Sokunk kedvenc őszi gyümölcse, érdemes odafigyelni a tárolására, hogy minél tovább fogyaszthassuk.
KÉP: Pixabay
Napi egy alma az orvost távol tartja - szól a mondás, és valóban, az alma a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Ha sikerül saját termesztésből vagy Szedd magad akcióban nagyobb mennyiséget szerezni belőle, akkor akár hónapokra megoldhatjuk a gyümölcs-igényünket, feltve, hogy odafigyelünk az alma megfelelő tárolására.
KÉP: Agrárágazat
A nagyüzemi hűtőtárolók különleges körülményeket teremtenek ahhoz, hogy az almát akár 8-12 hónapig tárolják: csökkentik a hőmérsékletet és a levegő oxigénszintjét, illetve növelik a levegő pára- és szén-dioxid-tartalmát. Persze egy háztartásban nincsenek ilyen lehetőségek, de azért néhány fortéllyal mi is elérhetjük a 3-6 hónapos tárolási maximumot. Na de lehet, hogy annyira finom az az alma, hogy már két hónap után egy darab sem marad belőle, nem igaz?
Tárolás előtt válogatás
KÉP: Pexels
Minél kisebb egy alma, minél vastagabb a héja, és minél savanykásabb az íze, annál tovább áll el. Nagyon alaposan válogassuk át az almákat, és amelyiken valami vágást, benyomódást, ütődést látunk, azt vegyük külön: az alma etilént termel, és ez a gáz a sérülésen kijutva felgyorsítja az alma érését, ami könnyen rothadássá fordulhat át. A tárolni kívánt almát olyan óvatosan szedjük, mintha tojás volna - csak így előzhetjük meg a gyümölcs sérüléseit. A piacon vásárolt alma nagy valószínűséggel már össze-vissza van ütődve, nem biztos, hogy alkalmas hosszú távú tárolásra. A tárolni kívánt almát nem szabad megmosni, mert attól vékonyodhat a héja.
Az alma a hideget szereti
KÉP: Unsplash
Csodálkozunk, hogy tél végén miért kerül annyiba az alma? Hát mert egészen odáig hűteni kellett, ami nem két fillér. Az alma nagyon szereti a hideget, ideálisan 0-1 Celsius-fokon lehet tárolni. Persze ez odafigyelést igényel, mert ha már mínuszba süllyed a higanyszál, akkor elkezd megfagyni a gyümölcs, amitől tönkre is megy.
A rövid ideig tárolt kis mennyiségű (max. 1-2 kg) almát tehetjük a hűtőszekrény legalsó, zöldség-gyümölcsös rekeszébe, csak akkor az etilén miatt más gyümölcs vagy zöldség ne kerüljön mellé. A hűtő levegője elég száraz, ajánlott az almákat megnedvesített papírtörlőbe tekerni, vagy pedig olyan nejlonzacskóba tenni, amelyre pár pici lyukat vágtunk, ahol az etilén elillanhat, de a gyümölcs nem szárad ki.
Hideg mellett legyen pára is
KÉP: Pixabay
Ezt a feltételt a legnehezebb jól beállítani. Merthogy télen a hideg levegő eleve szárazabb, vagyis ha a tárolni kívánt almát kitesszük a garázsba, akkor ott azzal a levegővel érintkezik, ami odakint van - vagyis jellemzően száraz. Ha csak erre van lehetőségünk, akkor érdemes az almákat egyenként papírba tekerni, hogy védjük a kiszáradástól. Frissen tartó papírt tekercses kiszerelésben például a drogériákban lehet kapni. Újságpapírt ne használjunk, mert a nyomdafesték átkerülhet a gyümölcs héjára, és azt az almát akkor már legfeljebb hámozás után szabad csak megenni.
Legjobb lenne az almát pincében tárolni, mert ott általában van pára, csakhogy a talajhő miatt jellemzően melegebb a hőmérséklet a kívánatos 0-1 Celsius-foknál. Akinek azonban ilyen hideg a pincéje, az megütötte a főnyereményt, ideális alma tárolásához.
A túlérettet érdemes lefagyasztani
KÉP: Unsplash
Kisebb mennyiségű almát le is fagyaszthatunk, pláne, ha már igen érettek. Az almát legszebben úgy lehet fagyasztani, ha
1. kicsumázás után héjastul vagy héj nélkül (ahogy tetszik) felszeleteljük,
2. a szeleteket szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tálcán, de a szeletek ne érjenek egymáshoz,
3. az almaszeletekkel teli tálcát néhány órára betesszük a legmagasabb fokozatra állított fagyasztóba, hogy minél gyorsabban megfagyjon a gyümölcs, mert akkor kisebbek lesznek benne a jégkristályok, és nem válik kásává felengedés után,
4. ha átfagytak a szeletek, akkor egy fagyasztható dobozba vagy nejlonzacskóba tesszük őket, így már nem fognak összefagyni egy tömbbe,
5. végül a dobozt vagy zacskót feliratozzuk, mert a fagyasztott alma fajtától függően legfeljebb 3-6 hónapig tárolható.
Amit pedig sem nem tárolunk, sem nem fagyasztunk, azt együk meg, főzzünk belőle kompótot vagy almaszószt, süssük meg almáspitének vagy vajas morzsával meghintett desszertnek.
365Zö