Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
27
szept/2017

Megbök a függöny, Ha eleget zuhanyoztál

Mindannyiunknak vannak olyan családtagjai, akik nemcsak tisztálkodási céllal foglalják el a zuhanyt, hanem hosszasan időznek a meleg víz alatt, miközben a többiek türelmetlenül toporognak a fürdőszoba ajtaja előtt. Elisabeth Buecher megalkotta a tökéletes zuhanyfüggönyt, amely figyelmezteti a "kacsálkodó" zuhanyozókat, hogy ideje befejezni a nótát, hagyjanak a többieknek is meleg vizet.

víztakarékosság otthon Elisabeth Buecher időmérő zuhanyfüggöny

A londoni formatervező szenzoros függönye figyeli az idő múlását, és 4 perc elteltével működésbe lép: zavaró, de nem sérülést okozó lándzsái felfújódnak, szinte kilökik a zuhanyozót a meleg víz alól. A bökős zuhanyfüggöny (egyelőre) nem valódi fürdőszobai kiegészítő, hanem jópofa műalkotás, ám egyúttal valóban komoly üzenete van: Buecher ezzel is próbálja felhívni a figyelmet a víztakarékosság fontosságára. 

A művésznek ez a második darabja a felfújódó trükkös zuhanyfüggöny témában, az első változat szó szerint foglyul ejtette a pazarló hajlamú zuhanyozókat. 

víztakarékosság otthon Elisabeth Buecher időmérő zuhanyfüggöny


0
Tovább
25
szept/2017

25 remek tipp régi pólók újrahasznosítására

Minden szekrényben van pár kopott póló, amit már nem hord az ember. Kidobni nem szabad, mert a pamutanyag szuperül felhasználható a háztartásban rengeteg módon! Összeállításunk ízelítőt ad ebből, ls nemcsak nőknek!

1. Kutyajáték
A csíkokra vágott pamutcsíkokat összefonod, megcsomózod. Gépben 40 fokon mosható, de érdemes mosózsákba tenni, hogy be bomoljon ki. Öblítőt viszont ne használj a kutya miatt.

újrahasznosítás póló otthon

2. Törlőruha
A padló, bútorok, konyhapult száraz és nedves takarításához ideális a pamutpóló, pláne az a nedvszívó natúr fajta. Akár több darabra is vághatod, akkora méretűre, amekkorával kényelmes dolgozni. 

újrahasznosítás póló otthon

2. Mosdókesztyű
Levágod a póló ujját, a nyílását kézzel vagy géppel bevarrod, és máris kész.

újrahasznosítás póló otthon

4. Körsál
Karácsonyi ajándéknak is jó lesz. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

5. Virágtartó
A hajdani makramékat idézi az összecsomózott pamutcsíkokból készített kaspótartó.

újrahasznosítás póló otthon

6. Kispárna
A régi szuvenír új életet nyer.

újrahasznosítás póló otthon

7. Ágytakaró
Érdemes géppel varrni. Pamutanyag varrásához vegyél gömbölyű hegyű tűt, mert az nem sérti meg az anyagot varrás közben. A hátoldal lehet egy öreg lepedő vagy pléd.

újrahasznosítás póló otthon

8. Felmosófej
A szélesebbre vágott pamutcsíkokat középen összefogod, és kész a házimop. Egy fanyélbe beletekersz egy szemescsavart és ahhoz hozzákötöd a felmosófejet. Használhatsz készen kapható fa felmosónyelet is: ennek ember felőli vége át van fúrva, hogy fellógatható legyen. Ide kötöd a felmosófejet és már használhatod is. Leírás itt 

újrahasznosítás póló otthon

9. Nyakdísz
Amíg kitalálod, hogy miképpen fordítsd le tömören magyarra a No-Sew T-Shirt Yarn Infinity Scarf kifejezést, már el is készülsz vele. Oktatóvideó itt 

újrahasznosítás póló otthon

10. Rojtos szőnyeg
Ezer éve nem hallottad a kongré kifejezést, de ehhez a szőnyeghez kell valami hálós alap, amibe belefűzögeted (egy horgolótűvel) a kb. 10-15 centi hosszú, 2-3 centi széles pamutdarabkákat. Elképzelhető, hogy egy darab műanyag vakolóháló is jó lesz hozzá. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

11. Babasapka
Persze nagyobb gyerekeknek is lehet készíteni ilyet, a varráshoz érdemes rugalmas cikk-cakk öltésre állítani a varrógépet. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

12. Ábécés mini babzsákok
Segíti a betűk tanulását ez a kedves készlet, amit ajándékba is készíthetsz egy nagycsoportos óvodásnak.

