Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
04
ápr/2018

Tavaszi fáradtság ellen egyél mikrozöldséget!

Először is a legfontosabb: a mikrozöldség nem egyenlő a csírával! A csíra ugyanis vízben 3-5 nap alatt kikelt növénykezdemény, míg a mikrozöldséget földben termesztjük 1-3 hétig. Ám cserébe valóságos vitaminbombát kapunk: a mikrozöldségekben akár 4-6-szor több tápanyag van, mint a kifejlett növényekben, főleg C-, E- és K-vitamin, valamint béta-karotin, amely az A-vitamin előanyaga, illetve öregedésgátló hatású antioxidánsok. A vöröskáposzta mikrozöldje hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet a Maryland Egyetem kísérlete szerint. A lila karalábénak kiemelkedő a vastartalma, és általában mindegyik minipalánta jelentős élelmirostforrás, jót tesz az emészésnek. Minél színesebb a mikrozöld, annál nagyobb a tápanyagtartalma. Ha van egy napos ablakpárkányod, máris nekikezdhetsz. 

mikrozöldség otthon élelmiszer

AGRESEARCHMAG

1. Milyen magból lehet mikrozöldséget nevelni?
Legfontosabb, hogy ne vegyszerrel (gyomirtóval, gombaölővel) kezelt mag legyen, tehát kifejezetten csíráztatáshoz valót vegyél, illetve lehetőleg ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó vagy bio minőségű mag legyen. Ilyet lehet kapni a barkácsáruházak kertészeti osztályain is, illetve a webáruházakban. Ki lehet próbálni a salátaféléket, különféle hagymákat, zöldfűszereket (koriander, bazsalikom, petrezselyem), kelféléket, káposztát, spenótot, sóskát, céklát, rukolát, retket, brokkolit, zellert, mustárt. Hüvelyesekből (zöldborsó, bab, lencse, csicseriborsó) is nevelhetsz mikrozöldsget, ezeket azonban fogyasztás előtt 10-15 percig párolni, főzni kell, mert a hőkezelés semlegesíti a nyersen bennük lévő phasin nevű fehérje enyhén mérgező hatását.

mikrozöldség otthon élelmiszer

2FRIENDSFARM

2. Milyen földbe ültess?
Az ültetőtál alján legyenek lyukak a vízelvezetés érdekében, a föld legyen laza szerkezetű, amihez a következő keveréket használd: 1 rész virágföld, 1 rész tőzeg és 1 rész homok. Négyötödét terítsd el az ültetőtálban, szórd rá a magokat, finoman nyomkodd le őket, aztán takard be őket fél centi vastag (vékony) földréteggel. A barkácsáruházakban lehet kapni kifejezetten palántákhoz, fűszernövényekhez és zöldségekhez való földet, ez jobb, mint az általános virágföld.

3. Hogyan kezeld a magokat?
A nagyszemű magokat előzőleg 3-4 órára áztasd be, a kicsiket nem kell. Ültetés után jól permetezd be a földet. A locsolásnak túl erős a vízsugara, inkább permetezz! A mikrozöldek földje mindig legyen nedves, kikelésig akár egy darab folpackkal is lefedheted az ületőtálat, hogy ne száradjon ki a talaj. A folpackot nem kell szorosan rázárni, nehogy bepenészedjen a föld, ezért rendszeresen szellőztetni kell. Utána készíthetsz néhány hurkapálcából és folpackból mini üvegházat. Itt-ott vágj rajta pár lyukat, hogy tudjon szellőzni. Tartsd langyos helyen, ahol nincsenek hőingadozások, ezek ártanak a csíráknak.

mikrozöldség otthon élelmiszer

FOODANDTHOUGHT

4. Hogyan termeszd a mikrozöldséget?
Amint kicsírázott az ültetvény, tedd napos, nem huzatos helyre, ahol legalább 18-20 Celsius-fok van. Ha az ablakpárkány alatt fűtőtest van, teríts több réteg alufóliát az ültetőtál vízfogó alátétje alá, nehogy az intenzív melegtől túl gyorsan kiszáradjon a föld. Locsolni reggel érdemes, mert ha éjszakára nedvesen maradnak a fejlődő növénykék, bepenészedhetnek. 

5. Mikor lehet szüretelni?
A mikrozöldség akkor kész az aratásra, ha megjelenik a második igazi levélpárja. Fajtától függően méretre lehet 2,5-10 centi is. Ekkor ollóval elvágod a szárát a talajfelszín felett, leöblíted, és máris fogyaszthatod. Ha bent hagyod a gyökerét a földben, az nem fog újra kihajtani, de nem is kell kiszedni a földből: zöldtrágyaként gazdagítja a talajt a következő ültetéshez. 

mikrozöldség otthon élelmiszer

2FRIENDSFARM

6. Hogyan fogyaszd?
A nyers mikrozöldséget szórhatod szendvicsre, sült húsokra, hamburgerbe, hidegtálakra, de pár csepp majonézzel vagy joghurtos öntettel könnyű salátát is keverhetsz belőle. Egy szimpla tojásos nokedlit vagy sajtos tésztát különlegessé tehetsz egy marék enyhén borsos jellegű rukola mikrozölddel. A pikáns mikrohagymafélék jól passzolnak a rántott halrudakhoz, a kissé csípős mikroretekből szórj a vasárnap reggeli kolbászos-krumplis rántottára. Jó étvágyat!

További ismeretekért kölcsönözd ki a könyvtárból Ránky Edit Csírazöldség című művét, ebben még szuper recepteket is találsz.

mikrozöldség otthon élelmiszer

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
31
márc/2018

Izzócserekor ne a wattot, hanem a lument, a sugárzási szöget és a CRI-t nézd!

A téli sötétség miatt jó sokat világítottunk az elmúlt hónapokban, ami meglátszik a villanyszámlánkon. Elhatároztuk, hogy ahol és amint lehet, LED-re cseréljük a meglévő izzóarzenálunkat, amely hagyományos (volfrám izzószálas), illetve halogén körtékből és kompakt fénycsövekből áll. Arra is gondoltunk, hogy ha megint olyan rekkenő nyár lesz, mint tavaly, már előre csökkentsük a lakásban a hőforrások számát, hiszen egy 60 vagy 100 wattos hagyományos izzó teljesítményének 95-98 százaléka hővé alakul. A megfelelő új LED-es fényforrások kiválasztásakor azonban sokkal több szempontot kell figyelembe venni, mint pusztán az árat. A legfontosabbak között van a lumen, ami a kibocsátott fény mennyiségét jelöli, a fényáram mértékegysége. 

FÉNYÁRAM (LUMEN)

LED energiatakarékosság otthon lumen

Ami az átváltást illeti, az izzószál 1 Wattból 12,5-17,5 lument állít elő, a halogén 1 Wattból 16-24 lument, a kompakt fénycső 1 Wattból 45-75 lument, míg a LED 1 Wattból 80-100 lument.

