Az építkezésnek csak a képzeletünk szabhat határt: készíthetünk gépkocsibeállót, kerti térrácsot, kutyaólt, kerítést, kerti padot vagy árnyékolót. Egy érdekes tipp a Tudatos Vásárlók Egyesületétől.Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete



Szükséges eszközök: fűzfavesszők, ásó, lapát, ágvágó, metszőolló, fejsze, 1,8-2,4 cm-es féllágy acélhuzal, kötél, drótvágó, harapó-és kombinált fogó.

Forrás: Menasági Péter

1. Vázoljuk fel a kör alapú fűzfasátor alapját - az elkészítést segíti, ha kisebb ágakból korábban egy makettet készítünk-, majd ássunk annyi 80 cm mély gödröt, ahány tartóoszlopot szeretnénk.

2. Az építéshez válasszunk 1-4 cm vastag, 3-6 m hosszú fűzvesszőket, és készítsük el a tartóoszlopokhoz szükséges kötegeket. Tisztítsuk egyenesre az ágakat, majd talajon fogjuk őket össze. A kötegbe addig tűzködjük a vesszőket, amíg a megfelelő vastagság ki nem alakul: a hosszabb kötegek (8-12 m) átmérője a talpazatnál legyen legalább 25 cm, a vége felé szűkölő keresztmetszettel. Miután kialakult az oszlop, drótozzuk össze 60-80 cm-ként, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a vesszők kérgét.

3. Az ültetőgödröket a kötegek behelyezése előtt locsoljuk be. Ha megszikkadtak, a felállított oszlopok tövét ássuk a helyükre, és locsoljuk be még egyszer. Figyeljünk arra, hogy a tömörítés megfelelő legyen, mert a köteg könnyen kidőlhet a helyéről. 

4. A modellünk alapján kössük össze az oszlopokat dróttal vagy erős kötéllel a megfelelő helyeken. Oldalfalak, tetőzetek kialakítására a tartókötegek közeit fiatal vesszőkkel fonhatjuk be.

5. A fűzépítményt gondozzuk minden évben (metszés, kötözés), hogy alakja megmaradjon.

Az építkezésnek csak a képzeletünk szabhat határt: készíthetünk gépkocsibeállót, kerti térrácsot, kutyaólt, kerítést, kerti padot vagy árnyékolót.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ajánlat: Bankok, takarékszövetkezetek és boltok válság idején - megjelent a Tudatos Vásárló nyári, Pénzügyek című száma