A mostani energiatudatos helyzetben nagyon nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak otthonodban a radiátorok. Nézzük, mivel tudnád javítani a helyzetet!

energiatakarékosság tél otthon fűtés takarítás

KÉP: Pixabay

 

Magyarországon a háztartások jelentős részében radiátorokkal történik a fűtés, ám ezek a készülékek meglepően gyorsan elkoszolódnak. Érdemes egy zseblámpával benézni a fűtőlamellák közé, dermesztő mennyiségű port fogsz látni. Ezért még most a fűtési szezon elején nagyon ajánlatos alaposan megtisztogatni a radiátort belül is, mert ezzel akár 25 százalékkal csökkentheted a fűtési költséget - de olvastam 60 százalékot is. Először is nézd meg az alábbi videón, hogy hogyan kell szétszedni egy lapradiátort a kitisztításához. Hozzáteszem, a nagyobb radiátorok felső rácsán lehet rögztőcsavar, ami a rács megvetemedését gátolja, először ezeket a csavarokat kell eltávolítani.

A radiátor tisztításához lehet kapni barkácsáruházakban és egyes lakberendezési áruházakban úgynevezett lapradiátor tisztító kefét (a neten mindenféleképpen nézz utána, mert  az egyik helyen kár a duplájába is kerülhet). Ez a 75 centiméter hosszú kefe klasszul befér a radiátor konvektorlemezének hullámai (nevezzük az egyszerűségért lamelláknak) közé, és mivel műanyagsörtéi vannak, nem karcolja meg a radiátort.

energiatakarékosság tél otthon fűtés takarítás

A lapradiátor tisztító kefét általában szárazon használd, a takarításhoz kapcsold le a fűtést (vagy a radiátort), és várd meg, amíg kihűl a radiátor, hogy a porszemcsék ne felfelé szálljanak. A kefét felülről lefelé lassan told be a konvektorlemez hullámai közé. A lent kipotyogó port egy kis sebességgel bekapcsolt porszívóval egyből össze is szedheted. A porszívó akkor is hasznos, amikor felfelé kihúzod a poros kefét a radiátorból, hiszen a következő lamellába tiszta kefét tolhatsz. Sőt, lehet kapni porszívóra csatlakoztatható radiátoradaptert is. 

Van még egy módszer, amelyet a portalanításhoz használhatsz: ehhez szintén hagyd kihűlni a radiátort, majd egy legnagyobb sebességre kapcsolt hajszárítóval felülről fújj be minden lamella közé. A radiátor alá tehetsz egy benedvesített és kicsavart törülközőt is, nagyon jól felfogja a lepotyogó szmötyit. Utána persze legalább 60 fokon ki kell mosni.

Ha a portalanítással megvagy, akkor jöhet még egy kis tisztítás a tökéletes eredmény érdekében. Ehhez a legjobb mosószódát használni, ami erős zsíroldó és a makacs piszkot is eltávolítja (ráadásul viszonylag környezetbarát tisztítószernek számít, mert nem tartalmaz enzimeket és foszfátokat). Először is tegyél egy száraz törülközőt a radiátor alá, hogy a lecsepegő vizet felfogja. Tehetsz alá műanyagfóliát is, hogy ne áztasd el a parkettát. Egy lavór meleg vízben oldj fel egy nagy evőkanálnyi mosószódát, és egy hosszú nyelű radiátortisztító szivaccsal mosd végig a lamellákat.

energiatakarékosság tél otthon fűtés takarítás

Meg fogod látni, hogy még a portalanítás után is szürke víz fog lecsepegni a törülközőre. A mosáshoz csak azért nem ajánlom a korábban használt tisztítókefét, mert ahogy betolod a lamellák közé, nagyon fröcskölhet, és koszos lesz a fal a radiátor mellett.

Amikor minden lamella tiszta, rakd össze a radiátor burkolatát, és kapcsold fel 4-es fokozatra a radiátortermosztátot - próbáld ki, lehet, hogy ennyi is elég lesz, nem kell 5-ösre állítani. Ha tovább akarod fokozni a fűtés hatékonyságát egy kis barkácsolással, ajánlom figyelmedbe korábbi posztomat a témában, amit ide kattintva tudsz elolvasni (elnézést, némelyik link már nem működik benne).

365Zö