FÉNYSZÜKSÉGLET

Előszobába ajánlott 500-600 lument tenni, hogy kora reggel félálomban is meg tudd különböztetni a fekete és sötétbarna cipőket. Ugyanígy a fürdőszobatükör fölé is kell a 600 lumen borotválkozáshoz, sminkeléshez (Utóbbihoz legalább 80-as CRI, lásd lejjebb). A fürdőszoba mennyezeti lámpája legyen minimum 1000-1200 lumen fényerejű, hogy jól láss takarításkor. A konyha mennyezeti lámpába is kell az 1000 lumen (nagy konyhába 1500 is), a konyhapult 600-800 lumenes megvilágítása állhat több 200 vagy 400 lumenes LED-pogácsából (GX53 foglalat) vagy fényfüzérből. Mosogatáshoz minimum 600 lumen kell, akárcsak az íróasztal megvilágításához. A nappali mennyezeti lámpájába kerülhet fényerőszabályzós (lásd lejjebb) LED-körte, amit 400 és 1800 lumen között változtathatsz (típustól függően). Ha a régi csillárban cserélnéd a körtéket, minimum 400-asokban gondolkodj. Egy szokványos állólámpába érdemes 400-600 lumenes körtét tenni, a hálószobában az ágy melletti kislámpába is elkel a 400 lumen. A hangulatvilágítást szolgáltató lámpákba mehetnek a 200 lumenes körték. 

TIPP: Mielőtt megvásárolnál egy szerinted szép fényes LED-fényforrást valamelyik lakberendezési vagy barkácsáruházban, nézz fel az álmennyezetre: ha tele van neon fénycsövekkel és spotlámpákkal, nehéz lesz megállapítanod, hogy a kiszemelt fényforrás odahaza egymagában mennyire fog világítani. Épp ezért mindenképpen kérdezz rá a termékcsere lehetőségére az eladónál!

SUGÁRZÁSI SZÖG

Kaphatók olyan retró design, úgynevezett filament LED-körték, amelyek úgy néznek ki, mintha volfrám-szál lenne bennük, ezek képesek átlag 300 fokos sugárzási szögre, azaz a teret körös-körül és alul-felül bevilágítják. A kukoricacsőre hasonlító LED-fényforrások sugárzási szöge 180 fokos. A csak előrefelé világító spotlámpáknak 120 fokos, míg a körte formájú LED-fényforrásoknak gyártónként és körteformánként változó, 110-260 fokos a sugárzási szöge.

LED energiatakarékosság otthon lumen

KLUS Design

Az E14-es foglalatú gyertyaalakúaké átlag 200 fok, a GX-foglalatos reflektorpogácsáké 36 fok. Érdemes ezért például a könyvesszekrény tetejére egy felfelé világító, rejtett LED-füzért tenni, hogy közelíts ahhoz a térélményhez, amit a hagyományos, zömmel 300 fokban sugárzó izzóknál megszoktál. 

CR-INDEX

Ez azt mutatja meg, hogy az adott LED-fényforrás megvilágításában mennyire élethűen látod a tárgyakat.

LED energiatakarékosság otthon lumen

VILLANYLAP

Szakemberek azt tanácsolják, hogy hétköznapi tevékenységhez elegendő a 80-as CRI, de abba a lámpába, amelyet a konyhai munkapult (húsok!!!) vagy a hobbitevékenység (barkácsolás, rajzolás, kézimunka) felett használsz, legyen 90-es CRI-jű fényforrás. Lakótérbe semmi esetre se vegyél 70 alatti CRI-jű fényforrást, legfeljebb garázsba, pincébe.

SZÍNHŐMÉRSÉKLET

Ezt a gyártók Kelvinben adják meg, minél alacsonyabb a szám, annál inkább vörösbe hajló, "melegebb" a LED-es fényforrás fénye. (A meleget azért tettem idézőjelbe, mert a LED nem melegít, hiszen nincs benne izzószál.) A gyártók melegfehérnek nevezik a 2700 Kelvines fényforrásokat, míg 3000 Kelvintől felfelé már hidegfehér a fény színe. Az extra melegfehér termékek 2000-2200 Kelvint tudnak.

LED energiatakarékosság otthon lumen

HOMETRONICS

Lehet kapni olyan LED-körtéket és spotokat, amelyek színhőmérséklete egyedileg állítható egy infravörös távirányító segítségével, ezek drágább termékek.

FÉNYERŐSZABÁLYOZÁS

Nem mindegyik LED-fényforrás fényerejét lehet szabályozni, és akkor is ügyelni kell arra, hogy egy hagyományos, 100 wattos izzóhoz készült fényerőszabályzó kapcsoló esetleg nem érzékeli a sokkal kisebb feszültségen dolgozó LED-fényforrást. "A fali szabályzók nagy része még izzólámpához, halogén lámpához készült és egy minimum teljesítmény (megszólalási küszöb) alatt nem működik. Ez a teljesítményhatár 20-40 W körül van, pont a jelenleg kapható retrofit LED-ek egységteljesítménye felett. Egy hatágú csillárban már ezek a teljesítmények összeadódnak, nagyobb az esély a sikerre. (...) A tapasztalat azt mutatja, hogy leginkább RC jelű fali szabályzókkal működnek a retrofit LED-ek, de akadnak renitens típusok. Sajnos, erre sem szabvány, sem iparági megegyezés nincs, mondhatni, hogy ezen a téren teljes a káosz", olvasható a Villanyszerelők Lapjának korábbi cikkében. Tehát vagy olyan LED-es fényforrást vegyél, amihez van távirányító, vagy villanyszerelővel cseréltesd le a meglévő fényerőszabályzót megfelelőre. Az ilyen szempontok miatt is érdemes szaküzletben megvásárolni a LED-es fényforrásokat.

FOGLALAT
A LED-körték becsavarhatók a hagyományos E27-es és E14-es foglalatokba. A LED-pogácsákhoz (GX53 sorozat) villanyszerelési szaküzletben menetes foglalatot kell venni (és felszerelni), ennek ára 700-1000 Ft, de a kettő együtt még így is gazdaságos opció lehet, például fürdőszobatükör fölé.

LED energiatakarékosság otthon lumen

IKEA

A LED-spotlámpák többsége GU10-es foglalatot igényel. A LED-fényfüzérekhez lehet kapni C alakú rögzítőket. 

ÁR / JÓTÁLLÁS / PÉNZVISSZAFIZETÉSI GARANCIA

Azoknál a gyártóknál/forgalmazóknál, amelyek 1 vagy 2 év jótállást vállalnak (például az Ikea, barkácsáruházak saját márkás termékei), mostanában 1 lumen ára nagyjából 1 Ft-tól indul. Azoknál, amelyek akár 3-8 éves önkéntes jótállást vállalnak (például Osram, Philips), ott drágább lehet. A gyártók éves szinten 5000 órás használatot tételeznek fel. Az eladót feltétlenül meg kell kérdezni a visszavásárlási garanciáról, mert egyesek 6 hónapot, míg mások 1 évet adnak, amely idő alatt gond nélkül visszaveszik a legfeljebb kicsomagolt és egyszer kipróbált, de hosszú távon nem használt terméket. (A használattól apránként fokozatosan csökken a fényerő, így érthető ez a kitétel.) Akárhol is veszed a LED-es fényforrásokat, az esetleges csere miatt érdemes külön számlára blokkoltatni őket, és megőrizni a számlákat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

A táblázat grafikai koncepciójáért köszönet a Glendaleca.gov oldalnak.

Ez is érdekelhet:

Bio tojásfestés konyhai hulladékkal

LED energiatakarékosság otthon lumen


0
Tovább
24
márc/2018

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Mindjárt itt a Húsvét és vele a látogatóba érkező rokonok, ezért az ünnep előtti nagytakarítás során a házi kedvencek vackára is sort kell kerítenünk. Így tél végén, koratavasszal a legtöbb kutyának, macskának, de még nyúlnak is lehet valamiféle szaga, hiszen az elmúlt hónapokban ritkábban fürdettük őket, nem tudtuk hetente kimosni a fekhelyüket vagy kedvenc szőnyegüket -- még az állandóan viselt nyakörv is bebüdösödhet. Egyes állatoknak a központi fűtés hatására megnőhetett a faggyútermelése, amitől szintén erősebben szaglanak. Esetleg épp tüzelnek, vagy valamilyen betegségük van, akár a bezártság miatt is. 

