A világ legegyszerűbb mozdulata kukába dobni a banánhéjat - de ne tedd, inkább okosan használd fel.

banán gyümölcs konyha pazarlás élelmiszer hulladék újrahasznosítás élelmiszerpazarlás háztartás bőrápolás állat növény kert komposzt vegán recept

KÉP: Pixabay

 

Világszerte évente százmilliárd banánt fogyasztanak el az egészséges táplálkozás hívei. Korábban már adtam 5+1 receptet arra, hogy mihez kezdj a túlérett banánnal (remek finomságokat készíthetsz belőle). De a banán héját sem szabad kidobni, legyél inkább kreatív a felhasználását illetően.

1. Növénygondozáshoz
Noha még nem kezdődött el a vegetációs időszak, és egyelőre téli álmukat alusszák a növények, de ha kitart az enyhe tél, hamarosan ébredezni kezdenek. A lehántott banánhéjakat fektesd az évelő növények töve köré, és a banánhéjból a tápanyagok, mint például a foszfor szép lassan leszivárognak a növény gyökeréhez. A foszfor az egyik legfontosabb tápelem a növények számára, az anyagcsere folyamatokban van nagy szerepe (fotoszintézis, légzés stb.). Különösen a növények fejlődésének kezdeti szakaszában van nagy szerepe a foszfornak, ezért érdemes olyan virágágyásokra is banánhéjakat szórni, ahová majd nemsokára hónapos retket, salátát vagy korai spenótot, tehát tavaszi növényeket szeretnél vetni.

banán gyümölcs konyha pazarlás élelmiszer hulladék újrahasznosítás élelmiszerpazarlás háztartás bőrápolás állat növény kert komposzt vegán recept

KÉP: Pexels

2. Szobanövények öntözéséhez
A banánhéj a szobanövények számára is tápanyagok garmadáját biztosítja: a "banános tápoldat" készítéséhez áztasd be a banánhéjat éjszakára annyi vízbe, hogy ellepje. Másnap a leszűrt banános levet hígítsd ötszörös mennyiségű csapvízzel, és ezzel öntözd meg a szobanövényeket a gyorsabb növekedés és egészséges gyökérzet fejlesztése érdekében. 

3. Érésgyorsítónak
Ha olyan almát, szilvát vagy más gyümölcsöt vettél, amely még eléggé éretlen, tedd egy banánnal egy zacskóba. A banán ugyanis etilént állít elő, és ez a gáz segít a többi gyümölcs gyors beérésében. A túl sok etilén miatt a banán túlérésre hajlamos, ekkor jelennek meg a barna foltok a héjon.

banán gyümölcs konyha pazarlás élelmiszer hulladék újrahasznosítás élelmiszerpazarlás háztartás bőrápolás állat növény kert komposzt vegán recept

4. Komposzthoz
A banán az etilénnek köszönhetően a komposztálásban is nagy segítség: a héjat ujjnyira aprítva keverd a meglévő komposztkupac felső rétegébe, ahol gyorsan lebomlik, majd pedig a csapadék kimossa belőle a tápanyagokat a komposzthalom alsó rétegekbe.

5. Bőrápoláshoz
Furán hangozhat (elsőre), de a banánhéjat hétköznapi bőrápoláshoz is használhatod, különösen aknés vagy heges bőr ápolására alkalmas. A banánhéj fehér oldalával dörgöld végig az arcodat és nyakadat. Hagyd hatni jó 10 percig, majd langyos vízzel mosd le. Ezt a kíméletes banánpakolást akár naponta is használhatod, elég hozzá 1-2 kisebb darab banánhéj, tehát egy banán teljes héja akár 3 napra elegendő is lehet. Ehhez folpackba tekerve tartsd hűtőben felhasználásig. Már két hét használat után látni fogod, hogy halványodnak a bőrelváltozások. 

banán gyümölcs konyha pazarlás élelmiszer hulladék újrahasznosítás élelmiszerpazarlás háztartás bőrápolás állat növény kert komposzt vegán recept

KÉP: Pixabay

6. Szálka eltávolításához
Ha szálka ment az ujjad bőrébe, nem kell tűvel felsértened a bőrt, hogy eltávolítsd a fájdalmas szilánkot. Tekerd be az ujjadat banánhéjjal (a bőröddel a fehér belseje érintkezzen), és az abban lévő enzimek nagyjából fél óra alatt annyira megpuhítják a bőrt, hogy a szálka felcsúszik a bőr felszínére, ahonnan egy szemöldökcsipesszel eltávolíthatod.

7. Cipőpucoláshoz
A banánhéj tápanyagokban dús belső felével átdörgölheted az igazi bőr cipődet és táskádat, majd fél óra hatóidő után a felesleget töröld le egy mikroszálas kendővel, és máris ápolt és ragyogóan csillogó lesz a bőr felülete.

banán gyümölcs konyha pazarlás élelmiszer hulladék újrahasznosítás élelmiszerpazarlás háztartás bőrápolás állat növény kert komposzt vegán recept

KÉP: ItDoesNotTasteLikeChicken

8. Meg is eheted
A banán héja abszolúte ehető, de biztonsági okból csak a biobanán héját ajánljuk fogyasztásra. Többféle módon elkészítheted, a legegyszerűbb, ha tíz percig főzöd kievés vízben, majd összeturmixolod, és kihűlés után ezt a tápanyagokban és rostban gazdag levet hozzákevered a napi gyümölcslevedhez vagy smoothie turmixodhoz. A másik változat még érdekesebb: a vegán szalonna! Ehhez a barna pöttyös banánhéjat csíkokra hasítod, egy kanállal lekaparod a belső fehér felüket, és a csíkokat szójaszószból, melaszból (vagy nyers nádcukorból, füstölt pirospaprikából és fokhagyma granulátumból kever pácban marinálod legalább fél órát, de inkább több órán át. A lecsöpögtetett banánhéjat egy olajjal kikent serpenyőben közepes hőfokon mindkét oldalán megsütöd, akkor jó, ha buborékok keletkeznek a hőtől. Papírtörülközőn leszárítod, és hagyon kihűlni, attól lesz ropogós.

9. Viszketésre
Ha kipirosodott a bőröd a hidegben, vagy más okból viszket (esetleg allergia miatt), akkor dörgöld át a banánhéj belső, fehér felével, és máris érsezheted, ahogy megnyugtatja az irritált bőrt. Amikor már elmúlt a pirosság és a viszketés, langyos vízzel öblítsd le a banánhéj maradványait.

banán gyümölcs konyha pazarlás élelmiszer hulladék újrahasznosítás élelmiszerpazarlás háztartás bőrápolás állat növény kert komposzt vegán recept

KÉP: Unsplash

10. Állattáp kiegészítéséhez
Szintén a bio minőségű banánhéj alkalmas csak erre, de az annál is inkább: hagy kiszáradni - télen ezt a sütőben végezheted, állítsd a legalacsonyabb hőfokra, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektesd egymás mellé a banánhéj csíkokat a szárításhoz. Amikor kiszáradt, törd össze és aprítsd porrá (egy mozsárban vagy konyhai robotgépben). Ezt a port keverheted a csirkék, disznók, nyulak takarmányához. 

365Zö