A következő napokban fokozott a kockázata annak, hogy leég a bőrünk. Például azért, mert enyhül a perzselő meleg, tehát több időt töltünk a sza-badban. Továbbá az éjszakai záporok és szél miatt tisztább a levegő, na-gyon erős az UV-sugárzás. Ha mégis megtörténne a baj, próbáld ki a népi gyógyászat tanácsait a kínzó leégés enyhítésére, a hámlás megelőzésére.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

A leégett bőrt közepesen meleg, nem túl langyos vízzel és natúrszap-pannal vagy babafürdetővel öblítsd le, de ne hagyományos tusfürdővel, mert az irritálhat. A hideg víz sem ajánlott, ugyanis a gyors hőmérséklet-különbség lassítja a bőr gyógyulását. Tehát leégett testtel ne vesd bele magad a hidegvizes medencébe! A törülközővel nem szabad megdör-zsölni a kipirosodott bőrt, legfeljebb felitatni a nedvességet, sőt, jobb is lenne, ha most pár napig a levegőn szárítkoznál.

Pakolások
- Egy egész kígyóuborkát reszelj le vagy apríts föl robotgéppel, adj hozzá 1-2 evőkanál instant zabpelyhet és natúrjoghurtot, és kend a leégett bőrfelületre. Az uborkás pakolás hűsít és segít megelőzni a lehámlást.
- 2-3 szem főtt, hámozott és összetört burgonyát hagyj kihűlni, tejjel keverd pasztává és kend a piros bőrfelületre. A burgonyában lévő kemé-nyítő enyhíti a forróságérzetet és a fájdalmat.
- Kukoricakeményítőből is készíthetsz langyos vízzel vagy tejjel pasztaszerűséget, amellyel bekened a leégett  részeidet.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

Fürdők
Leégett bőrrel fájdalmas a zuhanyozás. A teljes test hűtésére alkalmasabb egy viszonylag meleg fürdő, amibe különféle hatásfokozókat tehetsz.
- Egy kád vízhez önts 2 dl almaecetet, amely kiegyenlíti a víz kémhatását, és jótékony hatású.
- Viszketés ellen önts a fürdővízhez 15-20 dkg aprószemű zabpelyhet (még jobb az instant), cseppenthetsz hozzá 3-5 csepp bőrnyugtató levendula vagy kamilla illóolajat is.
- Bőrirritáció és bőrpír ellen 2-3 zacskó szódabikarbónát oldj fel a kád fürdővízben.
- Ugyanilyen hatásos, ha egy kád vízhez 1-2 liter tejet vagy 2-3 pohár natúrjoghurtot hozzáöntesz, mert a bennük lévő fehérjék védőfilmet képeznek a piros bőrön. Ne törülközz meg, ne öblítsd le!
- A fürdővízhez nagyon erős fekete teát is adhatsz, ennek tannintartalma enyhíti a leégett bőr forróságérzetét. A hatást fokozhatod pár csepp hűsítő borsmenta illóolajjal.

Négyteás testpermet
A leégett bőr hűsítésére kiválóan alkalmas a négyféle teából és más természetes összetevőkből kevert testpermet. A válogatott teákban lévő antioxidánsok és polifenolok hűsítik és nyugtatják a kipirosodott bőrt. Az aloé vera átlag 9 nappal rövidíti a leégés gyógyulását.
Hozzávalók:
1 liter víz (lehetőleg szűrőkancsóval tisztított)
1 filter mentatea
1 filter kamillatea
1 filter matétea
1 filter zöld tea
1 dl aloé vera juice (ha van)
10 csepp borsmenta illóolaj
Elkészítés:
Egy kisfazékban felforralod a vizet, és beleteszed a 4 teafiltert. Lekap-csolod a tűzhelyet, és 15-20 percig hagyod a teát kioldódni. Kiveszed a filtereket, lehűtöd a teát, hozzákevered az aloé juice-t és a 10 csepp illóolajat. A keverék üvegedényben hűtőben 2 hétig eltartható. A szükséges mennyiséget kis permetezős flakonba töltöd, használat előtt felrázod. A teával megnedvesített pelenkát hűsítő nyomókötésként is alkalmazhatod.
Tipp: Csak olyan filteres teát használj, amely nem tartalmaz sem természetes, sem mesterséges hozzáadott aromákat vagy más összetevőket.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

Jó tanács:
A napozószereket legalább 30 perccel a napozás megkezdése előtt fel kell kenni a bőrre, hogy mélyen be tudjanak szívódni és kifejthessék védő hatásukat. A leégés gyógyulása akár 3 hét is lehet! Lehetőleg ne használj olyan napozás utáni gyógykrémeket, amelyek érzéstelenítő hatású benzo-kaint vagy lidokaint tartalmaznak, mert ezek bőrirritációt és allergiás reakciót okozhatnak. Ugyancsak kerülendő minden olyan testápoló, amely petróleum-alapú, mert ez elzárhatja a pórusokat, és lassítja a gyógyulást.

Segíti viszont a gyógyulást, ha minél több vizet, gyümölcslevet, sportitalt, gyümölcsöt fogyasztasz, ezzel hidratálod a szervezetedet, végső soron a bőrödet. Már nyaralás előtt 2-3 hétten kezdj bőrvédő béta-karotint és E-vitamint szedni. A legújabb kutatás szerint a leégés után legfeljebb 1 órával bevett nagy dózisú D-vitamin tabletta csökkenti a napégés keltette gyulladást és duzzanatot. Ehhez a Clevelandi Egyetemi Klinika tesztalanyai egyszerre 200 ezer egységet vettek be egy alkalommal, olvasható a Journal of Investigative Dermatology szakfolyóirat 2017 júliusi számában. Figyelem: ez egyszeri kísérlet volt, s bár a D-vitamin hatásosnak bizonyult, további kutatások szükségesek.