Milyen betegségek miatt lehet erősebb szaga az állatnak?

Fülgyulladás
Hetente egyszer érdemes belekukkantani kedvencünk fülébe, méghozzá úgy, hogy egy kis zseblámpával belevilágítunk. Tisztításhoz a fület óvatosan ki lehet törölni almaecet és víz 50-50%-os langyos keverékébe mártott vattakoronggal, de az oldatot utána egy puha textillel fel kell itatni, hogy ne maradjon nedves a fül belseje. Ha gyulladást észlelünk, az állatorvostól kérjünk fülcseppet, amelyet naponta kétszer kell becsöpögtetni az állat fülébe. 

Szemgyulladás
Amennyiben enyhén csipásodik-váladékozik az állat szeme, patikában kapható bórvízből öntsünk keveset egy vattakorongra, és azzal töröljük át a szemét naponta. Erősebb gyulladást feltétlenül mutassunk meg az állatorvosnak, mert súlyos esetben az állat elveszítheti a látását, ha nem kezeltetjük!

Nem megfelelő szájhigiénia
Amennyiben kedvencünket kölyök korában nem szoktattuk a napi fogmosáshoz, amelynek során egy tiszta vízzel megnedvesített fogkefével átsuvickoljuk a fogazatát, érdemes inkább száraz táppal etetni, mert egyes nedves tápok lepedékképző hatásúak lehetnek, és erős szájszagot okoznak. A fogínygyulladás is okozhat rossz leheletet.

Ekcéma
Ha a kutya sokat vakarózik, erősebb a szaga, akár bőrirritációra is gyanakodnunk kell, pláne, ha a bőre helyenként kipirosodik, kisebesedik vagy hullik a szőre. Ilyen esetben feltétlenül kérjük állatorvos tanácsát! Amíg nem jutunk el az orvoshoz, a kínzó viszketés enyhítéséhez a bőrt almaecet és víz 50-50 százakos keverékével áttörölgethetjük, de csak ha nincs még kisebesedve! Használhatunk zabpelyhes pakolást: a bioboltban kapható étkezési zabpehelylisztet vízzel pasztává keverjük, felkenjük az irritált bőrre, majd 20 perc múlva vízzel lemossuk. Embernek is kiváló, például rosaceás bőrre nyugtató arcpakolásnak!

Allergia
Kedvenceink is lehetnek allergiásak akár a porra, akár bizonyos ételekre, pláne, ha hetekig-hónapokig ugyanazt kapják. A műanyag etetőtál mikroszkopikus réseiben is megtelepedhetnek kórokozók, amelyeket egy sima mosogatás nem pusztít el, ezért érdemes üveg- vagy fémtálat használni, és azt ecettel mosogatni, amelyet utána alaposan le kell öblíteni! A viszkető mancsokat a fent említett almaecetes mixszel érdemes áttörölni, majd tiszta ruhával szárazra törölni. Egyes állatoknál allergiát okozhatnak a fipronil hatóanyagtartalmú bolhairtószerek is. 

Mivel takarítsunk, hogy szagtalan legyen a lakásunk?
A körültekintő gazdi tudja, hogy az átlagos tisztítószereket állatos háztartásban nem ajánlott használni. A természetes illatosító- és fertőtlenítőszerként ismert illóolajak többsége mérgező kedvenceink számára, máj- és veseelégtelenséget okoznak. A gyógynövényes készítményekkel is nagyon vigyázni kell, jobb elkerülni ezeket! 

Felmosás
A járólapos felületeket ecetes vízzel mossuk fel (4 liter langyos vízhez adjunk 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettára vagy laminált padlóra nem ajánlott az ecet, mert tönkreteheti a padló felületét.
Ezeket inkább hidrogén-peroxidos vízzel mossuk fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez annyi tablettát adjunk, hogy 2-3 százalékos oldatot kapjunk, ez elég a fertőtlenítéshez. A hidrogén-peroxid gyorsan elbomlik, tehát előre ne keverjünk be felmosáshoz vagy felülettisztításhoz szánt oldatot. A hidrogén-peroxidot tilos belsőleg használni!
Súrolószernek használjunk durva szemű sót vagy homokot, utána ecetes vízzel öblítsük le a felületeket.
Fafelületek ápolásához készítsünk spéci oldatot: 1 liter forró vízhez adjunk 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázzuk össze, és töltsük permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is lehet használni. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózzuk, és mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe, ha utána napon szárítjuk meg a textileket (citromlé + napsütés = fehérítés).

Légfrissítés
Most már lehet rendesebben szellőztetni, úgyhogy bevethető az ecetes víz forralása általános levegőtisztításhoz. Ecet és víz fele-fele arányú keverékét kis lángon forraljuk 10-20 percig, közben csináljunk enyhe huzatot a lakásban, hogy a gőz mindenhova eljusson. Figyelem: háziállat és gyerek ne tartózkodjon a lakásban ilyenkor, tehát addig őket vigye el valamelyik családtag sétálni. Az ecetszag gyorsan elillan, és utána friss illatú lesz a lakás.
Remek módja a szagtalanításnak, ha a szekrény tetejére olyan tálcákat teszünk, amelyeket asztali sóval vagy macskaalommal töltünk meg: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréljük hetente.

Textilek
Háziállatainknak vegyünk olyan fekhelyet, amely mosógépben mosható. A mosáshoz egy-két evőkanál mosószódát használjunk, az öblítést végezzünk ecettel, amelyet hígítatlanul önthetünk a folyékony öblítő adagolójába (nyugalom, nem lesz tőle ecetszagú a fekhely).
Kézi mosáshoz ugyanezeket a szereket használjuk, de vegyünk fel gumikesztyűt. Ki lehet próbálni a mosódiót a mosáshoz, de alaposan öblítsük ki a textilekből! 
Ne használjunk illatos vegyszereket: gondoljunk bele, hogy a nálunk sokkal érzékenyebb szaglású állatoknak milyen kínlódást okozhat a sok mesterséges szaganyag. 

Kárpitok, szőnyegek
Nyitott ablak mellett a kanapé vagy fotel huzatát vízzel felére hígított 8 százalékos ecettel egyenletesen de finoman permetezzük be, hagyjuk hatni 5 percig, aztán papírtörlőkkel vagy mikroszálas kendővel törüljük-itassuk fel az oldatot. Első használat előtt nem látható helyen végezzünk színpróbát! 
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására a sütőpor is kiváló: szórjuk be vele alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlassuk el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózzuk ki. A beszóráshoz vegyünk fel papír pormaszkot, és küldjük ki a szobából az állatokat.
Háziállatok mellett ne használjunk vegyszeres szőnyegtisztítókat! Állatboltokban (és interneten) lehet kapni enzimes szagtalanító és folteltávolító szereket, ezeket biztonsággal alkalmazhatjuk.


