A Zöld Híd regionális hulladékgazdálkodási program célja az északkelet-Pest és Nógrád megyei térség korszerű hulladékgyűjtési és -kezelési rendszerének elindítása és hatékony működtetése 106 önkormányzat területén. 2009 végére, legkésőbb 2010 első felére beüzemelik az Európai Unió és a Magyar Állam 95 százalékos támogatásával, közel 7 milliárd forintból felépülő rendszert. A program részeként két hulladékkezelő központ létesül. Az egyik a Gödöllő város tulajdonában lévő Kerepes, Ökörtelek-völgyben, a másik Nógrádmarcalon. Ezeken a helyszíneken a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelő mechanikai és biológiai hulladékkezelés, gépi utóválogatás és komposztálás történik majd. 2010-től a térségből csak ide szállítható háztartási hulladék. A Zöld Híd Program létrejöttével párhuzamosan minden eddigi, a térségben lévő hulladéklerakót be kell zárni, rendbe kell tenni, és fel kell számolni.

A rendszer részeként bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést is. A 106 településen közel 500 szelektív hulladékgyűjtő sziget és 9 hulladékudvar épül majd. A hulladékudvaroktól távolabb eső településekre mobil hulladékbegyűjtő járművek fognak közlekedni, a lakosok itt leadhatják a háztartási veszélyes hulladékokat, elektronikai hulladékokat és az elhasznált étolajat.

A GATE Zöld Klub Egyesület is kiveszi részét a térség lakosságának a Zöld Híd Programra való felkészítéséből. További információk a Hulladék Munkaszövetség megújult honlapján.