A környezettudatos esküvőben az a jó, hogy lehetőséget teremt a költségek lefaragására.
KÉP: Pexels
Az esküvő egyszerre vidám, izgalmas, fennkölt és meghitt esemény, amelyen a házasulandó pár a családtagjaival, szeretteivel, barátaival ünnepli meg élete nagy (és remélhetőleg nem bal-) lépését. Aki a hétköznapok során környezettudatosan él, az a nagy napot is megpróbálhatja egy kicsit zöldebbre festeni, vagyis csökkenteni a környezetre rótt terhelését. Az esküvő és a lakodalom hosszú távú hatásait is figyelembe véve érdemes fenntartható forrásból származó kellékeket vásárolni, illetve még jobb: kölcsönözni, csökkenteni a hulladék és a felhasznált energia mennyiségét.
Gyűrűk
KÉP: Pexels
Már az eljegyzési gyűrű is lehet "újrahasznosított", azaz valamelyik felmenőnk gyűrűje a házasulandók ujjára igazítva. Ezeket az ékszereket nem kell előállítani, azaz a nyersanyagot kibányászni, olvasztani, formázni, csiszolni, kereskedésbe szállítani stb. Egy ilyen gyűrűnek megvan a maga története, és ha minden igaz, akkor szerencsét is hozhat az ifjú párnak. Természetesen az igazán zöldek olyan jegygyűrűt is rendelhetnek ma már, ami valóban másodnyersanyag aranyból vagy platinából van, ami például számítógép szétbontásából származik.
Vendégek
KÉP: Pixabay
Elsőre nem is jut eszünkbe, de bizony minden egyes meghívott hozzáadja a maga CO2-lábnyomát a rendezvény egészéhez. Minél nagyobb létszámú a násznép, annál több energia megy el a szállításra, annál több élelmiszer a megvendégelésre és így tovább. Aki igazán környezettudatos, az a meghívottak listáját megpróbálja minimalizálni, már persze a lehetőségeken belül.
Helyszín
KÉP: Pexels
Nagyon jó, hogy manapság már egyre több esküvői helyszínt lehet találni, amely törekszik a fenntarthatóságra. Így például LED-világítást, napelemmel táplált klimatizálást alkalmaz, és más tekintetben is a megújuló energiaforrásokat pártolja. Érdemes olyan helyszínt választani, amely kültéri résszel is rendelkezik, mert annak kisebb az ökológiai lábnyoma. Itt szójából vagy méhviaszból készült mécsesekkel és gyertyákkal lehet meghitt hangulatot teremteni.
Szállítás
KÉP: Unsplash
Ezt a vendégekkel is előre meg lehet beszélni: "mi zöld esküvőt szeretnénk, azért kérünk, hogy minél többen gyertek egy autóval a helyszínre, vagy akár használjátok a tömegközlekedést (ha van)". Ezzel jelentős mértékben lehet csökkenteni az esküvőhöz kapcsolható károsanyag-kibocsátást.
Papírmunka
KÉP: Pixabay
A régi időkben még természetes volt, hogy döbbenetes összegek elmentek a nyomtatott meghívókra, amelyeket persze nem is lehetett akármilyen papírból csináltatni. A mai kor házasulandói már gondolkodhatnak környezettudatosabban, és nem szeretnék, ha életük e szép napja miatt fákat kellene kivágni (a papírhoz). Nyugodtan át lehet terelni a forgalmat a digitális térbe, ahol mehetnek ki a meghívók, jöhetnek be a visszaigazolások, és az ajándéklistát is megoszthatjuk. Amennyiben mégis ragaszkodna valaki a nyomtatott meghívóhoz, válasszon újrapapírt hozzá. Még szebb, ha olyan újrapapírt választ, amely teljesen környezetbarát módon és nyomtatással készül, sőt, a papírba virágmagokat préselnek, ezért a meghívó amolyan magszalagként el is ültethető. Milyen szép gondolat!
Hulladék
KÉP: Pixabay
Akárhogyan is nézzük, egy esküvő döbbenetes mennyiségű szeméttel járhat. Nemcsak az enni- és innivalók csomagolóanyagai terén (dobozok, palackok), de például az egyszer használatos tányérok, poharak és evőeszközök esetében is (szabadtéri rendezvénynél mégis jobb ez, mint üvegpohárra rálépni a fűben). Érdemes előre megkérni a vendégeket, hogy a kihelyezett szelektív kukákat hogyan használják, hogy a rendezvény folyamán végig törekedjen a násznép a hulladékmennyiség csökkentésére.
Dekoráció
KÉP: Unsplash
Ez is növelheti az egyszer használatos szemét mennyiségét. Hagyd a lufikat, műanyag szalagokat és asztaldíszeket, és válassz inkább olyan dekorációs elemeket, amelyek természetes anyagból (pamut, juta, kender, bambusz) készültek, és az esküvő után akár mehetnek is a komposztba.
Menü
KÉP: Pexels
Na itt lehet igazán megmutatni, ki mennyire zöld! A környezettudatos párok ugyanis a helyszín legfeljebb 50 kilométeres vonzáskörzetéből rendelik az enni- és innivalót. A beszerzett alapanyagok tekintetében nemcsak erre törekednek, hanem hogy azok az évszaknak megfelelőek legyenek. Lehetőleg olyan gazdától, aki fenntartható módon termesztette/tenyésztette az alapanyagot. A menüsorban mindenképpen legyenek vegetariánus és vegán elemek, hogy aki tovább szeretné csökkenteni a szén-dioxid-lábnyomát, az megtehesse. A hús felhasználását is lehet mérsékelni, vagy egyes fogásokat húspótlókkal kiváltani.
365Zö