0
Tovább
21
márc/2018

Több százezer új lakás épülhet régi házak tetejére

Angliában is elfogadhatja a parlament azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az "upfilling" nevű térkitöltést: amennyiben két magasabb ház között egy alacsonyabb áll, annak tetejét legfeljebb további két emelet ráépítésével egy szintbe lehet hozni a szomszédokkal, írja a brit The Micro Life blog. Ezzel a lehetőséggel becslések szerint csak Londonban 200 ezer új lakás épülhetne, harmaduk önkormányzati tulajdonban álló épületek tetején. Ezekkel az olcsóbb kialakítású lakásokkal pont azt a réteget céloznák meg, amely jelenleg nem képes önerőből saját otthonhoz jutni: az első önálló lakásukat tervezőket. A meglévő épületek vertikális bővítése igazán környezetbarát megoldás lehet, nézzük, szerte a világban milyen ötletek születtek a tetők hasznosítására!

Londonban a Clere Streeten tervezte a Tonkin Liu építészstúdió ezt az épületmagasítást (Growing House), amely télikertre emlékeztet. 

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

A finneket régi panelházak felső bővítése is foglalkoztatja, az alábbi tervek egy angol nyelvű tanulmányból származnak, amely ide kattintva olvasható.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

New York-ban egy régi bérház tetejére álmodtak szokatlan kiegészítést. A WORKac stúdió weboldalán látható, hogy a szomszédos tetők is be vannak már építve, vagy lakóegységgel, vagy úszómedencés kerttel.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Szintén New York-ban a meglévő hatszintes ház tetejére úgy építenének még 9 emeletet, hogy azok alja nem érinti a meglévő tetőt. A 711 West End Avenue-re tervezett komplexumot ugyanis acéllábak tartanák, amelyek a meglévő épület falai mentén emelkednek a magasba, és burkolva lesznek. A két épület közötti "rést" körben lezárják, hogy ne keltsen süvítő légáramlatokat. Az építkezés 18-24 hónapig fog tartani. Mármint ha megvalósul a merész terv, ugyanis a lakók egyelőre tiltakoznak ellene.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Az észtországi Tallinnban egy régi papírgyár tetejére került ötemeletes lakáskomplexum (Fahle House), míg a lenti szinteken irodák és szolgáltatóhelyiségek (pl. fodrász) kaptak helyet. A KOKO építészstúdió rekonstrukciós terve több nemzetközi díjat nyert.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Bécsben a Josef Weichenberger Architects építészstúdió tervezett a Margaretenstraße és Operngasse sarkán álló, 19. századi épületre egy jópofa háromszintes magasítást, amelyben 1290 négyzetméteren négy lakás található.  

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Ezen a klasszikus milánói épületen a De Amicis Architetti építészei egy stíluselemeiben rokon, mégis újszerű bővítményt alakítottak ki plusz lakásoknak. Érdemes megnézni a honlapjukat, mert még arra is ügyeltek, hogy a falakat a jellegében harmonizáló majolikacsempével borítsák.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Barcelonában az LCT (La casa por el tejado, Ház a tetőn) nevű vállalkozás előre gyártott (prefab) minilakásokat helyez fel daruval lapostetős épületek tetejére. Ezek a minilakások az LCT-n keresztül bérelhetők vagy megvásárolhatók, a díjakból a cég szép summát fizet az épülettulajdonosnak, amely az extra bevételből felújíthatja az épületet.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon



Leedsben az Indigo Planning ingatlanfejlesztő cég a pangó forgalmú Zicon House nevű irodaházat (vörös alsó épület) alakítja 65 lakásos komplexummá úgy, hogy a tetejére még ráhúz két emeletet (sötétszürke bővítmény) további 14 lakásnak.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Az új-zélandi Wellingtonban egy régi raktár tetejére épültek luxusminőségű lakások. Az országban még több ilyet terveznek, mert költséghatékony megoldásnak tartják: az eredeti épület elbontása és új építése 6,8 millió új-zélandi dollárba, a felújítatlan épület tetejére épített kiegészítés 3 millióba került volna, míg az egész épületet felújítani és a tetejére építeni 4,1 millióba került. (Building Urban Resilience through Change of Use, Sarah J. Wilkinson, Hilde Remøy szerk.)

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Párizs a manzárdokról, azaz tetőtéri lakásokról ismert, amelyek nevüket egy francia építész, a 17. századi François Mansart után kapták, aki előszeretettel tervezett ilyeneket. Mostanság a "parazita építészet" kifejezés kezd meghonosodni a francia fővárosban, ahol még vannak apróbb épületek a nagy házak között. Az ilyeneket érintetlenül hagyva jogszerűen lehet előre gyártott elemekből építkezni a fölöttük lévő üres térbe: az ALUR jogszabály 70 ezer lakás építését teszi lehetővé a meglévő épületek renoválása közben, és megszabja a bérlés törvényes kereteit is. 

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Kisebb magánházak tetejére is épülhet bővítmény, mint Rotterdamban az MVRDV tervezésében:

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Kakukktojás, de szuperül néz ki ez a kulipintyó Manhattan közepén, amely toldás, nem önálló lakás. Az 1906-ban épület hatemeletes épület régen raktár volt, David Puchkoff ingatlanfejlesztő 14 lakásos lakóházzá alakíttatta, és beköltözött a legfelső emeleti lakások egyikébe. Egy ihletadó vidéki kirándulás hatására Puchkoff 2006-ban áttörette a mennyezetet, hogy ezt a kis hétvégi házat kialakíthassa a családjának. A vityilló körül zöld tetőt alakított ki saját kezűleg, amivel hűti az alatta lévő lakását.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

A jellemzően lapostetős épületekben működő hipermarketek is beszálltak a versenybe. Berlinben az Aldi összesen 2000 bérlakást tervez kialakítani áruházai tetején, míg Írországban egy másik cég is hasonlóra készül: a sokkoló albérletárakról hírhedt Dublin Blackrock negyedében a Frascati bevásárlóközpont tetejére 45 lakást terveznek.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Szerkesztette: Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
feb/2018

Miben fagyaszd az ételt, ha nem műanyagban?

Egyre több tudományos kutatás vizsgálja, hogy milyen következménye van, ha műanyagban tároljuk, melegítjük, fagyasztjuk az ételt. Mert igen, állítólag fagyasztás közben is átjuthatnak a sérült felületű vagy gyenge minőségű műanyagból molekulák az ételbe, és onnan a szervezetünkbe. Az angol Exeter Egyetem 2018 február 3-án publikálta azt a tanulmányát, amely szerint az általuk megvizsgált kamaszok 86 százalékának vizeletéből ki lehetett mutatni a biszfenol A (BPA) vegyületet.

A BPA hasonlít az ösztrogén női nemi hormonhoz, és ezért köze lehet pajzsmirigy-problémákhoz, mell- és prosztatarákos megbetegedésekhez, illetve az alacsony spermiumszámhoz és az eltorzult spermiumok kialakulásához, ami terméketlenséget okoz férfiaknál. A BPA megtalálható a polikarbonát (jele a PC vagy 7-es szám egy háromszögben) műanyag edényekben, poharakban stb., illetve különféle tárolóedények (például egyes konzervdobozok) belső bevonatában. Az Európai Unió már vizsgálja a BPA felhasználásának korlátozását, de amíg megszületik a rendelet, magunkra kell vigyáznunk.

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Egyes élelmiszerek csomagolásához olyan műanyagot használnak, amelyet ftalát nevű anyaggal lágyítanak. A ftalátok a férfi nemi hormon, a tesztoszteron hatását csökkenthetik. 

