Míg mások az őszi túrákat és tökbulikat szervezik, te csak vonszolod magad? Semmi vész, mindjárt jobban leszel!

KÉP: Unsplash

 

Napsütéses őszi napokon igazán szép arcát mutatja a természet: a levegő még kellemesen meleg, a fák és bokrok elképesztő színekben pompáznak, és ezerféle programot szervezhetünk, legyen szó akár kerékpártúráról, akár kutyás hosszútávfutásról, akár egy kis kerti sütögetésről - feltéve, hogy bírod szusszal.

KÉP: Pexels

Igen ám, csak hogy ősszel sokan úgy érzik, vatta van az agyuk helyén, a fizikai teljesítőképességük pedig elmarad a nyáritól. Az alvásminőségről pedig inkább ne is beszéljünk! Az őszi fáradtságnak többféle tünete lehet: ingerlékenység, stressz, társaságkerülés, energiahiány, álmosságérzet, reggeli levertség, tompa agy, nassolhatnék.

Az őszi fáradtság kialakulásában nagy szerepe van annak, hogy egyre kevesebbet süt a Nap. A napfényes órák számának csökkenése többféle módon hat a szervezetünkre, hiszen a Nap irányítja a cirkadián ritmust, azaz a belső óránkat. Emellett a kevesebb napfény kevesebb D-vitamint is jelent, ami befolyásolja a hangulatunkat, az immunrendszerünk működését és még egy sor funkciót.

Belső óránk egyik fő funkciója az alvásszabályozás: ahogy lemegy a Nap, besötétedik, szervezetünk melatonin hormont kezd termelni. A villanyfény némileg lassítja ezt, de teljesen nem nyomja el. Reggel pedig ilyenkor tovább van sötét, tehát a melatonin tovább termelődik bennünk: ezért érezzük úgy, hogy alig bírunk kikászálódni az ágyból. A D-vitamin nagyon fontos a jó alváshoz: kevesebb napfény, kevesebb D-vitamin, kevesebb jó minőségű alvás.

KÉP: Pixabay

Az őszi fáradtság kialakulásához hozzájárulnak a szezonális allergiák. Az időjárás-jelentések hangsúlyozzák, hogy extrém magas a levegőben a gombaspóra, de emellett még egy sor virág pollenje, illetve a vizes leveleken elszaporodó penész is bedurranthatja az allergiát. Már pusztán ettől is csökken az ember komfortérzete, de ha még ráadásul valamilyen allergiagyógyszert is szed, akkor szinte garantált a kótyagosság.

Az őszi fáradtság ellen három nagyon egyszerű módon küzdhetsz, ebből kettő gyakorlatilag ingyen van, a harmadik pedig energiatakarékosan megvalósítható.

1. Napfényfürdő

KÉP: Pexels

Gondolj a mesebeli kiskakasra, aki a gyémánt félkrajcárja visszaszerzése során bármilyen kellemetlen helyzetbe került, csak annyit mondott: Szídd fel begyem a vizet, tüzet, miegyebet. Na, most ugyanezt kell tennünk a napfénnyel: amennyit csak lehet, kint kell lenni a szabadban. Munka előtt és után, ebédidőben, hétvégén, ha csak kicsit is süt  Nap, akkor irány kifelé! Ettől helyrezökken a cirkadián ritmus, korábban fogunk elálmosodni és nemcsak időben, hanem pihenten felébredünk.

2. Sport, mozgás, ugribugri

KÉP: Unsplash

A testmozgás egyik hatása, hogy beindul a szerotonin- és az endorfintermelés a szervezetünkben. Ezek a hormonok a "boldogsághormonok" közé tartoznak, a szerotonintól kiegyensúlyozottak leszünk és jobban fogunk aludni, az endorfintól pedig felpörgeti az energiaszintünket (késő este ezért nem is tanácsos edzeni). Vicces: ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk, többet kell mozognunk, de minél többet mozgunk, annál jobb lesz a körzérzetünk. A mozgás abban is segít, hogy ledolgozzuk az őszi hűvös időjárás miatt megnövekedett kalóriabevitelt - valahogy ilyenkor többet rágcsálunk, tisztára mint egy mókus, amely készül a télre. 
És ha már sport, akkor végezzünk a szabadban, így kettős haszna lesz a fizikai aktivitásnak. Nem kell óriási dologra gondolni: elég egy kiadós séta, focizás a gyerekkel vagy a kutyával, kerti munka. 

3. Mesterséges fénypótlás

KÉP: Badushow

Hallottál már a napkelte-szimulátorról? Ez egy változtatható fényű LED-lámpával egybeépített ébresztőóra, amelynek az a sajátossága, hogy ébresztés előtt apránként növeli a kibocsátott fény intenzitását és színhőmérsékletét - épp mint az igazi Nap. Sokkal kellemesebb így ébredni, mint pusztán a vekker csipogására, ami kifejezetten ajánlott az őszi fáradtságtól szenvedőknek, akik egyébként is hangulatzavartól, lehangoltságtól szenvedhetnek.

KÉP: Pexels

+1 tipp: akármennyit is ígérték, még mindig nem törölték el az őszi óraátállítást. Az az egy óra akár két hétre is felboríthatja a belső óránk működését. Érdemes ezért az óraátállítás előtti héten egy órával korábban aludni menni, minden reggel ugyanakkor kelni, és minél több időt kint tölteni a szabadban, a természetes megvilágításban.

365Zö