újrahasznosítás póló otthon

13. Szatyor
A lyukak kivágásával levezetheted a napi stresszt, a végeredmény egy mutatós és egyedi darab. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

14. Macskalak
A pamutcsíkokból horgolt bújós zug minden macska kedvence, és szintén jó ajándékötlet. A poszt alján talász egy videót arról, hogyan kell pólóból horgolófonalat vágni.

újrahasznosítás póló otthon

15. Fonott-varrt vödör 
Kell hozzá egy kis türelem, de nem bonyolult az elkészítése. Ha csak kisebbre van elég anyagod, az jó lesz a bizsuk tárolásához. Leírás itt 

újrahasznosítás póló otthon

16. Lámpabúra
Bármilyen meglévő textilbúrát felújíthatsz horgolt pamuttal. Figyelem: csak LED-fényforrás legyen a lámpában, ne érje hő a búrát! Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

17. Horgolt szőnyeg
Kell pár XXL-es férfipóló, egy éles olló, meg egy nagyfejű horgolótű, és tévénézés közben félszemmel is meglesz a rövidpálcás mutatvány. Ahhoz, hogy szépen bepöndörödjenek a csíkok, meg kell őket húzogatni. Az egyes csíkokat nem muszáj összevarrni a végtelenítéshez, elég összecsomózni, csak a horgolásnál ügyelj, hogy a csomók alulra kerüljenek. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

18.  Pompon
Nemcsak ajándékdíszítésnek jó, hanem például a reluxák portala-nításához is. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

19. Horgolt párnahuzat
Hasonlóan készül, mint a szőnyeg. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

20. Szütyő
Mütyürök és más kincsek tárolásához. Leírás itt 
 

újrahasznosítás póló otthon

21. Csillár
Különféle fehér anyagokat (póló, lepedő, szalag) egyforma széles csíkokra vágsz, és felragasztod vagy varrod őket egy fa- vagy drótkeretre, illetve kiszuperált grillrácsra. A csillárba csak LED-fényforrást tegyél, ami nem bocsát ki hőt! Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

22. Saru
Egy kis fonás, és megvan az egyedi lábbeli. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

23. Fonott öv
Gyorsan megvan, de a végét érdemes varrógéppel elszegni, úgy könnyebb befűzni a csatba használatkor.

újrahasznosítás póló otthon

24. Mobiltartó
Ebben garantáltan nem fog izzadni a karod futás közben. Kézzel is simán meg lehet varrni.

újrahasznosítás póló otthon

25. Rongyszőnyeg
Mi más? :)

újrahasznosítás póló otthon

Ide kattintva sok-sok pólószőnyeg ötletet és leírást találsz angolul

Így kell pólóból horgolófonalat vágni

T-shirt Yarn DIY by Francine Clouden - Callaloo Soup from Francine Clouden on Vimeo.

Ide kattintva pedig arról találsz szuperül hasznosítható ötleteket, hogy mit lehet kezdeni a háztartásban fél pár zoknival. Meg fogsz lepődni! :)


0
Tovább
17
szept/2017

Az egész konyha készülhet raklapból, jól fog kinézni

Egy kis kreativitással, precíz tervezéssel és kivitelezéssel, továbbá a megfelelő színválasztással néhány ezer forintból (plusz munkadíj) össze lehet hozni egy klassz konyhát újrahasznosított raklapból is. Bár ez a faanyag bizonyos mértékig rusztikus hatást ad a leendő bútornak, az alábbi képek bizonyítják, hogy egyáltalán nem Frédi és Béni kőkorszaki tákolmánya lesz a végeredmény.