A műanyagokból extrém hőmérséklet hatására, illetve sóval, zsiradékkal vagy savas étellel (például ecet, paradicsom) érintkezve kiválhatnak a veszélyes vegyületek és bekerülhetnek az ételbe. (Ezért nem ajánlják például a műanyagbélelésű zacskóban mikrózható pattogatott kukorica fogyasztását sem.)

Visszatérve a fagyasztásra, a másik probléma ezzel a rengeteg nem lebomló műanyaghulladék keletkezése: a különféle zacskók és fóliák csak egyszer használhatók, ráadásul mivel ételmaradvánnyal szennyezettek, nem szabad őket a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni, mennek a vegyes kommunálisba. Pedig a műanyag kőolajból készül, abból viszont csak korlátozott mennyiség elérhető a világon. A kommunális hulladék egy részét elégetik, még rosszabb, ha hulladéklerakóba kerül, ki a természetbe.

Szóval miben fagyasszunk, ha műanyagban nem ajánlott?

ZSÍRPAPÍRBAN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Darabos árut lehet zsírpapírba csomagolva, feltéve, ha az a zsírpapír növényi olajjal, nem pedig tisztított petróleumszármazékkal kezelték a víztaszító képesség kialakításához (ha nem találsz erről infót a csomagoláson vagy az interneten, ne vedd meg). A papír lehetőleg natúr barna legyen, ha viszont fehér, akkor feltétlenül klórmentesen fehérített legyen. Papírban 2-3 hétig lehet a fagyasztott ételt tárolni. Fagyasztáson kívül használhatod szendvics csomagolásához, és a mikrózott ételek tetejére is boríthatsz egy lapot, hogy melegedés közben visszatartsa a párát. Tekercses zsírpapír például a német nevű illatszerboltokban kapható. A papír lebomló hulladék, tehát hosszú távon nem terheli a környezetet.

FÉMBEN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Ne használj olyan konzervdobozt, amelynek belső falán epoxi vagy más bevonat látható. Használhatod viszont a rozsdamentes gasztronómai ételtároló dobozokat (érdemes az akciókat megnézni az interneten), de akár a kerámia bevonatos kisebb sütőformákat is, vagy a nem sérült zománcozású bögréket, kislábasokat. Ha nincs tetejük, fedd le őket alufóliával, igaz, ez legfeljebb kétszer használható, de mégsem műanyag. Az alufólia ne érintkezzen az étellel. Azt is megteheted, hogy mondjuk a muffinos formákban kisebb adagokra osztva megfagyasztod az adott ételt, majd a keményre fagyott darabokat a hosszú távú tároláshoz zsírpapírral elválasztva (hogy ne fagyjanak össze) átteszed egy nagyobb edénybe, amiből csak annyit veszel ki, amennyire épp szükséged van. 

ÜVEGBEN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Az edzett üveg poharak és tányérok, tálkák, kancsók, a hőálló üvegtálak mind alkalmasak fagyasztáshoz, és ha nincs fedelük, egy kistányérral is le lehet fedni őket, hogy teljesen újrahasznosító legyél. Minél szélesebb és alacsonyabb az üveg alakja, annál jobban bírja a fagyasztást. Ugyancsak használható a legtöbb befőttesüveg is ételtároláshoz a fagyasztóban, nem fog megrepedni, ha betartod az alábbi tippeket.

5 szabály, ha üvegben akarsz fagyasztani

1. Legfeljebb 3/4 mértékig töltsd meg az edzett vagy sima üvegedényt, hogy fagyás közben az ételnek legyen helye tágulnia.
2. Hűtsd le a megtöltött üveget először szobahőmérsékletűre, majd a hűtőben is, és csak utána tedd a fagyasztóba. Kivételkor először hagyd kicsit megmelegedni szobahőmérsékleten, aztán már beleállíthatod meleg vizes edénybe, hogy gyorsabban felengedjen.
3. Széles szájú, egyenes falú befőttesüveget használj, mert abban jobban tud tágulni felfelé az étel fagyás közben, és nem repeszti meg az üveget. 
4. Csak lazán tekerd rá a fedelet, amíg teljesen meg nem fagy, akkor kisebb a kockázata, hogy megreped a befőttesüveg. Ha már megfagyott az étel, rászoríthatod a fedelét.
5. Ne koccanjanak egymáshoz az üvegek a fagyasztó kosarában, mert ettől is elrepedhetnek. Használj elválasztónak kartonpapír lapokat vagy hengereket, még jobb, ha egy tiszta zoknit húzol az üvegre. Kallódó fél párakból úgyis van pár a fiókban...

TIPP: A krumpli és a gomba nem igazán szereti a fagyasztást, akárcsak a sűrű tejtermék, mint a tejszín, tejföl. Ha levest vagy főzeléket tennél el porciózva, ezeket hagyd ki belőle fagyasztás előtt.

Van 25 szuper ötletünk arra, hogyan hasznosíthatod újra a fél pár zoknikat, ezeket ide kattintva olvashatod.

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag


0
Tovább
17
jan/2018

Így lesz csodásan illatos a gardróbod

Tél közepén kezd már minden kicsit áporodott szagú lenni, pláne a ruhásszekrény. Változtass ezen az alábbi tippekkel!

illóolaj otthon

KÉP

Saját kezűleg varrt textilzsákból, de akár párját vesztett zokniból is készíthetsz illatgömböt, elég kitömni egy marék vattával, a nyakára szalagot kötni, amelynek segítségével belógathatod a vállfák közé, és hetente 1-2 csepp illóolajjal frissíteni. Figyelem: a gömb ne érjen a ruhákhoz, nehogy olajfoltosak legyenek.

illóolaj otthon

KÉP

A korábban megvásárolt, ruhatartó rúdra akasztható műanyag dobozos illatosítót újrahasználhatod, ha a benne lévő itatóspapírra néhány csepp illóolajat cseppentesz. 

A fiókok aljának külső (az alatta lévő fiók feletti) oldalára ragaszthatsz textiles leukoplasztot, amelyre szintén csöppentesz egy kis illóolajat. A csík jól beszívja és megtartja az illóolajat, de mivel nem ér a fiókban lévő holmikhoz, nem kell aggódnod a foltok miatt sem. (Frissítéshez persze ki kell venni a fiókot, vagy a használt leukoplasztot leszedni.)

Ne csak illatosíts, hanem kösd is meg a kellemetlen szagokat. A kréta remek szagelszívó: egy kis tüllzsákba (nejlonharisnyába) tegyél egy-két rúd krétát, és akaszd a gardróbba. Hasonló célokra használható a szilikonos macskaalom is. Zokniba töltve a csizmákat is szagtalaníthatod vele.

illóolaj otthon

KÉP

Az illóolaj választásakor vedd figyelembe, hogy az adott szekrény vagy fiók melyik helyiségben van. Hálószobában nem ajánlott olyan illatokat használni, amelyek túlságosan frissítőek, aktivizálóak. A közismert levendulán túl vannak még érdekes illatok. Arra érdemes ügyelni, hogy a gardróbot olyan illóolajjal illatosítsd, ami harmonizál a parfümöddel, hiszen a ruháid bizonyos mértékig átveszik az illóolaj illatát.

