Tél közepén kezd már minden kicsit áporodott szagú lenni, pláne a ruhásszekrény. Változtass ezen az alábbi tippekkel!

illóolaj otthon

KÉP

Saját kezűleg varrt textilzsákból, de akár párját vesztett zokniból is készíthetsz illatgömböt, elég kitömni egy marék vattával, a nyakára szalagot kötni, amelynek segítségével belógathatod a vállfák közé, és hetente 1-2 csepp illóolajjal frissíteni. Figyelem: a gömb ne érjen a ruhákhoz, nehogy olajfoltosak legyenek.

illóolaj otthon

KÉP

A korábban megvásárolt, ruhatartó rúdra akasztható műanyag dobozos illatosítót újrahasználhatod, ha a benne lévő itatóspapírra néhány csepp illóolajat cseppentesz. 

A fiókok aljának külső (az alatta lévő fiók feletti) oldalára ragaszthatsz textiles leukoplasztot, amelyre szintén csöppentesz egy kis illóolajat. A csík jól beszívja és megtartja az illóolajat, de mivel nem ér a fiókban lévő holmikhoz, nem kell aggódnod a foltok miatt sem. (Frissítéshez persze ki kell venni a fiókot, vagy a használt leukoplasztot leszedni.)

Ne csak illatosíts, hanem kösd is meg a kellemetlen szagokat. A kréta remek szagelszívó: egy kis tüllzsákba (nejlonharisnyába) tegyél egy-két rúd krétát, és akaszd a gardróbba. Hasonló célokra használható a szilikonos macskaalom is. Zokniba töltve a csizmákat is szagtalaníthatod vele.

illóolaj otthon

KÉP

Az illóolaj választásakor vedd figyelembe, hogy az adott szekrény vagy fiók melyik helyiségben van. Hálószobában nem ajánlott olyan illatokat használni, amelyek túlságosan frissítőek, aktivizálóak. A közismert levendulán túl vannak még érdekes illatok. Arra érdemes ügyelni, hogy a gardróbot olyan illóolajjal illatosítsd, ami harmonizál a parfümöddel, hiszen a ruháid bizonyos mértékig átveszik az illóolaj illatát.

Kubeba: a babérfélék családjába tartozó örökzöld kubeba vagy faggyúfa Délkelet-Ázsiában honos 5-12 méter magas fa. Illata édes, gyümölcsös, citrusos jellegű, amelyet kedélybetegség gyógyítására is használnak.

illóolaj otthon

KÉP

Geránium: rózsára emlékeztető nőies illat, arcápoló olajba csepegtetve is remek hatású, állítólag az immunrendszert is erősíti.

illóolaj otthon

KÉP

Citronella: édeskés-citrusos illat, amely elveszi a kellemetlen szagokat, párologtatóba is ajánlott. 

illóolaj otthon

KÉP

Ilang-ilang: édes, nehéz virágillat, aromafürdőnek is jó egy stresszes nap után. Állítólag csökkenti a magas vérnyomást, emellett vágykeltő hatású.

illóolaj otthon

KÉP

Szantálfa: keleties jellegű, csendesítő, érzéki illat, a párna csücskére is cseppenthetsz egyet belőle.

illóolaj otthon

KÉP

Mielőtt gyerekszobában használnál illóolajat, kérd ki gyerekorvos vagy bőrgyógyász tanácsát, mert bizonyos illóolajokat 6 éves kor alatt tilos alkalmazni.

Ez is érdekelhet:

illóolaj otthon

25 szuper tipp fél pár zokni hasznosítására