Egyrészt tragikus hatásúak a szigetországban tapasztalható hőhullámok, másrészt az éghajlat átalakulásában egyesek új lehetőségeket látnak: a brit bortermelés felfutását.

bor Egyesült Királyság globális felmelegedés klímaváltozás

KÉP: Unsplash

 

A minap 40,3 Celsius-fokkal megdőlt a szigetországban az abszolút melegrekord, nem csoda, hogy szakértők szerint ideje elfogadni, hogy a kellemesen hűvös, "angolos" időjárásnak vége. "A következő 30 évben egyre gyakoribbak lesznek a hőhullámok. Alkalmazkodnunk kell ezekhez, megvédeni magunkat és azokat, akiket a leginkább sújt a gyilkos hőség", írta Bob Ward, a londoni Közgazdasági és Politikatudományi Egyetem (London School of Economics and Political Science, LSE) kommunikációs igazgatója. 

Az új világra való készülés nem csak a városlakókat érinti. A brit gazdálkodók országszerte keresik a választ arra, hogy mit lesz lehetséges termeszteni a megváltozott időjárási feltételek mellett. Milyen haszonnövényekről kell lemondani, mi képes alkalmazkodni, mit érdemes meghonosítani?

bor Egyesült Királyság globális felmelegedés klímaváltozás

KÉP: Pixabay

Az alkalmazkodás egyik módja lehet, ha azokon a területeken, amelyeken más nem jöhet szóba, szőlőtőkéket telepítsenek. A bortermelés 400 százalékos növekedést mutat: az Egyesült Királyságban a 2014-es 8 négyzetkilométernyi szőlőültetvény-terület 2021-re ötszörösére nőtt, akkor már több mint 40 négyzetkilométer területet foglaltak el a tőkék. Az egyre melegedő klíma lehetőséget ad a gyors terjeszkedésre.

Az OENO One szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az átlaghőmérséklet az 1980-as évek óta bő 1 Celsius-fokot emelkedett, és ennek immár 800 brit borászatban örülnek. Nem kizárt, hogy a klíma további melegedése a brit borvidékeket is olyan közismertté teszi, mint Franciaországban a Champagne vagy a Burgundy régió, illetve a badeni borvidék, amely Németországban a legmelegebb szőlőtermesztő régió. 

"2040-ig Anglia és Wales jelentős területein várható az átlaghőmérséklet további 1,4 Celsius-fokos emelkedése a mezőgazdasági termesztési időszakban" -- írja Alistair Nesbitt, a tanulmány vezető kutatója. -- Ezzel megnyílik az út, hogy habzóbor előállításához termesszünk Pinot Noirt. Új területeket lehet bevonni a Pinot Noir, Sauvignon Blanc, rizling és a szőlőbetegségekkel szemben ellenálló más fajták termesztéséhez, amelyek jelenleg nem viselik el az itteni éghajlati adottságokat."

bor Egyesült Királyság globális felmelegedés klímaváltozás

KÉP: Pixabay

A kutatócsoport előrejelzése alátámasztásához a 2018-ban készült éghajlati forgatókönyveket adaptálta, hogy felvázolja a brit bortermelés előtt álló lehetőségeket 2021 és 2040 között. 2018 amúgy is különleges év volt: 1659 óta a negyedik legmelegebb esztendő Közép-Angliában, amelynek hála rekordmennyiségű, 15,6 millió palack bor készült. A kutatók úgy látják, nagyjából a következő 20 évben a tavasztól őszig tartó termesztési időszak 60-75 százaléka hasonló időjárású lesz, mint a 2018-as év.

"A francia Champagne szőlőtermesztő régióban 1999-2018 között mért hőmérsékleti viszonyokra kell számítani Anglia egyre nagyobb területén 2021-2040 között, írta Nesbitt. Egyes években megközelíthetik az időjárási értékek Champagne régió legjobb éveit, illetve burgundi és badeni típusú vörösborok készítése is elérhetővé válik. 

bor Egyesült Királyság globális felmelegedés klímaváltozás

KÉP: Unsplash

A felmelegedés ugyan jótékony hatással lehet a bortermelésre, de azért az enyhébb időjárás új kórokozók megjelenése előtt is kaput nyit. Ráadásul az emelkedő hőmérsékletek hatására egyre gyakrabban fordulhat elő váratlan fagy, árvíz, jégeső, illetve tűzesetek. Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Hivatala szerint Közép-Angliában a következő évtizedekben drámai mértékben nőhet az aszályos időszakok hossza és gyakorisága, miközben a népesség egyre több ivóvizet igényel. 

"Ha 2 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, akkor Nagy-Britanniában a téli csapadék mennyisége 6 százalékkal nőhet, viszont a nyári esőzéseké 15 százalékkal csökkenhet 2050-ig", írta közleményében a Hivatal. A folyók nyári vízszintje akár 82 százalékkal is apadhat. Márpedig ez egyáltalán nem jó hír a borászoknak: számítások szerint 1 pohár (125 ml) bor előálításához 110 liter ivóvízre van szükség. A kutatók szerint ezért fejleszteni kellene a fenntartható szőlőtermesztési eljárásokat, illetve olyan szőlőfajtákat meghonosítani, amelyek bírják a szélsőségesen meleg nyarakat.

365Zö