Kubeba: a babérfélék családjába tartozó örökzöld kubeba vagy faggyúfa Délkelet-Ázsiában honos 5-12 méter magas fa. Illata édes, gyümölcsös, citrusos jellegű, amelyet kedélybetegség gyógyítására is használnak.

illóolaj otthon

KÉP

Geránium: rózsára emlékeztető nőies illat, arcápoló olajba csepegtetve is remek hatású, állítólag az immunrendszert is erősíti.

illóolaj otthon

KÉP

Citronella: édeskés-citrusos illat, amely elveszi a kellemetlen szagokat, párologtatóba is ajánlott. 

illóolaj otthon

KÉP

Ilang-ilang: édes, nehéz virágillat, aromafürdőnek is jó egy stresszes nap után. Állítólag csökkenti a magas vérnyomást, emellett vágykeltő hatású.

illóolaj otthon

KÉP

Szantálfa: keleties jellegű, csendesítő, érzéki illat, a párna csücskére is cseppenthetsz egyet belőle.

illóolaj otthon

KÉP

Mielőtt gyerekszobában használnál illóolajat, kérd ki gyerekorvos vagy bőrgyógyász tanácsát, mert bizonyos illóolajokat 6 éves kor alatt tilos alkalmazni.

Ez is érdekelhet:

illóolaj otthon

25 szuper tipp fél pár zokni hasznosítására
 


0
Tovább
16
jan/2018

A csatornacsőlakás lehet az új trend Hong Kongban

Mivel Budapestnél alig kétszer nagyobb alapterületen 7,3 millióan élnek (a magyar fővárosban 1,7 millióan), Hong Kongban állandóan agyalnak a lakhatási lehetőségek bővítésén. Volt már olyan terv, hogy a felüljárók alatt kiszuperált áruszállító konténerekből halmozzanak egymásra lakó-egységeket, hiszen felüljáróból közel kétezer van a több mint 200 szigetből álló városállamban, és alattuk sokhelyütt most is hajléktalanok húzzák meg magukat. A rászorulók száma kormányzati statisztikák szerint 9 százalékkal nőtt 2017-ben. 

Jelenleg körülbelül 200 ezer ember él a függőleges nyomornegyedekben: a 35-100 méter magas toronyházakban az átlagosan 6 négyzetméter alapterületű  "koporsólakásokat" horribilis áron (átszámítva akár 8 ezer forintos négyzetméteráron) adják ki  a bérlőknek. Ehhez képest minőségi ugrás volna a legújabb ötlet, az átalakított betonelem. A csődarabok vadonatújak, nem építési bontásból származnak, tehát "áthasznosított" (repurposed) jellegűek: a meglévő tárgyat új módon hasznosítják.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Lényeg a lényeg, a csatornaszelvényeket otthonos módon berendeznék olcsó átmeneti otthonoknak. James Law helyi építész 2 darab 2,5 méter átmérőjű betonelemből 10 négyzetméteres mikrolakást alakított ki, az első a lakótér ággyá kinyitható kanapéval,

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

a hátsó a teakonyha és fürdőszoba.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Az O-Pod kísérleti lakóelemeket olyan foghíjtelkeken helyeznék el, ahol hagyományos építkezés nem kivitelezhető.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Mivel a betonelemek 22 tonnát nyomnak, a mikrolakásokat nem is kell összerögzíteni, elég egymásra rakni és egy külső fémlépcsővel összekötni.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

A betonelemeket már most is tömegesen gyártják, tehát viszonylag olcsón hozzáférhetők, mondta Law. Gyártási technológiájuk kiforrott, anyaguk kivételesen erős, hiszen föld alatti használatra tervezték őket. A szubtrópusi klímájú városállamban a betonelemek jó védelmet nyújtanának a gyakori esőzések és tájfunok ellen. Law szerint körülbelül 15 ezer dollárból megvásárolható és kialakítható egy O-Pod lakóelem, ami mind alapterületre, mind árban fele az átalakított konténerlakásoknak. A túlzsúfolt Hong Kongban mindn ötletet megfontolnak.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Egyébként aki kipróbálna egy betonelemlakást, májustól októberig megteheti az ausztriai Linzhez közeli Ottensheimben álló Das Parkhotel létesítményben.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Fotó: Dietmar Tollerian

Ez is érdekelhet:

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Ezekre ügyelj a madáretetés során!

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

A légtisztító szobanövényektől okosabb és nyugisabb is leszel


0
Tovább
06
jan/2018

Ha ezeket a tippeket követed 2018-ban, teljes joggal zöldnek nevezheted magad

Most jött ki a tavalyi év elemzése, ezek szerint 2017 volt a második legmelegebb év a rekorder 2016 után. És elég megnézni az eheti időjárást, ha valaki kételkedne a klímaváltozásban. Márpedig csakis a mi generációnk odafigyelésén, hozzáállásán múlik, hogy mi lesz itt pár évtized múlva. Távolinak tűnik? Mihez képest? A gyerekeinkért, unokáinkért tesszük, érdemes belevágni.

Nem kell ahhoz napelemet meg passzív házat vagy elektromos autót venni, hogy valaki környezettudatos életet éljen. Hétköznapjainkban ezerféle módon tudjuk csökkenteni a környezetterhelést, a Földet elborító hulladék mennyiségét, a pazarlást. Minél többen viselkedünk így, annál hamarább lesz ez a norma. 

Az alábbi tippekből egyet-egyet havonta vagy kéthavonta érdemes beemelni a napi gyakorlatba, nem kell mindent egyszerre, csak apránként, úgy sokkal könnyebb meghonosítani a csaláádban. Az se baj, ha eleinte párszor elfelejtjük őket. Lényeg, hogy törekedjünk a jó ügyért való változásra, változtatásra.

1. Mindig írj bevásárlólistát

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Nálunk egész héten kint van egy cetli a konyhapulton, és amikor kifogy vagy eszünkbe jut valami, felírjuk rá. Ezzel a bevásárlólistával megyünk vásárolni, és odafigyelünk arra, hogy tényleg csak a listán szereplő tételek kerüljenek be a bevásárlókocsiba. Az impulzív (vagyis hirtelen elhatározásból elkövetett) vásárlással ugyanis általában olyan dolgokat szoktunk venni, amikre valószínűleg nincs szükségünk -- hiszen ha már lett volna, akkor szerepelnének a bevásárlólistán. A szigorúságot enyhítendő lehet azt játszani, hogy előre meghatározott időre kell bevásárlolni, és akkor tutira nem lesz lehetőség andalogni a sorok között és "véletlenül" beejteni ezt-azt a bevásárlókocsiba.

2. Mellőzd az autót

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Ha tömegközlekedéssel 2 (3) megállónál közelebb van valami, és nem kell onnan nehéz dolgot hazahozni, tényleg nem volna szabad kocsival menni. Sík vidéken megteszi a kerékpár vagy a roller, hegyen pedig a lábbusz. Ha esik, lehet tömegközlekedést használni :)

3. Ne dobj ki ételt

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

Nagymamáinknak még az volt a szavajárásuk, hogy "kenyeret kidobni vétek", és nem feltétlenül csak azért, mert vallásos lévén a kenyér Krisztus testét jelképezte számukra. Az ételpazarlás mára óriási méreteket öltött: az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint az emberi fogyasztása szánt ételek 30 százaléka a kukában végzi, ez évente 1,3 milliárd tonna ételt jelent, nagyjából 990 milliárd dollár értékben. Ezzel 3 milliárd embert lehetne jóllakatni.
Amennyiben megtervezed, hogy mit fogsz főzni és enni a következő héten, és tartod magad a bevásárlólistához, akkor valószínűleg nem készül felesleg, nem romlik rád semmi, nem kell kidobni. A különféle maradékokat kiválóan újra lehet hasznosítani szendvicsekben, de ha mégsem akarod megenni, akkor becsomagolva tedd ki a rászorulóknak vagy vidd el egy Ételadomány-dobozba (ezek elérhetőségét a neten városonként megtalálod).

