A világ legegyszerűbb mozdulata kukába dobni a banánhéjat - de ne tedd, inkább okosan használd fel.
KÉP: Pixabay
Világszerte évente százmilliárd banánt fogyasztanak el az egészséges táplálkozás hívei. Korábban már adtam 5+1 receptet arra, hogy mihez kezdj a túlérett banánnal (remek finomságokat készíthetsz belőle). De a banán héját sem szabad kidobni, legyél inkább kreatív a felhasználását illetően.
1. Növénygondozáshoz
Noha még nem kezdődött el a vegetációs időszak, és egyelőre téli álmukat alusszák a növények, de ha kitart az enyhe tél, hamarosan ébredezni kezdenek. A lehántott banánhéjakat fektesd az évelő növények töve köré, és a banánhéjból a tápanyagok, mint például a foszfor szép lassan leszivárognak a növény gyökeréhez. A foszfor az egyik legfontosabb tápelem a növények számára, az anyagcsere folyamatokban van nagy szerepe (fotoszintézis, légzés stb.). Különösen a növények fejlődésének kezdeti szakaszában van nagy szerepe a foszfornak, ezért érdemes olyan virágágyásokra is banánhéjakat szórni, ahová majd nemsokára hónapos retket, salátát vagy korai spenótot, tehát tavaszi növényeket szeretnél vetni.
KÉP: Pexels
2. Szobanövények öntözéséhez
A banánhéj a szobanövények számára is tápanyagok garmadáját biztosítja: a "banános tápoldat" készítéséhez áztasd be a banánhéjat éjszakára annyi vízbe, hogy ellepje. Másnap a leszűrt banános levet hígítsd ötszörös mennyiségű csapvízzel, és ezzel öntözd meg a szobanövényeket a gyorsabb növekedés és egészséges gyökérzet fejlesztése érdekében.
3. Érésgyorsítónak
Ha olyan almát, szilvát vagy más gyümölcsöt vettél, amely még eléggé éretlen, tedd egy banánnal egy zacskóba. A banán ugyanis etilént állít elő, és ez a gáz segít a többi gyümölcs gyors beérésében. A túl sok etilén miatt a banán túlérésre hajlamos, ekkor jelennek meg a barna foltok a héjon.
4. Komposzthoz
A banán az etilénnek köszönhetően a komposztálásban is nagy segítség: a héjat ujjnyira aprítva keverd a meglévő komposztkupac felső rétegébe, ahol gyorsan lebomlik, majd pedig a csapadék kimossa belőle a tápanyagokat a komposzthalom alsó rétegekbe.
5. Bőrápoláshoz
Furán hangozhat (elsőre), de a banánhéjat hétköznapi bőrápoláshoz is használhatod, különösen aknés vagy heges bőr ápolására alkalmas. A banánhéj fehér oldalával dörgöld végig az arcodat és nyakadat. Hagyd hatni jó 10 percig, majd langyos vízzel mosd le. Ezt a kíméletes banánpakolást akár naponta is használhatod, elég hozzá 1-2 kisebb darab banánhéj, tehát egy banán teljes héja akár 3 napra elegendő is lehet. Ehhez folpackba tekerve tartsd hűtőben felhasználásig. Már két hét használat után látni fogod, hogy halványodnak a bőrelváltozások.
KÉP: Pixabay
6. Szálka eltávolításához
Ha szálka ment az ujjad bőrébe, nem kell tűvel felsértened a bőrt, hogy eltávolítsd a fájdalmas szilánkot. Tekerd be az ujjadat banánhéjjal (a bőröddel a fehér belseje érintkezzen), és az abban lévő enzimek nagyjából fél óra alatt annyira megpuhítják a bőrt, hogy a szálka felcsúszik a bőr felszínére, ahonnan egy szemöldökcsipesszel eltávolíthatod.
7. Cipőpucoláshoz
A banánhéj tápanyagokban dús belső felével átdörgölheted az igazi bőr cipődet és táskádat, majd fél óra hatóidő után a felesleget töröld le egy mikroszálas kendővel, és máris ápolt és ragyogóan csillogó lesz a bőr felülete.
KÉP: ItDoesNotTasteLikeChicken
8. Meg is eheted
A banán héja abszolúte ehető, de biztonsági okból csak a biobanán héját ajánljuk fogyasztásra. Többféle módon elkészítheted, a legegyszerűbb, ha tíz percig főzöd kievés vízben, majd összeturmixolod, és kihűlés után ezt a tápanyagokban és rostban gazdag levet hozzákevered a napi gyümölcslevedhez vagy smoothie turmixodhoz. A másik változat még érdekesebb: a vegán szalonna! Ehhez a barna pöttyös banánhéjat csíkokra hasítod, egy kanállal lekaparod a belső fehér felüket, és a csíkokat szójaszószból, melaszból (vagy nyers nádcukorból, füstölt pirospaprikából és fokhagyma granulátumból kever pácban marinálod legalább fél órát, de inkább több órán át. A lecsöpögtetett banánhéjat egy olajjal kikent serpenyőben közepes hőfokon mindkét oldalán megsütöd, akkor jó, ha buborékok keletkeznek a hőtől. Papírtörülközőn leszárítod, és hagyon kihűlni, attól lesz ropogós.
9. Viszketésre
Ha kipirosodott a bőröd a hidegben, vagy más okból viszket (esetleg allergia miatt), akkor dörgöld át a banánhéj belső, fehér felével, és máris érsezheted, ahogy megnyugtatja az irritált bőrt. Amikor már elmúlt a pirosság és a viszketés, langyos vízzel öblítsd le a banánhéj maradványait.
KÉP: Unsplash
10. Állattáp kiegészítéséhez
Szintén a bio minőségű banánhéj alkalmas csak erre, de az annál is inkább: hagy kiszáradni - télen ezt a sütőben végezheted, állítsd a legalacsonyabb hőfokra, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektesd egymás mellé a banánhéj csíkokat a szárításhoz. Amikor kiszáradt, törd össze és aprítsd porrá (egy mozsárban vagy konyhai robotgépben). Ezt a port keverheted a csirkék, disznók, nyulak takarmányához.
365Zö