Galériánkban komplett raklapkonyhákat, konyhaszigeteket és kiegészítő bútorokat mutatunk be. Katt a képre az indításhoz!

raklap újrahasznosítás konyha otthon

Korábbi raklapbútoros összeállításunkat, illetve hogy mire kell ügyelni a használt raklap választásakor, ide kattintva olvashatod.

raklap újrahasznosítás konyha otthon


0
Tovább
05
szept/2017

Szigetelni kell az ablakot? mutatjuk, mivel érdemes!

Amíg nem jutsz el az ablakcseréig, addig is javíthatsz pár módszerrel a lakás klímaviszonyain. Minden pénztárcához ajánlunk tippeket, és az amerikai Energiaügyi Minisztérium magyarított táblázata jóvoltából láthatod is, milyen előnyök és hátrányok járnak az eltérő megoldásokkal. 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

Nagyításhoz jobb egérrel kattints a képre, és nyisd meg új ablakban

Az ablakpanel (storm window) népszerű hőszigetelési eljárás Amerikában: az ablaknyílással egyező méretű vakkeretet készítenek, ebbe üveget vagy polikarbonát lemezt ragasztanak (utóbbi lehet cellás is). Ősszel felteszik az ablak elé a panelt, tavasszal leveszik, aki biztosra megy, még szilóval is körbenyomja. A belső ablakpanel hasonlóan készül. Egy másik vakkeretre feszíthető a napsugárzás hőjét csökkentő napháló nyárra. A fixen szerelt ablakpanel hátránya, hogy a polikarbonát-lemez a kilátást csökkenti, a szellőztetés nem megoldott, ezért kívülre a panelt sokszor két vezetősín közé fogva szerelik fel, úgy nappalra vagy enyhe időben szét lehet nyitni. 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

KÉP

Ami a téliesítő ablakfóliázást illeti, ide kattintva olvashatsz arról, hogyan lehet pár perc alatt feldobni egy buborékfóliát az ablakra, ami az egyrétegű nyílászáróknak nagyon jót tesz mínuszok idején.

Hasonlóan egyszerű módszer a függöny bélelése: a méteráruboltokban (neten is) nagyjából 1000 forintos méteráron kapható a 150 centiméter széles poláranyag métere (15-20 színben). Nem feslik, nem kell beszegni, csak méretre vágni, és vagy felcsiptetni a meglévő függöny ablak felőli oldalára, vagy araszonként biztosítótűvel, illetve odaférceléssel rögzíteni a függönyhöz. Tényleg fokozza a hőszigetelést, csökkenti a huzatot, remek sötétítő. (Mosógépben 40 fokon mosható.)

Ehhez képest az állítható lamellás fa zsalugáter jelentős költség, de télen-nyáron óriási segítség a lakás klimatizálásában.  

A méhsejtes vagy cellás energiaroló is nagyot farag a fűtésszámlán, csak pontosan kell méretezni. Hátránya, hogy az ablakon páralecsapódás jelenhet meg, akárcsak a hőszigetelt (bélelt) textilroló mögött.
 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

KÉP


0
Tovább
18
ápr/2017

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani + 12 tipp

A kukoricakeményítő remek segítség a konyhában:  felhasználható mártá-sok, krémek, puding készítéséhez, ételek besűrítésére. A lisztérzékenyek ét-rendjének egyik alapanyaga, de aki tökéletes piskótát akar sütni, az is egy evőkanálnyi lisztet kukoricakeményítőre cserél a receptben, hogy levegő-sebb legyen a kész tészta. Ez a remek anyag számos más téren is hasz-nunkra lesz. Takarításra, felülettisztításra kisgyerek és háziállat mellett inkább természetes szereket érdemes használni, nem "bolti" vegyszereket. Íme 12 tipp arra, mi mindenre használhatjuk a természetes és olcsó kuko-ricakeményítőt a konyhán kívül.

biotakarítás kukoricakeményítő vegyszermentes otthon

KÉP

1. Folteltávolító
Pacás lett a szőnyeg? Ha műszálas a szőnyeg, amíg friss a folt, eltávo-líthatod hideg tejből és keményítőből kevert pasztával, amelyet beledörzsölsz a foltba, hagyod teljesen megszáradni, majd jó alaposan kiporszívózod. Gyapjúszőnyeg és bőr, akár velúr esetén (dzseki, táska, öv, fotel) is használható a keményítő, ez esetben szárazon hintsd be vele a maszatot, legalább 12 órát hagyd rajta, hogy a por magába szívja a zsiradékot. Vérfoltra is próbálhatod, akkor hideg vízzel készítsd a pasztát, és a bekent textilt tedd ki a napra egy-két órára.