4. Minden papírt kétszer használj fel

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Elképesztő mennyiségben dobunk a szemétbe olyan papírt, amit még egyszer újra lehetne hasznosítani: egy gyereknek mindegy, hogy arra az üres borítékra firkál-e, amiben a gázszámla volt. A díjbeszedő levelének előlapja, nem betelt iskolai füzetek lapjai is kiválóan alkalmasak például bevásárlólistának. Statisztikák szerint egy átlagos irodista évente 10 ezer lap papírt használ el. A FAO szerint 2016-ban 180 millió tonna fapép készült a papíripar számára, ez 40 százalékkal több, mint 1980-ban. Az évente világszerte kivágott fa kétharmadából papír és fapép készül.  

5. Hús helyett egyél minél több növényi fehérjét

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

2018 egyik nagy trendje lesz (a Pinterest szerint, erről ide kattintva olvashatsz bővebben), hogy fokozódik a növényi fehérjék fogyasztása hús helyett. Ilyen például a hüvelyesek (bab, lencse, borsó, csicseriborsó), olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, szezám-, tök- és napraforgómag), gabonák (tönkölybúza, barnarizs, zab, rozs, árpa, quinoa, chia), zöldségek (spenót, burgonya, kukorica, kelfélék, brokkoli, karfiol, paradicsom), gyümölcsök (banán, alma, körte, narancs).
Az élelmiszeripar évtizedek óta eltúlozza a húsfogyasztás jelentőségét. Számítások szerint ha az egész világ felhagyna a húsevéssel 2050-re, akkor az élelmiszer- (benne a vöröshús-)termeléssel kapcsolatos légszennyező gázok kibocsátása 70 százalékkal csökkenne. Ezek a gázok hozzájárulnak az üvegházhatás erődödéséhez, ami a Föld felmelegedését okozza. Ennek egyik tünete a mostani szélsőséges időjárás.  
Múltkor beszélgettem valakivel a húsevésről, és közölte, neki muszáj mindennap húst tennie az asztalra, mert "a fiaim vércsék". Nagy kérdés, hogy ha a gyerekek nem hallanák azt mindennap, hogy ők annyira odavannak a húsért, mint a ragadozó madarak, akkor is ragaszkodnának-e a napi húsfogyasztáshoz?... 

6. Áramtalanítsd a felesleges készülékeket

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

Energiavámpír készülékeink nem lesznek hálásak ezért, de a pénztárcánk igen: 10 százalékkal csökkenhet az áramszámla, ha használaton kívül áramtalanítjuk a stand-by üzemmódban is energiafaló készülékeket. Egy kapcsolható elosztó könnyen használható, és a túláram ellen is véd.

7. Ne tárgyat, hanem élményt ajándékozz

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Karácsonykor biztos mindenki kapott olyan kozmetikumot vagy ruhadarabot, amit soha nem fog használni, és néhány fiókban töltött év után megy a kukába. Ha ezek helyett pénzt vagy ajándékutalványt (kártyát) kapott volna az illető, azon olyan dolgot vehetett volna, amire igazán szüksége van, és meg lehetett volna előzni a pazarlást. További ihletadó ötleteinket a vásárlásmentes ajándékozáshoz elolvashatod ide kattintva.  


0
Tovább
28
dec/2017

2018 a zöld szülők éve lesz!

A Pinterest képmegosztó weboldal közölte a náluk mostanában legtöbbet keresett kifejezések listáját, amely alapján trendelőrejelzést készítettek a 2018-as évre. A környezettudatos gyerekneveléssel kapcsolatos dolgok nagyon előkelő helyen szerepeltek minden témakörben. A következő trendek felfutására lehet számítani:

Klasszikus fajátékok
Úgy fest, a mai szülőkben egyre inkább tudatosul, milyen egészségügyi kockázata lehet az olcsó műanyagjátékoknak, például a belőlük kioldódó vegyületek miatt. A fajátékokra való keresés 173 százalékkal nőtt idén.

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Légsütés
A gyerekek imádják a sült krumplit vagy csibefalatokat, és ezeket olaj nélkül is ropogósra meg lehet sütni egy forrólevegős sütőben: a szóra 1809 százalékkal többen kerestek rá, mint korábban.

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Öko-babaruhák
Legyen szó textilpelenkáról vagy újrahasznosított, illetve különleges növényi (például bambusz) alapanyagokból készülő ruháról, egy mai szülő igyekszik megkímélni csemetéje bőrét a műszáltól. A Pinteresten 750 százalékkal ugrott meg az "öko ruházat" kulcsszavas keresés. A használt babaruha nemcsak azért jó, mert olcsó, hanem mert a sokszori mosás hatására már rég kioldódott belőle minden vegyi  anyag (például festékmaradék). A természetes anyagok iránti érdeklődés egy különleges formában is megnyilvánul: 444 százalékkal nőtt a gyapjúfonalból saját kezűleg is készíthető pompon szóra való keresés.

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Zöldségek
Smooothie helyett a trendi szülő finom meleg krémlevest (+309%) ad a gyerekének, illetve cukorborsót (+273%), netán más növényi fehérjét, azaz babot, lencsét, csicseriborsót (+471%). Nő a vaj helyett kókuszzsírral és tojás helyett lenmaggal készült vegán desszertek iránti érdeklődés (+329%).

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Leszedhető faldekor
Régebben a szülők elképesztő energiát beletettek a gyerekszoba kialakításába, mostanság viszont mintha szeretnék csekély átalakítással megoldani a feladatot. Valószínűleg erre utal, hogy a leszedhető, cserélhető faldekor matricák iránt 219 százalékkal nagyobb az érdeklődés, mint tavaly, illetve egyre többen (+85%) keresnek rá a "modern babaszoba" kifejezésekre, ami alatt ugyanezt a minimalista hozzállást érthetjük. A falfestés mellőzésére ajánluk korábbi írásunkat, ami arról szól, hogy ha új szaga van valaminek, azt figyelmeztetésnek kell tekinteni

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Egészséges otthon
Nemcsak az étkezés és a lakberendezés számít manapság, hanem a beltéri levegő minősége is: a légtisztító növények (+270%) nagyot mennek 2018-ban. Mi már körbejártuk a témát, és kiderült, hogy a megfelelő növényektől nyugisabbak is leszünk.

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Képek: Pinterest


0
Tovább
18
dec/2017

12 karácsonyi ajándékötlet vásárlás nélkül

Az elmúlt hetekben mindenki az ajándékok beszerzésével volt elfoglalva. Mostanra talán már megvan a nagyja, erre beüt a ménkű: hát a Józsit (Katát, Ica nénit) nem elfelejtettük?! Dugipénz már nincs, de lehet, hogy egy kis átcsoportosítással megoldható a hiány: ha mondjuk a Marcinak szánt sálat odaadjuk Józsinak. De akkor mit kap Marci? És ha mégsem adjuk oda a sálat, akkor mit kap Józsi? Összeszedtünk pár ingyenes ötletet férfiaknak, nőknek, állatbarátoknak, hátha talál köztük hasznosat az olvasó.

