Emeletes házban is lehet fűszerkerted, ha van legalább egy erkélyed, aminek nyugati vagy déli a tájolása. A fűszernövények ugyanis akkor termelnek sok illóolajat és válnak zamatossá, ha minél több napfény éri őket. Az alábbiakban három egyszerűen elkészíthető termesztőeszközt mutatok ehhez. 

1. PVC-CSŐBŐL

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

ALGERT555

Ebben kisméretű fűszernövényeket, illetve epret és salátát is lehet termeszteni. A fotón (és az angol nyelvű leírásban, amely ide kattintva olvasható) egy 1 méteres PVC-cső szerepel, kell még 2 záróelem a végeire, egy másik, hasonló hosszúságú, de csak 3-5 cm átmérőjű PVC cső (és ahhoz záróelem), egy öreg póló, némi drót meg csavar. A leírásban látható módon bevagdossuk a nagy PVC-csövet, hőlégfúvóval meglágyítjuk a műanyagot, és benyomkodjuk (amíg kihűl és visszaszilárdul). 

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

ALGERT555

A vékonyabbik csőbe jó sok lyukat fúrunk, a csövet beletekerjük a csíkokra szabdalt pólóba, dróttal rögzítjük az anyagot: ez lesz az öntözőcső, és a textilnek az a szerepe, hogy kifelé átengedje a vizet, de befelé ne engedje a földet kimosódni. Belehelyezzük a vékonyabbik csövet a nagyobba, megtöltjük körülötte a csövet földdel, beleültetjük a magokat vagy palántákat, jól belocsoljuk, és kész. Az alsó záróelemre fúrjunk pár lyukat, hogy a felesleges öntözővíz eltávozhasson, a pangó víz ugyanis tönkreteszi a növényeket.

2. RAKLAPBÓL

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

Először is olyan raklap kell, amelyet legfeljebb hővel kezeltek, nem pedig vegyszerekkel, erre a középső összekötő lábon a HT (Heat Treated, hőkezelt) betűk utalnak. 

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

Vegyszerezett raklapot ne vigyél be a lakóteredbe, és pláne ne termessz benne élelmiszert. Erről olvashatsz a 30+1 kreatív ötlet használt raklap újrahasznosítása című korábbi cikkemben.  

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

JESLACK

Ha megvan a raklap, kell még csirkeháló, geotextil, tűzőgép, fűszerföld, aztán lehet barkácsolni. Először megfelelő méretű csirkehálóból afféle bölcsőket alakítunk ki a raklap lécei között, aztán ezeket a bölcsőket kibéleljük geotextillel, amit tűzőgéppen rögzítünk. Utána megtöltjük a bélelt bölcsőket földdel, és már ültethetünk is. A legfelső sorba kerüljenek a legmagasabb növények, aztán lefelé a kisebb termetűek, hogy mind egyenletes mennyiségű napfényt kaphasson, ne árnyékolják egymást. Ide kattintva olvasható egy remek (angol nyelvű) leírás.

3. CIPŐTARTÓBÓL

otthon kert újrahasznosítás fűszerkert

PIPPA5

A lakberendezési áruházakban kapható, erős műszálas gyöngyvászonból készült sokzsebes cipőtartóba cipők helyett fűszereket is ültethetsz, jobb az illatuk (bocsánat). Először tölts meg vízzel pár zsebet, és ha nem eresztik át a vizet, akkor vágj az aljukon apró lyukakat, hogy elvezesd a felesleges öntözővizet. A lecsöpögő víz összegyűjtésére tegyél egy-két balkonláda alátétet a cipőtartó alá, hogy ne ússzon az erkély.

TIPP:
A barkács- és kertészeti áruházakban kapható fűszer- és gyógynövények termesztéséhez való speciális földkeverék. A normál virágföld ugyanis olyan tápanyagokat tartalmazhat, amelytől nagyra nő ugyan a fűszernövény, csak éppen esetleg íze nem lesz.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.