Legyen bár 100 százalékos egy gyümölcslé, akkor is hozzájárul a hosszú távú súlygyarapodáshoz, míg ha gyümölcsöt eszik valaki, akkor fogyni fog, állapította meg egy új kutatás, amely közel 50 ezer, 50-79 év közötti nő adatait elemezte ki. "Egy átlagos amerikai évente fél kilót hízik, és a közegészségügy fontos feladata, hogy megállapítsa, milyen ételek és italok okozzák a fokozatos súlygyarapodást", olvasható a Virginia Mason Medical Center tanulmányában, amely az amerikai Preventive Medicine (Megelőző Orvostudomány) folyóirat 2018 januári számában jelent meg.

Az alapadatok abból a nagyszabású felmérésből (Women's Health Initiative) származnak, amelyet az 1990-es években indított az amerikai szövetségi kormányzat, hogy feltárja, milyen kockázatot jelent a posztmenopauzában lévő nők egészségére a hormonpótlásos kezelés. A felmérésben részt vevő nőknek a táplálkozási szokásaikról is éveken át be kellett számolniuk, és a testsúlyuk változását is nyomon követték a statisztikusok.

Az eredmények újraanalizásából kiderült, hogy napi egy adag (kb. 180 ml) 100 százalékos gyümölcslé szerény, de biztos hízást okoz: az átlagos többlet nagyjából 20 dekagramm volt három év alatt. A mennyiség senkit ne tévesszen meg: ez csak egyetlen tétel a naponta elfogyasztott sokféle ételből. A hasonló mennyiségben fogyasztott cukros üdítőital három év leforgása során plusz 30 dekát jelent mérlegeléskor.

posztmenopauza gyümölcs gyümölcslé hízás fogyás női egészség egészség

ILLUSZTRÁCIÓ

Ezzel szemben már napi egy adag gyümölcs fogyasztása is ugyanennyi idő alatt 40 dekával karcsúsította a felmérésben résztvevő hölgyeket. A különbség oka a kutatók szerint abban van, hogy a 100 százalékos gyümölcslevek adagja 15-30 gramm cukrot és 60-120 kalóriát tartalmaz. Továbbá még a gyümölcshússal dúsított 100 százalékos narancslének sem jelentős az élelmi rosttartalma. [Arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsök elrágása is telítő hatású, és mérsékli az utánuk fogyasztott ételek mennyiségét, illetve a rostos anyag jót tesz a béműködésnek -- A szerk.]

Az Egyesült Államokban jelenleg érvényben lévő országos táplálkozási ajánlás naponta legalább két adag gyümölcs fogyasztását javasolja felnőtteknek, és azt, hogy minimalizálják a gyümölcslé fogyasztásukat. "Még ha magas is a vitamin-, ásványi- és tápanyagtartalma, például gazdag antioxidánsokban az adott gyümölcslé, akkor sem barátja azoknak, akik szeretnének leadni a testsúlyukból", mondta a tanulmány vezető szerzője, Brandon Auerbach.

Összehasonlításul: az említett 180 ml-es mennyiséget legalább 8 perc kocogással, 9 perc kerékpározással vagy 20 perc gyaloglással lehet ledolgozni. Továbbá a narancsban lévő C-vitamin legalább 50 százaléka a gyümölcslé pasztörizálásakor elbomlik.

A gyümölcslé környezettudatossági szempontból sem barátunk: a csomagolásához használt, több rétegű italoskarton lebomlási ideje a természetben legalább 3 hónap. Igaz, hogy szelektíven begyűjthető, ám csak a budapestiek kartonjait hasznosítják Magyarországon, az országosan begyűjtött kartonok mennek Lengyelországba, és ez a szállítás környezetszennyező folyamat. Az újrahasznosítás csak részleges: a begyűjtött italoskartonokból áztatással kinyerik a papírt, ezt fel lehet használni például kartonpapír gyártásakor, azonban a műanyag- és fémfólia bélést általában elégetik a hulladékégetőben.