2. Szárazsampon
Nincs időd reggel hajat mosni? Hintsd be finoman keményítővel, és alaposan keféld ki. Amennyiben rendszeresen alkalmazod ezt a módszert, érdemes egy igazi sörtéből készült kefét beszerezned hozzá. Jó pont: a keményítő a kutyád szőrét is tisztává varázsolja!

3. Kárpittisztító
A kukoricakeményítő magába zárja a szagokat, tehát remek a kissé áporodott vagy más szagú bútorkárpit és szőnyeg felfrissítésére. Hintsd be finoman a szövetet (ehhez használj egy kis szűrőt vagy porcukor-szitálót), hagyd hatni legalább fél óráig. Alaposan kiporszívózás után a szőnyeg tapintását is selymesebbnek fogod érezni. Ugyanígy autókárpit frissítéséhez is remekül használható, sőt, plüssállatok tisztításához és szagtalanításához is: hintsd be a jószágot keményítőporral, tedd egy zacskóba, jó alaposan rázzad össze, aztán porszívózd ki.

4. Zajcsökkentő
Nyikorog a parketta a szoba egyik részén? Szórd meg keményítővel, és egy kis seprűvel vagy késsel irányítsd be a port a parkettalécek közötti résekbe. Azonnal hallani fogjod a különbséget.

5. Ezüsttisztító
Egy nyakláncot lehet fogkrémmel tisztítani, de nagyobb tárgyat, például egy medált, szelencét vagy ezüstözött sütistálat már nem szerencsés. Keverj keményítőből és vízből pasztát, és dörzsöld át vele a tisztítandó felületet. Utána leöblíted, és kész!

6. Bőrnyugtató
Legyen szó pelenkakiütésről vagy napozástól/szoláriumozástól megpirult bőrről, a kukoricakeményítő hűsítő enyhülést nyújt. Teheted a fürdővízbe, szórhatod a pelus által fedett bőrfelületre, vagy vízzel pasztává keverve kenheted a megégett válladra.

7. Kártyatisztító
Pizzát ettek a gyerekek társasozás közben és zsírosak lettek a kártyalapok? Tedd őket egy sűrű szövésű textilzsákba (vagy kispárnahuzatba), amelybe szórj egy-két evőkanálnyi kukoricakeményítőt. Fogd össze a zsák száját, és rázogasd néhány percig, amíg a keményítő fel nem veszi a koszt a kártya-lapokról.

8.  Ablaküveg tisztító
Egy evőkanálnyi kukoricakeményítőt keverj össze egy-egy deciliter ecettel és vízzel. Beleöntöd egy pumpás vagy spay flakonba, felrázod, és már fújhatod is az üvegre: a keményítő mikroszemcséi bámulatosan leszedik a koszt. Érdemes összegyűrt újságpapírt használni az ablakok leszárításához, mert az nem hagy apró szálakat az üvegen, mint a rongy vagy papírtörlő – most veheted hasznát a postaládába tömködött reklámújságoknak! 

9. Csomólazító
Egy túlságosan meghúzott csomó kész agyrém tud lenni. A kukorica-keményítő egyfajta száraz síkosító, jól alkalmazható megcsomózott cipőfűző, szalag, spárga és zsinós kibogozásához: szórj keményítőt a csomóra, és morzsolgasd egy ideig a bogot. A végén szinte magától ki fog oldódni.

