vizes mosással akár 90 százalék energiát megtakarítasz.

4. Ne tegyél be túl sok cuccot a dobba
Egyszerre legfeljebb két farmert moss, mert ha nincs helyük mozogni a mosógép forgó dobjában, akkor a a kelmének nekinyomódó gombok és szegecsek kidörzsölik az anyagot. 

5. Mosás előtt mindig fordítsd ki a nadrágot
Valamint húzd fel a cipzárt, fordítsd lefelé a cipzárkocsi nyelvét stop állásba, és gombold össze a nadrág derékpántját. Egyúttal ellenőrizd, hogy nem maradt-e papírzsebkendő vagy más a zsebekben. 

6. Bevonatos farmert ne tegyél a gépbe
A kicsit csillogós felületű, speciális bevonattal kezelt farmerokat nem ajánlott gépben mosni, mert 2-3 mosás után csúnya kopottasak lesznek. A bevonatos farmert kifordítva és kézzel kell átlötykölni hideg vízben, amibe legfeljebb egy kiskanálnyi folyékony mosószert tettél. Öblítés után tilos kicsavarni, mert attól megtörhet a bevonat. A bevonatos farmerra a gyártók a vegytisztítást szokták ajánlani. Ha ezt választod, kérj a tisztítóban zöld mosást, azaz ne használjanak magas hőmérsékletet!

7. Strasszos vagy hímzett farmert csak kézzel moss
A bevonatos farmerra vonatkozó rész passzol ezekre is. Az ilyen különleges darab megérdemli a kézi mosást, mert a gépi leszedné a felragasztott strasszokat és szőrösre koptatná a hímzést. Kézzel is csak kifordítva mosd, enyhe és alacsony hőfokú hideg vízben. A ragasztott díszek nem bírják se az áztatást, se a centrifugázást, lepotyognak tőlük.

8. Ne mosd túl gyakran a farmert
Egy kis divattörténelem: a múlt századi hippik és csövesek körében az volt a mondás, hogy egy farmer akkor jó, ha megáll a saját lábán. Mármint a kosztól. Vagyis félévente elég kimosni. A 21. század antibaci őrületében elképzelhetetlen ez a gondolkodás, ma mindent túl gyakran mosunk. A farmernak viszont ez árt. A normál viselésű farmert elég 2-3 hetente mosni, de van aki szerint havi egy mosás kell csak.
Egy kísérletben 15 hónapig nem mostak ki egy majdnem mindennap viselt farmert, majd mikroszkóp alatt megnézték, mennyi baktérium van a felületén. Nos, ugyanannyi volt, mint egy 13 napig viselt farmeron.

9. Öblítsd ecettel a farmert
Az ecet segít fixálni az indigót, azaz tovább megőrzi a színét a nadrág. Nem, nem lesz ecetszagú száradás után. 

10. Ne használd a szokásos öblítőt
Az öblítő károsíthatja a farmer rugalmasságát adó Lycra-szálakat, illetve a nadrág színét is, mert némelyik öblítőben is van optikai fehérítő adalék. Ha mindenáron akarsz öblítőt használni, keress az illatszerboltokban olyat, ami növényi alapanyagokból, természetes illóolaj hozzáadásával készül, és nem tartalmaz színezékanyagot, optikai fehérítőt és mesterséges illatanyagot.

Flickr

11. Ne várd meg a mosási program végét
Amint meghallod a centrifugázás elindulását, azonnal állítsd le a mosógépet, és vedd ki a farmert. (A többi holmi maradhat, azoknak visszakapcsolhatod a centrit.) Láttál már olyan farmert, amin olyan fura halvány csíkok, ráncok voltak, és biztos, hogy nem így lett koptatva? Na azt a centrifugázás csinálja. Ha vigyázni akarsz a farmerodra, akkor ne centrifugázd, hanem hagy kicsöpögve megszáradni. Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, egy sötét színű frottír fürdőlepedőre fektesd a kifordított nadrágot, óvatosan tekerd fel az egészet, és finoman nyomkodd meg, hogy a törülköző kiszívja a nadrágból a víz nagyját. Utána kirázod a nadrágot, és az övbújtatóknál fogva felakasztod lógatva száradni.

12. Passzold a szárítógépet
A szárítóban ugyanúgy csíkosra fakulhat a nadrág, ráadásul a hőtől tönkremennek benne a rugalmasságát adó elasztikus szálak. Akkor viszont számíthatsz arra, hogy már egy felvétel után is a buggyossá válik a nadrág térde és ülepe. Ha nagyon gyorsan kéne megszárítani a farmert, akkor egy nagy párnahuzatba betéve tedd a szárítóba, csak alacsony hőfokra, aztán még nyirkosan vedd ki a nadrágot és hagyd szobahőmérsékleten megszáradni.

13. Mindig a lakásban szárítsd a farmert
Csábító lenne kitenni a napra a csöpögő farmert, hogy minél gyorsabban megszáradjon, de az UV-sugarak erős fehérítő hatással bírnak. Még a kifordítva kiakasztott nadrág is fakulni fog a napfényben.

14. Ne dobd ki, fesd újra
A kifakult farmert könnyen újrafestheted mosógépben, viszont mivel ezt forró hőmérsékletű vízben kell végezni, elasztikus nadrággal ne próbáld. Ha elég sót és ecetet használsz, akkor az újrafestett nadrág nem fogja ereszteni a színét. Az ilyen művelethez hasznos a felültöltős mosógép, mert abba menet közben is lehet adagolni a hozzávalókat. Viszont a feloldott festéket még azelőtt öntsd bele a dobba, hogy teljesen felforrósodna a víz, mert az újabb mosógépeket ilyenkor már nem lehet kinyitni biztonsági okból. 

15. Ne dobd ki, szaggasd tovább vagy varrd meg
Ha elszakadt a farmered, tedd divatossá pár további vágással: ollóval vagdosd meg, és egy hajkefével vagy szemöldölcsipesszel rojtozd ki a vágásokat. Ha ez nem a stílusod, akkor varrd meg a nadrágot, jó lesz az még otthonra!

Na és hogy a blog nevéhez méltóan a végén zöldek is legyünk, a farmert azért nem szabad kidobni, mert a alapanyagának rendkívül nagy az ökolábnyoma. A pamut alapanyagául szolgáló gyapot termesztése sok növényvédőszert igényel. Egy nadrág előállításához mintegy 20 ezer liter víz kell, kezdve a gyapottermesztéstől, a pamutszál előállításán át a kész nadrág gyári beavatásáig. S mindezért a gyártást végző emberek általában csak filléreket kapnak. Az általában távol-keleti országokban gyártott nadrágokhoz az alapanyagot és maguk a késztermékeket is rendkívül nagy távolságokra szállítják, több távon is környezetszennyező dízelmotoros teherautókkal. Nemzetközi viszonylatban az olajipar után a divatipar a második legszennyezőbb ágazat. 

Ide kattintva találsz 25 remek tippet a régi pólóid újrahasznosítására is!


0
Tovább
24
szept/2018

A távmunka nem mindig zöld

A mai komor-cudar őszi napon biztos sokaknak eszébe jutott, milyen jó lenne távmunkás életre váltani. Reggel (tenyerüket dörzsölgetve) elindítanák a többi családtagot iskolába vagy munkába, ők meg otthon maradnának dolgozni. Jutna idő mindenre, a határidős feladatokkal nem csúsznának meg, a lakás ragyogna, az este hazaérkező pereputtyot friss almáspitével fogadnák.

Ó hogyne.

Jómagam tizedik éve dolgozom távmunkásként családi egészségügyi ok miatt. Ez alatt kiderült, hogy az otthoni munkavégzés sok esetben egyáltalán nem tekinthető zöld, környezettudatos módszernek sem egyéni, sem társadalmi szinten. Olcsónak meg pláne nem. Összeírtam pár gondolatot ahhoz, hogy ha mégis ezt választod, tudd, mire készülj. 

távmunka otthon fenntarthatóság közlekedés

Flickr

1. Maradnak az utazási költségek
Bár elsőre örülsz annak, hogy mostantól nem kell bérletre vagy benzinre költened, ez csak féligazság: a kisebb gyerekeket ezentúl kizárólag te fogod elkísérni oviba, iskolába, különórákra, az idősebb családtagokat orvosi vizsgálatokra -- hiszen te egész nap otthon vagy, ráérsz, nem? Tehát veszel bérletet, tankolsz benzint. Eljársz továbbá bevásárolni, gyakrabban, mint korábban, hiszen enned is kell odahaza. Ha távmunkásként be kell járnod pl. hetente értekezletre vagy az ügyfelekkel találkozni, annak is költsége van. 
Zöld közlekedési módszer a kerékpár, a roller vagy a gyaloglás, rád is fér az otthoni munkavégzésből adódó mozgáshiány miatt, de ősszel és télen nem mindig engedékeny az időjárás. 
Vagyis ha továbbra is autóval közlekedsz, akkor egyáltalán nem biztos, hogy összkilométerszámban kevesebbet fogsz autózni, marad a fogyasztás és a légszennyezés.

2. Megduplázódik a rezsi
Aki eljár dolgozni, az reggel lekapcsolja otthon a fűtést, napközben nem használ villanyt, sem vizet. te viszont otthon dolgozva egész nap fűtesz, világítasz, fogyasztod a vizet (WC, kézmosás) stb. Ennek költsége akkora lehet, hogy nettó fizetéscsökkenést okoz, hiszen korábban a munkahelyeden "ingyen" vetted igénybe az infrastruktúrát (plusz a takarítást). 
Egész nap otthon vagy, azaz egész nap koszolod a lakást, ha kertes házban laksz, akkor a háziállatod egész nap ki-be mászkál a kertből a lakásba -- vagyis szinte mindennap fogsz takarítani. Ennek is van rezsiigénye (víz, áram), plusz eszközigénye (aranyáron mért porzsák). A napi takarítás miatt feltétlenül válts zöld takarítási módszerekre, hogy minél kevesebb vegyszerrel terheld a szervezetedet, erről ide kattintva olvashatsz egy összeállítást.

távmunka otthon fenntarthatóság közlekedés

Megnyugodhatsz, Steve Jobs otthoni irodájában is rendetlenség volt.
KÉP: Upended

Társadalmi szinten fontos szempont, hogy a műszaki berendezések mennyire korszerűek, környezetbarátak. Nos, elképzelhető, hogy a munkahelyeden jobb minőségű kazán van, a kéményen részecskeszűrő, a falon hőszigetelés, a tetőn napelem vagy zöldtető stb. vagyis fajlagosan kisebb károsanyag-kibocsátással jár az épület fenntartása, mint a te lakásodé, házadé az öreg bojlerrel, gázkonvektorral. Ja és egy 50 négyzetméteres irodában akár hatan is ülhetnek, míg neked odahaza egymagadra kell ugyanekkora négyzetmétert befűteni, bevilágítani. Megint visszajutottunk a légszennyezéshez, energiapazarláshoz.

3. Kajára ugyanannyi megy el
Panaszkodtál, hogy a munkahelyi menza milyen drága? Távmunkásként többet kell bevásárolni menned, főznöd, csak éppen az erre fordított munkabéredet hajlamos vagy figyelmen kívül hagyni. Ám amikor határidős feladatok szorongatnak, és az ételkészítésre szánt időt átkonvertálod pénzzé (ennyi idő alatt mennyi feladatot tudnál elvégezni), akkor kiderül, hogy ez jelentős tényező. Az előfizetéses rendszerben házhoz szállított készételek sem olcsók (illetve ami az, az hízlal, amit mozgásszegény életmódoddal nem engedhetsz meg magadnak). Az otthoni ételkészítéssel járó tenger mosogatás és kézmosás is hozzájárul ahhoz, hogy távmunkásként megduplázódjon a rezsid.

4. A munkaeszközöket neked kell megvenned
Amíg az irodában robotoltál, nem is tudatosult benned, hogy a millió technikai eszközt nem neked kell  beszerezned, szervizelned, frissítened. Odahaza viszont első nap szembesülsz azzal, hogy nem fagyhat le a gép, nem szakadozhat a net, nem lehet elavult és nem mehet tönkre semmilyen munkaeszközöd. Ez nagyon sokba kerül, amit a munkáltatód nem biztos, hogy térít (sőt). Kell megfelelő otthoni munkahely, íróasztal, jó szék (!), világítás, számítógép, szkenner, spéci szoftverek. Amit megspórolsz ruhaköltségen, az elmegy a nyomtatóba való papírra és festékre.
Az állandóan használt eszközök ráadásul gyorsabban amortizálódnak, és neked kell gondoskodnod a cseréjükről. Ha jól számolom, anyagilag most már ott tartunk, hogy a fizetésedből alig maradt valami. Távmunkásként tehát többet kéne keresned, hiszen egy csomó pénzt megspórolsz a cégnek, de ne várd, hogy ezt a főnökség felismerje és honorálja.

+1 
A lelki tényezőkről még nem is beszéltünk, de ha egy nejlonszatyorra készül "teljes életciklus-számítás", akkor ránk is kellene. Szóval a távmunka sokszor okoz elszigetelődést, kimaradsz a cégen belüli információ-áramlásból, és ezzel a jó lehetőségekből, előléptetésekből. De abból is, hogy a tapasztalt, nagy tudású kollégáktól menet közben ellesd a szakmai fortélyokat. Napközben sokkal többször fogod megszakítani a munkádat ilyen-olyan ok miatt, tehát nem biztos, hogy produktívabb leszel, valószínűleg marad a napi feladatból éjjelre is. 

Összességében a távmunka komoly anyagi és lelki megterhelést jelenthet, nagyon tudatosan kell annak élnie, aki ezt választja. Ugyanakkor tény, hogy sok esetben még mindig a kisebbik rossz, mert legalább a munkavállalás elemi lehetőségét megteremti. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum