Amíg nem jutsz el az ablakcseréig, addig is javíthatsz pár módszerrel a lakás klímaviszonyain. Minden pénztárcához ajánlunk tippeket, és az amerikai Energiaügyi Minisztérium magyarított táblázata jóvoltából láthatod is, milyen előnyök és hátrányok járnak az eltérő megoldásokkal. 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

Nagyításhoz jobb egérrel kattints a képre, és nyisd meg új ablakban

Az ablakpanel (storm window) népszerű hőszigetelési eljárás Amerikában: az ablaknyílással egyező méretű vakkeretet készítenek, ebbe üveget vagy polikarbonát lemezt ragasztanak (utóbbi lehet cellás is). Ősszel felteszik az ablak elé a panelt, tavasszal leveszik, aki biztosra megy, még szilóval is körbenyomja. A belső ablakpanel hasonlóan készül. Egy másik vakkeretre feszíthető a napsugárzás hőjét csökkentő napháló nyárra. A fixen szerelt ablakpanel hátránya, hogy a polikarbonát-lemez a kilátást csökkenti, a szellőztetés nem megoldott, ezért kívülre a panelt sokszor két vezetősín közé fogva szerelik fel, úgy nappalra vagy enyhe időben szét lehet nyitni. 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

KÉP

Ami a téliesítő ablakfóliázást illeti, ide kattintva olvashatsz arról, hogyan lehet pár perc alatt feldobni egy buborékfóliát az ablakra, ami az egyrétegű nyílászáróknak nagyon jót tesz mínuszok idején.

Hasonlóan egyszerű módszer a függöny bélelése: a méteráruboltokban (neten is) nagyjából 1000 forintos méteráron kapható a 150 centiméter széles poláranyag métere (15-20 színben). Nem feslik, nem kell beszegni, csak méretre vágni, és vagy felcsiptetni a meglévő függöny ablak felőli oldalára, vagy araszonként biztosítótűvel, illetve odaférceléssel rögzíteni a függönyhöz. Tényleg fokozza a hőszigetelést, csökkenti a huzatot, remek sötétítő. (Mosógépben 40 fokon mosható.)

Ehhez képest az állítható lamellás fa zsalugáter jelentős költség, de télen-nyáron óriási segítség a lakás klimatizálásában.  

A méhsejtes vagy cellás energiaroló is nagyot farag a fűtésszámlán, csak pontosan kell méretezni. Hátránya, hogy az ablakon páralecsapódás jelenhet meg, akárcsak a hőszigetelt (bélelt) textilroló mögött.
 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

KÉP