10. Szagtalanító
Lehet drága pénzért cipőszagtalanítót venni, vagy a spájzból keményítőt... Hints a cipő belsejébe egy fél evőkanálnyi kukoricakeményítőt, hagyd benne egy éjszakára, és reggel rázd ki belőle. Nemcsak csizmákban és edzőcipőkben, hanem műbőr bélelésű balerinákban és félcipőkben is jó szolgálatot tesz. 

11. Doksimentő
Bepenészedett, dohos iratok, könyvek megtisztítására szórj a lapok közé keményítőt, hagyd rajtuk egy éjszakára, majd másnap egy tiszta ecsettel távolítsd el a port a lapokról.

12. Faltisztító
Ahol gyerek van, ott nagy valószínűséggel maszatosak lesznek a falak, de főzés közben is kifröccsenhet a zsiradék a falra vagy a falicsempe fugá-jára. Egy vattacsomóval dörzsölj száraz keményítőt a foltra addig, amíg a folt el nem tűnik, majd ecsettel seperd le a maradék keményítőt. Óvatlanul lecsapott molylepkék eltakarítására vizes vattakorongra szórd a kemé-nyítőt, és azzal dörzsöld tisztára a falat.


0
Tovább
20
dec/2016

Az okosLED nemcsak világít, hanem hangszóró, wifi és kamera is van benne 

Valaki feltalálta, hogy mi mindenre lehetne még használni a hagyomá-nyos E27-es csavarmenetes fényforrás-foglalatot, mielőtt végképp el-avulna és megszabadulnánk tőle. A Sengled kínai LED-gyártó olyan "szuperkörtéket" fejleszt, amelyek a világítás mellett valami mást is tudnak.

Alapötletük az volt, hogy a falakon lévő konnektorok már így is dugig vannak mindenféle elektromos ketyerék töltőivel és a vezetékes készü-lékek dugaljaival, miközben a lakásunk rendelkezik egy másik elektromos hálózattal: azzal, amit a beépített fényforrások számára alakítottunk ki. 

okosotthon LED világítás

A Sengled erre alapozva fejlesztett ki hétféle LED-fényforrást. Ha betekerjük a Pulse fantázianevű körtét a mennyezeti foglalatba, nemcsak világítani fog, hanem az okostelefonnal wifin vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül vezérelhető JBL-hangszóróvá válik, amelyre például a Spotify-streamet továbbíthatjuk, anélkül, hogy mindenféle kábelekkel, elemekkel vagy más technikai kiegészítőkkel kellene bajlódnunk. 

okosotthon LED világítás

A Pulse Flex rugalmasan kombinálja a fenti fényforrásokat, a Solo ugyanezt tudja kicsiben, vagyis az íróasztali lámpát is átalakíthatjuk szimultán fény- és hangforrássá.

okosotthon LED világítás

okosotthon LED világítás

Az Element okostelefonnal távvezérelhető világítást tesz lehetővé. Egy app segít a fényerő szabályozásában, miközben folyamatosan tájékoztat az aktuális energiafogyasztásról. Egy épületben akár 50 Element fényforrást hálózatra lehet kötni.

okosotthon LED világítás

A Boost kiterjeszti a wifi-elérést: minden fényforrásban olyan erősítő van, amely 30 méterrel tágítja ki a vezeték nélküli hálózatunk határait. Nagyon hasznos, ha például a kertben akarnánk wifis eszközt használni, nincs szükség külön routerre, ami egy fali konnektorhelyet is elfoglal.

okosotthon LED világítás

A Pulse Snap óriási előrelépés ahhoz, hogy minden lakás okosotthonná váljon: ebbe a fényforrás mellett egy mozgásérzékelős infravörös éjszakai HD-kamera is be van építve. Nem kell kőművest és villanyszerelőt hívni, ha biztonsági kamerát szeretnénk felszereltetni a bejáratunk fölé vagy a lépcsőházba, a Snap üzembehelyezés után az appon keresztül kétirányú kapcsolatba lép az okostelefonunkkal, és küldi a valósidejű felvételt, amit felhő-tárolóba is folyamatosan elment.

okosotthon LED világítás

Az Everbright is okos fényforrás, csak másként: ha betekerjük a foglalatba, nem csatlakozik a hálózatra, mert elemes: áramszünet esetén lép működésbe, és a beépített lítium-ionos elemnek köszönhetően 3,5 órán át ad 60 százalékos vészvilágítást. Beépített érzékelője képes megkülön-böztetni a sima fel-lekapcsolást az áramszünettől.

okosotthon LED világítás

Ezek a LED-fényforrások azért különlegesek, mert egy meglévő technológiát újszerűen használnak fel, és olyan plusz szolgáltatásokat tesznek elérhetővé mindenféle kellemetlen szerelési, átalakítási munkálatok nélkül, amelyekre minden háztartásban szükség van. 


0
Tovább
26
márc/2014

Ha új szaga van valaminek, tekintse figyelmeztetésnek!

Ha valaminek szaga van, akkor párolog, vagyis illékony molekulái a levegőbe kerülnek – és onnan belélegezve a tüdőnkbe. Lakásfelújítás közben különösen ki vagyunk téve ennek, ráadásul a párolgás annál gyorsabb, minél nagyobb felületen megy végbe. 

VOC – az angol betűszó jelentése Volatile Organic Compound, azaz illékony szerves vegyület. A VOC-ok nagy része ipari vagy közlekedési eredetű, másik jelentős forrásuk a szerves oldószerek párolgása. Beltéren a VOC-ok fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt, szédülést, kimerültséget okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet; hosszú távon a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják. Az Európai Bizottság megbízásából végzett vizsgálatok szerint a VOC-ok koncentrációja az iskolákban és óvodákban helyenként a kültéri mérték duplája; a nemrég rákkeltőnek minősített formaldehidből és egyéb aldehidekből pedig olykor hét-nyolcszor nagyobb mennyiség volt bent, mint kint. A legtöbb VOC koncentrációja a hidegebb hónapokban magasabb, formaldehid viszont elsősorban a nyári hónapokban halmozódik fel.

A lakásban a mesterséges vegyi anyagok gyakorlatilag minden termékben megtalálhatók, felhasználják őket például a játékokban, elektromos cikkekben, ruhákban, szőnyegekben, bútorokban és a mosóporban is. Néhány vegyi anyagról tudjuk, hogy mérgező, de a többségükről csak igen kevés adattal rendelkezünk. 

(Fotó: HomeFamilyHeart)

Gyermeket váró szülőkre jellemző, hogy a baba születése előtt kifestik a szobát, új bútorokat, szőnyegeket vásárolnak. Pedig adott esetben ezzel többet árthatnak, mint használnak. A veszélyes kipárolgások elkerülése érdekében vagy hónapokkal korábban végezzék el a festést, vagy hagyják ki. A gyerekszobába való bútorokat, szőnyegeket és játékokat pedig érdemes volna használtan venniük, mert azokból már elillantak a veszélyes vegyületek.

Kerülni kéne a műgyantákat

A furnér, illetve a rétegelt lemez fából készül, ám a rétegeket műgyantával, szintetikus ragasztóval erősítik össze, ebben pedig rákkeltő formaldehid is lehet. A natúr faforgácslap hőpréselt lemezt szintén műgyanta tartja össze. A szekrényhátfalként, fiókfenéklapként használt farostlemez fahulladékból ragasztással készül, nagyon gyakran tartalmaz formaldehidet. Az MDF lapban a farosthoz 8–12 százaléknyi műgyantát adnak, majd hőpréseléssel nyomják a kívánt formára. Az MDF lapokból irodabútor, konyhabútor, asztallapok, szekrények, polcok és padok készülnek, olvasható Simon Gergely Belső tereink szennyezettsége című tanulmányában. 

A bútorokban sok műanyag kiegészítő is található. A PVC lágyítószerei, a ftalátok károsak az egészségre. Az uniós szabályozás (ökocímke) korlátozza egyes ftalátok használatát. Szintén sok fatermék tartalmaz faanyagvédő szereket, azaz biocidokat, sok esetben mérgező rovarirtó szereket. Ha több heti szellőztetés után még mindig oldószer szagot érzünk, jogunk van visszavinni a terméket az üzletbe. Aki műgyantamentes bútort szeretne, válasszon tömörfából készültet.

(Fotó: Dilmaghani)

A laminált padló formaldehides ragasztót tartalmazhat, a PVC padló nagy mennyiségben egészségkárosító ftalát lágyítószereket, a szintetikus lakkok illékony szénhidrogént, a szőnyegpadlók ragasztója VOC-okat, maga a szőnyeg és a bútorkárpit pedig a hormonrendszert károsító brómozott égésgátlókat. A szőnyegalátétekben, ha újrahasznosított alapanyagokból készülnek, akár évek óta betiltott égésgátló anyagok is lehetnek. Aki költ a természetes alapanyagból készült szőnyegekre, a tisztításukra is figyeljen oda: a vegyszeres tisztítás helyett próbálkozzon a hagyományos hideg vizes öblítéssel (nyáron slaggal a kertben).

Emberbarát felületek

Nagyon jó lenne, ha legalább a gyerekszobában tömörfa padló lenne, amit vagy oldószermentes, vizesbázisú lakkal, vagy természetes olajokkal kezelnek (akárcsak a tömörfa bútorokat). Ilyen például a len-, a gyanta- vagy a narancshéjolaj - nem olcsók, igaz, de természetes anyagok, és nem károsak az egészségünkre. A narancshéjolajat olyan lakásba is ajánlják, ahol dohányoznak, mert egy bizonyos mértékig képes semlegesíteni a füstszagot.

A lakásfelújítás fontos kelléke a falfesték. Vásárláskor ne az legyen a fő szempont, hogy melyik szárad a leggyorsabban, melyikből elég egy réteget felkenni, melyik vízálló, ezek ugyanis valószínűleg több kockázatos vegyi anyagot tartalmaznak. A különböző oldószerek, segédanyagok aztán hosszasan, akár hónapokig is párolognak a levegőbe

(Fotó: Scottsdale Paintings)

A diszperziós festékekbe a tartósítószerekkel kerülhet formaldehid. A gyártás során felhasznált káros anyagokról a címke is tájékoztat, de legjobb, ha az eladótól kikérjük a termék úgynevezett biztonsági adatlapját. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint évek óta probléma, hogy a festékek és lakkok címkéi az esetek felében nem felelnek meg az előírásoknak. 

Festékből létezik enyves alapú, kazeines (tejfehérje adalékkal), vega (növényi fehérjéből), meszes (plafonra ideális), továbbá vályoggal kevert. A kerámia festék VOC-kibocsátása 0,000 gramm literenként, kiválóan véd a penész ellen is. A festékben lisztszemcse méretű kerámiagyöngyök feszítik ki a pigmentet. A kerámia beltéri falfesték dörzsállóságának köszönhetően könnyebben tisztítható, továbbá – hőkamerás mérések alapján – hozzájárul a helyiségben az egyenletes hőeloszláshoz.


0
Tovább
16
júl/2013

Nyugodtabb az élet az utánfutóra épített miniházban

Az átlagos amerikai otthon 240 négyzetméter alapterületű, a családok a jövedelmük legalább harmadát, de inkább felét költik lakásfenntartásra – azaz munkában töltött éveik során nagyjából 15 évig csakis a rezsi befizetéséért dolgoznak. Ezért mind többen költöznek kisebb lakásokba. Sőt, egyesek a materiális és lelki szabadság elérése érdekében miniházakat szeretnének, nemcsak hétvégi nyaralónak, hanem egész éves tartózkodás céljából. Ők a Tiny House Movement, azaz Kulipintyó-mozgalom tagjai, akik átdimenzionálják életüket a 9-37 négyzetméteres új élettérre. Jelszavuk: Kis lakás, kis stressz! 

Tumbleweed Tiny House

Forrás: Tumbleweed Tiny House Company 

Csak azért, mert kerekeken is lehet mozgatni, a kulipintyó még nem egyenlő a lakókocsival. A kis házakat tulajdonosaik általában maguk építik, zömmel újrahasznosított alapanyagokból – a kulipintyó tehát sokkal inkább környezetkímélő lakhely, mint egy guruló műanyagdoboz, amelyet egy sor, az egészségre káros anyag (ragasztók, festékek stb.) felhasználásával készítenek.