1. Házi finomság
Ha még van a spájz egyik magas polcán a nagyitól származó szilvalekvár, az is lehet ajándék. Szépen le kell mosni, és az üvegre speciális filctollal karácsonyi mintát és jókívánságot rajzolhatunk, írhatunk, becsomagoljuk, és kész. Lehet egy tepsi kekszet is adni ajándékba, pláne ha tudjuk az illetőről, hogy nem tud vagy nem szeret sütni. Ha csinálunk magunknak egy nagy fazék csatnit, mondván, úgyis kell valami pikáns szósz a maradék húsok mellé a két ünnep között, akkor abból is adhatunk ajándékba. Nálunk a következő recept a nyerő (sajnos a forrására már nem emlékszem): 

karácsony ajándék vásárlás kutya macska autó otthon takarékosság

A KÉP ILLUSZTRÁCIÓ

Hozzávalók: 90 dkg meghámozott, felnegyedelt paradicsom, 1 felkockázott padlizsán, 1 felkockázott zöld és 3 piros kaliforniai paprika (ez a három zöldség összesen max. 90 dkg legyen), 70 dkg finomra vágott vöröshagyma, 4 nagy gerezd fokhagyma aprítva, 35 dkg cukor, 300 ml fehérborecet (esetleg almaecet), 1 evőkanál só, 1 kiskanál tört koriandermag, 1 kiskanál őrölt fűszerpaprika, 2 kiskanál őrölt cayenne bors. Vastag aljú fazékban tegyük fel főni a zöldségeket, lefedve pároljuk őket kis lángon 1 órán át. Néha kevergessük meg. Adjuk hozzá a cukrot, sót, fűszereket, forraljuk össze 30 percig gyakran megkeverve. Fedő nélkül rotyogtassuk addig, amíg be nem sűrűsödik, de nehogy odakapjon az alja! Ha kész, forrón töltsük szét steril befőttesüvegekbe, tegyünk az üvegek szájára 1-1 lap celofánt, és csavarjuk rá a tetejét. Hideg helyen legalább 1 hónapig eláll.

2. Virág, zöldpalánta
A sufniban van pár virághagyma eltéve tavaszra, de ha valaki emlékszik a helyükre, a kertből is kiáshat egyet-kettőt. Földbe ültetve a következő napokban fokozatosan szoktassa a szobai meleghez, aztán karácsony este már csak egy szép szalagot kell körétekerni. A meglévő szobanövényekről is le lehet vágni hajtásokat, és gyökereztető porba tenni, hátha megerednek és cserépbe ültethetőek lesznek az ajándékozás időpontjáig. Ha nem erednek meg, akkor sincs pánik, akkor egy alkoholos filccel szépen kidekorált vizespalackba kell tenni őket, és folpackkal körbetekerni az üveg száját, hogy ne folyjon ki a víz szállítás közben. 

3. Zeneválogatás
Régen szuper ajándék volt egy válogatáskazetta vagy -CD, ma már ezek a zenehordozók sehol nincsenek. Attól még össze lehet állítani egy személyre szóló virtuális válogatást mondjuk a Spotify vagy a Youtube kínálatából. Az átadással sem lehet gond, ha van egy okostelefon kéznél :)

4. Felvigyázás
Kell csinálni egy szépen megtipózott "Ígérvény"-t, és bevállalni benne, hogy karácsonyi ajándékképpen vigyázunk az ünnepek alatt egy napot a megajándékozott gyerekére vagy házi kedvencére. Azt a napot pedig az illető úgy töltheti, ahogy régóta szeretné, például elmehet szaunázni, moziba, bármit csinálhat. A lényeg a tehermentesítés! Ugyanez fordítva is működik: elvisszük a gyerekeket egy délutánra, és a szülők végre jól kialudhatják magukat -- vagy csináljanak, amit szeretnének.

5. Macskajáték
Ági nénihez ragasztópisztollyal és spárgával érkezünk, hogy Lizi cica félig szétszaggatott kaparófáját ajándékképpen felújítsuk. Ági néni is örülni fog, és nekünk sem is kell kínosan feszengenünk a bejgli fölött, mert van téma, van tennivaló.

6. Kutyaidomítás
Jó és hasznos ajándék, ha felajánljuk rakoncátlan ebbel rendelkező barátunknak, hogy karácsonyi ajándékként rászánunk egy délutánt az ünnepek alatt, és megtanítunk a kutyájának egy vezényszót. A leghasznosabb talán a "Hozzám"  vagy a "Vissza", csak legyen nálunk elég jutalomfalat.

7. Ó az a polc!
Minden háztartásban van olyan polc, kerékpártartó falikampó vagy más holmi, ami azért áll még mindig a szekrénynek támasztva, mert nincs, aki fúrjon egy-két lyukat a falba a felszereléséhez. Nyilván ezt nem Szenteste kell végrehajtani, de hogy hihető legyen a felajánlásunk, a vendéglátónál leparkolhatjuk a céldátumig az ütvefúrót. Mi is mielőbb vissza akarjuk kapni a fúrót, ő is szeretne végre polcos gazda lenni, igazi win-win helyzet. Fel lehet ám ajánlani cserébe egy kiadós zoknistoppolást!

8. Fenyőállítás
Vannak, akik számára ez komoly segítség és ajándék egyben. Például mert már a fenyőtalppal sem boldogulnak, és különben sincs idejük a sütés-főzés-takarítás miatt a míves díszítgetésre. Mondjuk nekünk is alig, de ha Szenteste előtt valamelyik napon tudunk erre szakítani pár órát, akkor mindenki örülni fog.

9. Ünnepi forgatás
A karácsony vendégjárás során forgathatunk kis klipeket a telefonunkkal, majd a két ünnep között vágunk belőle egy videót. Ez is jó ajándék, de tényleg készüljön el szilveszterig... Mármint idén szilveszterig!

10. Digitális fotóalbum
A régi papírképek családon belüli megosztásának legjobb módja, ha egy tettrekész családtag digitalizálja őket, például a Google PhotoScan alkalmazás segítségével. De az is nagy öröm, ha az esküvői vagy más emlékezetes ezer éves VHS-kazettát digitalizáljuk, és létrehozunk egy felhő tárolót a rokonok számára.

11. Ingyenes program
Ünnepek között és januárban is lesz számos ingyenes program (korcsolyázás, múzeumi séta, templomi hangverseny), amire egyik-másik szerettünk csak azért nem jut el, mert esetleg messze van, vagy ami még valószínűbb, egyedül nem akar elmenni. Csináljunk egy ajándékkártyát, amelyre leírjuk, mikor és milyen programra hívjuk el, ez lesz a mi ajándékunk, még akkor is, ha magunktól nem mennénk el ilyesmire. (Hatvan fölöttieknek egyébként is már nem tárgyakat, hanem élményeket érdemes ajándékozni, legyen az színházjegy vagy gyógyfürdőbelépő.)

12. Autómosás
Míg ajándék lakástakarítást felajánlani sértő is lehet (már akinek), addig az autó külső-belső takarítása, pláne lepolírozása értékes ajándék. Fűtött garázsban nem vészes elfoglaltság, de ha nagyon jó szívűek vagyunk, kertben vagy utcán is meg lehet ejteni, persze nem mínuszban (természetesen a polírpaszta miatt). Arra azért készüljünk föl, hogy gyerekesek autójában elképesztő dolgokat fogunk találni az ülés alatt... :)

Kellemes ünnepeket kívánunk!

És ha már "mentes" a karácsony, ajánlunk összesen 100 tippet arra, ha a fenyőfa helyett is mást szeretnél:
Karácsonyfa fenyő nélkül -- 57+3 ötlet mindenkinek
Még 34+6 szuper ötlet, ha alternatív karácsonyfára vágysz


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum