Sokunk kedvenc őszi gyümölcse, érdemes odafigyelni a tárolására, hogy minél tovább fogyaszthassuk.

alma ősz gyümölcs tárolás kert élelmiszer

KÉP: Pixabay

 

Napi egy alma az orvost távol tartja - szól a mondás, és valóban, az alma a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Ha sikerül saját termesztésből vagy Szedd magad akcióban nagyobb mennyiséget szerezni belőle, akkor akár hónapokra megoldhatjuk a gyümölcs-igényünket, feltve, hogy odafigyelünk az alma megfelelő tárolására.

alma ősz gyümölcs tárolás kert élelmiszer

KÉP: Agrárágazat

A nagyüzemi hűtőtárolók különleges körülményeket teremtenek ahhoz, hogy az almát akár 8-12 hónapig tárolják: csökkentik a hőmérsékletet és a levegő oxigénszintjét, illetve növelik a levegő pára- és szén-dioxid-tartalmát. Persze egy háztartásban nincsenek ilyen lehetőségek, de azért néhány fortéllyal mi is elérhetjük a 3-6 hónapos tárolási maximumot. Na de lehet, hogy annyira finom az az alma, hogy már két hónap után egy darab sem marad belőle, nem igaz?

Tárolás előtt válogatás

alma ősz gyümölcs tárolás kert élelmiszer

KÉP: Pexels

Minél kisebb egy alma, minél vastagabb a héja, és minél savanykásabb az íze, annál tovább áll el. Nagyon alaposan válogassuk át az almákat, és amelyiken valami vágást, benyomódást, ütődést látunk, azt vegyük külön: az alma etilént termel, és ez a gáz a sérülésen kijutva felgyorsítja az alma érését, ami könnyen rothadássá fordulhat át. A tárolni kívánt almát olyan óvatosan szedjük, mintha tojás volna - csak így előzhetjük meg a gyümölcs sérüléseit. A piacon vásárolt alma nagy valószínűséggel már össze-vissza van ütődve, nem biztos, hogy alkalmas hosszú távú tárolásra. A tárolni kívánt almát nem szabad megmosni, mert attól vékonyodhat a héja.

Az alma a hideget szereti

alma ősz gyümölcs tárolás kert élelmiszer

KÉP: Unsplash

Csodálkozunk, hogy tél végén miért kerül annyiba az alma? Hát mert egészen odáig hűteni kellett, ami nem két fillér. Az alma nagyon szereti a hideget, ideálisan 0-1 Celsius-fokon lehet tárolni. Persze ez odafigyelést igényel, mert ha már mínuszba süllyed a higanyszál, akkor elkezd megfagyni a gyümölcs, amitől tönkre is megy. 
A rövid ideig tárolt kis mennyiségű (max. 1-2 kg) almát tehetjük a hűtőszekrény legalsó, zöldség-gyümölcsös rekeszébe, csak akkor az etilén miatt más gyümölcs vagy zöldség ne kerüljön mellé. A hűtő levegője elég száraz, ajánlott az almákat megnedvesített papírtörlőbe tekerni, vagy pedig olyan nejlonzacskóba tenni, amelyre pár pici lyukat vágtunk, ahol az etilén elillanhat, de a gyümölcs nem szárad ki.

Hideg mellett legyen pára is

alma ősz gyümölcs tárolás kert élelmiszer

KÉP: Pixabay

Ezt a feltételt a legnehezebb jól beállítani. Merthogy télen a hideg levegő eleve szárazabb, vagyis ha a tárolni kívánt almát kitesszük a garázsba, akkor ott azzal a levegővel érintkezik, ami odakint van - vagyis jellemzően száraz. Ha csak erre van lehetőségünk, akkor érdemes az almákat egyenként papírba tekerni, hogy védjük a kiszáradástól. Frissen tartó papírt tekercses kiszerelésben például a drogériákban lehet kapni. Újságpapírt ne használjunk, mert a nyomdafesték átkerülhet a gyümölcs héjára, és azt az almát akkor már legfeljebb hámozás után szabad csak megenni. 
Legjobb lenne az almát pincében tárolni, mert ott általában van pára, csakhogy a talajhő miatt jellemzően melegebb a hőmérséklet a kívánatos 0-1 Celsius-foknál. Akinek azonban ilyen hideg a pincéje, az megütötte a főnyereményt, ideális alma tárolásához.

A túlérettet érdemes lefagyasztani

alma ősz gyümölcs tárolás kert élelmiszer

KÉP: Unsplash

Kisebb mennyiségű almát le is fagyaszthatunk, pláne, ha már igen érettek. Az almát legszebben úgy lehet fagyasztani, ha 
1. kicsumázás után héjastul vagy héj nélkül (ahogy tetszik) felszeleteljük, 
2. a szeleteket szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tálcán, de a szeletek ne érjenek egymáshoz,
3. az almaszeletekkel teli tálcát néhány órára betesszük a legmagasabb fokozatra állított fagyasztóba, hogy minél gyorsabban megfagyjon a gyümölcs, mert akkor kisebbek lesznek benne a jégkristályok, és nem válik kásává felengedés után,
4. ha átfagytak a szeletek, akkor egy fagyasztható dobozba vagy nejlonzacskóba tesszük őket, így már nem fognak összefagyni egy tömbbe,
5. végül a dobozt vagy zacskót feliratozzuk, mert a fagyasztott alma fajtától függően legfeljebb 3-6 hónapig tárolható.

Amit pedig sem nem tárolunk, sem nem fagyasztunk, azt együk meg, főzzünk belőle kompótot vagy almaszószt, süssük meg almáspitének vagy vajas morzsával meghintett desszertnek.

365Zö