Ráadásul 80 százalékkal kevesebb vizet használ. Ezt látni kell!

mosogatás mosogatógép víz energiatakarékosság pazarlás otthon

KÉP: Pixabay

 

Ebben a konyhapultra ültethető kompakt mosogatógépben pillanatok alatt el tudjuk mosogatni az aznap használt tányérokat és bögréket, mindössze a kézi mosogatás által használt vízmennyiség 20 százalékával. A Shabosh fantázianévre hallgató eszköz úgy néz ki, mint egy mini autómosó edényeknek, félig edényszárító rács, félig mosogatógép. Hatékonyan, egyszerűen és gyorsan lehet benne mosogatni. 

mosogatás mosogatógép víz energiatakarékosság pazarlás otthon

A kézi mosogatás nagyon hatékony, de sok időt emészt fel, tenger vizet használunk el közben, és nem is kellemes a mindennapos nyűglődés. A mosogatógépek nagyon kényelmesek, csakhogy a kiépítésük irgalmatlanul sok pénzbe kerül: villanyszerelő, vízvezetékszerelő, talán új konyhaszekrény is kell hozzá, valamint bizonyos hely, ami nem minden konyhában áll rendelkezésre. Amikor mindennel megvagyunk, már valóban víz- és energiatakarékosan tudunk elmosogatni (feltéve, ha az újfajta energiatanúsítvány szerinti készüléket vettünk), de kérdés, a beruházás költsége megtérül-e.

mosogatás mosogatógép víz energiatakarékosság pazarlás otthon

A Shabosh olasz tervezői szerint a készülék félúton van a két módszer között, amennyiben mindössze 3 liter vízzel tisztára mossa az edényeket - ez 80 százalékkal kevesebb, mint egy átlagos mosogatógép 12 literes fogyasztása. Nem kell hozzá átalakítani a konyhát, mert kicsi lévén elfér a pulton. A magasnyomású vízzel történő mosogatáshoz alig 40 másodperc szükséges, ez kevesebb, mint egy Tiktok videó.

A kompakt mosogatógép lényege, hogy a rácsaira helyezett edényeket 65 Celsius-fokosra felmelegített nagynyomású vízpermettel tisztítja meg - nagyjából hasonló módszer, mint amikor lemossuk az autót. A mosogatószeres, nagy nyomású forró víz mindent azonnal megtisztít áztatás, súrolás és öblítés nélkül. Az akváriumszerű üvegfalak garantálják, hogy a víz nem fröccsen szét a konyhában. Az elmosogatott edényeket a Shabosh tárolórácsán lehet hagyni megszáradni. 

mosogatás mosogatógép víz energiatakarékosság pazarlás otthon

Mosogatáskor a konyhai csapból megtöltjük a Shabosh víztárolóját, nyomunk bele egy-két pumpálásnyi mosogatószert, és bedugjuk a konnektorba a gépet. A szabadalmaztatott mosogatófej a vízcseppeket atomizált részecskékké porlasztja, amelyek minden koszt eltávolítanak az edényekről. A technológia 80 százalékkal kevesebb vizet és 70-szer kevesebb áramot használ, mint egy hagyományos mosogatógép. A kifolyó koszos vizet a mosogatómedencébe vezethetjük. Használat után a mosogatógép összehajtogatható, és mehet a konyhaszekrénybe másnapig.

A mérete elég kicsi, 35x35x35 centiméter és 4,9 kilogramm, de a moduláris tartórácson sok edény elfér: egy serpenyő, két tányér, két mélytányér, 2 pohár vagy bögre és 8-12 evőeszköz, de több tányért is bele lehet tenni a kivehető fülekkel. Egy mosogatási menet 40 másodpercig tart, tehát még egy vasárnapi ebéd után is két-három perc alatt mindent el lehet mosogatni - tehát még az sem baj, hogy a mosogatáshoz nekünk is ott kell állnunk a gép mellett. De legalább látjuk, hogy minden milyen gyorsan tiszta lesz!

A mosogatógép megvalósítására Kickstarter adománygyűjtő kampány indult, amelyben pillanatok alatt több mint kétszeres összeget dobtak össze a lelkes rajongók. A Shabosh ígérete szerint júliusban kezdődik a gyártás, és már idén karácsonyra kiszállítja a megrendelt gépeket, darabonként nagyjából 44 ezer forintos áron (119 euró). 

365Zö