Forrás: Tumbleweed Tiny House Company

A kevesebb és kisebb számla ellenére persze marad még megoldandó feladat: területbérlés, vízvételi hely szervezése, tároló/raktár foglalása azoknak, akik a miniházba való költözéssel nem tudnak, vagy nem akarnak megválni ingóságaik zömétől.

Forrás: Tumbleweed Tiny House Company

A kulipintyók kicsik, de kényelmesek és környezetbarátok: sokan építenek be komposztáló vécét és napelemes világítást. A takarítás megvan fél óra alatt, utána a tulajdonosok kiülhetnek a ház elé sziesztázni egyet, vagy kertészkedhetnek.

Forrás: Tumbleweed Tiny House Company

A kulipintyós élet nem „vándorcirkusz”. A miniházak tulajdonosai általában huzamosabb ideig maradnak egy-egy helyen, de az is igaz, hogy képesek bármikor továbbállni – például ha egy másik megyében találnak munkát maguknak. Amúgy is jellemző rájuk a megfontoltság, és ezzel az életstílussal rengeteg erőforrást (pénzt, időt, energiát) megtakarítanak, amit másra fordíthatnak.

Forrás: Tumbleweed Tiny House Company

Az alábbi videóban Dee Williams elmeséli, hogyan építette tízezer dollárból a maga 8 négyzetméter alapterületű kulipintyóját. A palackos gázszámlája alig öt dollár havonta, de a zuhanyozást a munkahelyén kell megoldania, mert a miniházában csak mosakodásra van lehetőség. A kicsivel nagyobb miniházakban persze van fürdőszoba is.


Tumbleweed oldalán letölthető fotók, videók és tervrajzok találhatók

Hiver't-Klokner Zsuzsanna



0
Tovább
20
ápr/2011

Vízen lebegő otthonok: a jövő zöld hajólakásai

Ki ne játszott volna már el a gondolattal, milyen lehet a szárazföld helyett inkább egy puhán ringatózó hajón élni? A holland fővárosban például kifejezetten elterjedtnek is számítanak a híres kanálisokon lebegő hajólakások. Ha pedig a túlnépesedés problémájára gondolunk, különösen előrelátó dolognak tűnik, hogy a jövőben akár a vízfelületekre is lakóövezetként nézzünk.

A lebegő hajó-otthonok legújabb generációja a brit Shepperton "Eco-floating Homes" projekt, melynek során olyan lebegő környezetbarát házakat építenek, melyek fenntartható energiaforrásokat hasznosítanak, kellemes környezetbe telepíthetők és teljesen összerakva érkeznek meg a kívánt helyre.

A legkisebb, egy hálószobás úszó házat márciusban mutatták be Londonban. Teljesen berendezve és felszerelve 99 ezer angol fontért (közel 30 millió forintért) lehet megvásárolni, de a tervezőktől rendelhető nagyobb, több hálószobás, vagy akár kétemeletes ház is, melyet a megrendelő kérésére bármelyik tóra vagy folyóra leszállítanak.

A brit tervezők állítólag maguk egy a Temzén lebegő hajón éltek, mielőtt belefogtak a vállalkozásba. Céljuk, hogy egészséges és környezetbarát otthonokat hozzanak létre, melyek nem csak jól mutatnak a vizek felszínén lebegve, de a legmagasabb fokú kényelmet biztosítják lakóiknak, miközben a lehető legkisebb energiaköltséget és CO2-lábnyomot hagyják maguk után. Napelemes fűtés, szélturbinák, saját szennyvízkezelés, és olyan passzív energiarendszerek segítenek ebben, mint amilyen például a zöld, növényekkel borított tető.

A hajótest majdnem fél méterrel lebeg a vízfelszín fölött, és mivel acélból készül, ezért sem a viharos időjárás, sem a nagy hullámok nem tudják felborítani. A lebegő otthonok egyetlen hátránya talán, hogy állóhajók, vagyis közlekedni maguktól nem tudnak: az esetleges költözést vontatóhajóval kell megoldani.

Még több külső-belső kép a lebegő házakról itt.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum